Θυμάστε πόσο δύσκολα ήταν τα πρώτα σας βήματα μέχρι να μάθετε να γράφετε όλα τα γράμματα της αλφαβήτου και στη συνέχεια να τα βάζετε το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας (ω, τι χαρά!) λέξεις;
Στις μέρες μας αρκετοί από εμάς έχουν ξεχάσει πια να… γράφουν (εκτός από εκείνους που πηγαίνουν ακόμη σχολείο), καθώς οι «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν κατακλύσει τις ζωές μας… τα κάνουν όλα για εμάς, πριν από εμάς!
Κι όμως το γράψιμο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Δείτε παρακάτω γιατί:
1. Διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης και συγκράτησης των νέων πληροφοριών που «μπαίνουν» στο μυαλό μας, είναι να κρατάμε σημειώσεις με το χέρι.
Με τον παλιό, κλασικό τρόπο: μολύβι (ή στυλό) και χαρτί.
Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διαδικασία αυτή ενεργοποιείται ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται δικτυωτό ενεργοποιητικό σύστημα (Reticular Activating System –RAS).
Σύμφωνα με το Lifehacker, «το τμήμα αυτό λειτουργεί ως φίλτρο για όλα όσα χρειάζεται να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα πράγματα που εστιάζει το άτομο τη συγκεκριμένη στιγμή, κάτι που η φυσική πράξη της γραφής φέρνει στο προσκήνιο».
Μια έρευνα του 2010 είχε βρει, ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μάθηση ενεργοποιήθηκαν περισσότερο, όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να γράψουν λέξεις όπως «διαστημόπλοιο» με το χέρι, απ’ ό,τι αν απλά τις διάβαζαν προσεχτικά.
2. Σε κάνει καλύτερο συγγραφέα Πολλοί διάσημοι συγγραφείς επιλέγουν τη σχολαστικότητα της γραφής με το χέρι, από τη χρήση μιας γραφομηχανής, ή ενός υπολογιστή.
Σε μια συνέντευξή της στο Paris Review το 1995, η Susan Sontag είχε πει ότι έγραφε με το χέρι τα προσχέδιά της, προτού τα πληκτρολογήσει για να περάσουν από τη διαδικασία της επεξεργασίας αργότερα.
«Γράφω με μαρκαδόρο, ή μερικές φορές με μολύβι σε κίτρινα ή λευκά νομικά τετράδια, φετίχ των αμερικανών συγγραφέων» είχε πει.
«Μου αρέσει η αργή διαδικασία του να γράφεις με το χέρι» είχε πει επίσης ο μυθιστοριογράφος Truman Capote, ο οποίος σε μια συνέντευξή του είχε πει ότι δε χρησιμοποιεί γραφομηχανή: «Όχι στην αρχή. Γράφω την πρώτη μου εκδοχή με μολύβι. Μετά κάνω μια πλήρη αναθεώρηση… και πάλι με μολύβι, στο χέρι».
Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον από το 2009, είχε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα γύρω από το γιατί πολλοί συγγραφείς επιλέγουν να γράφουν με το χέρι: Σύμφωνα με την έρευνά τους οι μαθητές δημοτικού που έγραφαν τις εκθέσεις τους με το χέρι, όχι μόνο έγραφαν περισσότερο από τους συμμαθητές τους που επέλεγαν τον υπολογιστή, αλλά έγραφαν και γρηγορότερα και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις.
3. Αποτρέπει την απόσπαση της προσοχής
Νευροεπιστήμονες απέδειξαν το 2012 σε μια έρευνα ότι όταν κάποιος κάνει πεντάλεπτα διαλείμματα προκειμένου να χαζέψει κάτι στον υπολογιστή του, γίνεται πιο παραγωγικός.
Από την άλλη όμως, όταν κανείς αποσπά συνεχώς την προσοχή του τόσο συχνά, μάλλον καταλήγει να χρονοτριβεί, παρά να… αποδίδει, γράφει ο Chris Gayomali στο Mentalfloss.
4. Διατηρεί το μυαλό «κοφτερό» καθώς μεγαλώνει κανείς Όταν κάθεται κάποιος με τις ώρες να γράφει σελίδες ολόκληρες με το χέρι, εξασκεί όχι μόνο τον καρπό του, αλλά… και το μυαλό του!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της γραφής αποτελεί μια πολύ καλή γνωστική άσκηση, για όσους θέλουν να κρατήσουν το μυαλό τους «κοφτερό», ενώ γερνάνε.
Μάλιστα, το 2008 μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cognitive Neuroscience υποστήριζε, ότι οι ενήλικες αναγνώριζαν πιο εύκολα νέους χαρακτήρες (όπως π.χ. κινέζικα σύμβολα, μαθηματικά σύμβολα ή μουσικές νότες) όταν ήταν γραμμένοι με το χέρι, απ’ ό,τι αν ήταν γραμμένοι σε υπολογιστή.
6 καθημερινές ατάκες δύναμης
Η επανάληψη ενισχύει τη μάθηση. Αλλά όχι μόνο. Επαναλαμβανόμενες καθημερινές φράσεις, που μπορούμε να τις λέμε από μέσα μας, έχουν τη δύναμη να μας κρατάνε σε ισορροπία ό, τι κι αν συμβαίνει γύρω μας. Μια δοκιμή μπορεί να διαλύσει τη δυσπιστία σου.
Να μην ξεχάσω να λέω στον εαυτό μου: Μπόρα είναι, θα περάσει. Όλες οι δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μοιάζουν με μπόρα. Πολλές φορές δυναμώνουν απότομα, σκορπίζουν προβλήματα και πόνο, αλλά περνάνε και δίνουν τη θέση τους στον ξάστερο ή στον ηλιόφωτο ουρανό. Το πολύ-πολύ να χρειαστεί να συγυρίσεις την ακαταστασία που προέκυψε, αλλά το κακό θα έχει περάσει. Πίστεψέ το και όλες οι δυσκολίες θα μοιάζουν πιο ανώδυνες ακόμα και όταν βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ποτέ μη λες “ποτέ”. Και για τα καλά και για τα κακά. Αλλά επειδή τα καλά μας αφορούν, μην αποκλείεις ότι μπορεί να βρεις στο διάβα σου πράγματα που δεν τολμούσες καν να ευχηθείς. Ο κόσμος είναι μαγικός και βρέχει χρυσόσκονη εκεί όπου δεν το περιμένεις.
Έχουν γνώση οι φύλακες. Τουλάχιστον γι΄ αυτούς που πιστεύουν ότι η ζωή δεν είναι κινηματογραφική ταινία που παίζεται επάνω στον πλανήτη Γη, αυτή η φράση έχει απίστευτη δυναμική. Σου δίνει τη στήριξη και την αίσθηση ότι δεν είσαι μόνος/η. Ότι εσύ κάνεις την προσπάθειά σου και κάποιες σοφές δυνάμεις βοηθούν την κατάλληλη στιγμή για να επέλθει η αρμονία εκεί όπου χρειάζεται.
Κάθε τέλος μια καινούργια αρχή. Οπωσδήποτε όταν κάτι τελειώνει, ξεκινάει κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει πουθενά και σε τίποτα απραξία. Σίγουρα αυτή τη φράση δεν είναι εύκολο να την ξεστομίσεις όσο βιώνεις ένα τέλος, αλλά αν καταφέρεις έστω και φευγαλέα να τη σκεφτείς, έχεις κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τις νέες εξελίξεις στη ζωή σου. Που θα έρθουν, αναπόφευκτα.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, που σημαίνει ότι σε κάθε πράγμα, όσο αρνητικό και δυσάρεστο κι αν φαίνεται, βρίσκεται πάντοτε κάτι το θετικό. Ακόμα και μέσα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και τις ψυχικές καταιγίδες μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό. Όλες οι εμπειρίες της ζωής είναι χρυσάφι και αν τις αξιοποιήσεις σωστά, μπορείς να σφυρηλατήσεις ατσαλένιο χαρακτήρα με γνώση και σοφία.
Να θυμάμαι πάντα να λέω
«Δόξα τω Θεώ». Αν για κάθε μικρό, ευχάριστο γεγονός που σου συμβαίνει καθημερινά λες «Δόξα τω Θεώ», θα δεις τη ζωή τελείως διαφορετικά. Ίσως έτσι συνειδητοποιήσεις ότι βιώνεις πολλές μικρές χαρές, που συστηματικά αγνοείς. Όμως είναι αυτές που, σαν μαγικό χαλί, μπορούν να σε ανεβάζουν κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου