Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ ΣIΑΓΚΡΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Για την άρδευση κτημάτων-κήπων των παιδικών μου χρόνων  σε μεγαλύτερη κλίμακα ήταν το αυλάκι, τα πηγάδια, η γούβα,  η λάτζα, το μαγγανάκι, η τρόμπα, οι  μηχανές πετρελαίου (που ήταν ελάχιστες στη Βαλύρα), και το μαγγανοπήγαδο Νόρια. Για να λειτουργήσει το μαγγανοπήγαδο Νόρια χρειαζόταν κάποιο ζώο άλογο γαιδούρι ή μουλάρι, το οποίο έκανε περιστροφική κίνηση γύρω από το πηγάδι, και ήταν συνδεδεμένο με ιμάντες για να γίνεται στη συνέχεια η άντληση του νερού. Έχουμε μια φωτογραφία από το μαγγανοπήγαδο του Σιάγκρη ,στη Βαλύρα.
Αυτά τώρα έχουν ξεχαστεί γιατί υπάρχουν νέα και διαφορετικά συστήματα γύρω από την άρδευση, όλα αυτόματα με τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, χρονοδιακόπτες, ρύθμιση παροχής νερού, κομπιούτερ κ.λ.π..Τα γράφουμε για να μην ξεχαστούν.
Με την υδραντλική πετρελαιομηχανή του Τσιλίκα άδειασαν τα νερά όταν κατασκευαζόταν η γέφυρα της Βαλύρας το 1953 και αδειάσαμε με τη μηχανή του Τσαγκάρη τη λίμνη στο κατάστημα και πιάσαμε όλα τα ψαρόχελα.
Τον Ιούλιο συνάντησα τον Τάσο Σiαγκρη και το ρώτησα αν σώζεται το μαγγανοπήγαδο. Μου είπε πως υπάρχει ,το χρησιμοποιεί, αλλά η άντληση νερού γίνεται με αντλία που λειτουργεί  με βενζίνη και δεν χρησιμοποιεί τη μηχανή ΝΟΡΙΑ.Υπάρχουν τα συμβόλαια της αγοράς του μαγγανοπήγαδου ΝΟΡΙΑ, που έγιναν το 1936, τα οποία θα ψάξει να α βρεί και σε επόμενη ανάρτηση θα τα δημοσιεύσουμε. Τον ευχαριστούμε και σε άλλη ανάρτηση θα κάνουμε ένα αφιέρωμα στην οικογένεια Αναστασίου Σάγκρη..
Σώζονται : Το μαγγανοπήγαδο νόρια του Μπουζαλά, του Τσαγκάρη είναι πακτωμένο με τσιμέντο,για λόγους ασφαλείας, του γιατρου Γεωργακόπουλου, ΄εχει εξαφανιστεί από παλιά και τέλος του Μιχάλη Λιοντήρη υπάρχουν οι 4 κολώνες που στήριζαν το κιόσκι και το πηγάδι είναι σχεδόν μπαζωμένο και καλύπτεται από βάτα
Ο ΤΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΝΟΡΙΑ, ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟΣ
Η ΑΡΤΕΜΙΣ  ΣΙΑΓΚΡΗ ΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΑΛΟΓΟ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΦΥΣΗ-ΖΩΑ
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ  ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ  ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ  ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ  ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ
ΟΙ ΣΩΛΗΜΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ  ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ
Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ.
ΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΔΕΣ ΤΗ ΝΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ.
ΠΑΛΙΟΙ ΚΟΥΒΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΞΕ,ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ.
ΤΟ ΦΙΔΟΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΣΤΟ ΜΠΑΞΕ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΙΑΓΚΡΗ
 
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΘΑ ΣΙΑΓΚΡΗ, ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: