Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΥΛΟ. ΑΡΧΑΙΟ ΓΕΦΥΡΙ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Χτες 2-10-2017 με ενημέρωσε ένας γνωστός μου ότι καθαρίζουν το ποτάμι κοντά στη θέση νερόμυλο,ώστε να μην ξανασυμβούν τα γεγονότα του 1947 και 2016. Εκεί κοντά υπάρχει  μέσα στο ποτάμι το παλιό πέτρινο γεφύρι από μπορτσουλάνα. Το είχα φωτογραφίσει όταν γινόταν αμμοληψία ,για τα έργα του αναδασμού και οι φωτογραφίες χάθηκαν , καθώς και το 2007 που έγιναν οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές . Έχουμε σε παλιά ανάρτηση τα 2  αυτά γεφύρια της Μαυροζούμενας, ένα πάνω από τον Κάκαβο και αυτό του μύλου . Ενημέρωσα το υπεύθυνο της φαγάνας, για την ύπαρξη του γεφυριού και το σηματοδότησα βάζοντας ένα ξερό κλαδί, όπως δείχνει και η φωτογραφία.


Το γεφύρι πρέπει να διασωθεί, καθαριστεί  και προβληθεί , γιατί αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πολλών αιώνων.
Θα έπρεπε κάποιος από τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, να παρευβρίσκεται εκεί και να υποδείξει, την ύπαρξη του γεφυριού , ώστε στο σημείο αυτό , να γίνει μια μικρή παράκαμψη του καθαρισμού του ποταμού, για να μην καταστραφεί το αρχαίο γεφύρι, και να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του ποταμού.
Ενημέρωσα επίσης και μια υπάλληλο της 26ης εφορίας αρχαιοτήτων Καλαμάτας για τη σοβαρότητα του θέματος.
Θα ξαναεπισκεφθώ το απόγευμα, για να ιδώ και φωτογραφίσω τα έργα του καθαρισμού, πράγμα που έκανα και το έργο καθαρισμού άφησε το γεφύρι απείραχτο.
Ήλθαν σήμερα από την 26η εφορεία αρχαιοτήτων, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για τη συνέχιση του καθαρισμού του ποταμού και τη φύλαξη της προστασίας του γεφυριού, παρουσία του εκλεγμένου τοπικού συμβούλου του δήμου Μεσσήνης.
Στη συνέχεια φωτογραφίσαμε ουσιαστικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βαλύρας.
 Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ

 Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
 Ο ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΥΛΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ


 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑ

 ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ, ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΜΥΛΟ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΔΕΝΔΡΑ
ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΑΝΑΒΑΤΗ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: