Χιλιάδες Έλληνες έφτασαν από όλη την Ελλάδα με όλα τα Μ.Μ.Μ. ιδιωτικά και δημόσια , στην πλατεία Συντάγματος, για να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία. Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Εκκλησίας έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο και παρακολούθησαν τις ομιλίες –μεταξύ άλλων- των Μίκη Θεοδωράκη , Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
Η ΕΞΕΔΡΑ ΟΜΙΛΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΤΣΑΛΗ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ.
Το παραπάνω φωτορεπορτάζ αφιερώνεται στους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους και ειδικά στους 2 βαλυραίους Παναγιώτη Ξυδόπουλο που επέζησε του αγώνα, και ο φονευθείς Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος
Μαζί με τον Σαράντη Αγαπηνό ή αλλιώς Τέλλος Άγρας σκοτώθηκαν 60 άτομα από τη Μεσσηνία. Πολλά από τα άτομα αυτά ήταν εθελοντές και μεταξύ αυτών από την περιοχή μας ήταν :
1. Ο Γεώργιος Κορμάς, από την Αρσινόη (Σιμίζα)
2. Αλέξανδρος Λυμπερόπουλος ,από Αριστοδήμειο
3. Αντώνης Τσίτουρας ή Καπετάν Ντούρας ,από Αρι
4. Αριστόδημος Κωστόπουλος, λοχαγός Πεζικού, από Οιχαλία
5. Σωκράτης Τσετσέκος, από Άμμο
6. Ο Ιωάννης Τσιλίκας , από Σκάλα
7. Οι Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος, από Βαλύρα,
8. O επιζών του μακεδονικού αγώνα Παναγιώτης Ξυδόπουλος, από Βαλύρα και
9. Ο Mαρίνος Λυμπερόπουλος ή καπετάν Κρόμπας 1875-1905 αξιωματικός, από Αριστοδήμειο. Φονεύεται το 1905, στις 7 Νοεμβρίου, στην Πεταλίνα της Μακεδονίας , ο Μεσσήνιος αρχηγός του αντάρτικου σώματος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, Ανθυπολαχαγός Μαρίνος Λυμπερόπουλος (Καπετάν Κρόμπας), σε σύγκρουσή του με τουρκικό τμήμα. Στο ανακαινισμένο τώρα σπίτι υπάρχουν υπήρχαν πολεμίστρες και επί τουρκοκρατίας ήταν το σπίτι του Χασάν Πασά, γι’ αυτό και το παλιό όνομα του χωριού ήταν Χασάμπασα. Το 1927 μετονομάστηκε σε Αριστοδήμειο, γιατί πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει ο τάφος και χρυσή άμαξα του βασιλιά της Αρχαίας Μεσσήνης Αριστόδημου.( Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ , ΑΠΟ ΧΑΣΑΜΠΑΣΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟΠΟΥΛΙ ΤΟΥ, ΕΚΛΕΓΟΤΑΝ ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ “ΓΕΡΟΣ ΙΘΩΜΑΤΑΣ”.Ο ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ , ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ , ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟ 1870. ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ 1874.)
ΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου