Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΣΟ,ΟΣΕ, ΣΥΚΙΚΗ κ.λ.π.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Τα διάφορα κτίσματα του παρελθόντος θα έπρεπε να καταγραφούν, μελετηθούν και διασωθούν, για να χρησιμεύσουν στην παιδεία των μελλοντικών γενεών και είναι τα βασικά βιβλία, που θα έπρεπε να γίνονται κτήμα του κάθε μελετητή- ερευνητή- ιστοριοδίφη, κατανοώντας τον πολιτισμό της κάθε εποχής, με τα διάφορα, επαγγέλματα, καλλιέργειες, συγκομιδή, τεχνολογία, τεχνογνωσία, εργαλεία, μηχανές, ήθη, έθιμα, διατροφή κ.λ.π.
Η αξιοποίηση των κτισμάτων έχει αξία όταν χρησιμοποιούνται για τη γνώση-κατανόηση του παρελθόντος. Η αναδειξή τους πρέπει να έχει σκοπούς πολιτιστικούς, οικονομικούς, τουριστικούς.
Τα κτίρια θα μπορούσαν  να γίνουν χώροι συνεδρίων, δημοσίων εκδηλώσεων, μουσεία για επισκέψεις σχολείων, ιδιωτών, τουριστών, περιηγητών, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, αναψυχής, διασκέδασης, καφενεία, εστιατόρια, καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων, και καταστήματα τουριστικών ειδών.
Φορείς μπορεί να είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, οι δημοτικές αρχές, οι συνεταιρισμοί, και διάφοροι επιχειρηματίες. Πολλά κτίρια έχει στην κατοχή τους η ΣΥΚΙΚΗ, ΟΣΕ, ΑΣΟ, τα οποία είναι στα αζήτητα και έχουν γίνει πλιάτσικο από πολλούς και από τη φθορά του χρόνου. Έχουμε αναρτήσει τους διάφορους σταθμούς του ΟΣΕ, μεταξύ αυτών και της Βαλύρας που έχουν υποστεί μεγάλη φθορά, καθώς και τις αποθήκες του ΑΣΟ στα διάφορα χωριά της Μεσσηνίας και έχουμε την προανάρτηση για τα κτίρια της ΣΥΚΙΚΗΣ.
Η χρηματοδότησει μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, τους επιχειρηματίες, από τα προγράμματα της Ε.Ε. και από τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3239 ΦΕΚ 261\Α\23-12-2004.
Τα κτίρια πρέπει να συνδεθούν με τις καλλιέργειες, την τεχνογνωσία-τεχνολογία, που ασκήθηκαν στο παρελθόν και τη συνδεσή τους με κτίρια της αρχαιότητας και μεσαίωνα εφόσον υπάρχουν.
Τέλος η χαρτογράφηση με το χωροταξικό σχεδιασμό θα δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη της περιοχής τουριστικά, πολιτιστικά και οικονομικά.
ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ στην ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
 ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ




 ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟΝ ΑΡΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ
 ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΥΚΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΤΕ
 ΠΑΛΙΟ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ-ΖΩΟΚΙΝΗΤΟ ΕΛΑΙΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟ
 Η ΠΑΝΑΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ
 Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
 Η ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΕΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: