Τώρα είναι η εποχή, φίλοι μου, που μαζεύουμε σπαθόχορτο για να φτιάξουμε σπαθόλαδο, ένα θαυματουργό φάρμακο αλλά και καλλυντικό!!!! Θα το βρούμε αυτή την εποχή ανθισμένο. Σε πλήρη άνθιση είναι στις 24 Ιουνίου, που είναι η γιορτή του Αη Γιάννη, γι’ αυτό και οι Άγγλοι το λένε «St. John’s wort” (βότανο του αγίου Ιωάννη).
Είναι ένα χαμηλό φυτό με όρθιο βλαστό. Το διακρίνουμε από άλλα παρόμοια φυτά, από τους πολλούς και λεπτούς στήμονες που έχουν τα κίτρινα λουλουδάκια του, τα οποία όταν τα τρίψουμε, το χέρι μας χρωματίζεται με μια καφεκίτρινη χρωστική. Αν το βρούμε σε μια μικρή αποικία, κόβουμε τις ανθισμένες κορυφές, αλλά δεν τα μαζεύουμε όλα τα φυτά όσα βρούμε. Πάντα αφήνουμε μια ποσότητα για να δώσουμε στο φυτό τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί.
Είναι ένα χαμηλό φυτό με όρθιο βλαστό. Το διακρίνουμε από άλλα παρόμοια φυτά, από τους πολλούς και λεπτούς στήμονες που έχουν τα κίτρινα λουλουδάκια του, τα οποία όταν τα τρίψουμε, το χέρι μας χρωματίζεται με μια καφεκίτρινη χρωστική. Αν το βρούμε σε μια μικρή αποικία, κόβουμε τις ανθισμένες κορυφές, αλλά δεν τα μαζεύουμε όλα τα φυτά όσα βρούμε. Πάντα αφήνουμε μια ποσότητα για να δώσουμε στο φυτό τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί.
Τοποθετούμε τις ανθισμένες κορυφές σε ένα γυάλινο μπουκάλι με καλό παρθένο ελαιόλαδο, (καλό είναι να είναι σκουρόχρωμο το μπουκάλι), ώστε να γεμίσει το μπουκάλι με τα άνθη και το αφήνουμε στον ήλιο για 4 εβδομάδες (20 - 40 μέρες σύμφωνα με διάφορες συνταγές), ώσπου παίρνει ένα σκούρο κόκκινο ή καφεκόκκινο χρώμα. Φιλτράρουμε το λάδι και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, εκτός ψυγείου. Καλό είναι τα άνθη να χρησιμοποιούνται φρέσκα μετά τη συγκομιδή ή τουλάχιστον αποξηραμένα όχι για μεγάλο διάστημα, γιατί μετά από ένα διάστημα αποχρωματίζονται και χάνουν ένα μέρος των συστατικών τους.
Δεν είναι τυχαίο που η άλλη κοινή ονομασία του φυτού είναι «βάλσαμο». Ο Παράκελσος έγραψε ενθουσιασμένος για το σπαθόλαδο : “Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί καλύτερο φάρμακο για τις πληγές σε όλες τις χώρες”, ενώ μ’ αυτό εφοδίαζαν παλαιότερα οι μάνες τα παιδιά τους, όταν πήγαιναν στον πόλεμο.
Το χρησιμοποιούμε εξωτερικά σε οποιαδήποτε δερματικό πρόβλημα, πληγές, εγκαύματα, έλκη, στίγματα, ελιές, κρεατοελιές, σπίλους, τσιμπήματα εντόμων, αιμορροΐδες, σκασμένα χείλια κλπ. Μπορεί να δείτε μια ελιά που εμφανίστηκε ή που αρχίζει να διογκώνεται, σε 2-3 μέρες να εξαφανίζεται.
Τυχαία το ανακάλυψα ως καλλυντικό, όταν συνάντησα μια φίλη μετά από καιρό και παρατήρησα ότι είχε πολύ πιο «στρωμένη» επιδερμίδα. Όταν της το ανέφερα, μου είπε ότι επειδή φρόντιζε τα εγγονάκια της, δεν ήθελε να βάζει στο πρόσωπο κρέμες του εμπορίου με χημικές ουσίες και έβαζε μόνο σπαθόλαδο!!! Έκτοτε διαπίστωσα ότι πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν για το πρόσωπο και το σώμα και μάλιστα μετά το μπάνιο με υγρή επιδερμίδα, που απλώνεται καλύτερα. Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας, ώστε να μυρίζει όμορφα. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα έλαια που ωφελούν την επιδερμίδα, όπως το αμυγδαλέλαιο. Σε συνδυασμό με το λάδι αχιλλέας είναι πολύ καλό για τις ραγάδες. Επίσης αναφέρεται ως τονωτικό των μαλλιών και ενισχυτικό της τριχοφυίας, με μασάζ στις άκρες των μαλλιών ή με εφαρμογή ως μάσκα και μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού. Υπ’ όψιν ότι σκουραίνει τα μαλλιά.
Σε μια εκδρομή γνώρισα μια γυναίκα που δεν πήγαινε πουθενά χωρίς το σπαθόλαδο. Είχε πόνους στα κάτω άκρα και κάθε βράδυ τα έκανε μασάζ με σπαθόλαδο, για να μπορεί να περπατάει την άλλη μέρα. Μου είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτό! Μπορείτε να το δοκιμάστε λοιπόν σε ρευματικούς πόνους. Ανακουφίζει με επάλειψη ή ελαφρύ μασάζ από τους πόνους των αρθρώσεων, από κράμπες, πιασίματα, ψύξεις και γενικά μυικούς πόνους.
Η εξωτερική του χρήση καλό είναι να γίνεται τις πρωινές ή βραδινές ώρες. Αν το χρησιμοποιήσουμε για επάλειψη και μετά βγούμε στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.
Εσωτερικά, πίνοντας σπαθόλαδο, βοηθάει σε γαστρίτιδα, στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, σε δυσπεψία και άλλες πεπτικές διαταραχές. Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού το πρωί νηστικοί και το βράδυ πριν την κατάκλιση. Συνιστάται η λήψη του σε μικρές δόσεις.
Το τσάι από τις ανθισμένες κορυφές του σπαθόχορτου έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, βοηθάει σε αϋπνία, νευρικές διαταραχές και νευραλγίες, καταπραΰνει τους πόνους της δυσμηνόρροιας και την κατάθλιψη της εμμηνόπαυσης . Τονώνει έναν εξασθενημένο οργανισμό και ωφελεί σε αναπνευστικές παθήσεις.
Το σπαθόχορτο είναι ένα από τα θαυμαστά φάρμακα της φύσης!!!!
Κάθε άλλα συνταγή ή εφαρμογή του, είναι ευπρόσδεκτη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου