Του Γιάννη Δ. Λύρα εκπαιδευτικού, απόφοιτου του Γυμνασίου Μελιγαλά
Στο Γυμνάσιο Μελιγαλά , στις 8-1-1937, ανάλαβε γυμνασιάρχης ο φιλόλογος Μενέλαος Δ. Σωτηρόπουλος, φαλαγγάρχης και υπεύθυνος της μεταξικής ΕΟΝ, για την Άνω Μεσσηνία.
Από περιγραφές του ιδίου (Ομολογία Πίστεως, Αθήνα 1985), του γυμνασιάρχη και συγγραφέα, Μεσσήνης Γιάννη Σχινά και μαθητών του Γυμνασίου Μελιγαλά, ο συνταξιούχος δάσκαλος , βραβευμένος ιστοριοδίφης-ερευνητής- και πολυγραφώτατος συγγραφέας Κριμπάς Γρηγόρης, στο βιβλίο του με τίτλο «Η Αντίσταση στη Μεσσηνία», τα συγκέντρωσε και κατέγραψε το κεφάλαιο 3 , με τίτλο «Το γυμνάσιο Μελιγαλά» και υπότιτλο «φωλεά» Κομμουνιστών, σελίδες 32-38 με μια μαθητική φωτογραφία του Γυμνασίου Μελιγαλά.
Η παρέα των μαθητών Νίκος Χρονόπουλος, Δημήτρης Κανελλόπουλος Κ. Καπόπουλος και Παναγιώτης Κούτρης, με αρχηγό το Μητσιάκο (Δημήτρη Κανελλόπουλο), είχαν φτιάξει μια οργάνωση που την έλεγαν «Αντιμιλιταριστική Κίνηση».
Ο γυμνασιάρχης Μελιγαλά χώριζε τους μαθητές της τελευταίας τάξης σε ομάδες εργασίας και τις καλύτερες εργασίες τις παρουσίαζαν στο γυμνάσιο υπό μορφήν διαλέξεως.
Το θέμα Σύγχρονα Κοινωνικά Προβλήματα, προκρίθηκε η εργασία διάλεξη του Κ. Καπόπουλου και μαζί με μια έκθεση , αριστερής απόχρωσης, του Δημήτρη Κανελλόπουλου, υπήρξε η αιτία να υποστούν ο γυμνασιάρχης, καθηγητές και μαθητές πολιτικές διώξεις του καθεστώτος Μεταξά .Για 29 ολόκληρες ημέρες ήταν στην απομόνωση ,χωρίς να κληθούν για ανάκριση και η δίκη προσδιορίστηκε στις 31-7-1940. Στην αίθουσα της λαικής σχολής Καλαμάτας, που θα γινόταν η δίκη είχαν κληθεί από όλη τη Μεσσηνία οι πρόεδροι των κοινοτήτων, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών. Στα πρώτα καθίσματα ο γυμνασιάρχης ,οι 5 καθηγητές, οι μαθητές και 136 κομμουνιστές.
Η τελετή της δίκη άρχισε με ένα αντικομουνιστικό κήρυγμα του νομάρχη και έναν εξάψαλμο κατά του γυμνασιάρχη και των καθηγητών. Στη συνέχεια είπε θα προηγηθεί η υπόθεση του γυμνασίου Μελιγαλά που έγινε μια μαθητική διάλεξη κομμουνιστικού περιεχομένου, την οποία ενέκρινε ο γυμνασιάρχης και την άκουσαν οι παριστάμενοι καθηγητές ,χωρίς να αντιδράσουν και διαμαρτυρηθούν
Είναι ή δεν είναι κομμουνιστική διάλεξις
Όχι δεν είναι.
Είσαι ηλίθιος
Εκλήθησαν στη συνέχεια οι καθηγητές και στην ερώτηση γιατί δεν αντέδρασαν , απήντησαν ότι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στα εθνικά φρονήματα του γυμνασιάρχη
Ο πρόεδρος νομάρχης Αγγελος Παπαδήμας ανέγνωσε την απόφαση με την οποία ο γυμνασιάρχης καταδικάζετο σε εξορία ενός έτους στα Κύθηρα με τους πολιτικοστρατιωτικούς εξόριστους, οι καθηγητές σε 6 μήνες εξορία στην Άνδρο, ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια οι δε 136 κομμουνιστές και μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι, όπου διαβαζόταν η δήλωση καθενός, για να επιβεβαιώσει προφορικά το περιεχομενό της, ιδίως δε την αποκήρυξη του κομμουνισμού.
Τα σχόλια δικά σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου