Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΨΑΡΙ ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ





































ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ -ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ
Του καθηγητή βιολογίας Γιάννη Δ. Λύρα
Πηγαίνοντας προς Αρκαδιανή 15 χιλιόμετρα απο Μεγαλόπολη, στο χωριό Ψάρι του δήμου Τρικολώνων, στις 6-9-2010 συνάντησα έναν συντηρητή ο οποίος ήρθε να πάρει έναν καφέ και μού είπε ότι με μια συναδελφό του κάνει απασβέστωσει των τοιχογραφιών του ναού του αγίου Γεωργίου. Μπαίνοντας μέσα είδα μια πινακίδα η οποία αναγράφει ότι ο ναός αυτός κτίστηκε επί αυτοκράτορος Ανδρόνικου Β Παλαιολόγου. Γνωρίζουμε ότι ο αυτοκράτορας αυτός έχει συνδέσει το ονομά του με το Ανδρομονάστηρο που υπάρχει στο χωριό Πετράλωνα, κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλλειψη και του έγινε πλιάτσικο από άτομα που δεν σέβονται την πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά. Η 26η ΕΒΑ Καλαμάτας με τους ειδικούς της επιστήμονες δίνοντας την πληροφορία αυτή ,μπορεί να μελετήσει τη σχέση-σύνδεση του μοναστηριού με το ναό αυτό,γιατί είναι προκλητική και αρκετά ενδιαφέρουσα.
Επίσης στα 100 μέτρα πρίν το ναό βτίσκεται η <ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ> με πανοραματική θέα που φιλοδοξεί να αναδείξει την εποχή της αθωότητας και νοστιμιάς των φαγητών και της φιλοσοφίας της σωστής υγιεινής διατροφής που είναι καταγεγραμμένη στα τραπεζομάντηλα. Η Ξενάγηση του χώρου στο μαγειρείο,τη βιβλιοθήκη με τα περιοδικά μαγειρικής και γαστρονομίας, οι συλλογές σκευών και μικροεργαλείων μαγειρικής, η βιοτεχνία παραγωγής επωνύμων τοπικών προιόντων, το μαγαζάκι, ο καλλωπιστικός κήπος με τα αρωματικά φυτά και το περιβόλι λαχανικών,από την παραγωγή στην κατανάλωση επιτόπου και με την επιλογή δική σου, ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και με τις κοντινές δραστηριότητες εκδρομές, ο επισκέπτης θα γεμίσει τις μπαταρίες του και θα θέλει να ξαναβρεθεί σύντομα πάλι εκεί.
Αξίζουν θερμά συγχαρτήρια στην ιδέα υλοποίησης της δημιουργίας αυτής της μονάδας, γιατί συνδέεται ο φυσιολατρικός-γαστρονομικός-θρησκευτικός τουρισμός και προτείνω ανεπιφύλακτα, όποιος δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή και ειδικά τα σχολεία ,για να βιώσουν οι μαθητές μας κάτι το ανεπανάληπτο στην περιήγηση-ξενάγηση-γαστρονομία γεύσεων και να εμπλακούν στη βιωματική μάθηση. Η διεύθυνση είναι ΨΑΡΙ ΤΡΙΚΟΛΩΝΩΝ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ Τ.Κ.22022,ΤΗΛ. 2791027161-2,2109242752-3,6945800565, WWW.arcadiani.gr
Συγχαρτήρια και εύχομαι να γίνει η <ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ> γνωστή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ενας καταγοητευμένος επισκέπτης.
Γιάννης Δ. Λύρας καθηγητής βιολογίας, Βαλύρα Μεσσηνίας,24002

Δεν υπάρχουν σχόλια: