Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Η βιομηχανία είναι η υλική βάση της σύγχρονης πολιτισμένης ζωής.

Αυτή είναι που παράγει τους τεράστιους όγκους προϊόντων για κάθε μορφή κατανάλωσης. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό της βιομηχανίας σε σχέση με κάθε άλλο τομέα της οικονομίας είναι ότι κινητοποιεί πολύ μεγαλύτερες σε όγκο παραγωγικές δυνάμεις από τις ήδη πελώριες που άμεσα κινεί η ίδια. Αυτή η έμμεση επίδραση της βιομηχανίας απλώνεται στη συνέχεια και σε όλη την οικονομία. Με αυτούς τους τρόπους η βιομηχανική παραγωγή διαχέεται σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους και σε όλη την κοινωνία με έναν τρόπο που κανένας άλλος τομέας της κοινωνικής παραγωγής δεν το κάνει. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιομηχανία λόγω της τεράστιας παραγωγικότητάς της παράγει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού πλούτου της χώρας ακόμα και αν το ονομαστικό ποσοστό της στο ΑΕΠ είναι μειοψηφικό, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Ο αντίκτυπος της μεταποίησης στην οικονομία το 2014 μετριέται στην πολύ σημαντική μελέτη του ΙΟΒΕ
«Ο τομέας μεταποίηση στην Ελλάδα τάσεις και προοπτικές έκδοση 2017». Η μεταποίηση είναι ο κύριος όγκος της βιομηχανίας. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή η μεταποίηση τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, του φυσικού αερίου, των κατασκευών και γενικά τους κλάδους που δεν μετασχηματίζουν σε προιόν την ύλη. 
«Το 31,3% της απασχόλησης στην Ελλάδα οφείλεται στην μεταποίηση (1,24 εκατομμύρια απασχολούμενοι) . Για κάθε θέση εργασίας στην μεταποίηση δημιουργούνται συνολικά στην οικονομία 3,5 θέσεις . Το 31% του ελληνικού ΑΕΠ οφείλεται στην μεταποίηση (€55 δισεκατομμύρια) .Η μεταποίηση προσφέρει 37,4% υψηλότερους μισθούς από ότι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας κατά μέσον όρο». 
Τα συρτάρια των υπουργείων είναι γεμάτα από ακυρωμένες επενδύσεις εκατοντάδων δις που είναι και οι αποδείξεις ταυτόχρονα του οργανωμένου και παρατεταμένου επί δεκαετίες σαμποταρίσματος κάθε επένδυσης από τις κυβερνήσεις. Σαν παράδειγμα: οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016 δημιούργησαν 111 νέες θέσεις εργασίας (!!!) στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, των μεταφορών και επικοινωνιών. Ουσιαστικά επρόκειτο περί εξαγοράς εταιρειών. To 2012 εκδήλωσε ενδιαφέρον για την Ελλάδα η τεχνολογικά παγκόσμια πρωτοπόρα αυτοκινητοβιομηχανία Tesla για μια επένδυση 5 δις (!) και οι σαμποταριστές το έκρυβαν ότι την έδιωξαν ώσπου το ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία. Οι επενδύσεις στη γεωργία το 2015 ήταν μόνο 74 εκατ (!!!) (ΕΛΣΤΑΤ). Ο μέσος όρος των γεωργικών επενδύσεων την περίοδο 2009-2015 ήταν 98,71 εκατ όταν ο όγκος της γεωργικής παραγωγής σε τιμές παραγωγού το 2015 ήταν 10,33 δις. Αυτό σημαίνει ουσιαστικό πάγωμα των γεωργικών επενδύσεων επί 6 ολόκληρα χρόνια!
Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν το 2016 εκτιμούσε ότι χάθηκαν για την οικονομία 2,9 δις μέχρι το 2015, από τις 35 μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες, με πάνω από 250 εργαζόμενους η καθεμιά, που έκλεισαν από το 2008 μέχρι το 2015. Και αυτές οι 35 αποτελούν το 25% από το σύνολο των 141 μεγάλων βιομηχανιών . Τα αίτια για την Κομισιόν είναι Η ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και η ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ που εκμηδενίζουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών. Έτσι εξοντώθηκε όλη η ενεργοβόρα βιομηχανία: χάλυβας, γυαλί, χαρτοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία υπέστησαν καταστροφή κλπ με πάνω από 30% κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που λειτουργούσαν στη μεσαία τάση της ΔΕΗ το κόστος ήταν 100% μεγαλύτερο από των ανταγωνιστών. Μιλάμε για τιμή ρεύματος με εξασφαλισμένο το θάνατο των επιχειρήσεων. Κι όμως ολόκληρο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ ακυρώθηκε. Οι επενδύσεις στα μικρά υδροηλεκτρικά απαγορεύτηκαν στην πράξη. Οι διασυνδέσεις των νησιών σαμποταρίστηκαν με αποτέλεσμα την επιβάρυνση όλων των λογαριασμών της ΔΕΗ με ποσό 700-800 εκατομμυρίων ετησίως για να πριμοδοτείται το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα εργοστάσια πετρελαίου στα νησιά, τα τελευταία που απέμειναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο το επιπλέον κόστος της Κρήτης είναι στα 500 εκατ.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ NOVARTIS ΚΑΙ ΜΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ, ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ....Α ΞΕΧΑΣΑ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ POWER OF LOVE ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΣΤΙΣ 4 ΝΟΜΙΖΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: