Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΕΦΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις 20-8-2016 επισκέφθηκα τον Ξενοφώντα Γαλανόπουλο στο σπίτι του μου έδωσε τις 5 φωτογραφίες, τις σκανάρισα και του τις επέστρεψα. Μου είπε την ιστορία της οικογενειάς του.
Δυο αδέλφια από το ΄Ακτιο Πρεβέζης δολοφόνησαν στην περίοδο της τουρκοκρατίας, το σωματοφύλακα του αγά της περιοχής, και αυτός έβαλε φωτιά στην περιοχή για να τους κάψει. Τον ρώτησε κάποιος γιατί έβαλε τη φωτιά και η απάντηση του αγά ήταν: Ένας Γαλάνης και ένας Φεφές μου σκότωσαν το πρωτοπαληκαρό μου. Τα 2 αδέλφια ήλθαν στη μοναστήρι του Σωτήρα στη Βαρυμπόπη του Αετού Μεσσηνίας. Ζήτησαν άσυλο, ο ηγούμενος τους δέχτηκε και δούλευαν για το μοναστήρι. Στη συνέχεια ο ηγούμενος τους είπε να αποκαταστήσετε τους εαυτούς σας και θα σας δώσω χαρτί για την παραχώρηση δωρεάν περιουσίας. Επέλεξαν την περιοχή Καλογερέσι= καλός+γερός=καλόγερος.Στην περιοχή  αυτή έφτιαξαν σπίτι με κλαδιά και το καλοκαίρι δεν είχαν νερό. Έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο σημερινό χωριό Καλογερέσι.
Το χαρτί που τους έδωσε ο ηγούμενος είχε στη συμφωνία από τη γεωργία και κτηνοτροφία να δίνουν τη δεκάτη στο μοναστήρι.Μετά από χρόνια οι νεώτεροι δεν τήρησαν τη συμφωνία τους και όταν οι καλόγεροι πήγαν στο αλώνισμα να πάρουν τη δεκάτη, τους κτύπησαν  και σκότωσαν. Όταν ο δεσπότης έκανε τρισάγιο καταράστηκε το χωριό, και στον εμφύλιο το χωριό είχε πολλούς νεκρούς, και πολλά σπίτια κάηκαν. Από το Γαλάνης και Φεφές προέκυψαν τα επίθετα Γαλανόπουλος και Φεφόπουλος.
Ο Ξενοφώντας Γαλανόπουλος, παντρεύτηκε 2 φορές. Με την πρώτη του γυναίκα Κων\να Θεοδωροπούλου από Λατζουνάτο απόκτησαν τα 5 παιδιά:
1. Παναγιώτα αργότερα σύζυγο του Γεωργίου Δαβίλλα.
2. Δημήτριο αργότερα αστυνομικό που παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα, κόρη του Βασίλη Γεωργακόπουλου. από Βαλύρα.
3. Ελένη που παντρε΄ύτηκε τον Πανούση Παναγιώτη από Κεφαληνού.
4. Χαράλαμπο και
5. Ευσταθία που πέθανε σε ηλικία 16 ετών.
Πέθανε η πρώτη του γυναίκα και αργότερα παντρεύτηκε τη Βασιλική Κωνσαντοπούλου και απόκτησαν τα 5 παιδιά:Χαράλαμπο, Αρετή, Αριστείδη,Αλκιβιάδη και Ξενοφώντα. Από τα 10 αδέλφια   εν ζωή υπάρχει μόνο ο Ξενοφώντας.Παρατηρούμε ότι από τα 5 παιδιά τα 3 έχουν αρχαία ονόματα και  ο πατέρας ήταν αγράμματος.Είναι ένα θέμα προς διευρένηση.
Πρόλαβα τη δύση της σηροτροφίας, όταν οι: Μπαρακάρενα, Χριστάκενα, Δρακοπούλου (συνυφάδες) και μάνα του Ξενοφώντα  ήταν γειτόνισες και μα χαρτζιλήκωναν μαζεύοντας το Μάρτιο τα πρώτα μουρόφυλλα για να ταΐσουν τους μεταξοσκώληκες.
 ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ) ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ (ΔΕΥΤΕΡΗ) ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
 Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΕΦΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΛΑΝΑΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΕΣΙ
 Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ  ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Ο ΠΟΥΛΟΣ ΤΣΑΜΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ
ΤΑ ΡΥΖΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΑΡΙΣΡΕΙΔΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΒΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: