Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

AΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ 13-10-2018


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Πηγαίνοντας στις 13-10-2018,να πάρουμε τις φλοκάτες από τα ταπητοκαθαριστήρια των αδελφών Βλαχάκη στο χωριό Φίλια, αποφασίσαμε να πάμε στην αγία Θεοδώρα Βάστα. Η διαδρομή ήταν μαγευτική και αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω φωτογραφιζοντάς την. Η διαδρομή ήταν στο πήγαινε :Φίλια-Δεσσύλα-Καρνάσι-Δασοχώρι, και στο φεύγα, από Ίσσαρι, Χειράδες,-εθνική οδό,-εξοδος Μελιγαλά-Βαλύρα. Αξίζει αυτήν την εποχή  να απολαύσει τη διαδρομή συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Υπάρχουν 2  πολυχώροι για σπιτικό φαγητό, ποτό, αναψυκτικό και αγορά τοπικών προϊόντων, και χωροι για περπάτημα στο ποτάμι και στην εξοχή.Το προτείνω ανεπιφύλακτα
Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας
Το εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη. Το προσκύνημα είναι ανοικτό για το κοινό από το πρωί έως τη δύση του ήλιου και σε αυτό τελούνται παρακλήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα θαύμα της φύσης, αφού το μικρό κτίσμα περιβάλλεται από 17 δέντρα που με την πρώτη ματιά του περιηγητή φαίνεται να προέρχονται κατευθείαν από τη στέγη του και οι κορμοί τους να διακλαδίζονται προς τον ουρανό. Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως.
Στην πραγματικότητα οι ρίζες των δέντρων περνώντας μέσα από τους τοίχους καταλήγουν στο έδαφος, ενώ οι κορμοί και τα κλαδιά αναρριχώνται και βρίσκουν διέξοδο από τη στέγη.
Όσον αφορά στο εσωτερικό, μπορούμε να πούμε πως είναι ένας πολύ μικρός χώρος, λιτός, με ξεθωριασμένες από τη φθορά του χρόνου τοιχογραφίες και χωρίς ιδιαίτερους στολισμούς και εκκεντρικότητες.
Όπως μας διαβεβαίωσε ο π. Ιάκωβος Κανάκης οι υπεύθυνοι της Μητροπόλεως έχουν απευθυνθεί σε πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και άλλους επιστήμονες όπως αρχιτέκτονες και γεωπόνους, οι οποίοι θεωρούν ως ένα επιστημονικά ανεξήγητο φαινόμενο το ότι τα πλατάνια βρίσκονται τόσα χρόνια και υπό αυτές τις συνθήκες σε αυτή τη θέση.
Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγγελο οι επιστήμονες που έχουν κληθεί το θεωρούν κυριολεκτικά θαυμαστό και υπερφυσικό φαινόμενο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος το προσκύνημα δεν έχει μόνο Έλληνες επισκέπτες αλλά προκαλεί το ενδιαφέρον και των ξένων επισκεπτών. Ανάμεσά τους βέβαια, θα συναντήσει κανείς και δύσπιστους προσκυνητές που προσπαθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο π. Ιάκωβος, να βρουν τη λύση «ανάμεσα στις πέτρες του κτίσματος», χωρίς όμως τελικά να μπορούν να ερμηνεύσουν το γεγονός.
ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΡΥΦΑ, ΣΤΟ ΦΙΛΙΑ, ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΟΛΥΚΟΜΠΙ

Η ΒΡΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΣΙ

Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΚΡΟΚΟΣ
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΟΙ ΦΩΡΤΟΜΕΝΕΣ ΜΗΛΙΕΣ

ΤΑ ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΚΑΡΠΟΙ ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

ΚΡΟΚΟΙ



ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ














ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ




ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: