Κυριακή 21 Απριλίου 2024

3 ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΡΑΣ ΠΑΠΠΟΥΣ  ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ), ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ . 

Λύρας Α. Παναγιώτης ή Πωλ (Lyras Paul) (1882 – 1953) έμπορος από την Καλαμάτα (Βαλύρα Μεσσηνίας). Διέμενε στη Γαλλική Γουϊνέα και εμπορευόταν για τον εμπορικό οίκο Paterson & Zochonis που είχε έδρα στο Μάντσεστερ. Παντρεύτηκε το 1917 στη Μασσαλία με την Βατία Καστρωμένου από την Αθήνα (1887 – 1959) ενώ διέμενε ακόμη στη Γαλλική Γουϊνέα όπου γεννήθηκε και ο γιος του Αθανάσιος – Παύλος το 1918. Ο Παναγιώτης Λύρας εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία το  1919 και ανέλαβε τη διεύθυνση του υποκαταστήματος του εμπορικού οίκου Paterson & Zochonis.

Στη Μασσαλία βαφτίστηκε ο γιος του και γεννήθηκαν μετέπειτα οι δύο κόρες του, Έλση (γεν. 1923) και Λυδία (γεν.1929). Ήταν συστατικό μέλος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και Επίτροπος το 1937. Τον συναντούμε επίσης ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μασσαλίας ως Paul Lyras όπως αναγράφεται και σε όλα τα γαλλικά έγγραφα. Στα αρχεία της ελληνορθόδοξης εκκλησίας αναφέρεται πάντα ως Παναγιώτης Αθανασίου Λύρας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΡΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ

Γεννήθηκε το 1882 στο Τζεφερεμίνι (Βαλύρα) Μεσσηνίας το 1882, και φοίτησε  στο Ελληνικό σχολείο Μελιγαλά τα έτη 1893-4, όπως και ο αδελφός του Χρίστος τα έτη 1898-1901,και ήταν 7 αδέλφια.

ΤΑ 7 ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΥΡΑ είναι:

ΚΑΛΛΙΡΟΗ.…..

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1875 (15 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ),

 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 25-9-1876  ,

 ΓΕΩΡΓΙΑ (ΓΕΩΡΓΙΤΣΑ) 27-6-1878,

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  1882 (12 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ),

 ΧΡΙΣΤΟΣ   1885 (10 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ),

 ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ 5-12-1885,

  Διαπιστώνουμε  ότι τα αδέλφια Χρίστος και Μαγδαληνή ήταν δίδυμα αδέλφια και ο πατέρας μου  και θείος Παναγιώτης απεβίωσαν την ίδια χρονιά ,το 1953.

Στο υποθηκοφυλακείο του Μελιγαλά Μεσσηνίας υπάρχουν  τα παρακάτω στοιχεία:

ΤΟΜΟΣ 25

Στην πράξη 65, του τόμου 25 βρίσκουμε το πωλητήριο, από τον Παναγιώτη Λύρα, κάτοικο Μασσαλίας ,και με την πράξη 66 βρίσκουμε την αγορά από τον αδελφό του Χρίστο Λύρα, κάτοικο Αμερικής.

Ο πατέρας των 7 παιδιών Αθανάσιος Λύρας, είχε παππού και τους γιούς  Δημήτρη επίτροπο του ενοριακού ναού Βαλύρας 1829 και  1918 αντίστοιχα, ενώ ο αδελφός του Παναγιώτης ήταν επίτροπος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Μασσαλία το 1937,  και δωρητής των πολυελαίων του ενοριακού ναού αγίου Αθανασίου Βαλύρας. Ο πατέρας μου Δημήτρης ήταν επίσης πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βαλύρας.

Ο παππούς του Αθανασίου Λύρα ήταν στρατιώτης του Δυρραχίτη οπλαρχηγού  Παναγιώτη Κεφάλα, πολέμησε και επέζησε στο Μανιάκι ,και στη συνέχεια πολέμησε το 1826 στη μάχη Βέργας –Αλμυρού. Στο Μανιάκι  υπάρχει  στον τύμβο των νεκρών και το όνομα Παναγιώτης Λύρας, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει συγγένεια ,και είναι υπό μελέτη.

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ.

(ΤΕΛΗ 18-ΑΡΧΕΣ 21 ΑΙΩΝΑ. 7 ΓΕΝΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ*** 4 ΑΙΩΝΩΝ.ΤΕΛΗ 18 - ΑΡΧΕΣ 21 ΑΙΩΝΑ (7 ΓΕΝΙΕΣ)

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ. ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ,ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ

ΨΑΞΕ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΛΕΤΑ ΔΡΑΣΕ ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ

Για την κατασκευή του γενεαλογικού δένδρου του Αθανασίου Λύρα χρησιμοποιήθηκαν οι 12 διαφορετικές πηγές που είναι και τα αποδεικτικά του στοιχεία :

1.       ΛΙΘΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΙ ΝΑΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1829

2.       ΓΑΚ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ Φ 127 ΣΕΛΙΔΕΣ 101-4  ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΔΥΡΡΑΧΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ

  3.     ΜΑΧΗ ΒΕΡΓΑΣ  -  ΑΛΜΥΡΟΥ 1826 ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

4.       ΓΑΚ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 1847 ΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΔΑ

5.       ΓΑΚ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 1865 ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

6.       ΓΑΚ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ  ΟΙΧΑΛΙΑΣ 1873 ΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

7.       ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ 1828 -1998

8.       ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΥΡΑ

10.   ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ ΤΟ 1912

11.   ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 2002

12.   ΒΙΒΛΙΑ ΓΑΜΩΝ-ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ   ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ

***Το όνομα Αθανάσιος είχε ο  αείμνηστος αδελφός μου, και συνεχίζεται στον εγγονό του, γιο του γιού του Δημήτρη. Ο παππούς Αθανάσιος το 1829 και ο δισέγγονός  του Δημήτρης (πατέρας μου ) 1918,  ή εγγονός και προπάππους, ήταν και οι δυο επίτροποι στον ενοριακό ναό Άγιο Αθανάσιο Βαλύρας, όπως και ο αδελφός του πατέρα μου Παναγιώτης ήταν επίτροπος στον ορθόδοξο ναό της Μασσαλίας την ίδια χρονιά ,το 1918, και θα εκδοθεί το βιβλίο από την πανεπιστημιακό Ιωάννα Μουσικούδη πανεπιστημιακό στη Μασσαλία φέτος το καλοκαίρι, δίγλωσσο στα γαλλικά και ελληνικά, στην οποία έχω στείλει αρχειακό υλικό κείμενο και φωτογραφίες.

ΕΠΤΑ ΓΕΝΙΕΣ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ,  ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΤΕΛΗ 17 ΑΙΩΝΑ ΛΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

1812 ΛΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

1840 ή 1842  ΛΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (διαφέρουν οι χρονολογίες ηλικίας 1865,1873 )

1875 ΛΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

1947 ΛΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

1977 ΛΥΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

2021 ΓΛΥΚΕΡΙΑ.

Πιο ξεκάθαρο φαίνεται του αδελφού μου που η διαδοχή του ονόματος Αθανασίου επαναλαμβάνεται 4 φορές: Αθανάσιος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Δημήτριος (πατέρας μας), Αθανάσιος, Δημήτριος, και Αθανάσιος. 

Το κοινό χαρακτηριστικό εγγονού  Δημητρίου και προπάππου   Αθανασίου είναι, ότι και οι δυο ήταν επίτροποι του ενοριακού ναού Βαλύρας,  και με τη δική μου έρευνα -μελέτη καταγραφή, να ζω 7 γενιές ανθρώπινης παρουσίας

Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στα 8  εγγόνια  μας για να μάθουν τις ρίζες τους και στον αείμνηστο αδελφό μου Αθανάσιο που μας βλέπει από ψηλά και χαίρεται που τον μνημονεύουμε.

Καλησπέρα σας, 

 Ονομάζομαι Ιωάννα Μουσικούδη και είμαι καθηγήτρια στη Μασσαλία και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο. 

 Σύντομα θα εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο μου (στα γαλλικά και τα ελληνικά) για τη συλλογική δραστηριότητα των Ελλήνων της Μασσαλίας που θα περιλαμβάνει και ένα βιογραφικό λεξικό των μελών των διοικητικών συμβουλίων όλων των Συλλόγων. 

Πληροφορήθηκα από την Ελληνική Διασπορά ότι ο Παναγιώτης Λύρας (ή Paul όπως αναφέρεται σε όλα τα γαλλικά έγγραφα) Λύρας, ήταν αδελφός του πατέρα σας. 

Ο θείος σας ήταν σημαίνον πρόσωπο στη Μασσαλία και το βιβλίο μου θα περιέχει ένα μικρό βιογραφικό του. 

Κάθε περαιτέρω πληροφορία είναι ευπρόσδεκτη, όπως και φωτογραφίες του θείου σας αν υπάρχουν για να κοσμήσουν με την άδειά σας το βιογραφικό του.

Με θερμούς χαιρετισμούς, 

 Ιωάννα Μουσικούδη, 
Φιλόλογος, ιστορικός, Δρ. Νεοελληνικών Σπουδών,
Επιστημονική  συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Aix-Marseille 
TELEMMe - AMU-CNRS
Temps, Espaces, Langages, Europe Méridionale, Méditerranée

 +33 601 93 76 43 /imoussikoudi@gmail.com

 Καλησπέρα και πάλι

Σας ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ για όλο αυτό το υλικό! Είναι καταπληκτικό. 

Εγώ είχα πρόσβαση μόνο στα γαλλικά αρχεία. Σας στέλνω το βιογραφικό που είχα συντάξει, αλλά θα το εμπλουτίσω τώρα με τα στοιχεία που μου δώσατε και θα βάλω και φωτογραφίες. Αν υπάρχει τίποτα λάθος πείτε μου. 

 

 

ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥΔΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΙΟ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΡΑ ,ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ 





Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ ΔΥΡΡΑΧΙΤΗ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡ.29 Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΡΑΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΩ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ  127

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΒΑΛΙΑ 
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 1912 ΤΟΥ ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΥΡΑ ,ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 





ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ  ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΡΑΣ 
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΤΑ 7 ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΥΡΑ

Ο ΛΙΘΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ 4 ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥΣ ΤΕΚΤΟΝΕΣ .Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΛΥΡΑΣ 

Ο ΔΥΡΡΑΧΙΤΗΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: