Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Η ΒΑΛΥΡΑ –ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940-41

 

ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ  ΘΑΝΟΝΤΩΝ-ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΑΛΥΡΑ 2022

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ 24-10-2010, 28-1-2012,  ΚΑΙ  27-10-2016
Οι λαοί σε όλο τον κόσμο δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση είναι αυτό που τους ενώνει,  κόντρα στα σχέδια των κατά καιρούς παράφρονων, των ιμπεριαλιστών, των πλουτοκρατών κ.λ.π.

  Η παρελθοντική εμπειρία και η αξιοποιητική διάσαση της ιστορίας, εύχομαι να γίνει σύγχρονος μοχλός ανάπτυξης, σε κοινωνικό. πολιιστικό και οικονομικό επίπεδο.

ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΘΕΝΤΕΣ (ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)
Α. ΚΕΙΜΕΝΟ
.Το 1940-41 κάθε πόλη και κάθε χωριό της Ελλάδος έχουν να επιδείξουν τους δικούς τους ήρωες, τους δικούς τους ηρωικούς αγωνιστές της ελευθερίας που έδωσαν το αίμα και την ζωή τους σε αυτό των υπέρ πάντων αγώνα. Η Βαλύρα έχει και αυτή την δική της συμμετοχή και τους δικούς της ηρωικούς μαχητές και ήρωες νεκρούς. Σαν μια ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους είναι αφιερωμένο το δημοσίευμά μας αυτό.
Νομίζουμε ότι είναι παράληψη που δεν γίνεται κάθε χρόνο στη σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου προσκλητήριο νεκρών. Ας το δουν το θέμα οι δάσκαλοί μας.


ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ 1940-41.  Οι αθάνατοι ηρωικοί νεκροί μας. Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.
1)Βίγκος ή Βιγκόπουλος Βασίλειος του Νικολάου(Στρατιώτης).Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1915 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Τραυματίστηκε βαριά και τελικά πέθανε στο Νοσοκομείο Διακομιδής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας, στις 25/12/1940.
2)Βίγκος Τρύφωνας του Χαριλάου (Δεκανέας).Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1917 και ανήκε στο VI συνοριακό τομέα.Φονεύθηκε στο 162 φυλάκιο της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου στις 6 Απριλίου 1941,την πρώτη ημέρα εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.
3)Βίγκος Χρήστος του Στυλιανού. Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1908 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Φονεύθηκε στην περιοχή Μπίμπεσι, βορειοδυτικά της Κλεισούρας,στις 20/03/1941.
4)Ηλιόπουλος Παναγιώτης του Γεωργίου(Στρατιώτης).Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1917 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού.Φονεύθηκε στη μάχη του Γκολέμη στις 20/12/1940.
5)Κατσίρης Δημήτριος του Αθανασίου(Λοχίας).Γεννήθηκε το 1918 και ανήκε στο 1ο Σύνταγμα Ιππικού.Φονεύθηκε στο ύψωμα 1670,βορειοανατολικά του Φασαρίου, στις 27/11/1940.Ήταν μοναχογιός και ανύπανδρος και δεν άφησε απογόνους.

Με το μικρό αυτό αφιέρωμα τιμάμε και μνημονεύουμε αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Το υλικό αυτό υπάρχει και στο διαδίκτυο και όποιος θέλει μπορεί να το αποθηκεύσει, μελετήσει, μαθαίνοντας και διασώζωντας έτσι την τοπική ιστορία του χωριού μας ΒΑΛΥΡΑ.
Β. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.
1.  Κατσίρης Δημήτριος του Αθανασίου ιππεύς, 2.  Ηλιόπουλος Παναγιώτης στρατιώτης 3.  Βίγκος Χρίστος του Στυλιανού, 4. Βίγκος Βασίλειος του Νικολάου ... 5.  Βίγκος Τρύφωνας του Χαριλάου,

6. Βαλυραίοι φαντάροι : Ερρίκος Λινάρδος, Θανάσης Καλαμπόκης, Νίκος Περιβολάρης, Αναστάσιος Μπουρίκας, 2 άγνωστοι, 7. Χρίστος Καρτερολιώτης-Κατσίρης Δημήτριος
8. Χριστάκης-Μπάμπαλης, 9.Λιοντήρης Ιωάννης, 10.Λιοντήρης-Ηλιόπουλος
11.Μπουρίκας-Λινάρδος, 12.Λινάρδος Ελευθέριος, 13.Παράσημο του Ελευθερίου Λινάρδου

14.Εργο του έπους του 1940, από τον αείμνηστο Ανδρέα Τσώνη.Το βρήκε πεταμένο στα σκουπίδια στην Αγία Τριάδα το 1995, η Γεωργία Τσιλίκα του Ιωάννη, όταν εργαζόταν στο δήμο Ιθώμης.

15-17.ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΤΑΘΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ. Οι 2 πρώτοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του '40 και ο τρίτος επέζησε. Ήταν λοχίας πυροβολητής και πολέμησε στη μάχη της Κρήτης. Οι κρητικοί τους φιλοξενούσαν και στις μάχες με τους Γερμανούς ,όσοι Γερμανοί ήταν τραυματισμένοι  πολεμούσαν σαν λυσσασμένοι. Οι Έλληνες  στρατιώτες  που πήγαν με κρητικές γυναίκες σκοτώθηκαν όλοι, και μια βραδιά είδε μια σκιά. Την πλησίασε και του είπε να πας στο χωριό γιατί ο πατέρας σου είναι ετοιμοθάνατος. Βρήκε ένα παπά ο οποίος πλήρωσε τον ιδιοκτήτη της βενζινάκατου με σιτάρι, και μαζί με  άλλον ένα φτάσανε στη Μπούκα της Μεσσήνης . Από εκεί με τα πόδια στη Βαλύρα και στο λινό του  Μαρίνου Γεωργακόπουλου (Νταρντούνη ) λιποθύμησε. Όταν συνήλθε πήγε σπίτι του και βρήκε τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Επέζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Με το γιό του Σπύρο είμαστε παιδικοί  φίλοι μέχρι σήμερα,  βιώνοντας τη φύση και το μεγαλείο του Θεού στους μπαξέδες μας ψαρεύοντας ,βοτανίζοντας και κυνηγώντας που ήταν αντικρυστά στη Βαλύρα και ποτίζονταν από το αυλάκι που το αχρηστεύσαμε μαζί με τους 2 νερόμυλους.

Ο Στάθης Σπηλιώτης του  Αθανασίου 1918 σκοτώθηκε από όλμο , στη μάχη κοντά στο Μουζάκι , στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

Ο  Δημητρης Σπηλιώτης του Αθανασίου  1922 , αδελφός του Στάθη  σκοτώθηκε στη Κόνιτσα κοντά στην Πλάκα  το '49. Υπάρχει ο τάφος του στο κοιμητήριο της Κόνιτσας κοντά στην είσοδο.

18.Τα αδέλφια Σπηλιώτη Στάθης και Δημήτρης  

19.ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΒΙΓΚΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΛΑΟΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ, ΦΕΦΟΠΟΥΛΟ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ,ΤΡΙΤΟΣ)

21-3. Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗ ΜΑΝΤΑ ΑΠΟ ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΙΓΚΟΥ,ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΤΟ '40

24.ΠΑΝΩ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΓΚΟΣ,ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΙΒΑΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΕΙΔΑΣ ΘΑΝΟΥ

ΚΑΤΩ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ,ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Υπάρχει αφιέρωμα με περισσότερα στοιχεία για το γενεαλογικό δένδρο Βίγκου Παναγιώτη, στην ιστοσελίδα μας.

25.Οι Βαλυραίοι Κώστας Χριστάκης, Γιάννης Φειδάς, Γιάννης Λιοντήρης, Νίκος Περιβολάρης και Παναγιώτης Στρατής ήταν φαντάροι στο στρατόπεδο Καλαμάτας {9ο Σύνταγμα πεζικού}.Έφυγαν με άλλους φαντάρους για να κάνουν εξευρενήσεις στον Πάρνωνα. Η οπισθοφυλακή άνοιξε μάχη με τους αντάρτες. Σκοτώθηκαν από όλμο οι Κώστας Χριστάκης, Γιάννης Φειδάς.

26. Δημήτριος Περιβολάρης. Πολέμησε στο Ρίμινι Ιταλίας.

27.Φώτης Σταυριανόπουλος Ιππέας Γ. Σώμα Στρατού

28.Ντίνος Φερμάνης του Παναγιώτη. Το 1940 γίνεται εθελοντής στην Αεράμυνα. Στις 12 Απριλίου του ΄41 είναι στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Τραυματίζεται στο πλοίο από το βομβαρδισμό των Γερμανών όταν πήγαιναν για Σούδα. Εντάσσεται στη 1η Ελληνική Ταξιαρχία στο 3ο Τάγμα στη Μέση Ανατολή. Το 1942 είναι στη Συρία.

29.Νικόλαος Μπουρολιάς του Παναγιώτη. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο από την πρώτη ώρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα το μόνο λάφυρο ήταν μια κουβέρτα ,για να σκεπάζεται τα κρύα βράδια, και με τη λήξη αυτού επέστρεψε πεζός  10 ημέρες  για να  φτάσει στην Πάτρα.  Ξυπνώντας ένα πρωί του είχαν κλέψει την κουβέρτα. Είχε 3 αδέλφια. Το Θωμά που σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία, το Χρίστο που επέζησε από τον πόλεμο της Μικράς Ασίας και αργότερα τον έστειλαν στην Μακρόνησο, και τον Λύσανδρο.

30.Φώτης Τσαγκάρης του Κωνσταντίνου ως στρατιωτικός γιατρός

31-2. ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΙ ΦΩΤΙΟΣ ΚΑΙ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ '40, (πατέρας και γιος).

 Ο πατέρας Σωκράτης Καρβέλης είχε 9 παιδιά και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο με τον πρωτότοκο γιο του Φώτη ο οποίος υπηρετούσε στο ναυτικό. Παντρεύτηκε στην Κρήτη και ήταν λιμενάρχης στο Ηράκλειο.

33.Οικονόμου Χαράλαμπος του Βασιλείου. Δεκανέας Ιππεύς στο Τρίτο Σύνταγμα  Στρατού.

34..Ο τελευταίος επιζών πολεμιστής του 1940 στο χωριό Λάμπαινα Μεσσηνίας.
Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο από την πρώτη ώρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος και με τη λήξη αυτού επέστρεψε πεζός εδώ στο χωριό.
Σήμερα ο παππούς Παναγιώτης Καλλιμάνης είναι 98 ετών, ακμαιότατος,με μόνη του ευχή να μην επαναληφθούν τέτοια θλιβερά γεγονότα στη χώρα μας, στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού του  με την Antonia B. Economou .Πέθανε την επόμενη χρονιά πλήρης ημερών.

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ‘40 ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΝΔΟΞΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

ΜΙΚΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Κατσίρης Δημήτριος του Αθανασίου, λοχίας , ήταν μαζί με τον Φώτη Σταυριανόπουλο (από Βαλύρα) και Χαράλαμπο Οικονόμου (από Λάμπαινα). Ο Ίλαρχος ήταν από το Μαυρομάτι. Από αυτούς σκοτώθηκε ο Κατσίρης γιατί είχε ανάψει τσιγάρο και τον σκότωσε με όλμο στην Κλεισούρα κοντά στο Τεπελένι. Τον έθαψε ο γιατρός Κων/νος Κολλιόπουλος από Βαλύρα που έχει τα δυο παιδιά Νίκο και Τάκη γιατρούς. Ο Κατσίρης Δημήτριος ήταν λοχίας. Γεννήθηκε το 1918 και ανήκε στο 1ο Σύνταγμα Ιππικού. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1670, βορειοανατολικά του Φασαρίου, στις 27/11/1940. Ήταν μοναχογιός και ανύπανδρος και δεν άφησε απογόνους.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος του Γεωργίου γεννήθηκε το 1917 και ήταν αδελφός του Φώτη Ηλιόπουλου. Ήταν   στρατιώτης στο 9ου Σ.Π και  σκοτώθηκε στο Γκολέμι στις 20-12-1940.  Η μάννα του Γιάννη Λιοντήρη  Αφροδίτη Φωτεινού, πέθανε και τον θήλαζε η μάννα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Ο χήρος άνδρας της Γεώργιος Λιοντήρης ξαναπαντρεύτηκε την Ευτυχία Παπαδοπούλου από την Αρχαία Μεσσήνη, και απόκτησαν άλλα 7 παιδιά, (4 κορίτσια και 3 αγόρια). Οι Παναγιώτης και Γιάννης Λιοντήρης είναι μαζί σε μια φωτογραφία στον πόλεμο του ’40. Η Αφροδίτη Φωτεινού είχε αδελφή τη μάννα του βαλυραίου καραγωγέα Αθανασίου Τσιλίκα .

Τα 3 εξαδέλφια  Βασίλειος Βίγκος του Νικολάου 1915 , Τρύφωνας Βίγκος του Χαριλάου 1917,  και Χρίστος Βίγκος του Στυλιανού 1908.

Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 1915 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Τραυματίστηκε βαριά και τελικά πέθανε στο Νοσοκομείο Διακομιδής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας, στις 25/12/1940.

Ο Τρύφωνας  ήταν έφιππος στρατιώτης Ορμενίου στο 5ο λόχο στα Δίκαια Θράκης και υπέφεραν όλοι οι στρατιώτες από ελώδη πυρετό. Γεννήθηκε στη Βαλύρα το 1917 και ανήκε στο VI συνοριακό τομέα. Φονεύθηκε στο 162 φυλάκιο της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου στις 6 Απριλίου 1941,την πρώτη ημέρα εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.

Ο Χρίστος γεννήθηκε το 1908 και ανήκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Φονεύθηκε στην περιοχή Μπίμπεσι, βορειοδυτικά της Κλεισούρας, στις 20/03/1941.

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΧΙΑΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΓΚΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

ΒΙΓΚΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΔΕΚΑΝΕΑΣ

 

ΒΙΓΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

 





Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!,  Ζήτω η Ελλάς!   Ζήτω το Έθνος!

ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ,

ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ,

                                   ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: