Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

OI ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΙ:ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ ήταν δικηγόροι.
Τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΡΜΑ  τον σκότωσαν  το 1946 στη Θουρία όταν επέστρεφε από το συνέδριο της ΕΠΟΝ  πού έγινε στην Αθήνα ήταν ενεργό μέλος  στα γεγονότα με το σταφιδικό το 1935 υποστηρίζοντας τους σταφιδοπαραγωγούς, και τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΛΑΤΖΟΥΝΗ  το 1943 στα γεγονότα του Μελιγαλά με την Πηγάδα και το Μπεζεστένι .
Υπάρχει το έγγραφο του δάσκαλου Νιφόρου  που είχε αναλάβει ο Θεόδωρος Κορμάς  και άλλα 7  έγγραφα που την υπόθεση είχε αναλάβει ο Λυκούργος Λατζούνης .

Αυτό το αρχειακό υλικό το φωτογράφισα  και κάθε φορά θα αναρτώ πρόσωπα ,γεγονότα καταστάσεις, από το   αρχειακό  υλικό που  έχει φυλαγμένο ο εξαδελφός μου Κώστας Παπαγεωργίου, , το οποίο είναι πολύ σπάνιο και έχει μεγάλη αξία για τα τότε γεγονότα στο χωριό μας .
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ.
1. Από το βιβλίο πράξεων του Αγροτικού Συμβουλίου Βαλύρας 1930-1942, το οποίο βρήκα πεταμένο στην πράξη 16 20-7-1936, ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ  κατόπιν εκλογής και διαλογής, για την εκλογήν ενός μέλους αγρονομικού συμβουλίου Οιχαλίας και αντιπροσώπου συνδέσμου και Αγροφυλακής.
2. Από τον τόμο 7 (1934-38) των πρακτικών της κοινότητας Βαλύρας διορίζονται 5 πληρεξούσιοι δικηγόροι μεταξύ αυτών και τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΛΑΤΖΟΥΝΗ, για το δίκαιο του νερού, στην άρδευση των κτημάτων της Βαλύρας, από το ποτάμι της Μαυροζούμενας.

Τα έγγραφα αυτά είναι στη διάθεση των απογόνων τους.


ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΑΤΖΟΥΝΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΠΟΒΗ -ΛΑΤΖΟΥΝΗ

ΑΠΟ  ΤΟΝ ΤΟΜΟ 7 ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΔΙΟΡΙΖΕΙ 5 ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΛΑΤΖΟΥΝΗ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΙΦΟΡΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ. ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) ΤΟ 1931. ΤΡΙΤΗ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
OI ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΓΙΑΦΑ ΣΤΙΣ 11-8-1935,ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟ
ΔΙΑΚΟΥΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΡΜΑΣ, ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΑΜΠΑΣ.
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΙΝΟΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: