Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ,NIKHTAΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
O Nικήτας Μουρούσιας  ήταν  αγροφύλακας στη Βαλύρα, και υπάρχει έγγραφο του 1903, για να οπλοφορεί. Ήταν  αδελφός της  γιαγιάς μου Ελένης Μουρούσια, από τη μάνα μου. Η γιαγιά μου Ελένη παντρεύτηκε το Χρίστο Παπαγεωργίου από Λάμπαινα και απόκτησαν τα παιδιά: Βασιλική, Κωνσταντίνο, Γιαννούλα, Παναγιώτη και Αγγελική (μητέρα μου).
 Είχε επίσης ανιψιό τον Κώστα Μουρούσια που με τη συζυγό του Καλλιρόη αποκτησαν τα 5 κορίτσια:Βάσω, Δήμητρα, Άννα, Νίκη, και Φωφώ. Ειχε επίσης την εξαδέλφη Νικολέτα, που παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία των Κώστα Τσώνη καθώς και τη μάνα της Αφρούλας Σταθά που ήταν το γένος Μουρούσια.
Ο εξαδελφός μου Κώστας Παπαγεωργίου μού έδωσε ένα έγγραφο του 1903 το οποιό περιγραφει ο Νικήτας έχει το δικαίωμα να οπλοφορεί με την ιδιότητα του αγροφύλακα, στην περιοχή του χωριού μας ,που λεγόταν Τζεφερεμίνι..
Έχουμε φωτογραφίσει αρχειακό υλικό, το οποί και δημοσιεύουμε, για ενημέρωση, το τι υπήρχε παλιά στη Βαλύρα, και τα ονόματα υποψηφίων αγραφυλάκων απο τη Βαλύρα και τα γύρω χωριά.

 ΤΑ 5 ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
 Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ, ΣΙΑΓΚΡΗ, ΓΚΟΜΕΣΗ
ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΑ 5 ΠΑΙΔΙΑ 
 Η ΦΩΦΩ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΑ, ΣΤΕΦΑΝΟ ΜΠΑΚΑΚΑΘΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΦΕΙΔΑ. ΣΤΑΠΛΑΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ
Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟ
TA 3 ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ,ΕΓΩ ΜΙΚΡΟΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΥΦΗ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΤΑΘΑ-ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΙΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ, ΑΠΟ  ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΗΤΑ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ

 ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: