Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ  
Ήταν τρεις στην παρέα. Η συμφωνία κλείστηκε. Το πρωινό της άλλης ημέρας θα πήγαιναν στο διπλανό χωριό να κόψουν αλεβουρι, για να φλωμόσουν την λίμνη  Πινημένη στο ποτάμι της Μαυροζούμενας, κοντά στο γεφύρι της Βαλύρας.(Την έλεγαν πινημένη,γιατί στην κατοχή είχαν πνιγεί άτομα σε αυτήν τη λίμνη). Χώρισαν και πήγαν για ύπνο. Η αγωνία δεν τον άφηνε να κοιμηθεί. Η ώρα είναι 4. Σηκώνεται σα γάτα  παίρνει το σακί και μια ψαλίδα και πάει να πάρει το ποδηλατό του. Το ένα λάστιχο είναι ξεφούσκωτο.
Φοβάται να γυρίσει πίσω για να πάρει την τρόμπα, μήπως τον ακούσουν και βγαίνει έξω στο δρόμο. Ακούγεται το γαύγισμα του σκύλου του. Το καλόπιασμα τον ησυχάζει. Θέλει να καβαλήσει το ποδηλατό του και να φύγει γρήγορα. Τελικά το πάει με τα πόδια και ο σκύλος από κοντά. Στη δεύτερη στροφή ο σκύλος ορμά σ ‘έναν άλλον. Τα γαυγίσματα δυναμώνουν. Ο φίλος του πετάγεται στο παράθυρο. Του λέει δεν θα πάει μαζί του, γιατί το έμαθαν οι δικοί του. Τα σκυλιά ησύχασαν ακούγοντας τις διαταγές των αφεντικών τους. Πως το έμαθαν οι δικοί σου. Να, χτες το βράδυ που το συζητάγαμε μας άκουσε ο σαμαράς  και το είπε στους δικούς μου. Καλύτερα να αφήσουμε το αλεβούρι και να πάμε με το δίκτυ και τις κόφες . Δος μου την τρόμπα του ποδηλάτου σου και θα πάω μόνος μου. Εγώ φταίω που σας είπα το μυστικό μου, για το αλεβούρι. Πήγαινε μόνος σου μιας και ξέρεις το μέρος και μόλις γυρίσεις πάμε μαζί και το ρίχνούμε στο ποτάμι. Καλά , μόλις θα γυρίσω θα συναντηθούμε στο λιοτρίβι του Μακρή, θα το κρύψουμε και θα αποφασίσουμε πότε θα το κόψουμε στο ποτάμι. Παίρνει την τρόμπα, φουσκώνει το ποδήλατο και φεύγει με το σκύλο του.
Η απόσταση είναι κάπως μακρινή. Η αγωνία αυξάνει όσο πλησιάζει στο άλλο χωριό. Θα βρει αλεβούρι όσο χρειάζεται για να φλωμόσουν την Πινημένη. Περνά το χωριό και φτάνει στο βουνό του χωριού. Κρύβει το ποδήλατο σε μια πατουλιά και με το σκύλο του ψάχνει για αλεβούρι, σαν να τον κυνηγάνε. Ο σκύλος τρέχει δεξιά και αριστερά παίζοντας με τις ακρίδες. Άρχισε να ξημερώνει. Το καρδιοχτύπι και η αγωνία κορυφώνονται. Το αλεβούρι δεν γέμισε το σακί. Ο χρόνος περνά γρήγορα και σε λίγο φάνηκε ο ήλιος και η ζέστη διαπερνά το κορμί του. Βλέπει μια μεγάλη αλεβουριά και γεμίζει το σακί. Η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Δένει το σακί με το σύρμα και καλεί το σκύλο του να πάνε στο μέρος που είχε κρυμμένο το ποδήλατο. Το δένει βιαστικά πίσω στη σκάρα γεμάτος αγωνία. Εκείνη τη στιγμή περνά κάποιος άγνωστος. Ο σκύλος του επιτίθεται και ο άνθρωπος το βάζει στα πόδια. Καβαλάει το ποδηλατό του, ευχαριστεί το σκύλο του για τη βοήθειά του και αρχίζει το τραγούδι, μιας και το αλεβούρι είναι σακιασμένο. Πλησιάζοντας στο χωριό αποφασίζει να πάει στο ποτάμι, για να μην τον ιδούν και χαλάσουν τα σχέδια. Πηγαίνει στο Μπεζεστένι, σκεπάζει το σακί με καλάμια, παραμένει μερικά λεπτά, βλέπει πως δεν τον παρακολουθεί κάποιος ,χαϊδεύει το σκύλο του και πάει στο χωριό.
Αρχίζει να σουρουπώνει. Τρία άτομα πλησιάζουν στο ποτάμι μ ‘ένα γαϊδούρι φορτωμένο δυο κόφες με τα σύνεργα για το ψάρεμα και παρέα το σκύλο. Ξεφορτώνουν το γαϊδούρι και ο Γιάννης πάει να φέρει το σακί με το αλεβούρι. Ο Σπύρος και ο Κώστας φτειάχνουν το χύμα και τοποθετούν μέσα το δίχτυ και δίπλα τις κόφες. Ο σκύλος κάνει το μπάνιο του  παίζοντας με τα ποταμίσια πουλιά. Αφού δέσανε το γάιδαρο κάτω από τον ίσκιο του πλάτανου και του έβαλαν να φάει κλαρί από ιτιές και φύλλα από καλαμιές, άρχισαν να βγάζουν από τις κόφες τα σύνεργα. Φακούς, λαμαρίνες, απόχες, δίχτυ, βρόχια, ψαλίδες, τσεκούρια, αξίνα, φτυάρι, βρόχια και μια απόχη. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η Βάσω με την οποίο κάναμε μαζί μπάνιο στο μύλο. Παιδιά να βοηθήσω και εγώ ,για να πάρω μερτικό. Βοήθησε και θα πάρεις και συ το μερτικό σου. Βάλε τα σμερούχια και καλάμια για να φράξουμε τη λίμνη και κάτσε να πιάνεις τα κεφαλόπουλα που θα προσπαθούν να φύγουν από τη μια λίμνη στην άλλη
Παιδιά φωνάζει ο Γιάννης. Εγώ θα φτειάξω το χαντάκι για να φεύγει το νερό και σεις θα βάλετε το αλεβούρι στις κόφες, για να το κόψετε με τις ψαλίδες. Πρέπει να φράξουμε τη λίμνη, για να μην φεύγουν τα ψάρια και πηγαίνουν στην άλλη λίμνη. Για να μην αργούμε εγώ θα φτειάξω το χαντάκι λέει ο Σπύρος, εγώ θα κόψω σμερούχια και καλάμια και ο Κώστας θα βάλει τα βρόχια στο νερό. Έτσι έγιναν όλα με μεθοδικότητα και όλοι μαζί άρχισαν με τις ψαλίδες να κόβουν το αλεβούρι. Σε μια στιγμή έρχεται και ο τέταρτος της παρέας, ο Λέγουρδας.  Καλά κατάλαβα ρε Νταλόγιαννη ότι θα φλωμόσεις την Πινημένη. Αχιλλέα δε σε βρήκαμε χτές το βράδυ στην παρέα, γιατί ήσουνα στον Οπα και μάζευες σύκα. Σα μεγαλύτερος που είσαι το ξέρουν στο χωριό; Είπαν, για να μην είναι ο Νταλόγιαννης στα κυπαρίσσια, στου Βίγκου, κάτι θα κάνει στο ποτάμι. Άρχισαν όλοι μαζί να θολώνουν το νερό της λίμνης  και τα κεφαλόπουλα πήδαγαν από τη μια λίμνη στην άλλα ή έβγαιναν έξω από το νερό. Τα βατράχια, φίδια και καβούρια έβγαιναν έξω από το νερό. Η Βάσω πήρε το μερτικό της και έφυγε νωρίς γιατί θα ανησυχούσαν οι δικοί της. Σε μια στιγμή ο σκύλος άρχισε να ουρλιάζει ,γιατί ένας κάβουρας τον δάγκωσε στο πόδι του, τον ηρέμησα και τος αφαίρεσα από το πόδι του. Τα ψάρια και χέλια άρχισαν να κορφιάζουν , τα βρόχια άρχισαν να βαραίνουν από ψάρια και χέλια και η απόχη άδειαζε στην κόφα από ψαρόχελα. Η νύχτα άρχισε να κάνει την παρουσία της. Ανάψαμε το λουξ και την ασυτελίνη και με τους φακούς φωτίζαμε το νερό της λίμνης. Σε μια στιγμή ακούγεται. Νταλόγιαννη χελομάνα. Φέρε τη λαμαρίνα και απόχη, η χελομάνα όμως χάθηκε στο νερό. Η μια κόφα γέμισε, η άλλη είναι στη μέση, τα βρόχια είναι ασήκωτα και εκείνη τη στιγμή η χελομάνα μπαίνει στην απόχη. Ο   σκύλος παίζει μαζί της και με γρήγορες κινήσεις ο Λέγουρδας τη σκοτώνει με το τσεκούρι και τη βάζει στην κόφα
Ο σκύλος γαυγίζει δυνατά. Σβήνουν τους φακούς, το λουξ και την ασυτελίνη και επικρατεί ησυχία. Όλοι στήνουν αυτί. Πλησιάζουν τα βήματα όλο και πιο κοντά. Ο σκύλος πήρε το σύνθημα και κάνει αιφνιδιασμό. Οι άλλοι τρείς μπαίνουν στη λίμνη μαζεύουν τα βρόχια και ο Νταλόγιαννης φορτώνει στο γάιδαρο τις κόφες που ήταν βαριές και ασήκωτες, όπως και τα βρόχια.
Αστυνομία. Σας πιάσαμε, μην κουνηθείτε. Πιάστε το σκύλο σας.
Άστους να κάνουν ότι θέλουν. Φέρε την απόχη και φύγαμε
Βοήθεια-βοήθεια, ο σκύλος με δάγκωσε, θα σας κλείσουμε στο τμήμα
Η παρέα αφού  φόρτωσε τα πράγματα στο γαϊδούρι, πήρε το δρόμο προς τον άγιο Βλάσση και από εκεί στο νεκροταφείο και ο σκύλος απειλούσε τους απρόσκλητους επισκέπτες. Σε μια στιγμή   ο ενας της παρέας φωτίζει τη λίμνη και βλέπει 4 γύρω από τη λίμνη.
Ποιος είσαι ρε κερατά που φωτίζεις. Ότι πήρατε - πήρατε, τα υπόλοιπα ψαρόχελα είναι δικά μας.
Καλεί το σκύλο και το βαθύ σκοτάδι καλύπτει τις κινήσεις τους. Τρέχοντας μαζί με το σκύλο συναντά την παρέα  και ο Σπύρος τον ρωτά
Ποιοί ήταν;
Ο αδερφός μου με κάτι ξύπνιους.
Εμείς τη δουλειά μας την κάναμε. Χάσαμε μερικά ψάρια. Τα πιο πολλά τα πιάσαμε. Θα πάμε να τα μοιράσουμε στο νεκροταφείο.
Στο νεκροταφείο με το φως των καντηλιών των μνημάτων, γίνεται η δίκαιη μοιρασιά. Ξεχωρίζουν τα χέλια και τα ψάρια, τα κάνουν βουρλιές και φεύγουν για το χωριό. Τα καφενεία και οι ταβέρνες είναι ακόμη ανοιχτά και το τσου μπόξ, παίζει τραγούδια του Καζαντζίδη. Ενα φορτηγό αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή με τα φώτα  τυφλώνει το γάιδαρο και τον τραβούν από το καπίστρι, για να μην γίνει ατύχημα.
Η παρέα χωρίζει, βάζουν τα ψάρια στο ψυγείο πάγου και την άλλη ημέρα πάνε όλοι μαζί στη λίμνη. Το θέαμα ήταν συναρπαστικό. Πάνω από 50 άτομα άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, σκυλιά ,μέσα και έξω από τη λίμνη της Πινημένης. Σωστό πανδαιμόνιο. Ψαρεύουν όλοι.
Μια σκυλομαρίνα με δάγκωσε. Βοήθεια........
Δεν ξέρεις ότι οι σκυλομαρίνες έχουν δόντια. Μήπως της πέρασες για χαμοσούρτη.
Η παρέα χαίρεται για το θέαμα. Το αλεβούρι έκανε το θαύμα του. Όλο το χωριό θα γιορτάσει.
Την άλλη ημέρα ξημέρωνε 6 Αυγούστου. Ήταν η γιορτή του Σωτήρος που το έθιμο απαιτεί ψάρι. ΤΟ ΑΛΕΒΟΥΡΙ
 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ
 Η ΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
 ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΧΕΛΙΑ Θ. ΜΠΟΥΡΟΛΙΑΣ- Χ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 Η ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ
 ΚΑΥΚΟΥΛΑΣ-ΑΔΕΛΦΟΙ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΒΟΥΡΛΙΕΣ ΤΟΥΣ

 ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
 ΤΟ ΝΕΡΟΦΙΔΟΣΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ
 ΣΤΟ ΚΟΤΡΩΝΙ ΣΤΗΝ ΠΙΝΗΜΕΝΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΑΝΙΟ.ΑΔΕΛΦΟΙ ΙΩΑΝΝΟΥ-ΛΥΡΑΣ
ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
 ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΚΟΤΡΩΝΙ ΤΗΣ ΠΙΝΗΜΕΝΗΣ
 Η ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΕ ΚΑΡΤ-ΠΟΣΤΑΛ
 Η ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΠΟΒΗ
 Η ΒΑΡΚΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.ΤΟ ΤΟΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ

 Ο ΚΑΚΑΒΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
 Η ΒΑΛΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ
 ΠΩΣ ΤΟ ΜΥΔΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΝΕΡΟΦΙΔΟ
ΤΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: