Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 1953 ,1955 ΚΑΙ ΤΟ 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΕΠΑΘΛΑ-ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 1953 ΚΑΙ 1955

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Αγωνιώ για το χωριό μου, τη ΒΑΛΥΡΑ στη Μεσσηνία ,όταν βλέπω πράγματα να χάνοται μαζί με τους ανθρώπους που πεθαίνουν....Μετριούνται πλέον στα δάκτυλα οι άνθρωποι που μπορούν να μας διηγηθούν γεγονότα και καταστάσεις που βίωσαν στο παρελθόν στο χωριό μας Βαλύρα, που να μπορούν να ξετυλίξουν τις αναμνήσεις τους , και εμείς να τις καταγράψουμε οσο πιο πιστά μπορούμε . Χάθηκαν και χάνονται καθημερινά, ντοκουμέντα, έγγραφα, φωτογραφίες του παρελθόντος και χανόμαστε και εμείς οι ίδιοι αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας, αν δεν ξέρουμε τις μικρές και μεγάλες ιστορίες του χωριού μας,τις παλιές συνήθειες, τα ήθη και έθιμα,τον τρόπο ζωής ,τον τρόπο παραγωγής προιόντων, και το βασικότερο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του χωριού μας.

Ένα ιστορικό κοινωνικό γεγονός είναι και οι αγώνες του χωριού μας που τελούνται καθε χρόνο στο πανηγύρι του χωριού μας ανήμερα του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ή της ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ,γιατί είναι 50 ημέρες μετά την μεγάλη θρησκευτική εορτή του ΠΑΣΧΑ.
Από το συνεργάτη και φίλο ΗΛΙΑ ΜΠΙΤΣΑΝΗ λάβαμε ηλεκτρονικά: Τα προγράμματα των αγώνων, τις επιτροπές, τα έπαθλα, το τελετουργικό,  και τους νικητές στο πανηγύρι της Βαλύρας που τελείται κάθε χρόνο του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ή της λεγόμενης ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (50 ημέρες μετά το Πάσχα και πέφτει η μνήμη του πάντα ημέρα Δευτέρα) από το αρχείο της  εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ με ημερομηνίες 25\5 και  27\5 \1953 και 9\6\1955. Εγώ  έχω στην κατοχή μου μόνο το πρόγραμμα των αγώνων και τις επιτροπές-αγωνίσματα, το 1955.

Ηλία σε ευχαριστούμε για την ευγενή προσφορά σου που πάντα μας προσφέρεις ευχάριστες αναμνήσεις συγκινήσεις, συναισθήματα, βιώματα, ιστοριά και πολιτισμό.
 
 ΤΟ ΠΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ 25\5\1953 ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ 27\5\1953, ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΑΡΡΟΣ.

 


 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΑΡΡΟΣ 9\6\1955

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1955 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΕΙΟ


Το Πανηγύρι της Βαλύρας σε ...άλλες εποχές



Ένα ταξείδι στο χώρο και στο χρόνο, 
μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Δ.Λύρα.
Για να θυμούνται οι 
παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΓΕΜΑΤΟ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
























































ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΣΤΙΣ 13-6-2011;;;;


ΕΝΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ,ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Του Αγίου Πνεύματος, στις 13 Ιουνίου, γιόρταζε το χωριό μου. Πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή και πριν πάω στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, πέρασα από το Μύλο, τα Ποτιοτιστικά, και το Ποτάμι, τα οποία και φωτογράφισα. Τα μυστήρια παιχνιδίσματα της φωτογραφικής μηχανής μου , όταν πρόβαλλα τις φωτογραφίες στον κομπιούτερ, το Σάββατο 18 Ιουνίου, 3 φωτογραφίες δείχνουν δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, μια φωτεινή χαρακτηριστική δέσμη φωτός, ενώ οι άλλες 2 δεν δείχνουν, την φωτεινή δέσμη φωτός , την οποία δεν έβλεπα, όταν φωτογράφιζα το εκκλησάκι από κοντά και μακριά, καθώς και το εκκλησίασμα που ήταν εκεί.
Η ώρα ήταν 9,30, ο ουρανός ήταν καθαρός και χωρίς σύννεφα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.


Ο χρόνος που μεσολάβησε μεταξύ των 6 φωτογραφιών, φθάνοντας στον περίβολο της εκκλησίας, ήταν περίπου 20 λεπτά, γιατί πέρασα μέσα από το στενό μονοπάτι του αυλακιού φωτογραφίζοντας και λιβελλούλες. Οι φωτογραφίες με αριθμό 2960, 2962,2963 έχουν τη χαρακτηριστική δέσμη φωτός, ενώ η προηγούμενη με αριθμό 2959 και η επόμενη με αριθμό 2973 δεν έχουν τη δέσμη φωτός και φαίνεται ο ουρανός καταγάλανος , χωρίς σύννεφα. Η φωτογραφία με αριθμό 2961 που είναι το ποτάμι, για να την τραβήξω έβγαλα τα παπούτσια μου, μπήκα μέσα στο ποτάμι και το φωτογράφισα. Επιστρέφοντας φωτογράφισα το εκκλησάκι που φαίνεται και πάλι η φωτεινή δέσμη φωτός, στις 2 επόμενες φωτογραφίες. Βλέπουμε να έχουμε 5 φωτογραφίες όπου οι 3 να έχουν τη φωτεινή δέσμη φωτός και οι άλλες 2 να μην την έχουν. Μπαίνει ευθέως το ερώτημα η ερμηνεία και εξήγηση του φαινομένου αυτού. Εάν είναι φυσικό η θεϊκό. Εάν ισχύει το πρώτο δεν ερμηνεύει και εξηγεί το ανεξήγητο αυτό φαινόμενο, γιατί η πρωινή ώρα ήταν προχωρημένη και ο ουρανός ήταν καθαρός χωρίς σύννεφα. Εάν ισχύει το δεύτερο, γιατί δεν το έβλεπα εγώ και όλο το εκκλησίασμα όταν το φωτογράφιζα; Την απάντηση στο ερώτημα θα το δώσουν οι ειδικοί Η ερμηνεία, εξήγηση και τα σχόλια, είναι στην κρίση του κάθε αναγνώστη, ανάλογα με τις γνώσεις του, λογική και πίστη του.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: