Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Έφυγε ο επιστήμονας Δημήτρης Καλπαξής



 Αν υπήρχε καρδιοθωρακοχειρουργική στο ΠΓΝΠ ίσως γλίτωνε



Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρη Καλπαξή. Κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν το τελευταίο διάστημα. Κανείς δεν μπορεί να μιλά με τα «αν» σε ζητήματα υγείας, αλλά σίγουρα ο άτυχος επιστήμονας δεν βοηθήθηκε τοπικά, σε πρώτο χρόνο, δεδομένης της κλειστής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ. Την επέτειο του λουκέτου της συγκεκριμένης κλινικής, διότι πριν από ένα χρόνο έκλεισε με την αποχώρηση του Δ. Δουγένη, έρχεται να μας την υπενθυμίσει η κατάληξη του καθηγητή.

Οπως είχε γράψει η «Π», ο πανεπιστημιακός δάσκαλος υπέστη οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής, περίπου στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Συμβάν, το οποίο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μόνον εάν χειρουργηθεί έγκαιρα, μπορεί να σωθεί. Ο Δημήτρης Καλπαξής είχε την ατυχία το συμβάν του να εξελιχθεί την περίοδο αναστολής λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πέρασαν αρκετές ώρες, μέχρι να μεταφερθεί στην Αθήνα, όπου εισήχθει στο Ιπποκράτειο, σχεδόν σε ημιθανάτια κατάσταση. Παρόλα αυτά, οι γιατροί έδωσαν μάχη. Υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο, από το οποίο, όμως, δεν ανένηψε ποτέ, λόγω σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης. Κατέληξε, χθες, σε ηλικία 67 ετών, βυθίζοντας την οικογένειά του και την πανεπιστημιακή κοινότητα στο πένθος.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
Ο Δημήτρης Καλπαξής είχε μία αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή πορεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πέραν των διδακτικών και ερευνητικών του καθηκόντων, διετέλεσε διευθυντής σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες του τμήματος Ιατρικής (2006 - 2010), μέλος της Ε
Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών (2006 - 2008) και μέλος του επταμελούς οργάνου της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (2007 - 2010). To 2010, εξελέγη αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Ερευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, του ανετέθη η προεδρεία της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, για την τετραετία 2010 - 2014. Με πλήθος ανακοινώσεων, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φίλοι εξέφρασαν τη θλίψη τους.
ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ιατρικό Τμήμα πενθούν. Σήμερα (χθες) τα ξημερώματα έφυγε ο Δημήτρης Καλπαξής. Αξιος και αγαπημένος συνάδελφος που υπηρέτησε με αφοσίωση το Ιατρικό Τμήμα και το Πανεπιστήμιο».
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας Δ. Δραΐνας, εκ μέρους όλων των μελών του εργαστηρίου, σημειώνει: «Μετά από πολύμηνη μάχη, έφυγε από κοντά μας ο πολύτιμος φίλος, άξιος συνεργάτης και αφοσιωμένος δάσκαλος Δημήτρης Καλπαξής. Ο Δημήτρης ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας και του τμήματος Ιατρικής και υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Πατρών από πολλές θέσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του αντιπρύτανη, με συνέπεια και ακαδημαϊκό ήθος. Τα μέλη του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας με βαθιά οδύνη εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην αγαπητή μας σύζυγό του Αννα, στις κόρες του Αγγελική και Ελσα, καθώς και στις οικογένειές τους».
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Εκ μέρους της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, ο κοσμήτορας Δημήτριος Καρδαμάκης εκφράζει «τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του καθηγητή του τμήματος Ιατρικής Δημήτρη Καλπαξή, εξαίρετου συναδέλφου και ακαδημαϊκού διδασκάλου».
Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ, ΑΝΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ
«Ο αγαπημένος μας Δημήτρης έφυγε σήμερα το πρωί. Ενας ακέραιος άνθρωπος, με αγάπη για τη ζωή και αφοσίωση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η συνείδησή μας στην πιο κρυστάλλινη και αγνή μορφή της. Βρεθήκαμε μαζί στην πρυτανεία, σε μια δύσκολη περίοδο. Ο Δημήτρης από τη θέση του αντιπρύτανη για την έρευνα, αφιέρωσε όλο του το είναι στο πανεπιστήμιό μας. Η καθαρή ματιά του μας βοηθούσε να βλέπουμε, πέρα από τα προβλήματα, ένα μέλλον πιο αισιόδοξο».
Η ΚΗΔΕΙΑ
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα και ώρα 14.00, στο Μούλκι Κορινθίας, απ' όπου κατάγονταν. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρυτάνεως Ερευνας και Ανάπτυξης και πρόεδρος του ΕΛΚΕ, καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος.
O εκλιπών, γεννήθηκε στο Μούλκι Κορινθίας το 1951. Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας (1970-1974) και στο Τμήμα Χημείας (1975-1979) του Πανεπιστημίου Πατρών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοχημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορος της Σχολής το 1981.
Εργάσθηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης (1980-1982), ως Λέκτορας (1982-1986), ως Επίκουρος Καθηγητής (1986-1996), ως Αναπληρωτής Καθηγητής (1996-2003) και ως Καθηγητής (2003-σήμερα) στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε Ακαδημαϊκός Επισκέπτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης (1988, 1989) και Επισκέπτης-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Max-Plank του Βερολίνου (2000).
Η κηδεία του έγινε χτες 18-4, στις 2μ.μ. στην γενέτειρά του, στο Μούλκι Κορινθίας.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ. ΠΡΟΤΩΕΤΕΙΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.
ΚΑΘΙΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ


 ΟΙ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΟΥ
 Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ ΣΤΑ 25ΧΡΟΝΑ
ΟΙ ΝΟΘΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1973


Με το Δημήτρη Καλπαξή είμαστε την ίδια χρονιά συμφοιτητές καθώς και με τη μετέπειτα γυναίκα του Άννα Λιοντάκη, και είχαμε γίνει όλοι  μια παρέα. Ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα και τον επισκέφτηκα , όταν νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομεία, στην Αθήνα, μετά τα Χριστούγεννα.
Μετά τους Τσαβδάρογλου, Παπασπύρου, Ασημακόπουλου χάσαμε και το Δημήτρη Καλπαξή.
Συλλυπητήρια στη γυναίκα του Άννα και στις 2 κόρες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: