Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

                                                                                     ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 Χριστούγεννα Πάσχα γιορτή Ανάληψη Πεντηκοστή
Έφτασε το πανηγύρι Το χωριό χαρές θα ζήσει.
Η ημέρα της Πεντηκοστής Μεγάλη θρησκευτική γιορτή
Είναι επίσημη αργία  Δεν ανοίγουν τα σχολεία.
Πενήντα ημέρες από το Πάσχα Βασιλικοί μέσα  σε γλάστρα
 Είναι πάντοτε Δευτέρα Του χωριού μας καλημέρα.
Γείτονοι συγγενείς και φίλοι Θα σμίξουνε στο πανηγύρι
Θα γλεντήσουν θα γιορτάσουν Θα φορέσουν τα καλά τους.
Μυρωδιές   και λιχουδιές στο σπίτι Ο καθένας θα τσιμπήσει
Καλεσμένοι σπιτικοί Θα βρεθούν όλοι μαζί.
Πρωί-πρωί στην εκκλησία Θα γίνει η θεία λειτουργία
Βρίσκονται όλες οι αρχές Με τις καλές τους φορεσιές.
Η εκκλησία έχει θέα Τη δέρνει δροσερός αέρας
 Βλέπεις τα Ποτιστικά Το ποτάμι να κυλά.
Στο αυλάκι το νερό Τρέχει με γοργό ρυθμό
Ο μύλος για να λειτουργήσει Τους μπαξέδες να ποτίσει.
Απέναντι είναι το Βουλκάνο Στις 2 κορυφές του επάνω
Υπάρχουνε τα μοναστήρια Της περιοχής μας ιστορία.
                                            Το απόγευμα οι αθλητές Δίνουνε όρκο στις αρχές

Οι τρεις πρώτοι που θα φτάσουν Αυτοί τα χρήματα θα πάρουν.
Πρόγραμμα παρέλαση παράταξη Οι αθλητές σε διάταξη
Σύντομη η ομιλία, των αγώνων η πορεία
Ελλανοδίκες αγωνωδίκες, αλυτάρχης γυμνασιάρχης
Έφορος γραμματέας ιατρός, Όλοι δίνουν το παρόν.
                              Νωρίς το βράδυ στα μπουζούκια Πριμαντόνες για  πολλά γούστα
Το γλέντι κέφι ο χορός Σε λίγο αρχίζει ο τσακωμός.
Ποια παρέα θα χορέψει Ποιος θα πάρει πρώτη θέση
 Η χαρτούρα κάνει το κουμάντο Το δολάριο και το μάρκο.
Εγώ ο Ντάλας και ο τάλας  Στο καλάθι με πραμάτεια
Έκανα τα  κομπλιμάν Έπαιρνα και πουρμπουάρ.
Τα φιστίκια σε χωνάκι Τάχει φτιάσει ο μπάρμπα Λάκης
Τρεις ημέρες στο ντορό Μεροκάματο καλό.
Ο γουρνοπούλες στη σειρά Τα κεφάλια χωριστά
Μπαίναν σε δημοπρασία Με απλή διαδικασία.
Μια δραχμή κάθε λαχνός Έπαιρνες τον αριθμό.
Η κλήρωση γινότανε Ο τυχερός χαιρότανε.
Το μεσημέρι με τη θεία Είχε πάγκο στην πλατεία
Πολλά παιχνίδια και σφυρίχτρες Πέραση είχαν οι τύχες.
Κάναμε και ανταλλαγές Σε ηθοποιούς ποδοσφαιριστές
Για να κλείσει  η συλλογή Το στοίχημα να κερδηθεί.
Οι τρεις ορχήστρες μια χρονιά Η Βάσω μας να είναι καλά
Τραγούδησε με αύρα και αέρα Το άσμα της «Γιατί Πατέρα».
Υπήρχανε μεγάλες κόντρες Με χορεύτριες πριμαντόνες
Ποια παρέα θα τις πάρει να τις έχουνε στο πλάι.
Νοσταλγώ τα χρόνια αυτά Ζούσες μάθαινες πολλά
Έμαθα πολύ  μικρός Της ζωής το μυστικό.





ΠΑΤΗΡ ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ, ΤΡΙΑΔΑ ΟΜΟΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΧΩΡΙΣΤΟΣ
   Επειδή τα τελευταία χρόνια , δεν έχουμε ουσιαστική παρουσίαση στα πολιτιστικά δρώμενα  του χωριού  και της περιοχής μας, στόχος της ενημέρωσης αυτής είναι να συναντηθούμε  (όποιοι το επιθυμούν), για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με την πραγματοποίηση και διαχείριση ενός πολιτιστικού δεκαήμερου (πρόγραμμα-πόστερ-αφίσα-προσκλήσεις-ομιλητές-οικονομικά-ημερομηνίες) στο άμεσο εγγύς μέλλον, με προσκεκλημένους, ειδικούς επιστήμονες και μελετητές της τοπικής μας ιστορίας, βιώνοντας έτσι παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Όταν γνωρίζουμε το χωριό μας  Βαλύρα (Τζεφερεμίνη),   θα το σεβόμαστε –αγαπάμε , κάνοντας φυγή  στο όνειρο και τη μνήμη.
Από μικρός έγινα μυρμηγκάκι, μελισσάκι, τζιτζικάκι ,σκουληκάκι και ο νοών νοείτω.
Αγωνιώ για το χωριό μου, τη ΒΑΛΥΡΑ στη Μεσσηνία ,όταν βλέπω πράγματα να χάνοται μαζί με τους ανθρώπους που πεθαίνουν....Μετριούνται πλέον στα δάκτυλα οι άνθρωποι που μπορούν να μας διηγηθούν γεγονότα και καταστάσεις που βίωσαν στο παρελθόν στο χωριό μας Βαλύρα, που να μπορούν να ξετυλίξουν τις αναμνήσεις τους , και εμείς να τις καταγράψουμε όσο πιο πιστά μπορούμε . Χάθηκαν και χάνονται καθημερινά, ντοκουμέντα, έγγραφα, φωτογραφίες του παρελθόντος και χανόμαστε και εμείς οι ίδιοι αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας, αν δεν ξέρουμε τις μικρές και μεγάλες ιστορίες του χωριού μας, τις παλιές συνήθειες, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο ζωής ,τον τρόπο παραγωγής προϊόντων, και το βασικότερο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του χωριού μας.
Με συγκινεί πολύ το ψάξιμο στο παρελθόν, αυτή η αναδίφηση, σε πράγματα και πρόσωπα του παρελθόντος  χρόνου. Είναι τα προγονικά μας , είναι οι ρίζες μας, το από πού και από πότε. Ένιωσα όλες τις συγκινήσεις: Χαρά, έκπληξη, αγωνία, περιέργεια, συμπάθεια, πόνο, θαυμασμό, αλλά και νοσταλγία, πολύ νοσταλγία.
 Δεν μπορείς να ζεις και να πεθαίνεις σ’ έναν γενέθλιο τόπο  και να αγνοείς την ιστορία του και τη δική σου, τις ρίζες του και τις δικές σου, αφού η ιστορία διδάσκει, διαπαιδαγωγεί, ενώνει,, γιγαντώνει, εκδικείται, μα αποτελεί και  το εφαλτήριο για το αύριο. Δεν μπορείς να αγνοείς την ιστορία σου αφού είναι έργο δικό σου, την ιστορία που επιβάλλεται να σηκώνεις στους ώμους σου κάθε φορά που βαδίζεις μπροστά.
Γνωρίζοντας την τοπική μας ιστορία θα μπορέσουμε να προσθέσουμε έναν ακόμη  κρίκο στην αλυσίδα αγάπης, σεβασμού, και μέριμνας στη γενέθλια γη. Θα οδηγήσει  σε  μια καλύτερη  ηθική  για τον τόπο και την κοινωνία μας στην οποία ζούμε.
 Επιβάλλεται να διδάσκεται η τοπική ιστορία τουλάχιστον ένα δίωρο την εβδομάδα, στο δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και  να εισαχθεί στα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, απαιτώντας και πιέζοντας οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες το υπουργείο παιδείας να το εφαρμόσει το δυνατόν συντομότερο.
Τέλος να ανεβάσουμε το δείκτη αφύπνισης, ανησυχίας, συνειδητοποίησης, δραστηριοποίησης, στα πλαίσια της πληρέστερης ιστορικής ενημέρωσης, για να έχουμε δείκτες ποιότητας ζωής, συστήματα αξιών, πρότυπα συμπεριφοράς, πρόγραμμα με όραμα   και να είμαστε του είναι και του γίγνεσθαι και όχι του δήθεν και του φαίνεσθε, ώστε η καθημερινοτητά μας να είναι γόνιμη και δημιουργική, για να βρισκόμαστε σε αρμονία-ισορροπία με τον εαυτό μας, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, έχοντας έτσι σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία.
Ένα ιστορικό κοινωνικό γεγονός είναι και οι αγώνες του χωριού μας που τελούνται κάθε χρόνο στο πανηγύρι του χωριού μας ανήμερα του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ή της ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ, γιατί είναι 50 ημέρες μετά την μεγάλη θρησκευτική εορτή του ΠΑΣΧΑ.
Σήμερα τιμάμε το έθιμο του πανηγυριού, εδώ στην εκκλησία μας την Αγία Τριάδα.
Η Δευτέρα, ημέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, είναι από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αφιερωμένη σε δόξα και τιμή  του τρίτου προσώπου της Παναγίας Τριάδας, σε προσκύνηση και λατρεία του Παναγίου και ζωοποιού Πνεύματος. Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής με γεγονότα και έκτακτα και θαυμαστά και παράδοξα και εξαίσια, όπως ήταν η βίαια πνοή, η βοή, οι πύρινες γλώσσες που διαμερίστηκαν στους Αγίους Αποστόλους, τα έκτακτα χαρίσματα, τα οποία έλαβαν εκείνη την ώρα, καθώς  έκαμε φανερά πλέον την παρουσία των θείων και ακτίστων ενεργειών του, μέσα στον κόσμο.
Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή. Το Άγιο Πνεύμα εμφανίζεται στην Καινή Διαθήκη εξ αρχής να μεταδίδει υπερφυσικά χαρίσματα, υποδηλώνοντας πως το Πνεύμα είναι προσωπικός παράγοντας Θείας δυνάμεως, ιδίως δε όταν υπό του Ιησού Χριστού μαρτυρείται πως η βλασφημία προς Αυτό, αποτελεί μη ασυγχώρητο αμάρτημα. Ταυτόχρονα στα χωρία της Αγίας Γραφής αποκαλείται ως «Παράκλητος», ο οποίος θα έλθει να αντικαταστήσει «εν πάσι παρά τοις μαθηταίς», τον απερχόμενο ήδη Κύριο.
Το Άγιο Πνεύμα "εκπορεύεται αϊδίως εκ του Πατρός», και αποστέλλεται από τον Υιό, κατά την Θεία οικονομία, εν χρόνω στον κόσμο, τελειώνοντας το έργο της απολυτρώσεως, όπως ρητά αναφέρεται . Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, μόνο "ο Πατήρ αιτία εστί...του Πνεύματος", και όχι και ο Υιός, όπως δογμάτισαν οι Ρωμαιοκαθολικοί με το Φιλιόκβε.
Το Άγιο Πνεύμα τιμούμε σήμερα και το έχουμε ανάγκη στην ατομική, οικογενειακή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή. Μιλάμε σήμερα  για Πνευματικό Πολιτιτισμό, Πνευματικούς Ανθρώπους, για Συστήματα Αξιών και Δείκτες Ποιότητας Ζωής. Μπαίνει το ερώτημα πως το Άγιο Πνεύμα σχετίζεται μα όλα αυτά. Την Πίστη, Συναίσθημα, Λογική, Ασκητισμό, Μυστικισμό, Ησυχασμό, το Είναι και το Γίγνεσθαι, το Ποιείν και το Πράττειν, το να Έχεις ή να Είσαι.
Το Άγιο Πνεύμα κατευθύνει και καθοδηγεί στον άνθρωπο το Νού, την Αντίληψη, την Σκέψη, τις Πράξεις, για να επικοινωνεί με τον εαυτό του, τους ανθρώπους, τη φύση και το Θεό.  Παρουσιάζετε στα μυστήρια της εκκλησίας και θα πρέπει να λαμβάνουμε Πνεύμα Άγιο, για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω. Δυστυχώς όμως  πολύ από εμάς  δεν έχουμε καθόλου συνεργασία και επικοινωνία με το Άγιο Πνεύμα και αντί για χαρίσματα έχουμε ελαττώματα, αδυναμίες, πάθη και γινόμαστε αυτοκαταστροφικοί για τον εαυτό μας, τους άλλους, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Από τα πολλά εδάφια αναφέρουμε  5 μικρά κείμενα που έχουν άμεση σχέση ,  με το Άγιον Πνεύμα.
-Ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν.
-Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν πνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστην αληθή αδιαίρετον ,τριάδα προσκυνούντες. Αύτη γαρ ημάς έσωσεν.
-Ευλογητός εί, Χριστέ ο Θεός ημών, ο πανσόφους τούς αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς τό Πνεύμα τό άγιον, καί δι' αυτών τήν οικουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι.
-Στις 2 οικουμενικές συνόδους 325 και 381 συντάχτηκαν τα 7 και 5 άρθρα του Πιστεύω που κάθε Κυριακή απαγγέλλεται στην εκκλησία.
……..Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιών  το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, συνπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των Προφητών………….Τέλος με την προσευχή το:
- Βασιλεύ Ουράνιε Παρήκλητε, το Πνεύμα της, το πανταχού παρών και τα πάντα  πληρών  ο θησαυρός των αγαθών και ζωή Χορηγός , ελθέ και σκήνωσον ημίν, και καθάρισον ημάς, από πάσης κηλίδος, και σώσον Αγαθέ τας ψυχάς ημών.
 Θα πρέπει την προσευχή αυτή  να την λέμε αργά και όχι να τη λέμε γρήγορα, για να τελειώνουμε, αλλά να σκεφτόμαστε, εμβαθύνουμε ώστε να γίνει στη συνέχεια πιο ανθρώπινη ή σκέψη, πιο ζεστή η φωνή και πιο ειλικρινής η Καλημέρα.

Και τώρα συνεχίζουμε το τρίτο μέρος με τους αθλητικούς αγώνες του χωριού μας.
ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ* 13 ΤΟΜΟΙ 1914-1961
ΤΟΜΟΣ 11ος
4-6-1950 ΕΩΣ 4-2-1953
20. ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΘΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ                                                                            
37.ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
ΤΟΜΟΣ 12ος
17-2-1953 ΕΩΣ  9-11-1958
59. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
2.ΤΟ  ΠΡΟΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1955 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΕΙΟ

3.ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΑΡΡΟΣ 25\5\1953  27\5\1953 KAI   9\6\1955
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ




























Από το συνεργάτη και φίλο ΗΛΙΑ ΜΠΙΤΣΑΝΗ λάβαμε ηλεκτρονικά: Τα προγράμματα των αγώνων, τις επιτροπές, τα έπαθλα, το τελετουργικό,  και τους νικητές στο πανηγύρι της Βαλύρας που τελείται κάθε χρόνο του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ή της λεγόμενης ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (50 ημέρες μετά το Πάσχα και πέφτει η μνήμη του πάντα ημέρα Δευτέρα) από το αρχείο της  εφημερίδας ΘΑΡΡΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ με ημερομηνίες 25\5 και  27\5 \1953 και 9\6\1955. Εγώ  έχω στην κατοχή μου μόνο το πρόγραμμα των αγώνων και τις επιτροπές-αγωνίσματα, το 1955.

 
 ΤΟ ΠΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ 25\5\1953 ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ 27\5\1953, ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΑΡΡΟΣ.

 


     ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΑΡΡΟΣ 9\6\1955

                           Το Πανηγύρι της Βαλύρας σε ...άλλες εποχές

Ένα ταξείδι στο χώρο και στο χρόνο, 
μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Δ.Λύρα.
Για να θυμούνται οι 
παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια: