Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Ο ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΟΝΔΟΥΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Σε ανάρτηση μας είχαμε περιγράψει την οδύσσεια του  βαλυραίου Παντελή Θεοδωρακόπουλου που κατέληξε στην Ονδούρα. Ο εγγονός του Μπερνάρντο Θεοδωρακόπουλος βλέποντας στο διαδίκτο τη βιογραφία του παπούλη του , επικοινώνησε μαζί μου ηλεκτρονικά στα αγγλικά και ισπανικά (τα οποία μεταφράζω μέσο γκούγκλη), ζητώντας πληροφοριακό υλικό για την οικογένεια των προγόνων του,  και με προσκάλεσε να με φιλοξενήσει στην Ονδούρα.Θέλει επίσης να του στείλω ελληνικές συνταγές μαγειρικής.Του έστειλα  ότι υλικό έχω στη διαθεσή μου και του έστειλα το πρωτότυπο ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά της οικογενειακής μερίδας του παπούλη του Παντελή.
 Gracias por sus deseos

 Gracias por avisarme estare pendiente

Buenos dias
Que tenga un excelente fin de semana

Καλησπέρα Καλημέρα
Μπορείτε να μου στείλετε mail Ονδούρα εθνικό όνομα του Bernardo José Mejía Θεοδωρακόπουλος Barrio Ελ Tejar, La Esperanza Ιντιμπούτσα Ονδούρα Κεντρική Αμερική.
Και θα πάμε να βρούμε εκεί.
ευχαριστίες.

 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΜΕΡΟΠΗ
Θεοδωρακόπουλος    Θεόδωρος    Ηλίας    αγρότης    1909. Φοίτησε στο Ελληνικό Μερόπης
Θεοδωρακόπουλος    Θωμάς    Ηλίας    σιδεράς    1910. Φοίτησαν στο γυμνάσιο Μελιγαλά
Θεοδωρακόπουλος    Παντελής    Ηλίας    αγρότης    1922
Θεοδωρακόπουλος    Φλώρος    Ηλίας    σιδεράς    1914

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.


Panthelys Theodoracopoulos 
2303 College Ave. Huntington, IN 46750 me los puede mandar a esta direccion es en los Estados Unidos de America
Gracias


Buenas tarde que tenga buen dia
Me la puede mandar al correo nacional de Honduras al nombre de Bernardo José Theodoracopoulos Mejía Barrio el Tejar, La Esperanza Intibucá Honduras Centro America.
Y yo voy a ir a buscarlos alli.
GraciasMuchas gracias.
Bernardo Jose Theodoracopoulos Mejia Barrio el Tejar La Esperanza Intibuca Honduras Centro America. Por correo nacional?Que bueno eso me pone muy alegre saber de mi familia en Grecia.
Mi direccion de casa o fax. Que ocupa exactamente?
Muchos saludos
Que tenga excelente dia


 Gracias. Usted conoce algunos nombres de esos platillosMuchas gracias.
Cual es el telefono?

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

                                                              ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Είναι συγκινητικό να παίρνεις με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από τον εγγονό του Παντελή Θεοδωρακόπουλου που ζεί στην Ονδούρα και δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα να θέλει να μάθει και γνωρίσει τις ρίζες του παππού του και του χωριού πού έζησε ο παππούς του..
Με το καλό Μπερνάρντο σε περιμένουμε στη γη των προγόνων σου. Αυτά είναι τα πολύ θετικά του διαδικτύου που ενώνει ανθρώπους, ιδέες, γνωριμίες, συναισθήματα, και συγκινήσεις.
Αυτό είναι το ηλεκτρονικό μήνυμα του Μπερνάρντο, εγγονού του Παντελή Θεοδωρακόπουλου,  στα ελληνικά και παρακάτω στα αγγλικά.

                                                                                        ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
Το όνομά μου είναι Bernardo Θεοδωρακόπουλος εγγονός του Παντελή εγώ σας γράφω, γιατί θέλω να διαβάσω όλη τη γνώση που publicated του παππού μου.
αυτό. im waitin για να απαντήσετε
ευχαριστώ

Good night
my name is Bernardo Theodorakopoulos grandson of Pantelis I'm writing you because I want to read all the note you publicated of my granfather.
this one. im waitin for you to answer
thankyou

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002

 Από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τον Απρίλη του 1941,για περίπου έξι μήνες, πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, ο ελληνικός στρατός ταπείνωνε τις ιταλικές στρατιές. Η αδύναμη Ελλάδα αντιστεκόταν και νικούσε. Τον Απρίλη, οι Γερμανοί ανέλαβαν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τους συμμάχους τους. Περνώντας την ελληνική μεθόριο από τα βουλγαρικά σύνορα στις 6 Απριλίου 1941 και εφαρμόζοντας την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου προήλασαν ταχύτατα προς την Αθήνα.
Για τους λόγους αυτούς η Ελλάδα χωρίστηκε σε ζώνες κατοχής υπό την ευθύνη του γερμανικού, του ιταλικού και του βουλγαρικού στρατού .
Οι Γερμανοί κράτησαν ως νικητές τις πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικά περιοχές: Αθήνα, Θεσ/νίκη, Έβρο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Μήλο, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη.
Οι Βούλγαροι για τις διευκολύνσεις που προσέφεραν πήραν τη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία αποκτώντας την πολυπόθητη έξοδο στο Αιγαίο και αποκαθιστώντας εν μέρει τα σύνορα του 1912.
Οι Ιταλοί πήραν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 70% του ελληνικού εδάφους.
Στρατηγοί, απάτριδες, πολιτικάντηδες, τυχοδιώκτες με την πρόφαση να περισώσουν την Ελλάδα από την καταστροφή, μα στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες, φαγοπότια, ρεμούλες για τον εαυτό τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους. Εδέχθησαν να κυλιούνται καθημερινά στη λάσπη της προδοσίας, να υποβοηθάνε τη λεηλασία και την ερήμωση της χώρας τους και να δίνουνε πρόσχημα νομιμότητας σε όλα τα κακουργήματα των κατακτητών. Για τ’ όνομα του Θεού, δεν σας στείλαμε εκεί για να δουλέψετε για την ευημερία των λαών που σας εμπιστευτήκαμε, αλλά για να πάρετε όσο περισσότερα μπορείτε ώστε να μπορέσει να ζήσει ο γερμανικός λαός.

Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας από τους Γερμανούς, Ιταλούς και
Βουλγάρους, εκτός από το Στρατό Μέσης Ανατολής, δεν υπήρχε καμία άλλη
οργανωμένη δύναμη ελληνικού Τακτικού Στρατού. Συγκροτήθηκαν όμως, με
πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων, ένοπλα ανταρτικά τμήματα, τα οποία με την
πάροδο του χρόνου ισχυροποιήθηκαν σημαντικά, συνέχισαν τον πόλεμο κατά των
κατακτητών και τους προκάλεσαν μεγάλες απώλειες κι υλικές φθορές.
Τα δύο μεγαλύτερα από τα ανταρτικά αυτά τμήματα ήταν ο «Ελληνικός Λαϊκός
Απελευθερωτικός Στρατός» (Ε.Λ.Α.Σ.) της Οργανώσεως «Εθνικό Απελευθερωτικό
Μέτωπο» (Ε.Α.Μ.) που έλεγχε το «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος» (Κ.Κ.Ε.) και οι
«Ένοπλες Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών» (Ε.Ο.Ε.Α.) της Οργανώσεως «Εθνικός
Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός» (Ε.Δ.Ε.Σ.).
O βαλυραίος Παντελής Θεοδωρακόπουλος με τα αδέλφια του και πολλούς άλλους βαλυραίους, εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και πολέμησαν τους κατακτητές και στη συνέχεια βγήκαν στο αντάρτικο. Με τη λήξη του εμφυλίου το 1949, άρχισαν να κυνηγούν, εξορίζουν και εκτελούν τους αριστερούς. Του Παντελή είχαν χαθεί τα ίχνη και πριν μερικά χρόνια είχαν έλθει στη Βαλύρα η γυναίκα του και 2 από τα 6 παιδιά του. Ζει η οικογενειά του στην Ονδούρα , που βρίσκεται στη Λατινική Αμερική,και θα πρέπει τα εδώ ξαδέλφια του να ανοίξουν διόδους επικοινωνίας και συνεργασίας, για να γνωρίσουν τα παιδιά του τις ρίζες των προγόνων του πατέρα τους, τους συγγενείς τους και το όμορφο χωριό με την ιστορία, πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά της Βαλύρας.

* Είχαμε δημιουργήσει 4 εκθέσεις ασπρόμαυρης φωτογραφίας: Το 1995 με θέμα : «Η Βαλύρα στο Χρόνο, το Χώρο και τη Ζωή» , το 1996 «Μαθητική Ζωή 60 Χρόνων, 1907-1967», στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος, το 2010 με θέμα» Το Πανηγύρι της Βαλύρας στην εποχή της Αθοώτητας» και στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας το 2011, έκθεση με τίτλο: «Η συμμετοχή της Βαλύρας στην επανάσταση του 1821».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
8.ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
9.ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
10. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1940. ΕΡΓΟ ΑΝΡΕΑ ΤΣΩΝΗ
4. Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕ 2 ΑΛΛΟΥΣ. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΙΣΩ ΕΓΡΑΦΕ. ΑΕΤΟ, 9-5-49, 11Ο ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΣΑΪ

1. ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟI,ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΘΩΜΑΣ, ΦΛΩΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ 1909 (24 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ) 1910 (28 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ), 1914 (14ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ) ΚΑΙ 1922 (21 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ).
6. ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ 4 ΑΔΕΛΦΩΝ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΒΑΛΥΡΑΣ 1935*
1η σειρά: Ντίνος Φερμάνης, Αριστόδημος Μπουζαλάς, Γιώργος Μπουζαλάς, Αριστόδημος Τσαγκάρης, Ρεμπάκος (ο μεγάλος), Κώστας Χαραλαμπόπουλος, Θανάσης Φωτεινός, Τάσης Μακρής, Στέφανος Μπάκας, Λεωνίδας Νιφόρος, Χαράλαμπος Μπάκας, Παιδί Σταθμάρχη,, Νίκος Νανόπουλος, Παντελής Θεοδωρακόπουλος, Παναγιώτης Λιοντήρης (αδελφός Μιχάλη), Δημόπουλος, Νίκος Μπόβης, Βασίλης Μπουρολιάς.
2η σειρά: Στέφανος Μπουζαλάς, Χρύσανθος Σταυριανόπουλος,, Λεωνίδας και Σταύρος Παπαδόπουλος, Πέτρος Ρεμπάκος, Λεωνίδας Φειδάς (πέθανε τυφλός), Γιάννης Ξυδόπουλος, Γρηγόρης Φιλίππου, Παναγιώτης Κοντοπανάγος, Θύμιος Γκομέσης, Μιχάλης Πουλόπουλος, Παιδί κλειδούχου, Νίκος Γεωργακόπουλος (γιος του γιατρού),Γρηγόρης Τζαλαβράς (σκοτώθηκε στο καμίνι), Παναγιώτης Φειδάς, Γιάννης Τσέκος, Δημήτρης Κομποτέας, Γιώρης Μπαρακάρης, Νίκος Σαρλάς, Σπύρος Μπάκας (παιδονόμος).
3η σειρά: Αστρη Μαρινοπούλου, Παναγιώτα Κοντοπανάγου, Σωτηρία Φειδά, Φωτούλα Νανοπούλου, Ευριδίκη Μπόβη, Μαρία Μερμηγκα (σύσυγος Παναγιώτη Λιοντήρη), Βάσω Τσαγκάρη, Δάσκαλοι Καρτερολιώτης και κόρη του Κατίνα,, Νιφόρος Νίκος και Χρυσούλα Καρύδη, Μαρία Γεωργακοπούλου (σύζυγος Σινάπη), Ευσταθία Μπάμπαλη, Δέσποινα Τσώνη, Αδελφή κλειδούχου, Σοφία Ρεμπάκου, Νίκη Λιοντήρη (σύσυγος Γιάννη Λύρα), Γιαννούλα Γκομέση, Σμαραγδή Σαρλά, Μαρία Κομποτέα, Αδελφές Σπηλιώτη, Μαρία Γαλανοπούλου ,αγνωστη.
4η σειρά: Γιάννης Μπάκας, Στάθης Μπουρολιάς, Φώτης Κοντοπανάγος, Μήτσος Φωτεινός, Στασινός Μπόβης, Σταθμάρχη παιδί και παιδιά δάσκαλου Νιφόρου, αδελφές Χαραλαμπουπούλου (Νίνα, Τούλα, Φωφώ), Ντίνα Ξυδοπούλου, Μαρίκα Γεωργακοπούλου (κόρη γιατρού), αδελφές Νανοπουλου, αδελφή Θάνου Μπουρολιά, Παπαδοπούλου (σύζυγος Μιχάλη Λάγιου), άγνωστη.
2.ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΒΑΛΥΡΑΣ 1935 ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
5. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
3. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

7. ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΘΟΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΓΥΦΤΟΚΑΜΙΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: