Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ


ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών,διοργανώνει το 1ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ  ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ  με  συνοδευτικά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Αεροδιαστημική για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα:  
«ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
 για ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ»

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  Ιστοσελίδα διαγωνισμού: http://eef-diastima.gr 

Ο Διαγωνισμός Αεροδιαστημικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχει σαν στόχο να επαυξήσει τις επιστημονικές γνώσεις, πληροφορίες και τεχνολογικές δεξιότητες που έχουν οι μαθητές για τις τεχνολογίες του διαστήματος παρέχοντας τους την δυνατότητα να εντρυφήσουν περαιτέρω συμμετέχοντας με  δική τους σχεδιασμένη και υλοποιήσιμη πειραματική διάταξη που θα κατασκευαστεί και θα ενσωματωθεί σε  προσεχή διαστημική αποστολή σε ύψος 100 χιλ επάνω από την επιφάνεια της Γης.

Το πείραμα που θα σχεδιάσουν οι μαθητές θα ενεργοποιηθεί σε πραγματικό περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ενσωματώνοντας το σε διαστημική αποστολή σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής στον κόσμο που θα το φέρει στο επίπεδο του Von Karman line της ατμόσφαιρας μας, στο χείλος της ατμόσφαιρας, την BLUE ORIGIN που εδρεύει στο Texas των ΗΠΑ, που  την στιγμή αυτή καθίσταται πρωτοπόρος στην κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών οχημάτων.



Μετά την επαναφορά της πειραματικής διάταξης στην Γη οι μαθητές θα προχωρήσουν στην μελέτη των πειραματικών δεδομένων που θα συλλεχθούν από το διαστημικό πείραμα σε μηδενική βαρύτητα και θα τα αναλύσουν επιστημονικά για να προκύψουν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. 



Οι μαθητές θα είναι οργανωμένοι ανά ομάδες των 3 με 5 ατόμων η κάθε μία.



Για να υποστηρίξουν το επιστημονικό περιεχόμενο του διαστημικού πειράματος οι ομάδες μπορούν με διάφορους τρόπους να παρουσιάσουν την ιδέα για το πείραμα τους, όπως συνδυαστικά με εργασία, κείμενο, ιδιοκατασκευή, προσομοίωση, μουσική, video, κλπ.
Το κάθε πείραμα, πέρα από την επιστημονική αυτή καθαυτή πρόταση θα συνοδεύεται και από σχετική θεματική καλλιτεχνική ενότητα όπου θα παρουσιάζεται το λογότυπο της κάθε προτεινόμενης πειραματικής αποστολής, συνοδευόμενο με  εκθετικές απεικονίσεις και θεματολογίες που αφορούν την ανθρώπινη προσπάθεια και παρουσία στο διάστημα, είτε μέσω των διαστημικών επανδρωμένων αποστολών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είτε αντλώντας ιδέες από άλλες διαστημικές εφαρμογές που υποστηρίζουν την άνεση και την καθημερινότητα μας εδώ στην Γη.



Μετά την παρουσίαση όλων των μαθητικών πειραματικών προτάσεων θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες παρουσιάσεις μαθητών Γυμνασίων και οι δύο καλύτερες από μαθητές Λυκείων. Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου του 2018  στην Καλαμάτα  και παράλληλα στην Αθήνα η της Β. Ελλάδας.



Οι πέντε ομάδες αυτές θα προχωρήσουν περαιτέρω άμεσα στο στάδιο της πραγμάτωσης και υλοποίησης του πειράματος τους, υποβοηθούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα Science Mentoring που θα  υποστηρίζει συνεχώς τεχνικά και επιστημονικά περαιτέρω την προσπάθεια των μαθητών, για να προχωρήσουν συστηματικά από το αρχικό στάδιο αυτό στάδιο της σύλληψης της ιδέας τους και του λεπτομερούς σχεδιασμού του πειράματος τους, στην ενσωμάτωση του πειράματος μέσα στο ίδιο το διαστημικό όχημα της Blue Origin, μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής και στο τέλος την μετέπειτα ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους.



 Η πλήρης κατασκευή και ολοκλήρωση των πειραματικών διατάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και η ίδια η διαστημική αποστολή που θα φέρει τα 5 πειράματα στο διάστημα θα προγραμματιστεί μέσω της Blue Origin για το τέλος του 2018 η αρχές του 2019.



Η διάρκεια του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ θα είναι διήμερη, όπου οι μαθητές μεμονωμένα ή σε ομάδες θα παρουσιάσουν την εργασία τους. Η κρίση των εργασιών  θα γίνει από ειδική επιτροπή Επιστημόνων και Καλλιτεχνών.

Η κρίση των εργασιών  θα γίνει από ειδική επιτροπή Επιστημόνων και Καλλιτεχνών. 
Ενδεικτικά από την επιστημονική επιτροπή αναφέρουμε τα ονόματα των κυρίων καθηγητών:

Παπαδόπουλου Περικλή , Θεοδοσίου Στράτου, Μουσσά Ξενοφώντα ,Σιμόπουλου  Διονυσίου, Νιάρχου Παναγιώτη , Φιλντίση Παναγιώτη, Jean Muylaert, Raj Shea, Τάκη Παπαδόπουλου,Στέφανου Τσιτομενέα.
Ενημερωτικά η παρακάτω ανακοίνωση μιάς πρωτοποριακής δράσης STEAM στον τομέα της αεροδιαστημικής για μαθητές γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, με έπαθλο δυνατότητα συμμετοχής σε μια πραγματική διαστημική αποστολή στα 100 χιλιόμετρα, στο χείλος της ατμόσφαιρας με την εταιρία Blue Origin, που οδηγεί την κούρσα της κατασκευής επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών οχημάτων πολλαπλής χρήσης..
 Είναι ευτυχής η συγκοιρία που είναι σε εξέλιξη και να είναι ανοικτός τώρα ο διαγωνισμός για συμμετοχές κατά την διάρκεια του Athens Science Festival 2018, όπου αναμένονται χιλιάδες μαθητές να παρακολουθήσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες προγραμματισμένες ομιλίες και τις διαδραστικές συνεδρίες, να μαθευτεί η δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό αυτό που είναι υπό την αιγίδα της Ενωσης Ελλήνων  Φυσικών.
 Ο διαγωνισμός αυτος είναι ο πρώτος στον τομέα της αεροδιαστημικής που οργανώνεται στην χώρα μας,και αποτελεί πανευρωπαική πρωτιά, και δίνει δυνατότητες δυναμικής εξωστρέφειας στην νέα γενιά.
 Θα θέλαμε να το θέσετε υπόψιν των ακροατηρίων σας και ελπίζοντας να καθιερωθεί σαν ετήσιος πανελλήνιος θεσμός του χρόνου να συνεργαστούμε μαζί και στην υλοποίηση του.
 Οτι περαιτέρω πληροφορία θέλετε είμαι στην διάθεση σας.
 Καλή επιτυχία και συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας προσπάθεια.
        Εκτιμούμε ότι η δυνατότητα σχεδιασμού και διενέργειας πειράματος στο διάστημα στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο της Αεροδιαστημικής, τομέας που διέπεται από ραγδαία τεχνολογικά άλματα, παράλληλα με  την ενδυνάμωση  της ερευνητικής και της δημιουργικής τους ικανότητας θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να εφαρμόσουν την επιστημονική μέθοδο συστηματικά μέσα από μια πραγματική διαστημική αποστολή που θα ενδυναμώσει την εξωστρέφεια τους και την ικανότητα τους στον προγραμματισμό και την υλοποίηση σύνθετων επιστημονικών εγχειρημάτων.

Συγχρόνως θα τους δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από την έρευνα τους και την ενημέρωση τους από την ομάδα υποστήριξης για τις πολυάριθμες αναδυόμενες τεχνολογίες που εγκυμονούν να προκύψουν από την επερχόμενη τεχνολογική ραγδαία ανάπτυξη που οδηγείται με την ανάπτυξη αυτών των επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών οχημάτων, όπως αυτό της Blue Origin, που θα επιφέρει ευρέα χρήση του διαστημικού χώρου με οικονομίες κλίμακας, κάνοντας το διάστημα προσεγγίσιμο και για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Η συμμετοχή των μαθητών (περίληψη κεντρικής ερευνητικής ιδέας, μεθοδολογία εργασίας, περιγραφή πειραματικής διάταξης, αρχική κατασκευαστική πρόταση) θα αποσταλεί στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών έως 31 Μαίου 2018 και η πλήρης αναλυτική σχεδιαστική περιγραφή και αιτιολόγηση του πειράματος έως τις 29 Ιουνίου 2018 μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού http://eef-diastima.gr  η στα email: eef.athens@gmail.com και  takis.papadopoulos@gmail.com


ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ:

1.    Γραπτό Κείμενο σε μορφή word η παρουσίαση σε μορφή powerpoint
2.    Μακέτα
3.    Posters
4.    Χρήση H/Y με διάφορα λογισμικά προσομοίωσης η 3-διάστατου γεωμετρικού σχεδιασμού
5.    Εικαστική έκθεση (πίνακας ζωγραφικής)
6.    Έκθεση φωτογραφίας ( φωτογραφίες ή σύνθεση κολάζ)
7.    Videos
8.    Μηχανικο-ηλεκτρονική Ιδιοκατασκευή
ΕΠΙΣΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
6η ομάδα: ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ 2018
7η ομάδα: ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ IΣTΑΙΑΣ 2018
8η ομάδα: ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ «Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Εποπτεία προγράμματος: Φιλντίσης Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Φ        

Για περισσότερες  Πληροφορίες- Εγγραφές: 

Δήμητρα Ζωγοπούλου, τηλ: 2103635701, 6936004508,καθημερινές 15:00-19:00) κ Φιλντιση Κρυσταλία κιν  6946347177

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν το συντομότερο e- mail με τα στοιχεία τους, 


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  Ιστοσελίδα διαγωνισμού: http://eef-diastima.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: