Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

KAΡΚΙΝΟΣ, (ΠΡΟΛΗΨΗ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ) ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

TOΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αποφάσισα από το φετινό καλοκαίρι  να γράψω αυτό το άρθρο για τον καρκίνο , μελετώντας από το διαδίκτυο βιβλία βιολογίας, περιοδικά, κ.λ.π. με αφορμή την έξαρση του καρκίνου (καλοήθη-κακοήθη, μυελογενή, λεμφογενή) και συγκεκριμένα από: Τον άδικο θάνατο 2 συμμαθητών μου πριν 2 χρόνια, με διαφορά  ο ένας θάνατος από τον άλλο σε ένα μήνα, τον απροσδόκητο θάνατο μιας μαθητριάς μου που το έμαθα από τη μητέρα της, και τον πρόσφατο  θάνατο της νεώτερης αδελφής ενός συμμαθητή μου, και τέλος από 2 γνωστά μου άτομα που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και τώρα υποβάλλονται σε ακτινοβολίες, από την εμπειρία μου και τις γνώσεις που απόκτησα, σπουδάζοντας  την επιστήμη της ζωής , τη ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ο καρκίνος  ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες και το βιώνω έντονα όταν περνώ έξω από το νοσοκομείο ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ, επειδή είναι ο δρόμος μου μένοντας εκεί κοντά.
Από την όλη μελέτη, διεθνή βιβλιογραφία, κ.λ.π. διαπιστώνουμε ότι πολλά είναι τα αίτια του καρκίνου. Τα 2 βασικότερα αίτια που τον προκαλούν στο ανθρώπινο σώμα, είναι:
1. Η ΑΝΟΞΙΑ (έλλειψη οξυγόνου) και.
2. Η ΟΞΥΝΙΣΗ (όξινο πεχά)  των υγρών του οργανισμού μας από  την κακή  διατροφή μας.


Διαλύματα υγρών για τα οποία η τιμή του pH είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα υγρών με pH μεγαλύτερο από 7 χαρακτηρίζονται αλκαλικά και τα διαλύματα υγρών  με pH=7 ονομάζονται ουδέτερα. Το λεμόνι και καρπούζι έχουν πεχά 9 και οι ξηροί καρποί. Τα διάφορα υγρά στο κορμί μας πρέπει να έχουν βασικό πεχά, για να διασφαλίζεται και προάγεται η υγεία μας.

Όταν ένας οργανισμός έχει όξινο PH (πεχά) κατ΄ουσίαν αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για εκδήλωση ασθενειών, ανάπτυξη βακτηριδίων, ιώσεων και μυκητιάσεων, αλλά και πολλών μορφών καρκίνου.

Στον αντίποδα η αλκαλική διατροφή είναι ένα από τα "κλειδιά" για την καλή υγεία και την καλή φυσική κατάσταση και λειτουργεί ως "ασπίδα" απέναντι σε ασθένειες και βλάβες του ανοσοποιητικού μας συστήματος..
Στη διάρκεια της ζωής μας ο καρκίνος μας κτυπά την πόρτα 17 φορές. Το αν θα νικηθεί ο καρκίνος ή θα νικηθούμε από αυτό έχει σχέση με το ανοσολογικό μας σύστημα, που σχετίζεται άμεσα με τους 2 παραπάνω παράγοντες. Αν είναι δυνατό  το ανοσολογικό μας σύστημα νικιέται ο καρκίνος, αν είναι αδύνατο μας κυριεύει  και μας ταλαιπωρεί, και ταλαιπωρούνται και οι γύρω μας. Γνωρίζουμε τι είναι καρκίνος, ποια είναι τα διάφορα είδη του, και για να τον προλάβουμε ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ έλεγε:
1.ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ.
2.ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΟΥ ,Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ.
3.ΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΙΑΤΡΙΚΗ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ.
4. Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΑ ΥΓΡΑ: ΑΛΜΥΡΟ, ΓΛΥΚΟ, ΠΙΚΡΟ, ΞΥΝΟ.
5.«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», Ιπποκράτης.Η τροφή ως φυσικό φάρμακο, που πρώτα υιοθετήθηκε από τον Ιπποκράτη, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα .
Ο νους υγιής σε σώμα υγιές επιτυγχάνεται με τη γυμναστική (καταργείται η Ανοξία) και  τη χρήση  τροφών (ελιές, φλοιό ροδιών, πικρά χόρτα κάθε είδους,  λεμόνι, ωμοί ακατέργαστοι ξηροί καρποί, χλωρή-ξερή σταφίδα, σταφύλια, ξερά σύκα) και με την αποφυγή καθημερινής χρήσης ζάχαρης, ζυμαρικών, κρέατος  (καταργείται η Οξύνιση του οργανισμού) .
Α. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ=ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΝΟΞΙΑΣ
Tέλειος είναι εκείνος,  ο οποίος προσαρμόζεται  στο περιβάλλον και τις ανάγκες του και εναρμονίζεται στο κοινωνικό σύνολο. Ο τέλειος άνθρωπος έχει τέλειο σώμα, υγιές, ρωμαλέο, μπορεί να υποτάξει τα κατώτερα ορμέμφυτα στη βούλησή του και έχει αναπτυγμένη την ηθική, κοινωνική και πολιτική συνείδηση. Έχει ισχυρή και ζωηρή την προσωπικοτητά του, και πιστεύει στον εαυτό του και τις δυνάμεις του. Τον τέλειο αυτό άνθρωπο μπορούμε να τον δημιουργήσουμε με την αγωγή. Ο τέλειος αυτός άνθρωπος μπορεί να γίνει σοφός ή αθλητής ή και τα δύο.
 Για να δημιουργηθεί τέλειος άνθρωπος χρειάζεται γυμναστική. Το σώμα για να διαπλαστεί χρειάζεται κίνηση και δράση. Ο χαρακτήρας για να διαπλαστεί, για να τροποποιηθεί και να μην παραμείνει όπως κληρονομήθηκε χρειάζεται την  επανειλημμένη δημιουργία συναισθηματικών και βουλητικών γεγονότων, χρειάζεται δηλαδή, επίσης δράση, κίνηση, ενέργεια. Η μάθηση είναι κόσμημα πολύτιμο, δεν είναι όμως  μέσο αγωγής, αλλά διαπλάθει την ψυχή. Η γυμναστική δεν αποτείνει μόνο  προς το σώμα, αλλά και προς τον χαρακτήρα, τον οποίο αυτή κυρίως δημιουργεί. Ο Ρουσσώ θεωρεί σκοπό της γυμναστικής όχι απλώς την απασχόληση ή την ισχυροποίηση των σωμάτων αλλά και το μπόλιασμα στις ψυχές των παιδιών , για την τάξη, ισότητα και αδελφότητα.
Όταν συζητούμε περί παιδαγωγικών συστημάτων και περί μεταρρυθμίσεων στην αγωγή , οι συζητήσεις θα πρέπει να αφορούν, το ποιόν και το ποσόν  της διδακτέας ύλης, τις μεθόδους της διδακτικής   και τις κατευθύνσεις της σκέψης.
Ο Ανθρώπινος Οργανισμός είναι ένα αδιαίρετο σύνολο στο οποίο εκδηλώνονται τρία γενικά φαινόμενα. Τα Μηχανικά, τα Χημικά και τα Δυναμικά.
Τα Μηχανικά είναι η Μυϊκή Ενέργεια.
 Τα Χημικά  είναι η Κυκλοφορία των διαφόρων υγρών (Εκκρίμματα, Απεκκρίμματα)  και,
 Τα Δυναμικά  είναι η Νευρική Ενέργεια.
 Τα  φαινόμενα αυτά μεταξύ τους πρέπει να ισορροπούν , διότι η επικράτηση του ενός εξ αυτών θα γίνεται σε βάρος του άλλου. Στην ισορροπία αυτών των τριών φαινομένων υπάρχει η υγεία, στο ανθρώπινο σώμα.
Ο άνθρωπος της σημερινής κοινωνίας, έχει ανάγκη  κίνησης και γυμναστικής , η οποία θα τον προφυλάξει, ή θα τον απαλλάξει από τα αποτελέσματα της ελαττωματικής στάσης και κίνησης, ή της  ελαττωματικής  και πολύωρης  καθιστικής ζωής.
Η  αντίληψη είναι η αίσθηση της πραγματικότητας, στη συνέχεια ακολουθούν οι βιοχημικοί μηχανισμοί (μεταβολισμός) του οργανισμού, και τέλος εκδηλώνεται η συμπεριφορά μας , με συγκεκριμένες μορφές αντίδρασης. Η αντίληψη σχετίζεται άμεσα και   με την κατάσταση του οργανισμού μας ,με τα βιωματά μας και το σύστημα των αξιών μας. Έτσι η μοίρα ενός ανθρώπου καθορίζεται από αυτά που γίνονται μέσα στο κεφάλι του, όταν αντιμετωπίζει εκείνα που γίνονται έξω από το κεφάλι του.
Η Σωματική, Διανοητική και Συναισθηματική υπόσταση λειτουργούν συνολικά, ολοκληρωμένα και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η εσωτερική μας γαλήνη έρχεται όταν αφιερωθούμε σε κάποιο στόχο που τον εκτιμάμε.
Λέξεις δύσκαμπτες, μη εκδήλωση συναισθημάτων, άγχος, στρες, παράλογες ιδέες, κ.λ.π.,  πρέπει να αντιμετωπίζονται με δραστηριοποίηση, αυθυποβολή, γιατί  η μη σωστή αντιμετωπισή τους ,οδηγεί τον οργανισμό , στη νεύρωση και στην κατάθλιψη. Επειδή ο υποθάλαμος είναι το κέντρο όλων των συναισθημάτων καλών και κακών  δίνει εντολή στην υπόφυση τη ρύθμιση της λειτουργίας όλων των ενδοκρινών αδένων του σώματος, για τη σωστή λειτουργία και διατήρηση της υγείας του οργανισμού.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η  αδικαιολόγητη κούραση, έλλειψη ενεργητικότητας, έλλειψη χαράς, μειωμένη παραγωγικότητα, αϋπνίες και ανικανότητα.
Το Μηδέν Άγαν και το Γνώθι Σαυτόν θα πρέπει να μας συντροφεύουν στην καθημερινοτητά μας, για να  έχουμε Πληρότητα στη Σχέση (συναίσθημα), στη Θέση (πίστη) και στη Λογική (ιδέες), οπότε είμαστε ευτυχισμένοι, υγιείς  και έτσι κυκλοφορούν στο κορμί μας οι Ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες της Αρμονίας, Ισορροπίας ,Ευτυχίας και Ηδονής.
Οι καλύτερες ασκήσεις είναι οι Ισοτονικές-Ισομετρικές κινήσεις των μυών, (γιατί είναι αερόβιες, δεν παράγεται Γαλακτικό Οξύ και δεν προκαλούν μυϊκό κάματο=οξύνιση) και πρέπει να γίνονται αμέσως όταν ξυπνάμε. Αυτό  το επιτυγχάνουμε βάζοντας δύναμη εκεί  που προσφύονται οι μύες στα οστά(δάκτυλα, χέρια πόδια, στόμα, σπονδυλική στήλη) και όσο πιο αργά γίνεται. Ειδικά οι κινήσεις των χεριών-ποδιών, προς όλες τις κατευθύνσεις του σώματος ,γιατί :
-Ξεμπλοκάρουν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος.
-Επιτυγχάνουν το άνοιγμα ολοκλήρου του σώματος.
-Γίνεται η κυκλοφορία της κίνησης-ενέργειας και εξισορροπεί το σώμα
-Γίνεται διαλογισμός για τη δημιουργία αγνού και καθαρού  σώματος και νου.
Με τη διαδικασία αυτή  δυναμώνουμε  και τα επτά πνευματικά χαρίσματά μας  που είναι:
Η Βουλή, η Γνώση, η Ευσέβεια, η Ισχύς, η Σοφία, ή Σύνεση και ο Φόβος θεού.
ΒΟΥΛΗ. Η διάκριση των αντικειμένων, των πραγμάτων  που βρίσκονται μπροστά μας και υποπίπτουν στις αισθήσεις μας.
ΓΝΩΣΗ. Η περίληψη, η συνολική αντίληψη σχετικά με το ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι(οι αιτίες) που ενυπάρχουν στις αρετές, κατά την ώρα της ενέργειας, κατά την ώρα της πράξης.
ΕΥΣΕΒΕΙΑ. Η μη νοθευμένη, η γνήσια, η καθαρή, η αγνή, η άδολη, η ξεκάθαρη  γνώση του τι πρέπει να πράττουμε.
ΙΣΧΥΣ. Η πράξη ,η επιτέλεση, η πραγματοποίηση καλών έργων.
ΣΟΦΙΑ. Η   επιθυμία, ο πόθος, να ενωθούν με το Θεό. Γίνεται απόλαυση και εξήγηση των θείων σε εκείνους που τα χρειάζονται και τα επιθυμούν.
ΣΥΝΕΣΗ. Είναι η ολοκληρωτική  εναρμόνιση της ψυχής με τα γνωσθέντα.
ΦΟΒΟΣ ΘΕΟΥ. Η αποβολή, απόρριψη, εκδίωξη, και αποχή από τα κακά.

2.ΠΡΟΛΗΨΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ=ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΞΥΝΙΣΗΣ

Μετά τις ισομετρικές –ισοτονικές κινήσεις, νηστικοί πίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
Τη δεύτερη κουταλιά την κρατάμε στο στόμα μας για 3-5 λεπτά, γιατί καθαρίζει ούλα και δόντια.
 Μετά από δέκα λεπτά πίνουμε χυμό ενός λεμονιού με τσουκνίδα,  ή αλόη,  ή λουίζα, ή ότι άλλο μαγιοβάτανο μας αρέσει σε δύο ποτήρια νερό, γιατί ο ρόλος του νερού είναι μεταφορικός ,διαλυτικός και θερμορυθμιστικός και επιτυγχάνεται η αποτοξίνωση του οργανισμού.. Στη συνέχεια τρώμε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μια κουταλιά του γλυκού μέλι και λίγους άψητους ξηρούς καρπούς. Αργότερα πίνουμε τον καφέ μας. Το πικρό μπορούμε να το διασφαλίζουμε όλο το χρόνο στο σπίτι μας, κυρίως από τις ελιές που δεν τις ξεπικρίζουμε τελείως, και όλοι οι διαιτολόγοι –διατροφολόγοι-ερευνητές συνιστούν την καθημερινή χρήση της ελιάς. 6 ελιές πρωί-μεσημέρι-βράδυ Το πικρό μπορούμε να το εξασφαλίζουμε και εποχιακά από χόρτα (πικροράδικα) και ρόδια. Η σχεδόν καθημερινή χρήση λεμονιού φυτεύοντας στον κήπο μας, στο μπαξέ μας, στο μπαλκόνι μας, καταργεί την οξύνιση  και η νέα μόδα τώρα είναι η αλκαλική διατροφή. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο για τα αίτια του καρκίνου,την αλκαλική διατροφή, τα αντιοξειδωτικά, την οξύνιση  και ανοξία. Στη ζωή μας , κανείς δεν ήλθε για να μείνει αλλά να είμαστε υγιείς , αισιόδοξοι και δημιουργικοί.

 Για τους  2 βασικούς παραπάνω λόγους που προκαλούν το καρκίνο, έχω γράψει και ένα θεατρικό σενάριο για τη ΜΙΤΩΣΗ που είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων, που στον καρκίνο ο πολλαπλασιασμός αυτός είναι ανώμαλος και τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται σε βάρος των υγιών και με τις διάφορες θεραπείες μαζί με τα καρκινικά σκοτώνονται και πολλά φυσιολογικα, γι’ αυτό και ο οργανισμός μετά τη θεραπεία, βρίσκεται σε εξάντληση.
 Η χρήση του βαλσαμόλαδου και της αλόης γίνεται και στις περιπτώσεις  που πονούν οι μύες ή διάφορα μέρη του σώματος, καθώς και άλλων θεραπευτικών-φαρμακευτικών φυτών, που παράγει το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ, η φύση, και υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Μετά από όλα αυτά είμαστε ευτυχισμένοι , υγιείς και χαρούμενοι, γιατί κοιμόμαστε και ξυπνάμε, βλέποντας τα χρώματα  και αρώματα της φύσης, έχουμε θετική ενέργεια, σκέψη, αισιοδοξία και χαμόγελο, οπότε η καθημερινοτητά μας είναι πάντοτε δημιουργική.
Με την εξάσκησή μας  στον Ασκητισμό, Μυστικισμό, Ησυχασμό, Πίστη (σταθερότητα στη θέση), Συναίσθημα (σταθερότητα στη σχέση) , Λογική (σταθερότητα στις ιδέες),Προσευχή, Διαλογισμό  και Γυμναστική, ανεβαίνουμε σε  ανώτερες νοητικές σφαίρες, οι οποίες μας οδηγούν στο να κατανοήσουμε καλύτερα το μεγαλείο της φύσης και να προσεγγίσουμε καλύτερα την έννοια του Θεού.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΟΥΡΟΛΑΔΟ.

Η πρώιμη συγκομιδή των ελιών, για την οποία μιλούσαν οι αρχαίοι, δίνει ως αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων, και ιδιαιτέρως της ελαιοκανθάλης, η οποία εξετάζεται ενεργητικά και επιθετικά για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, τις οποίες οι κουλτούρα μας έχει καταλήξει να θεωρεί αναπόφευκτες: Διαβήτης τύπου II, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, ρευματοειδή αρθρίτιδα, έμφραγμα και εγκεφαλικό, καρκίνος και η σχεδόν επιδημία της παχυσαρκίας που ενισχύει την εμφάνιση αυτών και τόσο άλλων προσβολών του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το ωμό λάδι πρέπει να προσλαμβάνεται κάθε πρωί, 2 κουταλιές της σούπας και η δεύτερη πρέπει να κρατείται στο στόμα μας ,για 5 λεπτά, γιατί καθαρίζει και προστατεύει τα δόντια και ούλα μας. Γρασάρει αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή και δομή το βασικό όργανο του κυττάρου, την ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ η οποία αναλογεί με τους τοίχους του σπιτιού, οι οποίοι μας προστατεύουν από φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες. Όταν το υλικό είναι καλό και η κατασκευή θα είναι καλή, οπότε μας προστατεύει.
Το αγουρόλαδο είναι σημαντικό και για να είναι βιολογικό-οικολογικό-διατροφικά υγιές, θα πρέπει η καλλιέργεια της ελιάς, το μάζεμα, το λιοτρίβι, η αποθήκευση, να τηρούν όλες τις προδιαγραφές της υγιεινής. Οι Ιταλοί το μαυρέλαιο που είναι πρώιμο σε περιοχές της Πυλίας, το αγοράζουν και μας το επιστρέφουν τυποποιημένο σε πολλαπλάσια τιμή.
Για να καταλάβει ο αναγνώστης τη σημασία του αγουρέλαιου  στη διατροφή μας, θα περιγράψω ένα μέρος της επιστήμης της ζωής που σπούδασα,   τη  ΒΙΟΛΟΓΙΑ, τη δομή και λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης του κυττάρου, από τα οποία κύτταρα δομείται  ο οργανισμός μας

KYTTAPO: Είναι η δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής. Για τη μελέτη του πρέπει να γνωρίζουμε τη δομή του και χημική του σύσταση.  Εμείς θα περιγράψουμε μόνο την κυτταρική του μεμβράνη (χημική σύσταση-δομή-λειτουργίες).
Tα κύτταρα έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως και οι άνθρωποι μεταξύ τους . Η  Κυτταρική µεµβράνη δίνει οντότητα στο κύτταρο  το  διαχωρίζει από το περιβάλλον και από τα άλλα κύτταρα.
1.ΔΟΜΗ-ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ .
Τόσο η εξωτερική µεµβράνη του κυττάρου όσο και οι µεµβράνες ενδοκυττάριων οργανιδίων  έχουν  κοινή βασική δοµή  τη διπλοστιβάδα λιπιδίων  που περιέχει  εξειδικευµένες πρωτεΐνες και επιφανειακούς υδατάνθρακες τα λιπίδια έχουν υδρόφιλο  άκρο  και µπορούν να σχηµατίσουν αυτόµατα υδρόφοβο  διπλοστιβάδα  µε τα υδρόφοβα µέρη τους στραµµένα ,όταν εισαχθούν στο νερό, το ένα προς το άλλο και  τα υδρόφιλα προς το νερό
2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Επιτρέπει την πλευρική διάχυση µεµβρανικών πρωτεϊνών και διευκολύνει την κινητικότητα του κυττάρου.
Οδηγεί σε ελεγχομένη διαπερατότητα για τις διάφορες χηµικές ουσίες .
Ρήγµατα και  µικροελλείµατα της  µεµβράνης  οδηγούν  αυτόµατα αποκαθίστανται  λόγω της πολικής φύσης των λιπιδίων,  μερική αναγέννηση.
Οι µεµβρανικές πρωτεΐνες  επιτελούν σηµαντικό ρόλο όπως:  Μεταφορά, ενζυµική δραστηριότητα προσκόλληση κυττάρων, επικοινωνία κυττάρων.
Τα  διάφορα λιπίδια (φωσφολιπίδια, χοληστερόλη,  γλυκολιπίδια ) αποτελούν  το 50% της µάζας των κυτταρικών µεµβρανών και ο λειτουργικός τους ρόλος είναι:
 Φέρουν σε επαφή νηµάτια κυτταροσκελετού µε  την κυτταρική µεµβράνη.
 Φέρουν σε επαφή κύτταρα µε  την εξωκυττάρια ουσία.
 Μεταφέρουν µόρια µέσα και έξω από τα κύτταρα.
 Λειτουργούν σαν υποδοχείς  για τη λήψη σηµάτων από άλλα κύτταρα και τέλος
 Έχουν ενζυµική δραστηριότητα.


 ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.
Στον πλανήτη γη παρουσιάζονται διαρκώς πολλά και διάφορα φαινόμενα. Με τη μελέτη και εξήγηση των φαινομένων αυτών ασχολούνται οι διάφορες επιστήμες. Η επιστημονική μέθοδος βασίζεται στην παρατήρηση, στο πείραμα, στη μεταβλητή, στην απόδειξη και τέλος στους νόμους της επιστήμης.
Η μελέτη της ζωής σχετίζεται με την χημεία της. Χωρίς χημικές αντιδράσεις θα ήταν αδύνατη ( εκτός από τα σπόρια και σπέρματα και κάτω από ειδικές συνθήκες). Ο μεταβολισμός, μια από τις ιδιότητες των εμβίων όντων που διακρίνεται σε αναβολισμό (σύνθεση ουσιών) και καταβολισμό (διάσπαση ουσιών) παράγει ενέργεια για την ανάπτυξη, κίνηση, επούλωση βλαβών και επικοινωνία με το περιβάλλον τους. 
Οι σπουδαιότερες μεταβολικές διαδικασίες είναι της φωτοσύνθεσης και της αναπνοής που εξασφαλίζουν αφενός την ομαλή ανακύκλωση ύλης και ενέργειας και αφετέρου την ομαλή ανακύκλωση οξυγόνου-διοξειδίου του άνθρακα, στοιχεία απαραίτητα , για όλους τους οργανισμούς αυτότροφους και ετερότροφους.
Η μοριακή βιολογία μελετά τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς με τους οποίους επιτυγχάνεται η ρύθμιση και ο έλεγχος των γονιδίων καθώς και οι επιπτώσεις στη βιολογία των οργανισμών. Το κύτταρο διατηρεί σταθερή τη δομή, μορφή και χημική του σύσταση σε ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει συνεχώς. Τα γονίδια του κυττάρου δεν εκφράζονται όλα ταυτόχρονα, αλλά, ρυθμίζονται από τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες, που συνδέονται με μεταβολές του περιβάλλοντος. Η ενεργοποίηση ή αδρανοποίηση υπακούει σε αυτούς τους παράγοντες. Τα γονίδια θεωρούνται ενεργά όταν εκφράζονται και μη ενεργά όταν δεν εκφράζονται. Η διατήρηση όμοιας κατάστασης των φυσικοχημικών και βιοχημικών ιδιοτήτων των κυττάρων λέγεται ομοιόσταση και εξασφαλίζεται με ειδικούς μηχανισμούς ρύθμισης, που διαθέτει το κύτταρο, όταν οι συνθήκες εσωτερικές-εξωτερικές, μεταβάλλονται σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών. Η διαταραχή της ομοιόστασης προκαλεί την ασθένεια ή οποία σε επίπεδο ανθρώπινου οργανισμού μπορεί να είναι σωματική, πνευματική, ψυχική και κοινωνική.
Το κύτταρο και κατά συνέπεια ο οργανισμός είναι μια κυβερνητική μηχανή, η οποία ανταποκρίνεται στα σήματα που δέχεται από το εξωτερικό ή εσωτερικό περιβάλλον, προσαρμόζοντας την ενεργοποίηση ή αδρανοποίηση των γονιδίων και την ταχύτητα των αντιδράσεων με τις συνθήκες που επικρατούν κάθε στιγμή στη διάρκεια της ζωής του κυττάρου και κατ’ επέκταση του οργανισμού..

Χαρακτηριστικά Ανθρώπινου Οργανισμού

1. Διάρκεια κύησης : 9 μήνες

2. Αριθμός Ιστών: Ερειστικός μυϊκός επιθηλιακός, νευρικός.

3. Οργανικά συστήματα.:10

4. Αριθμός διαφοροποιημένων κυττάρων: 216

5. Αριθμός χρωμοσωμάτων:46

6. Αριθμός γονιδίων: 100000

7. Αριθμός γνωρισμάτων στον άνθρωπο:2000

8. Μελέτη γνωρισμάτων στον άνθρωπο σε μοριακό επίπεδο:150
Η πολυφαγία και η ασιτία είναι 2 δυσάρεστες καταστάσεις για την υγεία μας. Καθημερινά, θα πρέπει να παίρνουμε τις απαραίτητες θερμίδες και τις βασικές ουσίες για να εφοδιάζεται το σώμα με ενέργεια και να κατασκευάζονται, συντηρούνται και συμπληρώνονται οι ιστοί. Οι ανάγκες της διατροφής μας προσδιορίζονται από τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες και καύσιμα υλικά. Επομένως θα πρέπει καθημερινά να παίρνουμε με την τροφή μας τόσες θερμικές και θρεπτικές ουσίες όσες απαιτούνται για να μας δώσουν το ποσό των θερμίδων και θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε. Αν πάρουμε περισσότερες θερμίδες παχαίνουμε και λιγότερες αδυνατίζουμε. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν φυσικές ακατέργαστες τροφές χωρίς φυτοφάρμακα και συντηρητικά. Τα φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί να υπάρχουν στο καθημερινό μας σιτηρέσιο. Πιστεύεται ότι πολλές ασθένειες δημιουργούνται από τον αστικό τρόπο ζωής, γιατί στέρησε στο άτομο τον κήπο του, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στη συνέχεια με τα μαζικά ή ατομικά μέσα μεταφοράς οδηγείται σε ακινησία και στη συνέχεια τρέχει στα κέντρα αισθητικής και αδυνατίσματος, για να διατηρήσει τη φόρμα και την υγεία του. Είναι καθαρά θέμα, ατομικό, κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, να διαφωτιστεί ο λαός, ώστε να μην γίνεται άσκοπη χρήση φυτοφαρμάκων και συντηρητικών και η διατροφή του να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλή θρεπτική και υγιεινή.

Κάθε τρόφιμο που εισάγεται στον οργανισμό έχει 8 μεταβλητές.

1. Θρεπτική αξία. Το ποσό των θρεπτικών ουσιών που περιέχει.

2. Θερμική αξία. Το ποσό των θερμίδων που ελευθερώνει.

3. Αίσθηση κορεσμού. Το ποσό της ουσίας με το οποίο χορταίνει ο οργανισμός.

4. Πεπτικότητα. Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η πέψη της ουσίας.

5. Αφομοιoτικότητα. Το ποσό της ουσίας που αποταμιεύται στον οργανισμό.

6. Τοξικότητα. Το ποσό των τοξινών που ελευθερώνει η τροφή στον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες δημιουργούν ουδέτερα κατάλοιπα στον οργανισμό και δεν προκαλούν βλάβες, ενώ τα λίπη και πρωτείνες παράγουν αρκετές τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.

7. Οξύτητα ή ακλαλικότητα. Οι τροφές όταν πέπτονται δημιουργούν όξινο ή αλκαλικό περιβάλλον.

8. Συνδυασμός τροφών. Το ανακάτεμα πολλών τροφών μαζί, δυσκολεύει την πέψη και παράγονται περισσότερες βλέννες, τοξίνες, ελεύθερες ρίζες και άχρηστα παραπροιόντα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες της διατροφής μας είναι: Κληρονομικές επιρροές, ηλικία, φύλο, εποχή, επαγγελματική δραστηριότητα και τέλος ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του.

Τα χαρακτηριστικά της υγείας και ευτυχίας σύμφωνα με την ιατρική της Άπω Ανατολής είναι 7.

1. Το υγιές άτομο δεν κουράζεται.

2. Έχει καλή όρεξη

3. Έχει βαθύ ύπνο

4. Έχει καλή μνήμη

5. Έχει καλή διάθεση

6. Είναι ικανό να κρίνει να σκέπτεται να αξιολογεί και να ενεργεί σωστά και με ταχύτητα

7. Δεν λέει ποτέ ψέματα για να προστατέψει τον εαυτό του και μοιράζει το φως και την ευτυχία του με τους ανθρώπους που επικοινωνεί και συνεργάζεται.

Για να συντηρήσουμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία, ισορροπία με τον εαυτό του, τους συνανθρώπους του, τη φύση και το Θεό.

Μεσογειακή Διατροφή και Σκευάσματα Ελαιόλαδου με Αρωματικά Φυτά
Το ελαιόλαδο παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε σαλάτες και φαγητά αρτυμένα με αρωματικά φυτά ή μπαχαρικά. Η προσθήκη των φυτικών αυτών υλικών δεν έχει μόνο οργανοληπτική αξία. Σήμερα τα αρωματικά φυτά και αρτύματα θεωρούνται ως σημαντική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών με δράση in vivo και in vitro. Οι παραδοσιακοί καταναλωτές γνωρίζουν τις χρήσεις του ελαιόλαδου και των αρωματικών φυτών στη Μεσογειακή Διατροφή. Οι νέοι όμως καταναλωτές πιθανά χρειάζονται ειδικά προϊόντα με τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης που θα τους εξοικείωναν με τη Μεσογειακή κουζίνα και διατροφή.
Στην παρούσα εργασία μελετάται η οξειδωτική σταθερότητα σκευασμάτων ελαιολάδου με σκόρδο, δενδρολίβανο και ρίγανη και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δοκιμών οργανοληπτικής αποδοχής των νέων αυτών προϊόντων από παραδοσιακούς καταναλωτές. Τα συμπεράσματα των μελετών ενισχύονται από έρευνα αγοράς μεταξύ νέων καταναλωτών ελαιολάδου και δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα διακίνησης ορισμένων ποσοτήτων ελαιολάδου με τη μορφή σκευασμάτων σε τιμές υψηλότερες από τις συνήθεις. Η πρόκληση είναι μεγάλη για αγροτικές χώρες όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει επιτακτική ανάγκη αύξησης του εισοδήματος των αγροτών και συγκράτηση του πληθυσμού στους τόπους πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων. Η διεθνής συγκυρία δίνει σε εθνικά προϊόντα μας προεξέχουσα θέση στο διαιτολόγιο των Ευρωπαίων, Αμερικανών αλλά και Ιαπώνων καταναλωτών. Θα την αξιοποιήσουμε σε όφελός μας ή θα επιτρέψουμε σε άλλους να διαχειριστούν τη δική μας παράδοση και εθνικό πλούτο;
2. Λίπη και Έλαια
Χημική σύσταση. Τα λίπη και έλαια είναι μίγματα απλών και μεικτών γλυκεριδίων. Τα γλυκερίδια είναι εστέρες της τρισθενούς αλκοόλης γλυκερίνης με διάφορα κορεσμένα και ακόρεστα μονοκαρβονικά οξέα.
Τα κυριότερα οξέα που συναντάμε στα λίπη και έλαια είναι το παλμιτικό, το στεατικό και το ελαϊκό οξύ. Τα δύο πρώτα είναι κορεσμένα, ενώ το τρίτο είναι ακόρεστο οξύ με ένα διπλό δεσμό στο μόριό του. Υπάρχουν απλά και μικτά γλυκερίδια. Τα λίπη αποτελούνται κυρίως από γλυκερίδια κορεσμένων οξέων (π.χ. του παλμιτικού και στεατικού οξέος), ενώ τα έλαια από γλυκερίδια ακόρεστων οξέων (π.χ. του ελαϊκού οξέος). Τα λίπη είναι στερεά σώματα και τα έλαια υγρά.
Προέλευση και παραλαβή. Υπάρχουν φυτικά και ζωικά λίπη και έλαια. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι τα ζωικά λίπη και τα φυτικά έλαια.
Η παραλαβή των λιπών και ελαίων από φυσικές πρώτες ύλες γίνεται είτε με θέρμανση είτε με πίεση είτε ακόμη με ορισμένα διαλυτικά μέσα.
Έτσι π.χ. το βούτυρο παραλαμβάνεται από το γάλα με φυγοκέντρηση ή με «χτύπημα». Το βοδινό και το χοιρινό λίπος παραλαμβάνονται με λιώσιμο των λιπαρών ιστών τους.
Το ελαιόλαδο (ή λάδι της ελιάς) παράγεται από τις ελιές με πίεση. Θεωρείται το καλύτερο φυτικό λάδι. Τα έλαια που παράγονται από σπόρους λέγονται σπορέλαια (π.χ. αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ.). Χρησιμοποιούνται και αυτά ως τροφή του ανθρώπου. Τα ιχθυέλαια όμως έχουν δυσάρεστη οσμή, όπως π.χ. το μουρουνόλαδο, και γι’ αυτό δεν τρώγονται.
Αλλοιώσεις των λιπών και ελαίων. Τα λίπη και έλαια όταν παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση του φωτός, της υγρασίας και του αέρα, παθαίνουν μια αλλοίωση που λέγεται τάγγισμα. Τα ταγγισμένα λίπη και έλαια είναι δύσοσμα, έχουν δυσάρεστη γεύση και δεν τρώγονται. Ορισμένα έλαια, όπως το λινέλαιο, κατά την παραμονή τους στον αέρα αντιδρούν με το O2, γίνονται παχύρευστα και στερεοποιούνται. Τα έλαια αυτά λέγονται ξηραινόμενα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βερνικιών και ελαιοχρωμάτων.
Βιομηχανικές κατεργασίες των λιπών και ελαίων. Οι κυριότερες κατεργασίες των λιπών και ελαίων είναι: Το ραφινάρισμα, η υδρογόνωση, η παρασκευή μαργαρίνης, η υδρόλυση.
Το ραφινάρισμα αποσκοπεί στην καλυτέρευση λαδιών δεύτερης ποιότητας. Με την υδρογόνωση των λαδιών λαμβάνονται στερεά λίπη. Έτσι αξιοποιούνται καλύτερα τα δύσοσμα ιχθυέλαια και σπορέλαια. Η μαργαρίνη γίνεται από υδρογονωμένα έλαια, βούτυρο, νερό και βιταμίνες. Αναπληρώνει ικανοποιητικά το νωπό βούτυρο στα πρωινά γεύματα. Η υδρόλυση των λιπών και ελαίων δίνει γλυκερίνη και οξέα. Αν όμως γίνει σε βασικό περιβάλλον (π.χ. με NaOH), τότε λέγεται σαπωνοποίηση. Στην περίπτωση αυτή προκύπτουν γλυκερίνη και σαπούνια.
Θρεπτική αξία των λιπών και ελαίων. Τα λίπη και έλαια αποτελούν μία από τις τρεις βασικές τάξεις θρεπτικών υλών για τον άνθρωπο (οι άλλες δύο είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες). Ένα γραμμάριο λίπους παρέχει στον οργανισμό μας 9,3 kcal/g, ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες μόνο 4,1 kcal/g. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα λίπη και έλαια αποτελούν την πιο πλούσια σε θερμίδες τροφή του ανθρώπου. Η διατροφή μας όμως δεν πρέπει να γίνεται με τροφές που έχουν υπερβολικές ποσότητες λίπους, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος παχυσαρκίας.
Ο Παραδοσιακός Θεραπευτής βασίζεται στο σύστημα βοτανικής ιατρικής που ανέπτυξε ο Πέρσης γιατρός Χακίμ Ιμπν Σίνα, γνωστός στη Δύση με το όνομα Αβικέννας, βασιζόμενος στις γνώσεις του Ιπποκράτη, Γαληνού και Πυθαγορείων, γνωστή ως Γιουνάμι Τίμπ.
Η Θεϊκή Άδεια ή Κοσμική Δύναμη, ταξιδεύει μέσο της Ανάσας στην καρδιά και διασκορπίζεται μέσο των αρτηριών σε ολόκληρο το σώμα, ενεργοποιώντας τις Ζωτικές, Φυσικές και Ψυχικές Δυνάμεις. Οι ασθένειες προκύπτουν όταν παρεμποδίζονται οι 3 αυτές δυνάμεις.
Ασθένεια είναι η διακοπή ή διαταραχή των λειτουργιών κάποιου οργάνου, μια νοσηρή αλλαγή σε κάποιον από τους ιστούς, ή μια μη φυσιολογική κατάσταση του σώματος στο σύνολο του που επεκτείνεται για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα. Το αίτιο της ασθένειας οφείλεται στην υπεραφθονία ποιοτικής ή ποσοτικής αλλαγής , σε κάποιον από τους χυμούς ή στην αλλαγή της ιδιοσυγκρασίας, ή στη ρήξη της αλληλουχίας.
Ο μεταβολισμός (πέψη, αφομοίωση, απέκκριση) όταν λειτουργεί σωστά, το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση αρμονίας, ισορροπίας, χαράς, ευτυχίας, εφόσον δέχεται και αφομοιώνει τη σωστή ποιότητα-ποσότητα τροφών και θρεπτικών στοιχείων. Η καλλίτερη συμβολή στην υγεία είναι η καθετοποίηση της παραγωγής προϊόντων φυτικής και ζωικής διατροφής, χωρίς επεξεργασία, συντηρητικά, φυτοφάρμακα, ορμόνες και χημικά. Πρέπει να εφαρμόζουμε το τρώμε για να ζούμε και όχι το αντίθετο. Η μαγειρική να είναι απλή, γευστική, ευκολία προετοιμασίας, και οικονομική. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη της υγείας του και της υγείας των παιδιών του. Τα όρια της υγείας έχουν άμεση σχέση με τα όρια της σωστής διατροφής και το στομάχι είναι ο οίκος των ασθενειών. Η διαδοχή Φώς-Ζωή, Ανάσα-Δύναμη, Πυρετός-Πόνος έχουν τον Ντετερμινισμό τους. Να μην σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε με τις αισθήσεις μας άσχημα πράγματα και η βία, ο φόβος, η ανησυχία, η απληστία είναι αιτιογενείς παράγοντες ασθενειών φυσικών, ζωτικών, ψυχικών. Να σμίγουμε και επικοινωνούμε με ανθρώπους που είναι ελκυστικοί, θετικοί και να μας εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Απλές ασκήσεις σε καθημερινή βάση εξασφαλίζουν την καλή φυσική κατάσταση του Κυκλοφορικού-Αναπνευστικού. Τρέχοντας επιτόπου για 1 λεπτό κάθε μέρα επί μία εβδομάδα, αυξάνουμε κατά ένα λεπτό την επόμενη εβδομάδα, καταλήγοντας στα 5 λεπτά την Πέμπτη εβδομάδα. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε ισομετρικές-ισοτονικές κινήσεις στους μύες και τις αρθρώσεις .Να χρησιμοποιούμε αρωματικά έλαια και μουσική που μας αρέσει, στο χώρο διαμονής μας κάνοντας έτσι αρωματοθεραπεία και μουσικοθεραπεία.
Ο Ιπποκράτης-Γαληνός-Πυθαγόρειοι θεωρούσαν το Θεό ως «Αναγκαία Ύπαρξη». Ζωή γι΄ αυτούς σημαίνει σχέση αμοιβαιότητας ανάμεσα στον οργανισμό και το περιβάλλον του φυσικό «ατμόσφαιρα, υδρόσφαιρα και λιθόσφαιρα» και βιολογικό «φυτά, ζώα, άνθρωποι». Συμφωνούσαν ότι η ουσία της ύλης βρίσκεται στα 4 βασικά στοιχεία και στους 4 χυμούς που όταν είναι εναρμονισμένοι στη σύσταση, δύναμη, όγκο, καλά αναμεμιγμένοι, ο οργανισμός απολαμβάνει πλήρως την υγεία. Ο Γαληνός αναγνώρισε το Πνεύμα ή Ζωτικό Αέρα που μεταφέρεται με την ανάσα και έχει τις ρίζες του στους πνεύμονες. Είναι μια δημιουργική δύναμη η οποία ενεργοποιεί και διεγείρει όλες τις άλλες δυνάμεις ανάπτυξης και διατροφής που διαχέονται σε ολόκληρο το σώμα, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η Υγεία και φυσική κατάσταση ενός οργανισμού σχετίζεται άμεσα από την αρμονία-ισορροπία των: Στοιχείων, ιδιοσυγκρασιών, χυμών, οργάνων, δυνάμεων, δράσεων και πνευμάτων.
Τα στοιχεία είναι . Γη, νερό, αέρας, φωτιά. Τα 2 πρώτα είναι βαριά, δυνατά, αρνητικά, παθητικά, θηλυκά, ενώ τα 2 δεύτερα είναι αντίθετα.
Οι Ιδιοσυγκρασίες είναι η Σταθερή-Ισορροπημένη και οι μη σταθερές είναι θερμή-ψυχρή, ξηρή-υγρή. Ο νέος οργανισμός είναι θερμός-υγρός, ο ενήλικας είναι θερμός-ξηρός, ο ώριμος είναι ψυχρός-ξηρός και ο γέροντας είναι ξηρός-ψυχρός.
Οι χυμοί είναι του αίματος, του φλέγματος, της κίτρινης χολής και της μαύρης χολής που αντιστοιχούν στην πρώτη, δεύτερη , τρίτη, τέταρτη πέψη μηχανική και χημική, του μεταβολισμού (στόμα, στομάχι, έντερο λεπτό-παχύ, αφομοίωση, έκκριση, απέκκριση).
Τα σπουδαιότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ο εγκέφαλος, καρδιά, συκώτι, μύτη, αυτί, γεννητικά . Ο εγκέφαλος είναι η έδρα των πνευματικών δυνάμεων ,αίσθησης και κίνησης. Η καρδιά είναι η έδρα της ζωτικής δύναμης ενώ του συκωτιού είναι η έδρα της φυσικής δύναμης (βλάστησης-θρέψης). Με τα γεννητικά όργανα διασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους, Το μάτι-αυτί-γλώσσα-μύτη είναι η έδρα της γνώσης , μνήμης , νοημοσύνης και ανώτερων δεξιοτήτων.
Οι δυνάμεις του σώματος είναι η ζωτική (καρδιάς), φυσική (συκωτιού) και ψυχοπνευματική (εγκέφαλος). Η ενεργητική δύναμη και η δύναμη που επενεργεί από ανταγωνισμό, ευχαρίστηση, αναγνώριση, υγιή συναισθήματα, καλή ψυχολογία. Φυσικές είναι οι δυνάμεις που υπηρετούν άλλες λειτουργίες και αυτές που υπηρετούνται από άλλες (γενεσιουργές, ανάπτυξης, θρέψης). Οι δυνάμεις που υπηρετούν άλλες είναι της έλξης, συγκράτησης, πέψης, και προώθησης και μια από τις λειτουργίες που υπηρετούνται από αυτές τις δυνάμεις είναι της θρέψης.
Οι δράσεις-δραστηριότητες του καθενός μας να σχετίζονται με θετική ενέργεια-σκέψη περικλείοντας την έννοια της αγάπης, του καλού και της αλήθειας. Έτσι βρίσκομαι καλά με τον εαυτό μου, επικοινωνώ και συνεργάζομαι μαζί του και με τους άλλους Ανθρώπους, τη Φύση και το Θεό, με τους 3 πυλώνες μας που είναι η Πίστη, το Συναίσθημα και η Λογική.
Τέλος τα πνεύματα καλά και κακά μας κατευθύνουν-καθοδηγούν σε πράξεις που μας ευτελίζουν ή μας εξυψώνουν σε ανώτερες νοητικές σφαίρες, φιλοσοφώντας έτσι για το νόημα και τον σκοπό της ζωής μας. Πρέπει να είμαστε καλοί διαχειριστές των πάντων και θα πρέπει η διαχείριση να γίνει με πίστη-συναίσθημα-λογική και να μας οδηγεί στην ευτυχία, χαρά, δημιουργία, αρμονία, ισορροπία, με τον Εαυτό μας, τη Φύση και το Θεό.
Θα πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε και ενεργοποιήσουμε τον ήλιο που κρύβεται μέσα μας για να μας φωτίζει το μυαλό, να μας ζεσταίνει την ψυχή και με την ακτινοβολία που εκπέμπει να μπορούμε να επικοινωνούμε με τη Φύση, το Θεό και τους Συνανθρώπους μας με δημιουργικές δραστηριότητες, αγάπη, αλήθεια και ειλικρίνεια, πλουτίζοντας συναισθηματικά τη ψυχή μας έτσι ώστε το αγίασμα να εξουδετερώνει πάντοτε τις οποιεσδήποτε μικρότητες και κακίες, αντιμετωπίζοντας έτσι τις καταστάσεις, με ηρεμία, διάλογο και κριτική, ώστε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις μεταλλάσσοντας τις ζήλιες σε υγιή συναισθήματα. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε τον ήλιο να μας τυφλώνει και να μας καίει.
Η απόκτηση γνώσης είναι αναγκαία, προκειμένου να εναρμονιστεί η ζωή του ανθρώπου με τις μεγάλες δυνάμεις του φυσικού κόσμου και με τις υπερβατικές δυνάμεις που όλοι οι πολιτισμοί αισθάνονταν, πίσω από το φυσικό κόσμο. Οι άνθρωποι ήθελαν να γνωρίζουν πως λειτουργεί η φύση, όχι για να την ελέγχουν και εξουσιάζουν, αλλά για να ζουν αρμονικά με τις εναλλαγές της.
Στην πρόοδο της επιστήμης υπάρχουν στάδια κατανόησης και στάδια εξέλιξης της γνώσης. Με τη γνώση επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας και τους άλλους και λύνουμε προβλήματα. Καθένα από αυτά φέρει τη δική του κοσμοθεωρία, το δικό του παράδειγμα. Σχηματίζονται κυβερνήσεις, καταρτίζονται συντάγματα, καθιερώνονται θεσμοί και διαμορφώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Από τη γνώση ξεκινάμε να χτίζουμε νέα ολογράμματα και να δημιουργούμε νέες πραγματικότητες. Γινόμαστε δημιουργοί. Προετοιμάζουμε χημικά το σώμα μας, σκέψη προς σκέψη,, για να αποκτήσουμε εμπειρίες και αλλαγές, όχι μόνο σε προσωπικό , αλλά και κοινωνικό επίπεδο και οι εθισμοί καταλύονται με την αλλαγή, με την εξέλιξη, να βρούμε την ευχαρίστηση και να αποφύγουμε τον πόνο και υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες για αλλαγή.
Ο πλανήτης υποφέρει. Λεηλατημένος από πόρους και απογυμνωμένος από την αγνότητα. Το μολυσμένο σπίτι μας άρχισε να στριφογυρίζει προς το χείλος του αφανισμού.
Η προσευχή προωθεί τη θεραπεία. Μπορείτε να αντιληφθείτε πράγματα εκτός χρόνου - χώρου.
Ποιος υπονόμευσε την αλήθεια. Πρώτα η “εκκλησία” και τώρα το νέο ιερατείο, οι επιστήμονες.
Η θεωρία της σχετικότητας, η κβαντομηχανική, η επίδραση σκέψεων - συναισθημάτων στο σώμα μας, οι λεγόμενες "ανωμαλίες" εξωαισθητηριακή αντίληψη, πνευματική θεραπεία, μακρινή όραση, μεταθανάτιες και εξωσωματικές εμπειρίες, να περιλαμβάνονται σε μια περιεκτικότερη θεωρία για να μάθουμε τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου.
Ο μετωπιαίος λοβός επιτρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας, να συγκεντρωνόμαστε, είναι βασικός στη λήψη απόφασης και στη διατήρηση σταθερής πρόθεσης, αντλούμε πληροφορίες από το περιβάλλον και την αποθήκη των αναμνήσεων, τις επεξεργαζόμαστε, παίρνουμε αποφάσεις, ή κάνουμε διαφορετικές επιλογές ή συμπεριφορές.
Κάθε συναίσθημα που νιώθουμε παράγει ένα ιδιαίτερο χημικό προϊόν, στον υποθάλαμο, οι ενδορφίνες, γνωστές ως συναίσθημα ευφορίας. Το κουμπί ευχαρίστησης - πόνου συνδέεται με στάσεις, ιδέες και μνήμες.
Η ψυχή αποτελεί ένα μητρώο όλων των εμπειριών που κατέχουμε συναισθηματικά. Δεν φτάνουμε όμως στις ανώτερες διαστάσεις, επειδή κολλάμε στις 3 πρώτες σφραγίδες: Σεξ, επιβίωση, δύναμη για εξουσία. Για να βγούμε από τα βαθύτερα υπόγεια ανθρωπότητας, να μετατρέψουμε εφ΄ όσον κατακτήσουμε τις 3 σφραγίδες , να τις μετατρέψουμε σε σοφία. Το πάθος, η θεϊκή αγάπη, η αίσθηση της ταυτότητας με όλα, οι απόκοσμες εμπειρίες, παράγουν ενδορφίνες που πλημμυρίζουν το σώμα και αλλάζουν την συνείδηση. Επηρεάζουν το σώμα, το νου, αλλάζουν αυτό που είμαστε και το σώμα μας ζει ολοκαίνουργα συναισθήματα, που όμοια τους δεν έχουμε ξανανιώσει ποτέ.
Ανασφάλεια, άγχος, ανησυχία, επιμονή να είμαι σωστός και τέλειος, υποκρισία, έλεγχος, οργή, αδιαλλαξία, αυταρχικότητα, άγχος, μια σκέψη, ιδέα, φόβος, παράγουν τα κατάλληλα-αντίστοιχα και ανάλογα νευροπεπτίδια.
Οι εθισμοί έχουν σοβαρές συνέπειες. Ο εξηρτημένος παίρνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις, για να πετύχει την ίδια κατάσταση ευφορίας. Ο πολιτικός που επιδιώκει όλο και μεγαλύτερα αξιώματα, όχι λόγο της επιθυμίας του να υπηρετήσει το λαό, αλλά επειδή επιδιώκει περισσότερη δύναμη. Πάμε να κάνουμε κάποιον χαζό, για να νιώθουμε εμείς ανώτεροι.
Οι δημιουργίες βασίζονται στο συναίσθημα και την εξάρτηση. Αν δεν μπορούμε να ελέγχουμε την συναισθηματική μας κατάσταση, πρέπει να εθιζόμαστε σε αυτή. Οι άνθρωποι που αγαπάμε πραγματικά είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις συναισθηματικές μας ανάγκες και ευαισθησίες.
Πολλοί άνθρωποι θέλουν την εξουσία, για να καλύψουν μια βαθιά αίσθηση ανασφάλειας και αναξιοσύνης τους.
Επιλογή. Η μια είναι η προσωπικότητα και η άλλη το υπερβατικό εγώ.
Ο νους είναι τα πάντα, μ' αυτά που σκεφτόμαστε και μ' αυτά που γινόμαστε. Ο νους δημιουργεί το σύμπαν το οποίο βλέπουν κατόπιν τα μάτια μας. Ο νους είναι χτισμένος μέσα στα μάτια μας.
Αν θελήσουμε μια ευρύτερη και πλουσιότερη ζωή, περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης, επιτυχιών και ευτυχίας, πρέπει να ταρακουνήσουμε τον εαυτό μας, θέτοντας σημαντικές ερωτήσεις, νιώθοντας νέα συναισθήματα και συσσωρεύοντας περισσότερα δεδομένα, στα νευρωνικά μας δίκτυα.
Όπως η μέλισσα παίρνει το μέλι από το λουλούδι χωρίς να πειράζει την ομορφιά και το αρωμά του, έτσι περιπλανιέται και ο κάθε σοφός άνθρωπος στη ζωή του.

Ο Ιπποκράτης έλεγε: Εάν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, δεν θα υπήρχε η ιατρική, γιατί δεν θα υπήρχαν οι αρρώστιες.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΤΩΣΗΣ-ΜΕΙΩΣΗΣ
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ. 
ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-ΟΜΟΛΟΓΑ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ.
Ένα σπερματοζωάριο το οποίο περιέχει 4 αγόρια με διαφορετική στολή το καθένα, ή χρώματα ή σχήματα τυλιγμένα με ένα ελαιόπανο , που συμβολίζει την πυρηνική μεμβράνη, και πίσω ένα σχοινί που συμβολίζει την ουρά του σπερματοζωαρίου και κατευθύνεται στο ωάριο, το οποίο περιέχει 4 κορίτσια, το καθένα με την αντίστοιχη στολή των αγοριών, σχήμα ή χρώμα, τυλιγμένα και αυτά με ένα ελαιόπανο,  που συμβολίζει την πυρηνική μεμβράνη. Με αργές κινήσεις τα 4 αγόρια κατευθύνονται στα 4 κορίτσια και προβάλλεται στην οθόνη η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο και τα κορίτσια τους προσκαλούν με τα χέρια τους και ακούγεται ταυτόχρονα η φωνή που περιγράφει τι είναι γονιμοποίηση. Όταν γίνει η ένωση του σπερματοζωαρίου και ωαρίου, πετάνε τα αγόρια- κορίτσια το ελαιόπανο (πυρηνική μεμβράνη) και το καθένα αγόρι-κορίτσι ψάχνει αυτό που έχει την ίδια στολή, χρώμα ή σχήμα. Το  κάθε ζευγάρι ,από τα 4 που σχηματίστηκαν ,κάνει διάφορες αναγνωριστικές κινήσεις, δείχνοντας τη χαρά τους που βρήκαν το ταίρι τους. Προβάλλεται στην οθόνη το σπερματοζωάριο, ωάριο, με τα 4 διαφορετικά χρώματα, σχήματα, και τα αγόρια, κορίτσια. Ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή να περιγράφει τι είναι ομόλογα χρωμοσώματα, ζυγωτό κύτταρο, γονιμοποίηση.

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ.
ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (ΜΕΣΟΦΑΣΗ-ΜΙΤΩΣΗ), ΟΝΤΟΓΕΝΕΣΗ
Προβάλλεται στην οθόνη ο κυτταρικός κύκλος , οντογένεση και να ακούγεται ταυτόχρονα η φωνή να περιγράφει την ορολογία. Στη μεσόφαση γίνεται ο διπλασιασμός του γενετικού υλικού. Ανοίγει η αυλαία και βλέπουμε αντί, για 8 άτομα, χρώματα, σχήματα που ήταν στη προηγούμενη σκηνή 16 άτομα, σχήματα, χρώματα ανά ζευγάρια.
ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ.
 ΜΙΤΩΣΗ (ΠΡΟΦΑΣΗ, ΜΕΤΑΦΑΣΗ, ΑΝΑΦΑΣΗ, ΤΕΛΟΦΑΣΗ)
ΠΡΟΦΑΣΗ. Υπάρχουν 2 κρίκοι δεξιά και αριστερά της σκηνής που είναι δεμένα σε κάθε κρίκο, από 8 σχοινιά. Τα 8 ζευγάρια είναι αγκαλιασμένα μεταξύ τους και μετακινούνται άτακτα στη σκηνή. Στη μέση τους φορούν  μια ζώνη με κρίκο και το κάθε ζευγάρι παίρνει το σχοινί και το περνά στον κρίκο της ζώνης τους. Έτσι ολοκληρώνεται η πρόφαση. Προβάλλεται στην οθόνη η πρόφαση και ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή να περιγράφει τι είναι η πρόφαση.
ΜΕΤΑΦΑΣΗ. Στη συνέχεια τα 8 ζευγάρια έρχονται στο μέσον της σκηνής σχηματίζοντας μια ευθεία. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο σχηματισμός, ασπάζονται αποχαιρετίζονται, κάνουν διάφορες κινήσεις, και στο κάθε ζευγάρι αποχαιρετά το ένα το άλλο. Προβάλλεται στην οθόνη η μετάφαση  και ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή να περιγράφει τι είναι η μετάφαση.
ΑΝΑΦΑΣΗ. Στο  κάθε ζευγάρι το ένα πρόσωπο αποχωρίζεται το άλλο με κατεύθυνση στα 2 άκρα της σκηνής. Παρατηρούμε στα 2 άκρα της σκηνής να είναι από 8 άτομα (4 αγόρια+4 κορίτσια), χρώματα ή σχήματα. Προβάλλεται στην οθόνη η ανάφαση  και ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή να περιγράφει τι είναι η ανάφαση.
ΤΕΛΟΦΑΣΗ. Τα 8 άτομα που είναι μαζί στα 2 άκρα της σκηνής παίρνουν το ελαιόπανο και σχηματίζουν την πυρηνική μεμβράνη.  Προβάλλεται στην οθόνη η τελόφαση  και ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή να περιγράφει τι είναι η τελόφαση.
Οι 2 νέοι πυρήνες σχηματίζουν 2 νέα κύτταρα. Προβάλλεται στην οθόνη  η μίτωση σε κυτταρικό, αριθμητικό, φυλετικό, χρωμοσωμικό, και  μοριακό επίπεδο, και  ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή να περιγράφει τη σημασία της μίτωσης, οντογένεσης καρκίνου (καλοήθης-κακοήθης) λευχαιμίας (μυελογενής, λεμφογενής).
Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.
Γενικά, τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων είναι ότι:
  • ανθίστανται στην απόπτωση
  • πολλαπλασιάζονται παρουσία ή μη αυξητικών παραγόντων
  • ανθίστανται σε σήματα που σταματούν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό
  • ανθίστανται στο μηχανισμό γήρανσης
  • κάνουν μεταστάσεις
  • δημιουργούν αγγεία για την αιμάτωσή τους
Η Λευχαιμία (από τις Ελληνικές λέξεις λευκός και αίμα) είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος ή του μυελού των οστών που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική αύξηση ανώριμων και πρόδρομων μορφών των λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται «βλάστες». Η λευχαιμία είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε ένα φάσμα ασθενειών. Εναλλακτικά, είναι το σύνολο των ασθενειών που επηρεάζουν το αίμα, το μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα, οι οποίες είναι γνωστές ως νεοπλασίες του αίματος.


Το νήμα της ζωής


Εγώ είμαι το DNA
Εγώ ελέγχω τη ζωή
Εγώ σου λέω θα πεθάνεις
Εγώ σου λέω τώρα ζεις.

Ξέρεις το κάθε γονίδιο μου
σου δίνει ένα γνώρισμα.
όταν αλλάζεις τη δομή μου
δημιουργείς  το πρόβλημα

Αντιγραφή, μεταγραφή, μετάφραση
και μάχη
γίνεται κάθε στιγμή
ζωή και να υπάρχει

Όσο και αν ψάξεις μες τη φύση
ταυτόσημό σου δεν θα βρεις
γιατί το αίτιο είναι πάντα
οι χρωμοσωμικοί συνδυασμοί.

Το σπερματοζωάριο και ωάριο
και με τη μείωση σωστή
γονιμοποίηση σαν γίνει
νέος οργανισμός θα βγει

Η κλωνοποίηση εφάνη
άνθρωπος φύση και θεός
ιδού το δίλημμα της κρίσης
για το εφεύρημα αυτό.

Τώρα  που  μ  έμαθες  καλά
βάλε μυαλό και τάξη
το χάος όπου περπατάς
δεν πρέπει να χαλάσεις
  Σπούδασα την επιστήμη της ζωής, που λέγεται βιολογία. Έμαθα πολλά, μου έδωσε πολλά, τα μετέδωσα στους μαθητές μου, και συνεχίζω να εφαρμόζω πράγματα τα οποία έμαθα στη βιολογία. Καταλήγω στα παρακάτω συμπεράσματα, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε όλοι. Δεν θα πρέπει να είμαστε του δήθεν και του φαίνεσθαι, 
αλλά του είναι και του γίγνεσθαι.
Μόνο αυτό που είμαστε έχει πραγματική αξία. Ο μεγαλύτερος στόχος μας θα πρέπει να είναι η καλή υγεία, ο πνευματικός πλούτος, που οδηγεί στην ανεξαρτησία και ηθική ζωή.
Η ψυχική μας γαλήνη πηγάζει, από τη γνώση. Βλέποντας καθημερινά την αρμονία και ισορροπία της φύσης και του σύμπαντος, τις εναλλαγές των εποχών, τις ισημερίες, τα ηλιοστάσια, την ανατολή-δύση του ήλιου, το θαύμα που λέγεται προέλευση-εξέλιξη ζωής και τόσα άλλα,  να ευχόμαστε καθημερινά να ισχύει και το ίδιο στο σώμα , πνεύμα, ψυχή μας.
Τίθεται το πρώτο ερώτημα; Γιατί κάποιοι πετυχαίνουν τους στόχους τους, ενώ άλλοι όχι; Η αυθόρμητη απάντηση - ότι γεννιούνται με έμφυτα ταλέντα και επιδεξιότητες - είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του πάζλ. Στην πραγματικότητα,  η σχετική  έρευνα που γίνεται εδώ και δεκαετίες δείχνει ότι οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους μόνο και μόνο επειδή είναι αυτό που είναι, αλλά  επειδή κάνουν συγκεκριμένα πράγματα.
Η επιστήμη της Βιολογίας
Η κάθε επιστήμη διαθέτει τη δική της τεχνολογία ( εργαλεία, μηχανές ) και τεχνογνωσία ( γνώσεις για το χειρισμό των εργαλείων και μηχανών ) για την πραγματοποίηση μιας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας. Η παρατήρηση, το πείραμα, οι νόμοι, οι αρχές, οι υποθέσεις, η συγκέντρωση δεδομένων, το πειραματικό υλικό που είναι όλοι οι οργανισμοί (μικρόβια, φυτά, ζώα, άνθρωπος), τα κομπιούτερς, η PCR αλυσιδωτή αντίδραση πολυμέρασης) η NMR (πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός) η πολυεπιστημονική και διεπιστημονική συνεργασία οδηγούν τον άνθρωπο στην κατάκτηση της γνώσης και των μυστικών που μας κρύβει η ζωή.

Αφεθείτε, δημιουργήστε και αγαπήστε αυτά που έχουμε.
Η αλλαγή στην ζωή μας δεν έρχεται από "έξω" αλλά από "μέσα" μας.
Θυμήσου πως ΖΕΙΣ μονάχα μια φορά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: