Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν μια από τις μεγαλουπόλεις της Αρχαίας Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται από από τα σωζόμενα αρχαία μνημεία της. και παρότι έπαθαν ζημιές από τον Αλάριχο , (βασιλιά των Ουτσιγότθων) ,ΟρλωΦ και Ιμπραήμ ,τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης και την αδιαφορία του ανθρώπου ,αυτά αντιστέκονται στη φθορά και διαμαρτύρονται λέγοντας ότι έχουν παρουσία.
TΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αγαπητοί μου συνάδελφοι και αγαπητοί μου μαθητές. Χαίρομαι που βρισκόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και η χαρά μου είναι απερίγραπτη, που θα σας ενημερώσω ,για τον αρχαιολογικό αυτό χώρο.
Πηγές ιστορίας της Μεσσηνίας: Όμηρος, Ευριπίδης, Θουκυδίδης, Ξενοφών, Πολύβιος, Στράβων, Διόδωρος Σικελιώτης και Παυσανίας
1100 π.χ. Κάθοδος Ηρακλειδών
Ο Τήμενος κατοίκησε στο Άργος
Ο Κρεσφόντης κατοίκησε τη Μεσσηνία και οι
Ευρυσθένης και Προκλής κατοίκησαν στη Σπάρτη
Διαπιστώνουμε ότι η Ιστορία, Αρχαιολογία και γλωσσολογία επιβεβαιώνει ότι οι Σπαρτιάτες και Μεσσήνιοι είναι της αυτής οικογένειας, αίματος και γλώσσας.
Το 740 π.χ. άρχισε το μίσος μεταξύ Σπαρτιατών και Μεσσηνίων, να εκδηλώνεται με εξοντωτικούς πολέμους διαρκείας 300 χρόνων, υποδουλώθηκαν οι Μεσσήνιοι από τους Σπαρτιάτες, τους εξόρισαν παντελώς από την Ελλάδα με τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου 431-404 π.χ. και τους ελευθέρωσε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας.
Το 369 π.χ. επανήλθαν οι Μεσσήνιοι στην Πατρώα γη ,(κυρίως από Κάτω Ιταλία,που υππάρχουν μέχρι σήμερα τα γκρεκάνικα χωριά με μεγαλύτερο το χωριό Καλημέρα και οι δυο δήμαρχοι πρόσφεραν το μισθό τους και ανοιξαν δικτυακή πύλη με τίτλο:forgrece.eu, και στον πόλεμο του 1940 οι Ιταλοί μας έλεγαν φρατέλους, δηλαδή αδελφούς) και ξαναχτίστηκε η νέα Μεσσήνη, όπου σήμερα τα ανασκαφικά ευρήματα, έρχονται στο φως από τον καθηγητή αρχαιολογίας κύριο Πέτρο Θέμελη.
Οι αρχαίες πόλεις χτίζονταν εκεί που η γεωμορφολογία είχε το σχήμα του ανάκλιντρου και συζητούσαν περί ανέμων και υδάτων. Τα τείχη της Αρχαίας Μεσσήνης έχουν μήκος 9 χιλιόμετρα και 4 πύλες με μεγαλύτερη και σπουδαιότερη την Αρκαδική πύλη.
4 Μεσσηνιακοί πόλεμοι
Πρώτος 740-720π.χ. Εικοσαετής
Δεύτερος 605-600, Αριστόδημος, Τυρταίος
Τρίτος 510-490, Αριστομένης
Τέταρτος 464-46, πόλεμος Ειλώτων
Ανασκαφές
1829 Γάλλοι
1859 Αρχαιολογική εταιρεία Αθηνών
1985 Πέτρος Θέμελης
369π,χ.-395μ.χ. Επαμεινώνδας- Αλάριχος
Μυστήρια Ανδανίας 27 άρθρα
Ιερό Δήμητρας, βαλανείο, ιεροθύσιο, Στάδιο ,γυμνάσιο, Ασκληπειίο, Αγορά, θέατρο, Ιθωμαία Εκατομφόνια, παλαιοχριστιανική, κρήνη Αρσινόη, Αγιος Νικόλαος, Τείχη, πύργοι, βυζαντινοί ναοί.
Τρεις Ελεγείες του Ξενοκλή από Λιβύη.
Ριανός από Κρήτη.276-195 π.χ. Επικά Μεσσηνιακά ποιήματα.
Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν μια από τις μεγαλουπόλεις της Αρχαίας Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται από από τα σωζόμενα αρχαία μνημεία της. και παρότι έπαθαν ζημιές από τον Αλάριχο , (βασιλιά των Ουτσιγότθων) ,ΟρλωΦ και Ιμπραήμ ,τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης και την αδιαφορία του ανθρώπου ,αυτά αντιστέκονται στη φθορά και διαμαρτύρονται λέγοντας ότι έχουν παρουσία. Τα τεμένη έπαθαν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο Αλάριχος δεν κατέστρεψε τη Θήβα και Αθήνα επειδή τις θεωρούσε ιερές πόλεις. Άλλαξε πολλών πόλεων τα ονόματα και ο ποταμός Πάμμισος ονομάστηκε Πιρνάτσας Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, όπου οι ανασκαφές –αναστηλώσεις έχουν αποκαλύψει ένα μόνο τμήμα του ιστορικού πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο αρχαιολογικός χώρος της έχει έκταση 4.000 στρεμμάτων ,περικλείεται από οχύρωση 9 χιλιομέτρων και τα τείχη περικλείουν ολόκληρη την αρχαία πόλη , την ακρόπολη και το σύγχρονο οικισμό, το χωριό Μαυρομμάτι ή Μαυρομμάτη ή Μαυροματιαίς (μετονομάστηκε Αρχαία Μεσσήνη πρόσφατα) ,χτισμένο στο κέντρο της περιφέρειας των τειχών και τον οικισμό Αρσινόη (Σιμίζα).
Η ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης διαρκεί πάνω από 100 χρόνια και συνεχίζεται ,από το 1985 με την επίβλεψη του καθηγητή κύριου Πέτρου Θέμελη, και αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό-πολιτισμικό ενδιαφέρον για όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Με τις ανασκαφές βρέθηκαν σημαντικά μνημεία αρχιτεκτονικής και των άλλων τεχνών. Το πολεοδομικό της σύστημα χαρακτηρίζει αρκετές ελληνιστικές πόλεις με εξέχον στοιχείο τη μνημειακή οχύρωσή της που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Αξιοσημείωτα και μεγαλοπρεπή είναι τα μεγάλα δημόσια κτιριακά συγκροτήματα καλλιτεχνικοί θησαυροί, και αρχαιολογικά ανθρωπολογικά δημιουργήματα που μας δίνουν οι νέες ανασκαφές. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον παρότι οι πυρκαγιές του 1981 και 1999 το κατέστρεψαν. Παρουσιάζεται αμφιθεατρικά με τα τείχη και τους πύργους, περιβάλλοντας μοναστήρια ,παλιά σπίτια, την πηγή Κλεψύδρα, τα όμορφα χρώματα - αρώματα της χλωρίδας και τα χρώματα-ήχους της πανίδας της περιοχής. Στον κάθε επισκέπτη γίνεται διακίνηση ευχάριστων συναισθημάτων με τουριστικές –ορειβατικές-πεζοπορικές ξεναγικές διαδρομές. Εφ όσον γίνουν οι κατάλληλες απαραίτητες υποδομές –υπηρεσίες και δρομολογηθούν οι διαδικασίες μπορεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος να γίνει τόπος οργάνωσης φεστιβάλ και μήτιγκ κάθε είδους-μιας και διαθέτει θέατρο. ασκληπιείο, στάδιο και γυμναστήριο, όπως γίνεται και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.
Ο χώρος και το ανθρωπογενές περιβάλλον
Είναι μοναδικό σ όλη την Ελλάδα να έχουν κτιστεί ο οικισμός Μαυρομμάτι και Αρσινόη (Σιμίζα) μέσα σε αρχαιολογικό χώρο τα οποία λόγο των αρχαιοτήτων υφίστανται τις συνέπειες στους διάφορους τομείς δραστηριότητας οι οποίες σιγά-σιγά θα πρέπει να ρυθμιστούν από τις υπηρεσίες των εμπλεκομένων φορέων με τις αρμοδιότητες που διαθέτουν. Στην αγορά της πόλης υπήρχαν τα αγάλματα του Διός Σωτήρος Ποσειδώνος και Αφροδίτης Η πηγή Κλεψύδρα στο κέντρο του χωριού Μαυρομμάτι αποτελεί το κύριο αξιοθέατο του χωριού και βορινά υπάρχει το βυζαντινό κτίσμα του αγίου Ιωάννη και στο κοιμητήριο το βυζαντινό κτίσμα άγιος Νικόλαος. Υπάρχουν επίσης οι βυζαντινοί ναοί Κλήσα Κούκε, Κλήσα Πόρτη, Φραγκοκκλήσι και άλλοι 5 ναοί αγνώστου ονόματος, με αξιοζήλευτη ναοδομία. Οι οικισμοί Μαυρομμάτι –Σιμίζα μπορεί με την προβολή τους να αποκτήσουν δυναμική με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία η οποία θα βασιστεί :
*Στην ιστορία της αρχαίας Μεσσήνης (Μεσσηνιακοί πόλεμοι)
*Στον αρχαιολογικό χώρο.
*Στην Ακρόπολη-Τείχη-Πύργους
*Στα άγνωστα βυζαντινά μνημεία που είναι πάρα πολλά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδος
*Στο Μουσείο
*Στις γιορτές 15 Αυγούστου και 20 Σεπτεμβρίου που γίνονται προς τιμήν της Παναγίας.
*Στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής
*Στους οικισμούς των διαμερισμάτων Κοκχυλίου (Λακακούκια) και Χρυσότοπου (Χρύσοβα) με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια , όπου θα πρέπει να ενταχθούν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα ,όπως έγινε και στην Ευρυτανία που η τουριστική ανάπτυξη εκεί βελτιώνεται συνεχώς.
Για να γίνουν αυτά θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δρομολογήσουν την εκπαιδευτική λειτουργία του χώρου, την ανάγνωση της ιστορίας σε εικονική πραγματικότητα, να καθοριστούν οι θέσεις –στάσεις απόλαυσης – ανάπαυσης-μελέτης –φωτογράφησης μνημείων ,να χαραχτούν διαδρομές –μονοπάτια με κατάλληλο φωτισμό, χώροι στάθμευσης τροχοφόρων, περίφραξη του κυρίως αρχαιολογικού χώρου και επαναλειτουργία θεάτρου –σταδίου- γυμναστηρίου- αγοράς. και με ορμητήριο την Αρχαία Μεσσήνη να γίνουν διαδρομές στη γύρω περιοχή για κανό, καγιάκ, ανεμοπτερισμό, ορειβατικές διαδρομές με τα πόδια ή ζώα και γιατί όχι αγροτοτουρισμός και διαμονή σε εκπαιδευτικούς χώρους όπου να διδάσκεται η ιστορία –Ελληνική γλώσσα δημιουργία ιστοσελίδας ,ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ότι δήποτε σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες. Η εγκατάλειψη του όρους Εύα με το βυζαντινό κτίσμα του αγίου Βασιλείου και Διονύσου, τις υπόγειες στοές ,τα λατομεία, τα ίχνη τροχηλασίας και αμαξοτροχιών , χαλιάς, ασβεστοκάμινο από το 369 Π.Χ., θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα για να γίνει τουριστικό μονοπάτι και πόλος έλξης τουριστών, εφ όσον θέλουμε να πάει μπροστά ο τόπος μας, γιατί έχει εγκαταλειφτεί από την εποχή του 1970 που βγάζαμε μεροκάματο από την καλλιεργούμενη λεβάντα.
Επί Παυσανίου η πόλη Μεσσήνη απαριθμούσε 10 επίσημους ναούς και 20 αγάλματα του γλύπτη Δαμοφώντα . Όλων των ναών σώζονται τα ερείπια σε διάφορα μέρη , σε μερικούς από αυτούς ανηγέρθηκαν βυζαντινοί ναοί και αυτοί έπειτα καταστράφηκαν .
Η σκαπάνη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη θα διώξει το σκοτάδι που επί αιώνες έκρυβε η αρχαία Μεσσήνη. Αμαξοτροχιές σώζονται άνωθεν του χωριού Μπέτσι ,Βόρεια της Ιθώμης που υπήρχε δρόμος προς Μεγαλόπολη. Άλλη οδός υπήρχε προς τις εκβολές του Παμμίσου 80 σταδίων. Πολλά σημεία αμαξοτροχιών υπάρχουν στη θέση Κακοπέτρι Νότια και Δυτικά του όρους Εύα.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ
Ο Πολιτισμός μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και το βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον κύριο άξονα ανάπτυξης σε Εθνικό, Πολιτικό και Οικονομικό επίπεδο. Στόχος μας είναι η επιστημονική, αξιόπιστη και τεκμηριωμένη προστασία, προβολή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μας ,των βυζαντινών μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, της μεσογειακής διατροφής, και της σημασίας των αρωματικών φυτών. Επιπλέον επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε την κτιριακή και τεχνολογική υποδομή να δημιουργήσουμε πολιτιστικές διαδρομές, να βελτιώσουμε την επισκεψιμότητα και αναγνωσιμότητα, να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και τις υποδομές και να εντάξουμε κάποια στοιχεία από αυτά στην σύγχρονη πολιτιστική ζωή. Οφείλουμε επίσης να αξιοποιήσουμε την Τοπική Παράδοση και το Πολιτιστικό Δυναμικό της περιοχής μας με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της πολιτείας, του υπουργείου πολιτισμού , των 2 εφορειών του νομού Μεσσηνίας, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Μεσσηνίας, αλλά και με την συμβολή ειδικών επιστημόνων του μητροπολίτη και άλλων φορέων .
Συνδέουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, για να γνωρίσουμε τις ρίζες των προγόνων μας, να διακινήσουμε συναισθήματα και να τονώσουμε, να ενισχύσουμε τον θρησκευτικό τουρισμό που βρίσκεται σε υποτονικό στάδιο.
Στην αρχαιότητα η σωτηρία της ψυχής βρισκόταν στη γη των Μακάρων και όχι στον Άδη, με τη διαμεσολάβηση της Δήμητρας, Περσεφόνης και Απόλλωνα. Τώρα έχουμε την Κόλαση και τον Παράδεισο με τη βοήθεια του Τριαδικού Θεού, του Βούδα, Μωάμεθ, της Μαχαραμπάτα κ.λ.π. Η αθανασία της ψυχής, τα πέντε είδη πίστης και προσευχής απασχολούσαν και απασχολούν τον άνθρωπο. Το σχήμα του σταυρού είναι ένα από τα αρχαία σύμβολα πολλών θρησκειών με πολλές εννοιολογικές σημασίες. Το σχήμα του, συμβολίζει τα 4 σημεία του ορίζοντα, τα 4 στοιχεία της ζωής (φωτιά νερό, αέρα, γη), η οριζόντια γραμμή του συμβολίζει την αρμονία, επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, ενώ η κατακόρυφη την επικοινωνία αρμονία και συνεργασία των ανθρώπων με το θεό και για να τον ξεφτιλίσουν σταύρωσαν το Χριστό και Απόστολο Ανδρέα, πάνω στο σταυρό. Ο μοναχισμός ,ασκητισμός και ησυχασμός οδηγούν τον άνθρωπο στο να γίνει πιο ανθρώπινη η σκέψη, πιο ζεστή η φωνή και πιο ειλικρινής η καλημέρα, γιατί στον οργανισμό του κυκλοφορούν οι ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας ,αρμονίας, ισορροπίας και ηδονής ενώ οι κετοχολαμίνες βρίσκονται με αυτόν τον τρόπο σε καταστολή που οδηγούν στα αντίθετα των ενδορφινών. Επίσης η ελληνική εκπαίδευση στις μέρες μας απέχει πολύ από τις αρχαίες ελληνικές πηγές χωρίς πνευματικό ορίζοντα, γιατί δεν διδάσκονται οι αρχαίες ελληνικές αξίες
Σας ευχαριστώ πολύ, για το ενδιαφέρον σας και την προσοχή σας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου