Σάββατο 13 Απριλίου 2024

ΦΙΛΙΑ.ΕΙΔΟΣ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Η ζωή μας είναι πολύ σύντομη και διαπιστώνουμε ότι χάνουμε, γονείς, γειτόνους, συμμαθητές, σπίτια κλείνουν και ρημάζουν και πολλοί είμαστε τυχεροί ,που έχουμε ακόμη ανιδιοτελείς φίλους στο πέρασμα των χρόνων, και μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς συμφέροντα και υπολογισμούς. Οι φιλίες  μας είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι γνωστό ακόμη ότι η φιλία δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση. Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο. Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια, και χωρίς σκοπιμότητες, και διαρκεί στο πέρασμα του χρόνου.

 Φιλία είναι η  σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύρια χαρακτηριστικά τον αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη, αλληλοεκτίμηση,  και κατανόηση, χωρίς να υπάρχει συμφέρον από  τα μέλη που την αποτελούν.  

Οι 24 φωτογραφίες μας δείχνουν τις παιδικές και εφηβικές φιλίες μας , που ακόμη καλά κρατούν, νοσταλγώντας  τις ευχάριστες στιγμές της ζωής μας.

Το πρώτο τρακτέρ στη Βαλύρα και μετά από χρόνια συναντιόμαστε στο γεωπονικό κέντρο, στη βάρκα περνώντας στην απέναντι όχθη της Μαυροζούμενας, στο γήπεδο και γυμνάσιο Μελιγαλά, στην εκδρομή στο Στενύκλαρο και Μαγούλα,   στην απελευθέρωση της Καλαμάτας το 1967, στο πανηγύρι της Βαλύρας και τις ιπποδρομίες στο Πλατύ, στο περίπτερο διαβάζοντας τα περιοδικά της εποχής με χρήματα ή χωρίς, στο ψάρεμα και μπάνιο της Μαυροζούμενας,στην πλατεία της Βαλύρας, και στο γάμο μου με τα  αδέλφια μου αγαπημένα πρόσωπα, και φίλους.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη φιλία, που διαβάζαμε και μαθαίναμε από το αναγνωστικό της  Ε δημοτικού για τη φιλία του Δάμωνα και Φιντία, και υπάρχουν πολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Ωραίες αναμνήσεις , συγκινήσεις , συναισθήματα μιας και οι φιλίες μας διατηρούνται ακόμη, και κρατάνε στο χρόνο.

ΟΙ ΚΟΝΙΑΡΗΣ -ΛΥΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Ο ΠΟΗΓΟΣΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΜΑΝΝΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ,ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ

1963 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΛΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΤΕΝΥΚΛΑΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΑΓΟΥΛΑ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ
1967.  ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ .ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΥΡΑΣ  ΓΚΟΜΕΣΗΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΜΠΑΚΑΣ ΛΥΡΑ, ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΤΣΑΜΗ, ΣΦΗΚΑΣ, ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΡΑΜΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΙ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ .ΑΔΕΛΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΙ ΛΥΡΑΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ, ΚΑΤΩ ΛΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ,ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΥΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ


ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ ΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΜΟΥ ΤΟ 1976 ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΑ
 

2018.ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΔΟΥΛΑΒΕΡΑ ΛΥΡΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗΣ

2019.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΜΗΣ ΛΥΡΑΣ
ΛΥΡΑΣ ΣΙΝΑΝΗΣ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΚΙΛΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: