Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Θαύμα(;) στην Αγία Τριάδα Βαλύρας



 ΕΝΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ,ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Του Αγίου Πνεύματος, στις 13 Ιουνίου, γιόρταζε το χωριό μου. Πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή και πριν πάω στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, πέρασα από το Μύλο, τα Ποτιοτιστικά, και το Ποτάμι, τα οποία και φωτογράφισα. Τα μυστήρια παιχνιδίσματα της φωτογραφικής μηχανής μου , όταν πρόβαλλα τις φωτογραφίες στον κομπιούτερ, το Σάββατο 18 Ιουνίου, 3 φωτογραφίες δείχνουν δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, μια φωτεινή χαρακτηριστική δέσμη φωτός, ενώ οι άλλες 2 δεν δείχνουν, την φωτεινή δέσμη φωτός , την οποία δεν έβλεπα, όταν φωτογράφιζα το εκκλησάκι από κοντά και μακριά, καθώς και το εκκλησίασμα που ήταν εκεί. Η ώρα ήταν 9,30, ο ουρανός ήταν καθαρός και χωρίς σύννεφα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ:Σχολικές αναμνήσεις απ' το 1924

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1924
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, απόφοιτος του Γυμνασίου Μελιγαλά, από το προσωπικό του αρχείο έχει μια μαθητική φωτογραφία του Γυμνασίου Μελιγαλά, της σχολικής χρονιάς 1924, με τους 8 καθηγητές, τον επιστάτη Μιτζά που βαστά τη μαγκούρα του και τους μαθητές της πρώτης τάξης γυμνασίου. Πίσω από τη φωτογραφία είναι όλα τα ονόματα των μαθητών, καθηγητών και του επιστάτη. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μπροστά από το παλιό κτίριο του γυμνασίου Μελιγαλά , που στέγασε πολλές γενιές μαθητών , και τώρα υπάρχει μόνο ο σκελετός του, η πέτρινη σκάλα έχει χαλάσει και είναι απροπέλαστη, γιατί έχουν φυτρώσει αγριοσυκιές, το πηγάδι που δρόσιζε τους μαθητές είναι στα αζήτητα , και το πηγάδι του δρόμου μπαζώθηκε.Ένα από τα μαθητικά ονόματα είναι ο Καραβίτης Βασίλειος (16ος δεύτερη σειρά) ο οποίος στην πορεία έγινε φιλόλογος καθηγητής και δίδαξε στο γυμνάσιο Μελιγαλά. Σκέφτηκα τον καθηγητή μου φυσικό Φώτη Καραβίτη, και τον επισκέφθηκα στις 24-6-2011, και τον ρώτησα εάν έχουν κάποια συγγένεια λόγο επιθέτου. Μου είπε ότι τον είχε φιλόλογο καθηγητή , το 1938, ήταν πάρα πολύ καλός, και πέθανε πολύ νέος.Όποιος από τους αναγνώστες και ενδιαφερόμενους ιστοριοδίφες-μελετητές, έχει κάποια συγγένεια με τα αναφερόμενα πρόσωπα της φωτογραφίας, μπορεί να την αντιγράψει και να την έχει στο προσωπικό του αρχείο. Η φωτογραφία είναι και στο πρωτότυπο και επεξεργασμένη από το Λύρα Γιάννη, ο οποίος και φωτογράφησε το παλιό σχολείο του γυμνασίου Μελιγαλά, το Πάσχα του 2011.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στο Αμφιθέατρο του κάστρου Καλαμάτας η χορωδία «ΑΡΜΟΝΙΑ» με «Ρεμπέτικα τραγούδια κάτω από την πανσέληνο»

 Στις 15 Ιουνίου του 2011 και ώρα 9 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του κάστρου Καλαμάτας, δόθηκε συναυλία , από την ένωση φίλων μουσικής Καλαμάτας «ΑΡΜΟΝΙΑ», με τίτλο «Ρεμπέτικα τραγούδια κάτω από την πανσέληνο».Στην συναυλία συμμετείχαν η χορωδία Αρμονία ο χορευτικός όμιλος Λεύκιππος, στο πιάνο ήταν η Στέλλα Χρονοπούλου, στην Κιθάρα- μπουζούκι ήταν οι Νίκος Πράσινος –Πέτρος Ντερής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο μαέστρος Μιχ. Γαργαλιώνης.Στους θεατές ακροατές δόθηκε ένα καλαίσθητο έντυπο με το πρόγραμμα, τα ονοματεπώνυμα όλων των συντελεστών της εκδήλωσης, την ιστορία του ρεμπέτικου, το ιστορικό ίδρυσης της ¨ΑΡΜΟΝΙΑΣ¨ με τις δραστηριοτητές της , το ιστορικό του τραγουδιού ο ΚΑΙΞΗΣ, την ιστορία του περιοδικού «ΕΚΦΡΑΣΗ» που κλείνει τα 75 τεύχη κυκλοφορίας του και 19 χρόνια;

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Το Πανηγύρι της Βαλύρας σε ...άλλες εποχές



Ένα ταξείδι στο χώρο και στο χρόνο, 
μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Δ.Λύρα.
Για να θυμούνται οι 
παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 






Η Αγία Τριάς:Πατήρ,υιός και Άγιον Πνεύμα

ΤΡΙΑΔΑ ΟΜΟΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΧΩΡΙΣΤΟΣ
Του Γιάννη Δ. Λύρα εκπαιδευτικού

Με συγκινεί πολύ το ψάξιμο στο παρελθόν, αυτή η αναδίφηση, σε πράγματα και πρόσωπα του παρελθόντος χρόνου. Είναι τα προγονικά μας , είναι οι ρίζες μας, το από πού και από πότε. Ένιωσα όλες τις συγκινήσεις: Χαρά, έκπληξη, αγωνία, περιέργεια, συμπάθεια, πόνο, θαυμασμό, αλλά και νοσταλγία, πολύ νοσταλγία. Δεν μπορείς να ζεις και να πεθαίνεις σ’ έναν γενέθλιο τόπο και να αγνοείς την ιστορία του και τη δική σου, τις ρίζες του και τις δικές σου, αφού η ιστορία διδάσκει, διαπαιδαγωγεί, ενώνει,, γιγαντώνει, εκδικείται, μα αποτελεί και το εφαλτήριο για το αύριο.Δεν μπορείς να αγνοείς την ιστορία σου αφού είναι έργο δικό σου, την ιστορία που επιβάλλεται να σηκώνεις στους ώμους σου κάθε φορά που βαδίζεις μπροστά.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΣΕ ΔΙΚΗ ΣΤΙΣ 31-7-1940

Του Γιάννη Δ. Λύρα εκπαιδευτικού, απόφοιτου του Γυμνασίου Μελιγαλά



Στο Γυμνάσιο Μελιγαλά , στις 8-1-1937, ανάλαβε γυμνασιάρχης ο φιλόλογος Μενέλαος Δ. Σωτηρόπουλος, φαλαγγάρχης  και  υπεύθυνος   της μεταξικής ΕΟΝ, για την Άνω Μεσσηνία.
Από περιγραφές του ιδίου (Ομολογία Πίστεως, Αθήνα 1985), του γυμνασιάρχη και συγγραφέα, Μεσσήνης Γιάννη Σχινά και μαθητών του Γυμνασίου Μελιγαλά, ο συνταξιούχος δάσκαλος , βραβευμένος ιστοριοδίφης-ερευνητής- και πολυγραφώτατος συγγραφέας Κριμπάς Γρηγόρης, στο βιβλίο του  με τίτλο «Η Αντίσταση στη Μεσσηνία»,  τα συγκέντρωσε και κατέγραψε το  κεφάλαιο 3 , με τίτλο «Το γυμνάσιο Μελιγαλά» και υπότιτλο «φωλεά» Κομμουνιστών, σελίδες 32-38 με  μια μαθητική φωτογραφία του Γυμνασίου Μελιγαλά.  
Η παρέα των μαθητών Νίκος Χρονόπουλος, Δημήτρης Κανελλόπουλος Κ. Καπόπουλος  και Παναγιώτης  Κούτρης, με αρχηγό το Μητσιάκο (Δημήτρη Κανελλόπουλο), είχαν φτιάξει μια οργάνωση που την έλεγαν «Αντιμιλιταριστική Κίνηση».
Ο  γυμνασιάρχης Μελιγαλά χώριζε τους μαθητές της τελευταίας τάξης σε ομάδες εργασίας και τις καλύτερες εργασίες τις παρουσίαζαν στο γυμνάσιο υπό μορφήν διαλέξεως.
Το θέμα  Σύγχρονα Κοινωνικά Προβλήματα, προκρίθηκε η εργασία διάλεξη του Κ. Καπόπουλου και μαζί με μια έκθεση , αριστερής απόχρωσης, του Δημήτρη Κανελλόπουλου, υπήρξε η αιτία  να υποστούν ο γυμνασιάρχης, καθηγητές και μαθητές πολιτικές διώξεις του καθεστώτος Μεταξά .Για 29 ολόκληρες ημέρες ήταν στην απομόνωση ,χωρίς να κληθούν για ανάκριση και η δίκη προσδιορίστηκε στις 31-7-1940. Στην αίθουσα της λαικής σχολής Καλαμάτας, που θα γινόταν η δίκη είχαν κληθεί από όλη τη Μεσσηνία οι πρόεδροι των κοινοτήτων, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών. Στα πρώτα καθίσματα ο γυμνασιάρχης ,οι 5 καθηγητές,  οι μαθητές και 136 κομμουνιστές.
Η τελετή της δίκη άρχισε με ένα αντικομουνιστικό κήρυγμα του νομάρχη και έναν εξάψαλμο κατά του γυμνασιάρχη και των καθηγητών. Στη συνέχεια είπε θα προηγηθεί η υπόθεση του γυμνασίου Μελιγαλά που έγινε μια μαθητική διάλεξη κομμουνιστικού περιεχομένου, την οποία ενέκρινε ο γυμνασιάρχης και την άκουσαν οι παριστάμενοι καθηγητές ,χωρίς να αντιδράσουν και διαμαρτυρηθούν
Είναι ή δεν είναι κομμουνιστική διάλεξις
Όχι δεν είναι.
Είσαι ηλίθιος
Εκλήθησαν στη συνέχεια οι καθηγητές και στην ερώτηση γιατί δεν αντέδρασαν , απήντησαν ότι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στα εθνικά φρονήματα του γυμνασιάρχη
Ο πρόεδρος νομάρχης Αγγελος Παπαδήμας ανέγνωσε την απόφαση με την οποία ο γυμνασιάρχης καταδικάζετο σε εξορία ενός έτους στα Κύθηρα με τους πολιτικοστρατιωτικούς εξόριστους, οι καθηγητές σε 6 μήνες εξορία στην Άνδρο, ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια οι δε 136 κομμουνιστές και μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι, όπου διαβαζόταν η δήλωση καθενός, για να επιβεβαιώσει  προφορικά το περιεχομενό της, ιδίως δε την αποκήρυξη του κομμουνισμού.
Τα σχόλια δικά σας.
Ευχαριστώ το βραβευμένο, μάχιμο-μαχητή συνταξιούχο δάσκαλο Κριμπά Γρηγόρη, και να του δίνει ο θεός  χρόνια να γράφει αλήθειες, αφίνοντας παρακαταθήκη του έργου του σε εμάς του νεώτερους.


Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η πολιτιστική κληρονομιά της Πελεκανάδας Μεσσηνίας

Του Γιάννη Δ. Λύρα εκπαιδευτικού
Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αισθάνομαι χαρά και συγκίνηση και εκφράζω τις ευχαριστίες μου, γιατί βρίσκομαι μαζί σας και θα μοιραστούμε μαζί ευχάριστες αναμνήσεις και συγκινήσεις, τιμώντας σήμερα εδώ στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, τη θρησκευτική εορτή της Ανάληψης.Ανάληψη σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία ονομάζεται η άνοδος του Χριστού στους ουρανούς, σαράντα μέρες μετά την ανάσταση, και εξαφανίστηκε από τους μαθητές του, περπατώντας πάνω στα κύματα της θάλασσας. Η ανάληψη αποτελεί σημαντική γιορτή του χριστιανισμού.Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητές, την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος, βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο θεός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.Με συγκινεί πολύ το ψάξιμο στο παρελθόν, αυτή η αναδίφηση, σε πράγματα και πρόσωπα του παρελθόντος χρόνου. Είναι τα προγονικά μας , είναι οι ρίζες μας, το από πού και από πότε. Ένιωσα όλες τις συγκινήσεις: Χαρά, έκπληξη, αγωνία, περιέργεια, συμπάθεια, πόνο, θαυμασμό, αλλά και νοσταλγία, πολύ νοσταλγία.Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να διασωθεί-επισκευασθεί , το παλιό κτήριο του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου, το γεφύρι του «Αντρειωμένου», το κάστρο της Πελεκανάδας και ότι άλλο αρχαίο κτίσμα υπάρχει στην περιοχή, και να προβληθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αργότερα να δημιουργηθεί και σύλλογος φίλων της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Πελεκανάδας και να συνεισφέρει ο καθένας μας ανάλογα, για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.Να αναδείξουμε τη μοναδικοτητά μας-στον πολιτισμό- τα μοναδικά μνημεία που διαθέτουμε σε όλη την Ελλάδα.