Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ.Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ

TOΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Από τη συντοπίτισσα  Αικατερίνη Α.  Κουρλέτη Παντελάκη έλαβα δωρεάν το πονημά της με τίτλο:
Η ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ  και υπότιτλο:
Όσα είδαν , άκουσαν, έπάθαν στα χωματά μας.
Το χρηματοδότησε η ίδια και το παρουσίασε φέτος στο μετόχι της Μικρομάνης στις 17-8-2017. Το παρουσίασαν οι Ηλίας Μπιτσάνης και η Αθανασία Γιαννέτου -Φράγκου.
Το πονημά της στη δομή - διάρθωση - περιεχόμενο χωρίζεται σε 2 κεφάλαια.
Το πρώτο,  περιλαμβάνει 2 θεματικές ενότητες ο χώρος και η ιστορία, ενώ το δεύτερο, περιλαμβάνει 3 θεματικές ενότητες: Ανάγκη ψυχής, Συντήρηση ζωής και Ανησυχίες καρδιάς.
Το πονημά της είναι 391 σελίδες σε σχήμα Α4 περιγράφοντας το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του χωριού της και της γύρω περιοχής, προσδιορίζοντας και τεκμηριώνοντας το χώρο, το χρόνο και τα φαινόμενα, είμαστε όλοι εδώ, τόσο πολύ μακριά τόσο πολύ κοντά, με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το χωριό της, και πλήθος εγγράφων  από τις διάφορες πηγές και αρχεία που χρησιμοποίησε για τη δημιουργία του πονηματός της.
Επεκτείνεται και πέραν του χωριού της περιγράφοντας τα κάστρα, μοναστήρια, ποτάμια, ιστορικά γεγονότα, ήθη, έθιμα, τραγούδια, επαγγέλματα, πρωτογενή-δευτερογενή παραγωγή κ.λ.π.
Το πονημά της αυτό αποτελεί βάση δεδομένων για μελετητές, ερευνητές, ιστοριοδίφες και θα πρέπει να το προσέξουν τα υπουργεία παιδείας και πολιτισμού, ώστε να το προμηθευτούν οι σχολικές και δημοτικές βιβλιοθήκες.
Αικατερίνη συγχαρητήρια για την ανιδιοτελή προσφορά σου και τις εργατοώρες που διέθεσες,  στο πονημά σου ,για τον τόπο που γεννήθηκες και αγάπησες, δημιουργώντας   το πρώτο, φορτισμένο συναισθηματικά πόνημά σου που το νιώθει ο κάθε μελετητής-ερευνητής-ιστοριοδίφης .
Σε ευχαριστούμε για το πόνημα που μας  χάρισες και περιμένω με χαρά να συναντηθούμε στην Αθήνα , και να τα πούμε από κοντά. Μπορείς να μου στέλνεις υλικό από το πονημά σου και να το αναρτούμε δωρεάν στις ιστοσελίδες μας.
Σε ευχαριστώ και πάλι ,συγχαρητήρια και καλοτάξιδο να είναι εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο συντοπίτης σου
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: