Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΘEΟΔΩΡΑΚΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
Ο Αναγνώστης Πουλόπουλος κατάφερε να αποκτήσει την εύνοια της Σουλτάνας αδελφή του Σουλτάνου Σελίμ  να αναλάβουν τη διαχείριση της επαρχίας Εμπλακίων , να βρουν ενοικιαστή για τα τσιφλίκια, να διοριστεί άλλος πασάς στη Τρίπολη και να καταστήσουν υποχείριο τους το νέο βοεβόδα της επαρχίας Εμπλακίων. Έτσι έγινε παντοδύναμος και ήταν ένας από τους ισχυρούς κοτσαμπάσηδες της Μεσσηνίας.
Είχε τσιφλίκια σε Σκάλα και Οιχαλία. Το Αναγνώστης ήταν προσωνύμιο εγγραμμάτων που με βάση το οκταήχι και ψαλτήρι διάβαζαν τον "Απόστολο" έλεγαν το "πιστεύω" και το "πάτερ ημών". Ήταν παιδιά πλούσιων οικογενειών που είχαν φοιτήσει σε "πληρωτικά διδασκαλία" που λειτουργούσαν πριν το 1800 στη Καλαμάτα, Νησί και Πύλο. Μάθαιναν επίσης ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, ιστορία και γεωγραφία και  φοίτησε στην  ανώτερη σχολή της Δημητσάνας. Υπάρχουν πολλά έγγραφα* που για την εποχή του γνώριζε παρά πολλά γράμματα και αναδείχθηκε σε σπουδαίο πολιτικό και διοικητικό παράγοντα της επαρχίας Εμπλακίων. Αργότερα δόθηκε ολόψυχα στην επανάσταση, πολέμησε επικεφαλής στις κυριότερες μάχες φθάνοντας στο βαθμό του υποχιλίαρχου. Φιλοξένησε κατά καιρούς όλους τους οπλαρχηγούς της Επανάστασης (Μακρυγιάννη, Κεφάλα, Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη και Παπαφλέσσα).

*Το 1835 στη Μεσσηνία λειτουργούσαν 4 δημοτικά σχολεία στην Καλαμάτα,Μεθώνη, Κορώνη και Κυπαρισσία.Το μοναδικό ελληνικό σχολείο λειτουργούσε στην Καλαμάτα. Στην εποχή του Καποδίστρια λειτουργούσαν 10 σχολεία, από τα οποία η βαυαρική αντιβασιλεία, κατήργησε τα 6 και έμειναν 4.
Το 1836 με τη σύσταση των δήμων από τους Βαυαρούς η Σκάλα ορίζεται πρωτεύουσα του τότε δημιουργηθέντος δήμου Δερρών. Το όνομα του δήμου προήλθε από το αρχαίο χωριό Δερραί ή Δερρίον ή Δερρά. Είναι γνωστό από τη μάχη των Σπαρτιατών - Μεσσηνίων στο Β΄Μεσσηνιακό πόλεμο που έγινε το 674 π.Χ όπου αναδείχθηκαν ισόπαλοι. Ο ιστορικός Ιωνάς Κεφάλας αναφέρει ότι η θέση είναι μεταξύ Σκάλας - Τσούκας - Μελιγαλά. Στο 500 π.Χ. υπήρχαν φυλάκια στη Τσούκα που προστάτευαν τους Μεσσηνίους από τους Σπαρτιάτες που ήθελαν να κατοικήσουν την καρπερή γη της περιοχής. Στις φωτιές της πύρινης λαίλαπας του ΄81  και 91 όταν κάηκε η Τσούκα φάνηκε ο παληός οικισμός με τάφους Σπαρτιατών οι οποίοι διέμειναν εκεί σε μόνιμη βάση για να προστατεύουν τους είλωτες που καλλιεργούσαν την εύφορη Μεσσηνία, από τις επιθέσεις των αντιπάλων τους Μεσσηνίων που διέμεναν απέναντι στην  Ιθώμη που τους χώριζε το ποτάμι Μαυροζούμενα η Βαλύρα, όπως λεγόταν κατά την αρχαιότητα (400 π.Χ.).
Ο Αναγνώστης Πουλόπουλος τον Απρίλιο του 1826 εξελέγη πληρεξούσιος βουλευτής της επαρχίας Εμπλακίων στη Γ΄Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και πρωτοστάτησε στη σύναψη Ειρήνης Ελλάδος -Τουρκίας. Το 1830 ήταν επαρχιακός δημογέροντας (τοπικός άρχοντας), επικυρώνει την αναφορά προκριτοαγωνιστών προς τον κυβερνήτη  Ιωάννη Καποδίστρια. Ορίστηκε πραγματογνώμονας για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των χωριών Χάρμα, Μήλα και Αλειτούργι, για το νερό και τη κίνηση του υδρόμυλου, που άλεθε δημητριακά είδη.
Διορίζεται ως έχων τα προσόντα στο δικαστήριο Ανδρούσας, δήμαρχος και ειρηνοδίκης στο Δήμο Δερρών τον οποίο αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα και Βαλύρα. Εισπράκτορας διορίστηκε ο Γαλάνης Νικολακόπουλος από Σκάλα. Τη θέση του δημάρχου διαδέχτηκε ο Βαλυραίος Βασίλης Λινάρδος και εισπράκτορας ο Καρτερολιώτης. Το 1840 έγινε νέα διοικητική μεταρρύθμιση στη Μεσσηνία. Στο δήμο Οιχαλίας συγχωνεύτηκαν οι δήμοι Στενύκλαρου και Δερρών. Ο Δήμος Στενυκλάρου είχε τα χωριά Ζέζα, Μελιγαλά, Μαγούλα, Σολάκι, Αλειτούργι, Ζευγολατιό, το συνοικισμό "Μύλοι" και τη νεροτριβή της ιεράς μονής Βουλκάνου. Το 1839 ο δήμος Δερρών έπαθε μεγάλες ζημιές από τα Βαυαρικά αποσπάσματα του Φέδερ γιατί οι δημότες του περνούσαν καλά. Η εφημερίδα "Αθηνά" (φύλλο 678 το 1839) γράφει: Τα Βαυαρικά αποσπάσματα ηφάνισαν εξ ολοκλήρου το δήμο Δερρών γιατί ζωοτροφούν τρώγοντας πολυποίκιλα φαγητά όρνιθες, γάλους και χοίρους. Το 1855 η έδρα από τη Σκάλα μεταφέρθηκε στο Μελιγαλά που δήμαρχος ήταν ο Περικλής Μπούτος και ο Αναγνώστης Κάβουρας από Σκάλα διορίστηκε αστυνόμος με ευρύτατες δικαιοδοσίες και ήταν τρίτος στην τάξη σπουδαιότητας μετά το δήμαρχο και πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου.
Ο Αναγνώστης Πουλόπουλος στο τμήμα Χειρογράφων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών έχει αριθμό μητρώου 6917 και όταν ο λαός πεινούσε και υπέφερε αβάσταχτα, έστειλε στις 11-9-1827 ένα υπόμνημα στο γενικό αρχιστράτηγο Κολοκοτρώνη και ζητούσε από τη κυβέρνηση αλεύρι και τρόφιμα .
 Στο αρχείο υπουργείου στρατιωτικών στο φάκελο 1827 (Αρχείο Κοντογιάννη) υπάρχει έγγραφο πο το υπογράφουν  λαϊκές επιτροπές μεταξύ αυτών και  της επαρχίας Εμπλακίων Κ. Μπαγαλόγαμπρος Α. Περρωτής, Αναγνώστης Πουλόπουλος και Καρακίτζος από του Κατζαρού Μεσσηνίας. Ο Κολοκοτρώνης το μεταβιβάζει στην κυβέρνηση στις 12/9/1827 κάνοντας θερμή έκκληση να στείλει τρόφιμα για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι από την πείνα. Καμία πρόνοια δεν ελήφθη για τους αγωνιστές του λαού. Οι χήρες, ανάπηροι και ορφανά διακόνευαν. Εκατοντάδες λαϊκοί ακτήμονες αγωνιστές μη μπορώντας να ζήσουν βγήκαν ληστές στα βουνά, ή πέθαιναν φυλακή αφού μάταια ζητούσαν ψωμί η χωράφια να καλλιεργήσουν για να ζήσουν οι πεινασμένες φαμίλιες τους. Δυστυχώς μόνο στις οικογένειες προκρίτων και αρχηγών δόθηκαν μεγάλα Τσιφλίκα στα οποία οι αγρότες αγωνιστές εργάζονταν μεσακάρηδες και σέμπροι, όπως επί τουρκοκρατίας. Οι πιο πολλοί ηγέτες αδιαφόρησαν για το λαό. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα.
Το ειρηνοδικείο του Δήμου Δερρών είχε δικαιοδοσία στους δήμους Ανδανίας, Δερρών, Στενυκλάρου, Οιχαλίας, Πολίχνης, Βελύρας Ιθώμης, Υάμειας και Αριστομένη. Το 1841 απολύθηκε από ειρηνοδίκης Δερρών και έγινε ειρηνοδίκης στο Κάμπο Αβίας με δικαιοδοσία την Μεσσηνιακή Μάνη. Έλαβε μέρος στο αντιοθωνικό κίνημα, παύθηκε και κλείστηκε φυλακή. Το 1862 ήταν δήμαρχος Εύας τοποθετούμενος από τους επαναστάτες στρατιωτικούς που έδιωξαν τον Όθωνα στη θέση του Π.Παπατσιώνη, που ήταν φίλος του Όθωνα.

ΤΟΜΟΣ 10

Θεοδωράκης Πουλόπουλος Σελίδα 79

Πρόταση στρατιωτικών προαγωγών
Περίοδος Β αριθμός 720
Προσωρινή Διοίκησης της Ελλάδος.
Το εκτελεστικό σώμα
Προς τον εκλαμπρότατο πρόεδρο του Βουλευτικού.
Διαν το σκοπό του να μη εμποδιστεί η εκστρατεία αλλά να γενεί με την απαιτουμένη ταχύτητα και προθυμία κρίνει εύλογον το εκτελεστικό να κάμει τους εξής προβιβασμούς:
Τον Θοδωράκη Πουλόπουλο Εκατόνταρχο
22 Μαίου 1823  Τριπολιτζά

Ο πρόεδρος                                           ο Γ.Γραμματέας
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης                Α.Μαυροκορδάτος

Σημείωση. Ήταν ένας από τους πρόκριτους της Πελοποννήσου που συμμετείχε στη Μονή Καλτεζών με το Δημήτριο Υψηλάντη αποδυκνείεται ,από το έγγραφο που έχουμε αναρτησει.

ΦΕΚ 44Α ,1837 Ειρηνοδικείο Δερρών


2 σχόλια:

eliasthegreek είπε...

Αγαπητέ Γιάννη, εξαιρετικό κομμάτι, εύγε.
Μία μικρή διόρθωση, το όνομα του προγόνου μου ήταν Γαλάνης Νικολακόπουλος και όχι Γιώργος (υποθέτω πως είδες μόνο το Γ. )
Πολλούς χαιρετισμούς

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,
Μόλις βρήκα και διάβασα το κείμενο σας για τους Πουλόπουλους. Συγγενείς μου ήταν και προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα για το παρελθόν της οικογενείας. Κάποτε μικρός ως ήμουν με πήγαν ο πατέρας μου με τον παππού μου (Αντώνης ο πατέρας μου και Σπύρος ο παππούς, είχε αδερφό όμως Θεόδωρο) στον Άκοβο, όπου συναντήσαμε κάποιον συγγενή Πουλόπουλο εκεί. Γνωρίζετε αν υπάρχουν ακόμα Πουλοπουλοι στην περιοχή; Ευχαριστώ