Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΣΗ ΜΑΘΗΤΟΛΟΓΙΩΝ,24-6-2016

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Ο Πολιτιστικός Τομέας του Δήμου Οιχαλίας, το Λύκειο Μελιγαλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Μελιγαλά συνδιοργάνωσαν  «εκδήλωση-έκθεση-παρουσίαση»  στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ στις 24 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8 μ.μ.  με το εξής πρόγραμμα:
08:00 μ.μ.:  Έναρξη-Χαιρετισμοί. Από το δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο.

 08:15 μ.μ.: Αποχαιρετισμός αποφοίτων και επίδοση επαίνων και βραβείων στους μαθητές του Λυκείου που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς, αθλητικούς αγώνες και σε Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, από τον Διευθυντή του Λυκείου Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.
 08:30 μ.μ.: Αποχαιρετισμός και επίδοση αναμνηστικών στους αποφοίτους του Λυκείου από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αλίκη Ρέβη.
08:45 μ.μ.: Παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας και ομιλία της συγγραφέως Βασιλικής Μουρίκη με τίτλο: «Φωτογραφίες από τη σχολική ζωή του Γυμνασίου Μελιγαλά, (1950-1965)».
09:00 μ.μ.: Ομιλία και ταυτόχρονη παρουσίαση εικόνων  από τον συγγραφέα και ερευνητή Ιωάννη Λύρα με τίτλο: «Αναμνήσεις-συγκινήσεις που είχα, ως μαθητής και καθηγητής, από τα σχολεία Μελιγαλά-Μερόπης»
09:15 μ.μ.: Ομιλία από τον συνταξιούχο Πολιτικό Μηχανικό, τέως Γενικό Διευθυντή ΟΣΕ, Ιωάννη Ρήγα, με τίτλο: «Ψηφιοποίηση μαθητολογίων των σχολείων Μελιγαλά και Μερόπης (1889-1971)».
09:30 μ.μ.: Ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας.      
Το πρόγραμμα παρουσιάζει η καθηγήτρια του Λυκείου Μελιγαλά Σταυρούλα Γιαννιά.    
Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες μαθητές του Λυκείου Μελιγαλά, στους παρευρισκόμενους συναδέλφους, γονείς ,μαθητές και τους ευχόμαστε καλό καλοκαίρι. Με το τέλος των παρουσιάσεων    έγινε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης. 
Στη συνέχεια υπήρξε μπουφές με γλυκά προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, και αναψυκτικών και νερού των σούπερ μάρκες, Παναγιωτόπουλου-Τρούμαν .Οι εισηγητές  πήγαν στην ταβέρνα των αδελφών Κυρκιλή  και μεταξύ συζήτησης- φαγητού έκλεισε η ημέρα.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ. 
 Ο  2ος ομιλητής είναι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ από Βαλύρα  που υπήρξε μαθητής –φροντιστής- καθηγητής στα σχολεία Μελιγαλά-Μερόπη.
Ορφάνεψε μικρός από πατέρα, μέλος πολύτεκνης εξαμελούς οικογένειας και σπούδασε εργαζόμενος. Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις εισάγεται με εξετάσεις στη ΔΕΗ με την ειδικότητα  του τεχνικού συντηρητή ΣΤΑΘΜΩΝ-ΥΠΟΣΤΑΘΜΩΝ, την οποία και εγκατέλειψε γιατί τον κέρδισε το πανεπιστήμιο Πατρών, τμήμα βιολογίας. Εκτός από τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, έχει μοντελοποιήσει  διδακτικές προσεγγίσεις στη βιολογία με τη μέθοδο ORIGAMI και θεατρικά δρώμενα, ασχολείται με την Πολιτιστική -Πολιτισμική κληρονομιά του χωριού του και της περιοχής μας, την οποία έχει σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και συνεχίζει μέχρι σήμερα.  Είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του η οποία   στην  παγκόσμια κατάταξη έχει 354 σειρά, λόγο της μεγάλης επισκεψιμότητας και των διαφορετικών θεμάτων, γιατί η γνώση πρέπει να προσφέρεται δωρεάν και να μην γίνεται εμπόρευμα.  Έχει τιμηθεί με 3 βραβεία.
Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Λαζαράκη από Ζάκυνθο και έχουν μια κόρη τη  Διονυσία Αγγελική διδάκτορα γεωπόνο, δημόσιο υπάλληλο.
Του δίνουμε το λόγο. 

                                                              ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
«ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»
Αισθάνομαι χαρά και συγκίνηση και εκφράζω τις ευχαριστίες μου, γιατί βρίσκομαι μαζί σας και θα μοιραστούμε μαζί ευχάριστες αναμνήσεις και συγκινήσεις.
Χρόνος-Χώρος-Φαινόμενα. Είμαστε όλοι εδώ. Τόσο πολύ μακριά-τόσο πολύ κοντά. Σαν μαθητής βίωσα ως ΑΓΥΙΟΠΑΙΣ τη φύση και το μεγαλείο του Θεού , ανά τας Αγυιάς και ανά τας Ρύμας στην περιοχή του Μελιγαλά ψαρεύοντας , κυνηγώντας και βοτανίζοντας και έγινα μυρμηγκάκι-μελισσάκι και τζιτζικάκι. Τα εφάρμοσα στη συνέχεια σαν εκπαιδευτικός στο παιδαγωγικό, διδακτικό και γνωστικό μου αντικείμενο, την επιστήμη της ζωής τη ΒΙΟΛΟΓΙΑ ,καθώς και την αντικουλτούρα της εποχής των μαθητικών μου χρόνων που βίωσα από τη μια μεριά, και από την άλλη την πλήρη ελευθεριότητα στις κινήσεις μου. Ανένταχτος, δίκαιος ,  και ασυμβίβαστος.
                  Στο πέρασμα του καθενός μένουν τα αποτυπωματά του, οι  δραστηριοτητές του στο γίγνεσθαι.
Στο Μελιγαλά  έζησα 12 χρόνια, 1960-65 σαν μαθητής και τα 2 πρώτα χρόνια μέναμε στην οικία της Ευδοκίας Μαντέλλου. Το 1974-79 ήμουν 3 χρόνια φροντιστής και 3 χρόνια καθηγητής στα σχολεία Μελιγαλά-Μερόπη.
Περνούν τα χρόνια, και τώρα διδάσκουν μαθητές μου στα σχολεία Μερόπη, Μελιγαλά , Βαλύρα, μιας και αναφερόμαστε σε αυτά.
Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος, στην ιστοσελίδα μου υπάρχουν πολλές αναρτήσεις για τα σχολεία Μερόπη, Μελιγαλά, και Βαλύρα.
    Δεν μπορείς να ζεις και να πεθαίνεις σ’ έναν γενέθλιο τόπο  και να    αγνοείς την ιστορία του και τη δική σου, τις ρίζες του και τις δικές σου, αφού η ιστορία διδάσκει, διαπαιδαγωγεί, ενώνει, γιγαντώνει, εκδικείται, μα αποτελεί και  το εφαλτήριο για το αύριο. Δεν μπορείς να αγνοείς την τοπική σου ιστορία  αφού είναι έργο δικό σου,  που επιβάλλεται να σηκώνεις στους ώμους σου κάθε φορά που βαδίζεις μπροστά. Γνωρίζοντάς την, θα μπορέσουμε να προσθέσουμε έναν ακόμη  κρίκο στην αλυσίδα αγάπης, σεβασμού, και μέριμνας στη γενέθλια γη. Θα μας οδηγήσει  σε  μια καλύτερη  ηθική  για τον τόπο μας και την κοινωνία στην οποία ζούμε.   
    Σκοπός  της σημερινής εκδήλωσης είναι  να προβληθεί το ψηφιοποιημένο μητρώο των μαθητών των σχολείων Μελιγαλά- Μερόπη, του Γιάννη Ρήγα, σε μια πλατφόρμα, για όποιον ενδιαφέρεται, να μάθει ότι τον ενδιαφέρει, από τα 324 χωριά μαθητών που φοίτησαν στα σχολεία Μελιγαλά-Μερόπη. Δεν υπάρχει πανελληνίως, τέτοιου είδους εργασία σε σχολείο, καθώς και σε εκλογικούς καταλόγους του τέως δήμου Οιχαλίας των ετών 1844, 65, 73 συλλογικό έργο, (Λύρας, Μαρμαράς, Παυλάκης. Ρήγας),   με  σένσορα, προμότορα  στρούκτουραλ και οπερέιτορ (βιολογικοί όροι του γονιδίου που είναι η βάση της λειτουργίας της ζωής), το Γιάννη Ρήγα .
 Όταν υπάρχει αλληλεγγύη, ομαδικότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα, υπάρχει και αποτελεσματικότητα.
Ας χαρούμε τη συνάντηση αυτή και να πλημμυρίσει το κορμί μας από τις ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες της αρμονίας, ισορροπίας, ευτυχίας και ηδονής, και μακριά από τις κετοχολαμίνες και κάθε είδους τοξικά που μας διαλύουν σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά.
Κτυπώντας στο διαδίκτυο ΒΙΒΛΙΟ ΝΕΤ, ΛΥΡΑΣ μπορείτε να μελετήσετε μέρος της εργογραφίας μου, καθώς και στην ιστοσελίδα μου.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας.
Ακολουθεί το φωτορεπορτάζ  αναμνήσεων-συγκινήσεων, με την ιδιότητα του ερευνητή-μαθητή-καθηγητή.
     Τι είναι τελικά το σχολείο μας ; Είναι όλες οι στιγμές του, οι πάντα πρωτόγνωρες στιγμές του, είναι ό,τι έχει συμβεί, ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα συμβεί στο χρόνο τον άπαντα είναι ό,τι ζήσαμε...και το αναζητάμε σήμερα στις φωτογραφίες .
Είναι το πέρασμα όλων των ανθρώπων, το συναπάντημα των βλεμμάτων μας, των αγωνιών μας και των ονείρων μας ,ήταν ένα ξέφωτο που το πρώτιστο που προσπαθούσε να μας μάθει ήταν πώς να φτιάχνουμε τα δικά μας ξέφωτα, ξέφωτα ζωής…
Σ ένα τέτοιο ξέφωτο ζωής θα συναντηθούμε όλοι εμείς που μια μέρα διαβήκαμε την πόρτα του Τρττάξιου Γυμνασίου Μελιγαλά …τώρα πια που ο χρόνος για μας κλείνει τις οποιεσδήποτε ηλικιακές διαφορές..που μέσα μας ανθεί το συν ανήκειν σε χώρους άφθαρτους .. που οι μνήμες λειτουργούν ως βάλσαμο…
 Θα  πρέπει να ξαναβρεθούμε στους διαδρόμους της νίοτης μας..της τάξης μας…στην αυλή, στο θέατρο.
Θα συναντήσουμε  τους καθηγητές, τους συμμαθητές μας, θα ξανακτίσουμε εκείνο τον συνεκτικό ιστό της νιότης…απαραίτητο σήμερα στην εποχή της κρίσης.
Ο καθένας από μας έχει να ειπεί  μια πολύτιμη ιστορία ζωής.
Το Σχολείο μας, οι καθηγητές μας, οι συμμαθητές …σίγουρα  έχουν να θυμούνται.... ευχάριστα ή και ορισμένα δυσάρεστα συναισθήματα. 


 ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ!!!!!!!!!


Η ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ
Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω όλους όσοι παρευρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα, και τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή μας εκδήλωση. Ειδικότερα, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Σταθόπουλο, που μας παραχώρησε αυτή την αίθουσα με το βαρύγδουπο όνομα της Μαρίας Κάλας, τον Λυκιάρχη Μελιγαλά κ. Παπαδόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά του στη φωτογράφιση των μαθητολογίων του Γυμνασίου Μελιγαλά αλλά και την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης και, τέλος, τον προλαλήσαντα εμού φίλο και ιστοριοδίφη – ερευνητή Γιάννη Λύρα επειδή δική του ήταν η ιδέα να γίνει η παρουσίαση της εργασίας μου σχετικά με τα μαθητολόγια.

Ως συνταξιούχος, αποφάσισα να αφιερώσω πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου για να προσφέρω με τις μικρές μου δυνάμεις στην ιστορία του τόπου μου. Τα μαθητολόγια όλων των Σχολείων αποτελούν τεκμήρια με ιστορικό περιεχόμενο και για το λόγο αυτό συλλέγονται και φυλάσσονται στα επίσημα αρχεία του κράτους. Η ψηφιοποίησή τους προσφέρει τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να δει τις εγγραφές του ή τις εγγραφές γνωστών του προσώπων επισκεπτόμενος, αντί για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μια ιστοσελίδα στο ίντερνετ. Με αυτό το σκεπτικό, ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε η ψηφιοποίηση μαθητολογίων 6, συνολικά, Σχολείων της περιοχής, 4 της γενέτειράς μου Μερόπης και 2 του Μελιγαλά. Συγκεκριμένα:
1.   Ελληνικό Σχολείο Μερόπης, ολόκληρο το διάστημα λειτουργίας του (1901-1928)
2.   Ημιγυμνάσιο Μερόπης, ολόκληρο το διάστημα λειτουργίας του (1929-1939)
3.   Αστικό Σχολείο Μερόπης, ολόκληρο το διάστημα λειτουργίας του (1937-1947)
4.   Δημοτικό Σχολείο Μερόπης για το διάστημα 1946-1971
5.   Ελληνικό Σχολείο Μελιγαλά, ολόκληρο το διάστημα λειτουργίας του (1889-1928) και
6.   Γυμνάσιο Μελιγαλά, από την ίδρυσή του το 1919 μέχρι και το σχολικό έτος 1959-60. Οι εγγραφές στα μαθητολόγια του Γυμνασίου Μελιγαλά είναι πολυπληθέστερες από όλα μαζί τα προαναφερθέντα Σχολεία αλλά και οι πλέον ενδιαφέρουσες.

Οι 3.000 περίπου σελίδες των μαθητολογίων των πιο πάνω Σχολείων φωτογραφήθηκαν ψηφιακά και τα στοιχεία των εγγραφών τους μεταφέρθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή, δηλαδή σε πίνακες Excel. Η μεταφορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού εγγραφών δεν ήταν το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της εργασίας που χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μεγάλη δυσκολία εμφάνισε η επεξεργασία των ψηφιακών εγγραφών και, συγκεκριμένα, η ταυτοποίηση των προσώπων που εμφανίζουν περισσότερες από μία εγγραφή επειδή στα μαθητολόγια τα στοιχεία τους εμφανίζονται συχνά ελαφρώς διαφοροποιημένα από εγγραφή σε εγγραφή. Για το λόγο αυτό έγιναν πολλές διασταυρώσεις, τόσο με τα στοιχεία των εγγραφών του ιδίου Σχολείου όσο και των άλλων Σχολείων, επειδή ένα ποσοστό, της τάξης του 15%, έχει πραγματοποιήσει εγγραφή σε περισσότερα από ένα Σχολεία. Η εργασία της ταυτοποίησης κρίθηκε απολύτως αναγκαία για την κατάρτιση ενός αλφαβητικού πίνακα ο οποίος εμφανίζει όλες τις εγγραφές που αφορούν το ίδιο πρόσωπο με τη σωστή χρονική αλληλουχία και επιτρέπει την επεξεργασία των στοιχείων, παρέχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία στα εξαγόμενα συμπεράσματα. Καταρτίστηκε, έτσι, ένας αλφαβητικός πίνακας με 13.883 ξεχωριστά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στις 47.659 εγγραφές όλων των μαθητολογίων που ψηφιοποιήθηκαν. Τελικός σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας δεν είναι άλλος από τη δυνατότητα εμφάνισης των ψηφιοποιημένων αυτών σελίδων σε κάποια ιστοσελίδα, κάτι που έχει γίνει ήδη πραγματικότητα εδώ και λίγες ώρες, χάρη στη βοήθεια του γιού μου. 

Από την επεξεργασία των στοιχείων των ψηφιοποιημένων εγγραφών των μαθητολογίων προκύπτει ότι εμφανίζονται 326 διαφορετικοί τόποι γέννησης των μαθητών και μαθητριών που φοίτησαν στα έξι πιο πάνω Σχολεία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τόποι γέννησης είναι και τόποι καταγωγής. Οι πιο πολλοί από τους τόπους αυτούς είναι χωριά της περιοχής μας, δηλαδή χωριά της Άνω Μεσσηνίας. Αναφέρονται, επίσης, πολλά χωριά της γειτονικής μας Αρκαδίας, της Λακωνίας, της Ηλείας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ένα ποσοστό από τους εμφανιζόμενους ως γεννηθέντες σε «μακρινούς» τόπους κατάγεται από κάποιο χωριό της περιοχής αλλά έτυχε να γεννηθεί σε κάποιον άλλο τόπο. Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από την επεξεργασία των ψηφιοποιημένων εγγραφών είναι ο σχετικά μικρός αριθμός των μαθητριών σε σύγκριση με τους μαθητές όλων των Σχολείων. Ειδικότερα και στα δύο Ελληνικά Σχολεία του Μελιγαλά και της Μερόπης (πιο γνωστά ως Σχολαρχεία) απουσιάζουν εντελώς οι μαθήτριες μέχρι το σχολικό έτος 1910-11 στο πρώτο και 1915-16 στο δεύτερο. Το ποσοστό, πάντως, των μαθητριών στο Γυμνάσιο Μελιγαλά βαίνει συνεχώς βελτιούμενο και από 2,65% το 1919 φθάνει το 39,23% το 1959.

Θα τελειώσω εδώ την παρουσίαση αυτή της εργασίας ώστε, στο λίγο χρόνο που απομένει, να γίνει μία σύντομη επίδειξη τόσο των πινάκων σε μορφή Excel όσο και της ιστοσελίδας που έγινε αποκλειστικά για τα μαθητολόγια αυτών των Σχολείων. Θα προηγηθεί, όμως, η παράδοση του δώρου μου, τιμής ένεκεν, στον Λυκιάρχη Μελιγαλά κ. Παπαδόπουλο. Πρόκειται για έναν πολυσέλιδο αλφαβητικό κατάλογο με τα ονόματα όλων των μαθητών και μαθητριών που πραγματοποίησαν μία, τουλάχιστο, εγγραφή στα μαθητολόγια του Γυμνασίου Μελιγαλά από την έναρξη της λειτουργίας του, το σχολικό έτος 1919-20, μέχρι και το σχολικό έτος 1959-60. Ελπίζω και εύχομαι να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εργαλείο για μαθητικές εργασίες αλλά και σοβαρότερες ιστορικές έρευνες.

Ακολουθεί επίδειξη που περιλαμβάνει τα εξής:
1.   Πίνακες Excel
2.   Γραφήματα

3.   Ιστοσελίδα mathitologia.chrisrigas.info

Το παρακάτω φωτογραφικό  υλικό είναι από τα αρχεία των:
ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ
ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ
ΧΡΙΣΤΟ ΜΠΟΤΣΙΚΑ
ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ
ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΡΖΗ ΚΑΙ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΑΚΗ


 ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΑΚΟΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ,ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ

 

 ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ.
. ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΝΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ
 ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.
.ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ), ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΜΗ
Η ΜΑΡΙΑ ΣΦΗΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
 Η ΛΟΥΙΖΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΜΟΙΡΙΤΙΣΑ, ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ. Η ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΑΡΘΑ ΤΣΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ.
 ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΥΡΚΙΛΗ, ΜΠΑΚΟΠΟΛΟΥ ΛΙΛΗ, ΒΛΑΧΟΥ......
.ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΑΓΟΥΛΑ.
 ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΠΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ.
 Η ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΛΙΛΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
 Η ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΜΟΙΡΙΤΙΣΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
 ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ ,ΤΟ 1958.
ΜΑΡΙΑ ΣΦΗΚΑ, ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΚΑ,ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ,ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΚΑΣ, ΝΙΤΣΑ ΜΠΑΚΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΑΚΑ,ΧΡΥΣΑΛΙΩ ΤΣΙΛΙΒΙΤΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΚΑΣ, ΛΟΥΙΖΑ ΚΑΙ ΛΙΛΗ  ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΙ ΟΛΓΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.




ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΡΑΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΗΣ ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΑ

 

ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΚΗ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ
 ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
......................................

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΕΜΩΤΗ
ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΚΗ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΕΙΔΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΥΡΚΙΛΗ
ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ.....
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΕΜΙΩΤΗ
 ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΥΡΚΙΛΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΕΙΔΑ
ΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ
Η ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΜΟΙΡΙΤΙΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ. Η ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΑΡΘΑ ΤΣΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ


1959
Βασιλοπούλου Ανδριάνα και
Πετροπούλου Καλλιρρόη Μερόπη. Τις πρώτες μέρες που λειτούργησε το νέο Γυμνάσιο  Μελιγαλά


.  
 Διακρίνονται απο αριστ. Προς δεξια
Πανουσοπούλου Ιωάννα Αρσινόη
Σουλιμιώτη
Μανιάτη Μαρία Μερόπη
Χωρεμιώτη Παρασκευή
Σπηλιοπούλου Βούλα Μελιγαλά
Σκλήρη Ελισσάβετ Μελιγαλά

1957
 Φειδά Παναγιώτα .Βαλύρα
Σκλήρη Ελισσάβετ Μελιγαλά
Μανιάτη Μαρία μερόπη
Σφήκα Μαρία Βαλύρα
Γεωργοπούλου Τασία Βαλύρα
Κιρκιλή Γεωργία Μελιγαλά
Καθηγητής Μοναστηριακός Παν.
Πετροπούλου Καλλιρρόη Μερόπη
Θεοδωρακοπούλου Γεωργία Ζευγολατιό
Κατσιώλη Μαρία Μέλπεια
Μπακοπούλου Λιλή Βαλύρα
Καθήμενες, Πανουσοπούλου Ιωάννα Αρσινόη
Βσιλοπούλου Ανδριάνα Μερόπη
Παπαδοπούλου Δήμητρα Μερόπη και
Νιάρχου Αγγελική Μερόπη

1958
Πετροπούλου Καλλιρρόη Μερόπη
Παπαδοπούλου Δήμητρα Μερόπη
Πετρόπουλος Δημ. Μερόπη
Τράγος Ζαφ. Μερόπη
Κομίνης ο καθηγητής
Χριστόπουλος Διον. Λουτρό
Ροζόπουλος Αλκ. Οιχαλία
Νικολακόπουλος Όθων Οιχαλία
Νιάρχου Αγγελική Μερόπη
Μανιάτη Μαρία Μερόπη


1957.  Εκδρομή στο Νιοχώρι στην Μαυροζούμενα.
από αριστερά.
Δημήτρης Σιώλης  από Σολάκι.
Αθανάσιος Παναγόπουλος   Μερόπη
Γιάννης   Ρήγας                     Μερόπη
Δημήτρης  Πετρόπουλος       Μερόπη

Έξω από την εκκλησία της Παναγίας  που είναι δίπλα στο Μπεζεστένι, στο Μελιγαλά


Δημήτρης  Πετρόπουλος       Μερόπη
Γιάννης   Ρήγας                     Μερόπη
Δημήτρης Σιώλης  από Σολάκι.

ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Η ΜΑΡΙΑ ΣΦΗΚΑ ΚΑΙ ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΡΟΜΉ ΣΤΕΝΥΚΛΑΡΟ, ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ
Μήτσος Φειδάς
Γιώργος Γκομέσης
Μαρία Σφήκα
Βούλα Γκομέση
Χάρης Ιωάννου
Χριστίνα Λύρα
Πότα Φειδά
Δήμητρα Γεωργοπούλου
Πατζέχρω Περιβολάρη
Όλγα Μπάκα
Τασία Γεωργοπούλου
Σταύρος Γρίβας
Γιάννης Μπάκας
Στέλιος Βίγκος
Νίκος Γεωργακόπουλος












ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΙΛΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ.
ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
 O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
 O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
 Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: