Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Γρηγόρης Κριμπάς ΣΑΤΙΡΙΚΑ

 (τα σατιρικά μας σχόλια

κι όποιον πάρουνε τα βόλια!)



ΤΟΜΟΣ Β΄

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Σήμερα ζούµε σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ποτέ άλλοτε δεν εί-

χαµε φτάσει τόσο κοντά στην καταστροφή. Αν δεν αντιµετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις µε χιουμοριστική διάθεση υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούµε στην απελπισία ή ακόµη και στην κατάθλιψη.

Το χιούμορ είναι η καλύτερη άµυνα για την ψυχική μας υγεία. Το

γέλιο ήταν η πιο υγιής αντίδραση το λαού μας σ, όλες τις φάσεις

του πολυκύμαντου βίου του.

Όπως το κάθε τι στη ζωή µας και το χιούμορ πρέπει να σέβεται

το µέτρο. Δεν πρέπει να ξεπέφτει σε ανεπίτρεπτες χυδαιότητες ή

να εκτροχιάζεται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και χονδροειδείς χαβαλέδες. Αντίθετα πρέπει να είναι σαν το αλάτι που σε σωστή ποσότητα νοστιµίζει το φαγητό, ενώ σε υπερβολική ποσότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Τα «Σατιρικά» που κρατάτε στα χέρια σας σχολιάζουν τα σηµα-

ντικότερα πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τα έτη 2008,

2009, 2010 και 2011 (για τα επόµενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλοι τόµοι). Τα στιχουργήµατα που περιέχονται σ, αυτά αν διαβαστούν με τη χρονολογική σειρά που είναι γραµµένα δημιουργούν την αίσθηση ότι συναποτελούν ένα είδος χρονικού της κρίσης, ένα είδος σατιρικού ηµερολογίου των όσων ζήσαµε τα τελευταία…χρόνια.

Υπάρχουν και κάποια, πολύ λίγα, που δεν έχουν πολιτικό περιεχόµενο αλλά αναφέρονται σε άλλα θέματα. Όλα είναι γραµµένα με την τεχνική της παραδοσιακής ποίησης διότι έκρινα ότι έτσι θα είναι πιο ελκυστικά.

Το βασικό χαρακτηριστικό των γραπτών αυτού του είδους είναι

το εφήμερο. Επομένως είναι φυσικό επακόλουθο πολλά από τα γεγονότα που σχολιάζονται να τα έχει ξεχάσει ο αναγνώστης. Η ηµεροµηνία που γράφεται στο τέλος κάθε στιχουργήµαοτς καθώς και

κάποιες διευκρινιστικές σηµειώσεις που υπάρχουν σε κάποια από αυτά ελπίζω και εύχομαι ν, αποτελέσουν µνημονικά στηρίγµατα και να βοηθήσουν τον αναγνώστη να ανακαλέσει στη µνήμη του ό,τι έχει ξεχάσει.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: