Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΝΙΚΗΤΑ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ.ΠΕΝΤΕ ΓΕΝΙΕΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

 Αναζητώντας τις ρίζες...


Η γιαγιά μου Ελένη Μουρούσια, από το Ζέζα  Μεσσηνίας ,σημερινή Ανθούσα παντρεύτηκε το Χρίστο Παπαγεωργίου με καταγωγή από το Λέζι ,σημερινή Λάμπανα και απόκτησαν τα 5 παιδιά: Βασιλική, Κων\νο,Ιωάννα (Γιαννούλα), Αγέλω και Παναγιώτη.
-ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  12-11-1869 ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 11-8-1874 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ 5  ΠΑΙΔΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4-9-1901, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 21-2-1912, (38 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ)  ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ή ΙΩΑΝΝΑ 10-5-1914 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 21-5-1918 (17 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ),ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 7-7-1921.
Αλεξανδρόπουλος Ανδρέας Γεώργιος 1867
Απόκτησε τα παιδιά
Παναγιώτη 1900
Γεώργιο 1911 και
Κρυστάλλω.
1.Ο Παναγιώτης παντρεύτηκε την Βασιλική Παπαγεωργίου, αδελφή της μητέρας μου και απόκτησαν τα παιδιά
Ανδρέα 1926,
Χρίστο 1929,
 Δημήτριο 1931,
 Αλεξάνδρα 1933,
Γρηγόρη 1936 και
 Παναγιώτα 1939
 2.Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ (ΙΩΑΝΝΑ) ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ  10-5-1914 ΚΑΙ ΑΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1997. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΜΑΝΝΑ ΜΟΥ). ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΑΚΡΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 1-11-1905 ΣΤΟΥΣ ΧΡΑΝΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΑΙ  ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1933. ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ  ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ 3-5-1933 ΚΑΙ ΑΠΕΒΙΩΣΕ 5-1-1935.  Η  ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 6-1-1936 . 

3.Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΥΡΑ ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΘΑΝΑΣΗ ,ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΦΝΗ .
4.Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣΑ ΣΤΙΣ 23-1-1927 ΑΠΟ ΑΡΣΙΝΟΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟ 2-12-1955 (17 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ), ΝΙΚΗ 15-11-1957 ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ  -3-1959 (19 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ).
5.Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΛΙΑΚΟΥ 13-4-1919,ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟ, ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ  ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟ, 8-9-1954 ΚΑΙ ΦΑΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟ  5-3-1957.
Η μόνη εν ζωή είναι η θεία Μαρία σύζυγος του Παναγιώτη Παπαγεωργίου, την οποία πρέπει να τιμήσουμε φέτος το καλοκαίρι στη γιορτή της το 15αύγουστο, ενώ μας βλέπουν από ψηλά και τα 2 εξαδέλφια μας Ελένη Βάκρινου και Δημητράκης Αλεξανδρόπουλος.
Ο αδελφός της γιαγιάς μου Νικήτας Μουρούσιας ήταν αγροφύλακας στο Τζεφερεμίνι ,σημερινή Βαλύρα, και υπάρχει έγγραφο το οποίο  του επιτρέπει να οπλοφορεί στη διάρκεια της υπηρεσίας του. Παντρεύτηκε 2 φορές. Από τον πρώτο γάμο απόκτησε το γιο Κώστα και τη Διαμάντω που πέθανε μικρή.Παντρεύτηκε δεύτερη φορά  και απόκτησε τη Νικολέτα η οποία έμενε στο Πλατύ.  Λίγα χρόνια πριν πεθάνει συζούσε με τον χήρο Κώστα Τσώνη στη Βαλύρα.
Ο Κώστας Μουρούσιας παντρεύτηκε την Καλλιρόη Μπουζαλά από το Βουρνάζι και απόκτησαν τα 6 κορίτσια. Βασιλική ,Δήμητρα,  Άννα, Χριστίνα, Νίκη,  και Φωτεινή (Φωφώ).
Επισκεφθήκαμε τα 2 ξαδέλφια εγώ με τον Κώστα Παπαγεωργίου στο σπίτι της τη Δήμητρα  που έχασε νωρίς κόρη και σύζυγο, 3 φορές τις ημέρες των γιορτών των χριστουγέννων. Συγκινήθηκε και συζητώντας μου έδειξε το   πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που έχει στην κατοχή της.Έκανα μια επιλογή, τις φωτογράφισα με τη μηχανή μου, και τις αναρτώ ,γιατί έχει πρόσωπα γεγονότα και καταστάσεις από το χωριό μας.
Δήμητρα σε ευχαριστούμε και το υλικό που έχεις γίνεται γνωστό σε όλους που ενδιαφέρονται να μάθουν για τη Βαλύρα μας. 
Στο διαδίκτυο στο οποίο οποίο έχω στην ιστοσελίδα μου, έχω γνωρίσει αρκετούς φίλους, και έχω νιώσει ευχάριστα συναισθήματα και σχόλια  ,από τους εκατοντάδες επισκέπτες που δέχεται καθημερινά η ιστοσελίδα μου. 
Ένα από αυτά είναι και το σημερινό, 11-2-2014, όπου ο μακρινός μου συγγενής από Μαδρίτη, Βασίλης Κολλίγρης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με ευχαριστούσε, για το υλικό που έχω αναρτήσει, σχετικά με την οικογένεια της μητέρας του,το γένος Μουρούσια, που έχουμε συγγένεια από τη γιαγιά μου που ήταν το γένος Μουρούσια, μητέρα της μάνας μου. Όταν ήμουν καθηγητής στο Μελιγαλά, είχα τα παιδιά της Νίκης Μουρούσια-Περδίου, που τώρα ζει στην Αυστραλία.

Παρακάτω έχουμε ένα μικρό βιογραφικό του Βασίλη Κολλίγρη και του ευχόμαστε τα καλύτερα, μιας και του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και τιμά τη γενετειρά του Βαλύρα.
Ο Κώστας  Μουρούσιας με τη γυναίκα του Καλλιρόη απόκτησαν 5 κορίτσια.Τη Δήμητρα, Βασιλική, Άννα, Χριστίνα , Νίκη  και Φωφώ. Οι 4 τελευταίες αδελφές μετανάστευσαν στην Αυστραλία,γιατί η μάνα τους Καλλιρόη είχε αδελφή εκεί η μια υιοθετήθηκε στην Αιθαία και μόνο η Δήμητρα έμεινε Ελλάδα.Είναι εν ζωή ολες οι αδελφές και επέστρεψαν στη γενέτειρα πατρίδα.
Η δεύτερη κόρη Βασιλική, υιοθετήθηκε στην Αιθαία. Του Κώστα Μουρούσια η μάννα ήταν από Αιθαία. Αυτή είχε έναν αδελφό, το γένος Δαφνά, ο οποίος και υιοθέτησε τη Βασιλική σε ηλικία 3 χρόνων, έχοντας ο Κώστας  τα άλλα 2 κορίτσια την Δήμητρα και Άννα .
Ο μπάρμπα Κώστας  πήγαινε καθε μέρα στο μ ικρό σπιτάκι, που είναι δίπλα στο γεφύρι της Μαυροζούμενας,προς Λάμπαινα, και έπαιρνε μετρήσεις, απο το μικρό μετεωρολογικό σταθμό καθώς και το ύψος του νερού του ποταμού, ο οποίος τώρα δεν λειτουργεί..
ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΛΙΓΡΗ

Βασίλης Κολλίγρης του Παντελή και της Βασιλικής Μουρούσια-Δαφνά
Γεννηθείς την 01 Δεκ 1959 στην Καλαμάτα
Εισήχθει στην Σχολή Ευελπίδων το 1977 και το 1981 ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού. 
Υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις σε διάφορες Μονάδες ΚΔ και Πεζοναυτών. 
Πέρασε από όλα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του (Ελευθέρας πτώσεως, Σχολή Βατραχανθρώπων ΜΥΚ, Σχολή Πολέμου κλπ). 
Επίσης φοίτησε σε σχολές ειδικών δυνάμεων του εξωτερικού, στην Γερμανία, Αγγλία και Αμερική. 
Το 1999 φοίτησε στην Σχολή Πολέμου Αμερικής στο Leavenworth KS όπου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Kansas City απέκτησε Μάστερ στην διοίκηση επιχειρήσεων. Το έτος 2001 μετατέθηκε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη όπου και το 2004 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. 
Το ίδιο έτος του δίδεται υποτροφία για διδακτορική διατριβή και προσλαμβάνεται ως βοηθός καθηγητή από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Complutense. 
Αυτή την στιγμή είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην διοίκηση φαρμακευτικών επιχειρήσεων και καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος για την λειτουργία της πανεπιστημιακής εταιρείας OcuPharm Diagnostics η οποία έχει σαν κύριο τομέα εργασιών την εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας και την κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Εχει συγγράψει 12 διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις με αντικείμενο την προοπτική και το μέλλον της έρευνας στην ανάπτυξη νέων φαρμακων για το γλαύκωμα, την ξηροφθαλμία και την αχονδροπλασία.
Βασίλη τα θερμά μου συγχαρητήρια και θα σε φέρω με το μαθητή μου Κουρέτα Δημήτρη, αντιπρύτανη, καθηγητη βιοτεχνολογίας ,στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. για να αλληλοενημερωθείται με τα κοινά θέματα της επιστημονικής σας δραστηριότητας και έρευνας.

 ΘΕΑΤΡΙΚΟΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΦΕΙΔΑΣ,ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΑΣ,ΦΩΦΩ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ,ΚΑΘΙΣΤΟΣ.ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ
 ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ. ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ,ΓΚΟΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΙΑΓΚΡΗ
Η ΒΑΡΚΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ.ΟΙ ΕΞΑΔΕΛΦΕΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΠΑΚΑ,ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΞΑΔΕΛΦΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 ΠΑΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
 ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ, ΓΙΑΓΙΑ

ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΥ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΝΩΡΙΣ ,ΠΟΛΥ ΝΕΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΙΓΡΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΛΛΟ,ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΔΙΟΣ, ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ, ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΛΙΓΡΗΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
ΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ-ΚΟΛΛΙΓΡΗ, ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΛΙΓΡΗΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΥ
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΩΝ\ΝΟΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: