Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
ΕΡΕΥΝΑ, ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ , ΠΡΟΒΟΛΗ, ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ.
Έχει ήδη ωριμάσει και γίνεται η  πρόταση για  τη δημιουργία  Εικονικού Μουσείου Πολιτισμού στο χωριό μας, στη Βαλύρα Μεσσηνίας , που επιδιώκει την έρευνα, την μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της . Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάει ένας νέος κύκλος για τον πολιτισμό και το περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές). μέσα από το πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: 
"ΕΡΕΥΝΑ,  ΜΕΛΕΤΗ,  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ,  ΑΝΑΔΕΙΞΗ , ΠΡΟΒΟΛΗ, ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΡΩ  ΠΕΡΙΟΧΗ" ,
που θα μας δείξει  το παρελθόν της Βαλύρας σε όλο  της το γίγνεσθαι, και πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους τους Βαλυραίους εντός  και εκτός Ελλάδος, καθώς και όλους που έχουν αυτές τις ανησυχίες και αναζητήσεις.
Έχουν αναρτηθεί πολλά για το παρελθόν της Βαλύρας και εν όψει και το πανηγυριού που πλησιάζει, να γίνει κάποια συζήτηση για το αρχειακό υλικό (ιστορικό , φωτογραφικό, συλλεκτικό υλικό, διάφορα αρχεία, σχολεία Βαλύρας, εκλογικοί κατάλογοι, μητρώο αρρένων κ.λ.π.) που υπάρχει, να βρει κούρνια με τη δημιουργία του εικονικού μουσείου πολιτισμού, στο χωριό μας, καθώς και η έκδοση μελέτης και η δημιουργία μιας μόνιμης φωτογραφικής έκθεσης, σε κάποιον εκθεσιακό χώρο του χωριού μας.
Παράλληλα γίνεται πρόταση μελέτης, για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των σπάνιων αυτών  μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς (βυζαντινές εκκλησίες, μαγγανοπήγαδα, αυλάκι, δέση, νερόμυλοι, πέτρινα σπίτια, αιωνόβιες ελιές, μονοπάτια. πέτρινα αλώνια, αρχείο εφημερίδας Βαλύρα, Αστέρας Βαλύρας, κ.λ.π.),και  δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας, την χωροθέτηση, χάραξη και σήμανση μονοπατιών, τον καθαρισμό,  την ανάδειξη των εγκαταλλειμένων αυτών μνημείων και με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με τα ιστορικά στοιχεία τους κ.α.), να γίνουν κτήμα όλων μας και για όλες τις επερχόμενες γενιές.
 Στη συνέχεια  θα σταλούν στις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ώστε να αποτελέσει την βάση για την ένταξη τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί η  πολιτιστική κληρονομιά μας, που είναι δυστυχώς στα αζήτητα. 
Καλούνται λοιπόν όσοι το επιθυμούν ,να συμμετέχουν στη δράση αυτή προσφέροντας και  συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού  μας, και της περιοχής μας. Επίσης μπορούν   να προτείνουν  ιδέες και σκέψεις ,σχετικά με την προσπάθεια αυτή, βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του , ξεφεύγοντας από την εσωστρέφεια και τη μιζέρια με το να διασώσουμε και δια δώσουμε το παρελθόν που μας άφησαν οι προγονοί μας , βάζοντας ο καθένας μας το αποτύπωμά του στην ταυτότητα του χωριού μας και της περιοχής μας. 
Καλό πανηγύρι να έχουμε που πλησιάζει σε λίγες ημέρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ  
ΒΑΛΥΡΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Α.ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Β. ΙΣΤΟΡΙΑ
Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Ζ. ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ 22 ΠΑΛΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, 1847, 1863, 1875,ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ-ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ
Η. ΔΙΑΦΟΡΑ
ΒΑΛΥΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Α. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
1.ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΗΜΕΡΑ
2.ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΒΑΛΥΡΑΣ
1847, 1863, 1875
3.ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ 1829-1998
ΜΗΤΡΩΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1912 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ.
ΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΠΡΟΕΔΡΟΙ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ-ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ-ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ
ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ 20 ΟΔΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
7. ΑΡΧΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
8. ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΟΜΟΡΑ ΧΩΡΙΑ

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ
1. 1821. ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΗΡΩΕΣ-ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.
2. ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ
3. ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ, ΤΟ 1821
4. 1897-1974

Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ ΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΜΕΡΟΠΗ
2.. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
3. ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
4. ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
5. ΑΡΡΕΝΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1906-7
6. ΘΗΛΕΩΝ   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1909-10
7.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
8. ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
9.  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Δ.ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ  1902- 1921 ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ Ellis

Ε.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
(ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ- ΠΗΓΑΔΙΑ-ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ-ΑΥΛΑΚΙ ΔΕΣΗ-ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ)

Ζ. ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ 22 ΠΑΛΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, 1847, 1863, 1875,ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ-ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ

Η.ΔΙΑΦΟΡΑ
1. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ
2. ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
(ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
3. ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΛΥΡΑΣ
4. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
5. ΕΠΙΛΟΓΟΣ
6. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
7. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
ΒΑΛΥΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: