Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ-ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΕΝΕΤΕΚΡΑΤΙΑ -ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ .ΤΡΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Δερβενοχώρια ή χωριά του Ισθμού
Έκταση της επαρχίας Κορίνθου
Άργος

Ερείπια της Τίρυνθας
Επισήμανση της οδού που οδηγεί από το Άργος στην Κυνουρία ή επαρχία του Αγίου Πέτρου
Η προέλευση του Αγγελώνα
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΠΕΜΠΤΟ
Ο δρόμος από το Άργος στον Άγιο Γεώργιο
Φλιασία
Στυμφαλίδα
Ένδειξη των αποστάσεων από το Φενεό ως τον καταρράκτη της Στυγός, τον επονομαζόμενο Μαυρόνερο
Καλάβρυτα, το φρούριο των Φράγκων
Χειμώνας του 1816
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ
Αρχαίες και σύγχρονες υποδιαιρέσεις αυτής της επαρχίας
Ο δρόμος από το Αλή Τσελεπή στη Γαστούνη
Ο δρόμος από τη Γαστούνη στον Πύργο
Πύργος
Η διαδρομή από τον Πύργο στην Ολυμπία
Έκταση της Πισάτιδας
Αναχώρηση από τη Μοίρακα
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο όρος Φολόη και τον Ερύμανθο
Αναχώρηση από τη μονή των Αγίων Θεοδώρων

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΦΕΙΔΑ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

                                       Πήλινο τσουκάλι.Φωτο: dimtsas.edu

Η Τσουκαλοβγενιά, όπως την αποκαλούσαν στη Βαλύρα, ήταν μία αρχοντοπούλα, το γένος Τσαγκάρη, αναθρεμμένη χριστιανικά με αυστηρότητα, γι΄ αυτό από την νεανική της ηλικία δεν αποχωριζόταν το μαύρο τσεμπέρι και το μακρύ μαύρο φουστάνι της. Όταν ήρθε σε ηλικία γάμου, την πάντρεψαν με τον προκομμένο Θανάση Φειδά, ο οποίος ήταν μετανάστης στην Αμερική και επέστρεψε στη Βαλύρα. Ο Θανάσης ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερος από την Ευγενία, και η ασχολία του στο χωριό αφορούσε την καλλιέργεια των οικογενειακών αγρών και το κάρο του, με το οποίο εργαζόταν ως μεταφορέας. Η πεθερά της Ευγενίας ήταν από τις λίγες γυναίκες του χωριού, η οποία δούλευε σκληρά στα καμίνια, στη λεγόμενη Τσουκαλόρουγα, ψηλά στον Άγιο Δημήτριο, κοντά στο σπίτι του Παπασαραντόπουλου, που έμενε ο Τζαφέρ Αγάς.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΠΟΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑΓΚΑΘΑ

 

                                    Ώριμα φραγκόσυκα.Φωτο:pentapostagma.gr

Δεν υπήρχε αγροτόσπιτο στη Βαλύρα, κατά τη δεκαετία του 1950, που να μην έχει στους φράχτες των κήπων και στους μπεξέδες του φραγκοσυκιές. Η φραγκοσυκιά, πέραν από τον εύγευστο καρπό της, είναι κι ένα άριστο μέσον προστασίας της ιδιοκτησίας των αγροτών από τους επίδοξους εισβολείς, αφού στέκει, ως οπλισμένος φρουρός, στους φράχτες των περιουσιών. Ως κάκτος, είναι εντυπωσιακός, ιδίως όταν σε εύφορο έδαφος λαμβάνει και άνω των δύο μέτρων ύψος, γεμίζει με μεγάλα άνθη και πορτοκαλόχρωμους καρπούς.

Το πρόβλημα με τη φραγκοσυκιά είναι τα αγκάθια της, όχι μόνο στο κυρίως σώμα της, δηλαδή πάνω στις πλάντρες, αλλά και στα ίδια τα φραγκόσυκα. Τα μεν αγκάθια στις πλάντρες είναι αρκετά ορατά, ενώ εκείνα πάνω στα φραγκόσυκα μόνο όποιος γνωρίζει τι τον περιμένει, αν πιάσει τον καρπό με γυμνό χέρι, λαμβάνει άμεσα μέτρα προστασίας, προκειμένου να γευτεί ,σώος και αβλαβής, ένα ώριμο φραγκόσυκο.

Τα μικρά παλικαράκια της Βαλύρας, κατά τη δεκαετία του 1950, απέκτησαν κατ΄ εξοχήν εμπειρίες ζωής, από πρώτο χέρι , μέσα από αυτοπαρατηρησία και πρακτική δοκιμή, σε in vivo καταστάσεις, στην όμορφη φύση της Βαλύρας.

Κυριακή 22 Μαΐου 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΘΑΜΥΡΙΣ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ,ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΑΛΥΡΑ ,ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .........

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

 ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΕΣ , ΟΡΑΜΑΤΑ, ΙΔΑΝΙΚΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΜΕΙΣ, ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΕ,.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΄40 ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ , ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821, Ή ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΛΥΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ .

ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΚ ΜΕ ΤΟΥΣ 25 ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ , ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 307, ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ..Π.

Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ,ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ   ΜΕ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΙΣ 3 ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ , ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ. 

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ Ο ΠΑΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΛΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΞΟΧΑΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950


 

Οι δίδυμες Βάσω και Μαρία Ηλιοπούλου με τη μητέρα τους Ασπασία και τη θεία τους στον τρύγο στο κτήμα τους στη Βαλύρα.Φωτο: καθ.Ι.Δ.Λύρας

Αφού η Ελλάδα άρχισε να ανακάμπτει από τη λαίλαπα του πολέμου και της εμφύλιας διχόνοιας, η ψυχή των Βαλυραίων δεν ήθελε πλέον με φόβο και τρόμο να παραμένει δέσμια μέσα στα κλειδαμπαρωμένα αγροτόσπιτα. Οι μικρές προπολεμικές πλίνθινες κατοικίες των παππούδων, στα κτήματα του χωριού, ανακαινίστηκαν και έγιναν λατρεμένα θερινά καταλύματα, για περισσότερο από τρεις μήνες, κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι οξυδερκείς Βαλυραίοι, όταν έβλεπαν έναν συγχωριανό τους να εφαρμόζει μία καλή πρακτική , δεν δίσταζαν να την ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα, στα πλαίσια της κοινωνικής μιμητικής συμπεριφοράς, κατά τη δεκαετία του 1950, όλο το χωριό άδειαζε , γιατί οι πάντες μετακόμιζαν “εις τα εξοχάς”, μετά των μεταφορικών ζώων και με τα άκρως απαραίτητα οικιακά σκεύη , τα τσουμπλέκια τους. Συνδύαζαν την παρακολούθηση και τη συγκομιδή της ετήσιας σοδειάς τους με διακοπές, μετά το πέρας του σχολικού έτους.

 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1953-58

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

ΕΤΟΣ                     ΤΑΞΕΙΣ              ΑΓΟΡΙΑ              ΚΟΡΙΤΣΙΑ             ΣΥΝΟΛΟ

1953-4                            Α                      19                           16                               35

1954-5                             Β                      11                           11                               22

1955-6                              Γ                      10                             9                              19

1956-7                              Δ                        8                             9                             17

1957-8                              Ε                         6                             8                            14

1958-9                             ΣΤ                         6                             6                          12

Με βάση τα αριθμητικά αποτελέσματα των τάξεων διαπιστώνεται ότι η μεγαλύτερη  απόρριψη  ήταν  στην πρώτη τάξη 13 άτομα  (8 αγόρια και 5 κορίτσια).

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

ΒΑΛΥΡΑ . Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΑ 7 ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ ΣΤΑ 3 ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Τα μπακάλικα της Βαλύρας την εποχή του ’60 ήταν επτά (7)*.

1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΓΚΟΥ

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

3. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ

4. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΜΑΚΡΗ

5. ΗΛΙΑ  ΜΑΚΡΗ

6. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΟΤΣΙΚΑ και

7. ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΙΑΜΗ (ΤΣΑΜΗ)

Τα μπακάλικα που άλλαξαν κτίρια ήταν: Των Βίγκου, Τσάμη, Ιωάννου.

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

ΛΑΔΑΝΙΑ, ΤΟ ΦΥΤΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ !!!!!!!! Της Ρούλας Γκόλιου

 Ένας αρχαίος ελληνικός μύθος λέει ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο, όπου οι θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Όρισαν ότι ο Κίστος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά. Έτσι στον κίστο δόθηκαν και οι δύο ιδιότητες, η θεραπευτική και η καλλυντική. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι θεοί εξοργίστηκαν όταν έμαθαν ότι το χρησιμοποιούσαν και οι άνθρωποι, γιατί το προόριζαν αποκλειστικά για τους ίδιους. Η γνώση όμως αυτή για την αξία της λαδανιάς είχε ήδη περάσει στους ανθρώπους.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

ΒΑΛΥΡΑ . Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΑ 7 ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ (ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ) ΣΤΑ 3 ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Τα μπακάλικα της Βαλύρας την εποχή του ’60 ήταν επτά (7)*.

1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΓΚΟΥ

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

3. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ

4. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΜΑΚΡΗ

5. ΗΛΙΑ  ΜΑΚΡΗ

6. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΟΤΣΙΚΑ και

7. ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΙΑΜΗ (ΤΣΑΜΗ)

Τα μπακάλικα που άλλαξαν κτίρια ήταν: Των Βίγκου, Τσάμη, Ιωάννου.

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΑ 2 ΔΕΝΔΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΑ ΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΤΟ ΜΑΗ-ΜΑΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΛΑΔΙΑ.

 ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ,ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΙΡΗΝΗ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ., ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ 2 ΔΕΝΔΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΤΗΝ ΑΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ.

Υπάρχουν 2 είδη ακακίας στην Αθήνα με λευκά και κόκκινα άνθη,από τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν.

 Με λευκά άνθη υπάρχουν σε πολλά σημεία της Αθήνας , ενώ με τα κόκκινα άνθη  υπάρχει μόνο ένα δένδρο δίπλα στο μέγαρο μουσικής.

Το φωτογραφίσαμε πηγαίνοντας για καφέ με τον συντοπίτη από το Μελιγαλά  Χρίστο Πολυτσίδη απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα ,και συζητώντας την επικαιρότητα εντός και εκτός Ελλάδος.