Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΤΟ 2017


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Tα πανηγύρια στο Μελιγαλά 8\9, Κυπαρισσία 14\9, και Μεσσήνης 20\9 ήταν  στα παιδικά γυμνασιακά μου χρόνια μια μεγάλη γιορτή θρησκευτική και εμπορική.Είναι ακόμη χαραγμένα σημαντικά γεγονότα στη μνήμη μου, στα τρία αυτά πανηγύρια. Η μεγάλη μας αγωνία ήταν,  να μην λιώσει ο πάγος του ψυγείου , στη διάρκεια της ημέρας, για να υπάρχει κρύο και δροσερό νερό, για τους πανηγυριώτες και να πωληθεί η πραμάτεια. Το πανηγύρι στο Μελιγαλά συνέπιπτε ταυτόχρονα με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των ανεξεταστέων, με την αγωνία αυτών και των γονιών τους στο κατακόρυφο, για την προαγωγή ή την απόρριψη. 
Στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας  ήταν η καρτερική υπομονή και Ολύμπια γαλήνη στο να πάρεις νερό από τις βρύσες που υπήρχαν κοντά στη θάλασσα και να το μεταφέρεις στο χώρο του πανηγυριού, σε μακρινή απόσταση, και να μην χυθεί σταγόνα.
 Τέλος  στο Νησιώτικο πανηγύρι  η κάθοδος της εικόνας από το Καθολικό του Βουλκάνου, η  πεζοπορία μέχρι το Νησί και αντίστροφα, η λιτανεία. το λιβάνι,οι παρέες, η γουρνοφαγία και το ψάρεμα στις εκβολές του Παμίσου, δίπλα στη Μπούκα, με εγκαταλειμμένες τις καλύβες που έστηναν το καλοκαίρι οι λουόμενοι που προσήρχοντο από τα κοντινά χωριά και το χωριό μου, μένοντας εκεί, κάνοντας τα καλοκαιρινά τους μπάνια .
Τα επισκέπτομαι κάθε χρόνο συγκρίνοντας το τότε και το τώρα.  
Με την κάθοδο της εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας και την εναπόθεσή της στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής για προσκύνημα, ξεκινά το φημισμένο πανηγύρι της Μεσσήνης στις 20 Σεπτεμβρίου 2017.
Η Ιερά Μονή του Βουλκάνου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη και είναι κτισμένη πλησίον της Αρχαίας Μεσσήνης. Τη νύχτα της 19ης προς την 20η Σεπτεμβρίου ξεκινά η λιτανεία της εικόνας, η οποία γίνεται επί 20 χιλιόμετρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή τη νύχτα, πλήθος κόσμου οδοιπορούν συνοδεύοντας την εικόνα της Παναγίας.
Η κάθοδος ξεκινά στις 2 περίπου το πρωί από τον Βουλκάνο και καταλήγει στη «Μαυροματέϊκη Παναγίτσα» νωρίς το πρωί της 20ης Σεπτεμβρίου. Η επίσημη υποδοχή της εικόνας γίνεται στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής,  στην είσοδο της Μεσσήνης, με τελική κατάληξη, μετά τη  λιτάνευση στους δρόμους της Μεσσήνης, στο Βουλκανιώτικο Μετόχι της Πανηγυρίστρας, όπου και εναποτίθεται η Ιερά Εικόνα.
Το πανηγύρι διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 20 Σεπτεμβρίου και έχει διάρκεια περίπου 8 ημέρες.  Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ευρέως διαδεδομένα πανηγύρια της Πελοποννήσου.
Σήμερα η εικόνα  της Παναγίας ,στις 4,30 μ.μ, από το μετόχι. επιστρέφει στη μονή Βουλκάνου. Να βοηθήσει ο καιρός, μέχρι την επιστροφ΄η της.
To επισκεφθήκαμε εθιμοτυπικά στις 26-9-2017. Και του χρόνου η Βουλκανιώτισσα βοηθειά μας.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: