Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΡΥΠΑΝΣΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία επαναλαμβανόμενα συχνά καιρικά φαινόμενα με συνέπειες οι καταστροφές στον πρωτογενή-δευτερογενή και τριτογενή τομέα, συνεργάζονται πολλές επιστήμες πολυεπιστημονικά-διεπιστημονικά σε θεωρίες και προτάσεις για την κλιματική αλλαγή και των σοβαρών προβλημάτων του πλανήτη γη που είναι η ρύπανση , το ενεργειακό ,και η διατροφή, όλων μαζί και του καθενός ξεχωριστά.

Πρόσφατα η συνάντηση  των 20 αναπτυγμένων χωρών στη Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή, η Κίνα και Ινδία δεν συμφώνησαν σε σοβαρές προτάσεις.

 Το ινστιτούτο ICBA με έδρα το Ντουμπάι μελετά 2 αλόφυτα τη Σαλικόρνια και Κινόα, τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε ερημικές και ακραίες καιρικές συνθήκες όπως είναι τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, και πολλά άλλα μέρη του πλανήτη γη, τα 2 αυτά φυτά λύσουν μερικώς και ολικώς το θέμα διατροφής σε αυτές τις χώρες.Με αυτά τα φυτά ασχολείται η γεωπόνος Διονυσία- Αγγελική Λύρα ,στο ινστιτούτο ICBA στο Ντουμπάι .

Στις 17 Νοεμβρίου 2021 η Δρ. Διονυσία Αγγελική Λύρα, Γεωπόνος Αλόφυτου, ICBA, μίλησε στη διεθνή ημερίδα για το μέλλον της θαλάσσιας καλλιέργειας και της αλατούχου γεωργίας στο Βασίλειο της #ΣαουδικήςΑραβίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλους εταίρους.

Η Δρ Λύρα τόνισε την ανάπτυξη προϊόντων διατροφής προστιθέμενης αξίας χρησιμοποιώντας αλόφυτες και θρεπτικές καλλιέργειες όπως η #Σαλικόρνια και η #κινόα και την κλιμάκωση των αλυσίδων γεωργικής αξίας για τέτοιες καλλιέργειες σε θερμές και ξηρές περιοχές. Παρουσίασε μελέτες περιπτώσεων από έργα υπό την ηγεσία του ICBA σε #ΗΑΕ και #Αίγυπτο. Μίλησε επίσης για τη σημασία της συμμετοχής των ανθρώπων σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που επικεντρώνονται στο αγροτικό δυναμικό αυτών των καλλιεργειών και τα τοπικά παραγόμενα τρόφιμα σε περιβάλλοντα της ερήμου μέσω διαφορετικών προγραμμάτων, κυρίως του #HalophyticKitchenLab progr είναι επικεφαλής της ICBA και υποστηρίζει  την Expo 2020 Dubai.

Δείτε την βιντεοσκόπηση εδώ: ⤵️

bit.ly/MEWA2021


Δεν υπάρχουν σχόλια: