Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

ΟΙ 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Τέσσερα αγαπημένα πρόσωπα της Βαλύρας μας βλέπουν τώρα από ψηλά και χαίρονται. Πρώτη η Βάσω Φειδά- Βύνιου, και ακολουθούν Στέφανος Μπάκας, Μήτσος Μακρής και σήμερα κηδεύτηκε ο Τάκης Παπασαραντόπουλος στο νεκροταφείο της Καισαριανής.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων η Βάσω Φειδά- Βύνιου  έφυγε από κοντά μας. Ήταν  ο πατέρας της Παρασκευάς Φειδάς καραγωγέας και το μοναδικό κορίτσι από τα 5 αδέλφια.

Ήταν υπεύθυνη για πολλά χρόνια στην έκδοση της εφημερίδας "ΒΑΛΥΡΑ", και ήταν δική της ιδέα η ίδρυση δημοτικής βιβλιοθήκης στο χωριό μας.

Με τον αριθμό 17377, έγινε η σύσταση νομικού προσώπου στην κοινότητα Βαλύρας με την επωνυμία <ΚΟΙΝΝΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΑΛΥΡΑΣ>. ΦΕΚ1074Β 1996,29-11, σελίδες 11391-2, με 8 άρθρα.



Ο συμμαθητής μας Στέφανος Μπάκας που βιώσαμε στους μπαξέδες μας που συνόρευαν  στο αυλάκι, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο το ψάρεμα, κυνήγι, καρακαξαύγουλα, στο φύλαγμα των γαλιών και της αγελάδας, μπάνιο στο Μύλο,  στο πρακτικό Μελιγαλά αποχωριστήκαμε, παίρνοντας ο καθένας το δρόμο του. Μετανάστευσε  στο εξωτερικό , επέστρεψε άνοιξε χρυσοχοείο στην Κέρκυρα και συνταξιούχος ζούσε σε Καλαμάτα, Αθήνα, Βαλύρα.Τηλεφωνηθήκαμε για ευχές τα Χριστούγεννα και στη γιορτή του ,και πρωτοχρονιάτικα αναχώρησε για τους ουρανούς.
ΜΠΟΒΗΣ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΚΑΣ, ΣΤΡΑΤΣ 
ΦΕΙΔΑΣ, ΜΠΑΚΑΣ ΛΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ 
Οι Μήτσος Μακρής και Παναγιώτης (Τάκης) Παπασαραντόπουλος έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Και οι 2 είχαν προγόνους ιερείς. Ο Παπακαρύδης είχε κόρη την Αγλαία τη οποία παντρεύτηκε ο Σταύρος Μακρής και απόκτησαν το Μήτσο και την Καλλιόπη που παντρεύτηκε τον Χαράλαμπο Μπάκα.
Ο Τάκης Παπασαραντόπουλος είχε τον προγονό του Παπασαράντο και ήταν από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Βαλύρας με πολλούς μορφωμένους από τα μέλη της οικογένειας του γενεαλογικού τους δένδρου. Η οικία επί τουρκοκρατίας του Τζαφέρ Αγά , δυστυχώς αν δεν προστατευθεί θα εξαφανιστεί είναι στην ιδιοκτησία της οικογένειας.
Μνημονεύσαμε  τα 4 αγαπητά πρόσωπα της Βαλύρας και 2 στη διπλανή Λάμπαινα. Κηδεύεται σήμερα ο παλιός αγροφύλακας  Λεωνίδας Μητρόπουλος και  πριν ολίγες ημέρες έφυγε και ο συμμαθητής μου Δήμος Αργυρόπουλος.
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΚΑΘΙΣΤΟΣ 
ΜΑΚΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ 
ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΜΗΤΣΟΥ ΜΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟ 
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ 
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝ\ΝΟΥ Α
Ο ΠΑΠΑΚΑΡΥΔΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ ΑΓΛΑΙΑ ΜΕΤΠΕΙΤΑ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΚΡΗ
2009.ΜΗΤΣΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ 
ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 

Ζ. ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1821-2003

1.1821-1840. Σαράντος  Οικονόμου. Από Ζυγοβίστι  Γορτυνίας. Αποθανών.

2.1840-1845.Σταύρος Σαραντόπουλος

3.1845-1875.Μιχαήλ  Σαραντόπουλος ή Σταματόπουλος. Αποθανών

 4.1875-1903.Γεώργιος Μυλωνάς. Δυρράχι Μεγαλόπολης. Αποθανών

 5.1903-1905 Γεώργιος Θ. Καρύδης . Αποθανών

6.1905-1906 Δημήτριος Γεώργιος Καρύδης (γιος). Από ενορία αγίου Ιωάννου Μαγούλας Μεσσηνίας

7.1906-1922 Ιωάννης Παπαιωάννου. Αποθανών

8.1922-1938 Ευθύμιος Ματσούκα από Αγριλιά.

9.1940-1969.Δημήτριος Ν. Ξυδόπουλος, συνταξιοδοτηθείς. Αποθανών το  1973

10.1972-1978. Κων\νος Σφήκας. Μετατεθείς στην ενορία παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας

11.1978-2002. Νικόλαος  Ηλιόπουλος Μετατεθείς από τον άγιο Ιωάννη Καρτερολίου Μεσσηνίας, αποθανών

 12. 2002…Ιωάννης  Φωτεινός .Μετατεθείς από τον ενοριακό ναό αγίου Νικολάου Κορώνης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στο Τζεφερεμίνι κατά την Τουρκοκρατία, τη περίοδο του αγώνα και μετά την απελευθέρωση υπηρετούσε εφημέριος ο Σαράντης Σαραντόπουλος και κατόπιν έμεινε γνωστός με το όνομα Παπασαραντόπουλος. Ο Παπα-Σαράντης στις 20/4/1829 συνυπογράφει ως Σαραντόπουλος το ψήφισμα της επαρχίας Μικρομάνης (εκεί υπαγόταν τότε το Τζεφερεμίνι) με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας ανεκηρύχθη "γνήσιος Πολίτης" της επαρχίας Μικρομάνης. Μαζί με αυτόν συνυπογράφουν και  ο γιος του Μιχάλης που είναι και αυτός ιερέας και οι πρόκριτο αγωνιστές του χωριού Τζεφερεμίνι οι οποίοι είναι:

Στις 20 Απριλίου 1829 ανακήρυξαν «γνήσιο πολίτη» της επαρχίας τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια με ψήφισμα οι υπογράφοντες κάτοικοι από τη Βαλύρα ήταν:

Νικ. Παπαβασιλόπουλος, Ηλ. Μπότσικας, Σπύρος της Αναγνωστούς, Παν. Δουραμάκος, Νικ. Σταματόπουλος, Αγγ. Λιοντήρης, Αναγν. Ράμμος,Παν. Μπόβης

Παν. Σπηλιώτης, Παπασαράντος, Παπαμιχάλης, Αναγ. Γεωργόπουλος, Σωτ. Σαραντόπουλος, Θεοδ. Μπόβης, Δημητ. Καρύδης, Βασίλης Λινάρδος, Νίκος Μαυροειδής.

Οι δημοπρόκριτοι της επαρχίας Μικρομάνης ανακηρύσσουν γνήσιο πολίτη της επαρχίας των Ιων. Καπιδίστρια το 1829.

                                    Εν Μικρομάνη τη 27/4/1929

Η σφραγίδα έχει την υπογραφή Δημογεροντειον επαρχίας Μικρομάνης (ΓΑΚ Βλαχ. Α. φακ 220). Στο εντυπο αυτό  υπογράφουν και οι δημοπρόκριτοι των χωριών Μικρομάνης-Αντικάλαμου, Καλάμι, Καλαμίου, Κωνσταντίνων, Ανδανείας, Σπανοχωρίου, Κερασταρίου.

ΕΠΑΡΧΙΑ  ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ

Η Επαρχία Μικρομάνης συσταθείσα κατά την Τουρκοκρατία ως διοικητικό τμήμα (Καζάς), διατηρήθη κατά την επανάσταση και μετά την απελευθέρωση ως το 1835 που συνεστήθηκαν οι δήμοι, αλλά και μέχρι το 1843-4 ως εκλογική περιφέρεια. Στην επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (συνοικισμός, σημερινή Θουρία) Καλάμι (Αϊζάγα) Αντικάλαμος (Αζήζαγα) Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια και Σπανοχώρι.

            Στις 2/10/1841 υπηρετούσε ως εφημέριος ο Μιχάλης, υπογράφει με το όνομα Μιχάλης και μία φορά υπέγραφε αντί του αγράμματου δημαρχιακού παρέδρου Παναγιώτη Μπόβη (ΓΑΚ Μοναστηριακά 2/10/1941 φάκελος 370).

Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΤΖΑΦΕΡ ΑΓΑ 
ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΑΚ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ Α,ΦΑΚΕΛΟΣ 220












Δεν υπάρχουν σχόλια: