Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

63η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΙΚΟΥ


Κεντρικό Θέμα 63ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς
«Θεραπευτικοί κήποι»

Στον Εκθεσιακό χώρο της 63ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς φιλοξενούμε φέτος τους «Θεραπευτικούς κήπους» με την ευρύτερη έννοια της ευεργετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν οι κήποι στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία του ατόμου.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά επισκεφθήκαμε την 63η ανθοκομική έκθεση Κηφισσιάς, από λαμβάνοντας τα διάφορα, άνθη φυτά , χρώματα και αρώματα.Στο εισιτήριο εισόδου είχαν το τρίπτυχο:
ΚΟΙΤΑΞΕ-ΜΥΡΙΣΕ-ΑΓΓΙΞΕ. Στη διάρκεια της περιήγησης κάναμε φωτορεπορτάζ της έκθεσης.
Οι 2 φετεινές καινοτομίες ήταν ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ και ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.
Η κεντρική ιδέα είναι ο «Κήπος για τις αισθήσεις», δηλαδή ένας κήπος που δίνει το έναυσμα για τη λειτουργία και ενεργοποίηση των αισθήσεων. Σε αντίθεση με πολλούς κήπους στους οποίους υπερισχύει η αίσθηση της όρασης, στον κήπο των αισθήσεων ο επισκέπτης δέχεται πληθώρα ερεθισμάτων που σχετίζονται με όλες τις αισθήσεις. Στον κήπο αυτό θα συναντήσουμε φυτά με διαφορετική αίσθηση αφής τα οποία καλείται ο επισκέπτης να αγγίξει και φυτά με έντονο άρωμα (όπως λεβάντες, γαρύφαλλο, βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, θυμάρι κ.α.) τα οποία μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ακόμα και με κλειστά τα μάτια. Ακουστικά ερεθίσματα και φυτικές συνθέσεις που θυμίζουν ελληνική ύπαιθρο συμπληρώνουν το τοπίο ενώ ένας εδώδιμος κήπος με δέντρα που παράγουν βρώσιμους καρπούς συνδέει την καλλιέργεια με την παραγωγή.
Τέλος μια ιδιαίτερη κατασκευή από ξύλα το «Μονοπάτι των αισθήσεων» που προσομοιάζει με γραμμές τραίνου και αποτελείται από διαφορετικά υλικά (όπως φλοιό πεύκου, βότσαλα, χλοοτάπητα κ.α.) προκαλεί τους επισκέπτες να το περπατήσουν.
Στον θεματικό βοτανικό «Κήπο του Ιπποκράτη» παρουσιάζεται μέρος των σημαντικότερων φυτών (βοτάνων και δέντρων) με τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες που άφησε στις μελλοντικές γενιές ως παρακαταθήκη ο Ιπποκράτης μέσα από την έρευνα και την επιστημονική του τεκμηρίωση. Γενικότερα η χρήση και η σήμανση των φαρμακευτικών φυτών χρησιμοποιείται ευρέως στους σύγχρονους θεραπευτικούς κήπους και βασίζεται στην ιδέα ότι τα φάρμακα απομυθοποιούνται και γίνονται πιο οικεία, όταν οι ασθενείς αναγνωρίσουν από πού προέρχονται.
Στους θεραπευτικούς κήπους επίσης ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περπατήσει πάνω σε ένα κλασσικό «Λαβύρινθο» κατασκευασμένο από κόκκινους παλαιωμένους κυβόλιθους. Ο λαβύρινθος (labyrinth) είναι εργαλείο στοχασμού που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Αποτελείται από ένα μοναδικό μονοπάτι που καταλήγει σε ένα κεντρικό σημείο και σε οδηγεί πάλι πίσω προς την έξοδο (μονόδρομος) και μπορεί να προκαλέσει πνευματική ή συναισθηματική ηρεμία και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Επίσης παρέχει μια ήπιας μορφής άσκηση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και από άτομα ηλικιωμένα ή άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Τέλος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Κηπουρικής» που αποτελείται από ξύλινα υπερυψωμένα παρτέρια θα έχουν την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να ασχοληθούν με την κηπουρική. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κηπουρικής είναι γνωστές από παλιά. Μερικά από τα σπουδαία οφέλη της κηπουρικής είναι η σωματική και πνευματική άσκηση, η επαφή με τη φύση, η απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων, ηθική και υλική ικανοποίηση Στο χώρο αυτό επίσης οι επισκέπτες θα μάθουν για τον «Λαχανόκηπο της αρμονίας» δηλαδή ποια φυτά συμβιώνουν αρμονικά στον ίδιο χώρο.
Τα υλικά που επικρατούν είναι το ξύλο ως φυσικό υλικό και το μέταλλο το οποίο όμως έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ώστε να αποκτήσει φυσική σκουριά και να ενσωματώνεται στο τοπίο. Οι συνδυασμοί σχημάτων (στρογγυλά, ορθογώνια παραλληλόγραμμα και τετράγωνα) κάνουν τον κήπο ακόμα πιο ενδιαφέρoντα. Οι επεξηγηματικές πινακίδες του χώρου ενημερώνουν και κατευθύνουν τους επισκέπτες ενώ ο ειδικός φωτισμός ζωντανεύει τον κήπο και το βράδυ.





































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: