Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ*



 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις ημέρες μας διαπιστώνουμε ένα ανύπαρκτο κοινοβούλιο, ένα αποδιοργανωμένο   κράτος-υπηρεσίες, μεγάλη ανικανότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, παιδεία, υγεία, ασφάλεια, οικονομία, Ρουβίκωνας και Εξαρχιστάν.  Γίνονται αδικίες σε βάρος αθώων πολιτών, τιμωρούν το Φρόνημα και δευτερευόντως την Πράξη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των  άσχημων  καταστάσεων που  δημιουργήθηκαν σε 2-3 δεκαετίες, μετά τον εμφύλιο και συνεχίζεται στις ημέρες μας..
Δυστυχώς η νέα γενιά  στερήθηκε τη  γοητεία της φυσικής ζωής, το αυλάκι, τα ποτάμια, το ψάρεμα, το κολύμπι, το καταπράσινο περιβάλλον ,  τη γαλήνια ομορφιά, την αλάνα και το ομαδικό παιχνίδι..
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με αξίες, ανθρωπιά, αξιοκρατία, ακέραιοι, φιλοδίκαιοι, δεν έμειναν αδιάφοροι, πειθαρχημένοι, αγωνιστές, έφεση για πρόοδο, πατριδολάτρες, ειρηνιστές, εργατικοί, αγαπούσαν για να αγαπιούνται , και  συγκρούστηκαν ορισμένοι πολλές φορές με το  κατεστημένο, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν. Έψαχναν στα αρχεία την άγνωστη ιστορία μας θαμμένη πνευματικά, ψυχικά, εθνικά, θρησκευτικά, έργο επιστημονικό για  γεφύρια, κάστρα, κτίσματα, πολιτιστική κληρονομιά. Επισήμανση, καταγραφή, περισυλλογή, διάσωση και προβολή κληρονομιάς με το να μαθαίνουμε , γνωρίζουμε και  προβάλλουμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, του παρελθόντος και του πολιτισμού, αποκαλύπτοντας ιστορικά γεγονότα και αξιόλογες λησμονημένες μορφές.
Κρατούσαν ψηλά τη σημαία του ανθρωπιστή και της εκτέλεσης ότι γι’ αυτούς ήταν υποχρέωση και καθήκον. Προχώρησαν, αντιμετώπισαν δυσκολίες, είχαν αποτυχίες, εργάστηκαν σκληρά, αγωνίστηκαν και πέτυχαν. Σημαιοφόροι.
Πονούσαν για τη γενέθλια γη, για τους συνανθρώπους του, την υπεράσπιση των αδικημένων, και για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Άφησαν πλούσιο  έργο για ερευνητές-επιστήμονες, μελετητές ιστοριοδίφες.
Αφιερώνεται στους παρακάτω  που άφησαν τα γραπτά τους κείμενα, από το δήμο Ιθώμης και τη γύρω περιοχή, και  έχουν κάνει  καταγραφή  της Μεσσηνιακής Τοπικής ιστορίας:
1. Παναγιώτης Παπαγεωργίου
2. Κωνσταντίνος Φερμάνης
3. Θανάσης Καρύδης
4. Δημήτρης Κοντοπανάγος
5. Σοφία Κoντοπανάγου
6. Γαρυφαλιά Κατσαμπάνη – Τσαγκάρη
7. Φώτιος Τσαγκάρης
8. Στέλιος Βασιλόπουλος
9. Θοδωρος Μαργαρίτης
10. Ιωνάς Κεφάλας
11. Αθανάσιος Καρύδης
12. Βασίλης Κλεφτόγιαννης
13. Βενετσάνος Κουβελάκης
14. Αννα Σιδηροκαννέλη
15. Γιαννούλης Παναγιωτόπουλος
16. Κ ων-νος Κορμάς
17. Δημήτριος Θεoδωρακόπουλος
18. Γεώργιος Τσώνης
19. Απόστολος Στ. Δρακόπουλος
20. Ευάγγελος Κάψιας
*Για πληρέστερη ενημέρωση-πληροφόρηση μπορείτε να μελετήσετε ,κτυπώντας στο διαδίκτυο, την ανάρτηση με τίτλο:
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ.
Οι παρακάτω έχουν αναρτηθεί   ο καθένας χωριστά και  όποιος ενδιαφέρεται και θέλει να μάθει περισσότερα, μπορεί να τους μελετήσει στο διαδίκτυο.
  1. Ανδρέας Γιαννόπουλος ,από Οιχαλία
  2. Δημήτρης (Τάκης )Βαλαβάνης από  Μεσσήνη
  3. Θεόδωρος Τσερπές ,απο Μεσσήνη
  4. Κωνσταντίνος Ζάνιας ,από Εύα
  5. Αριστομένης Μαρμαράς, από Στενύκλαρο
  6. Παναγιώτης Νικολακόπουλος, από Σκάλα και
  7. Γιάννης Ρήγας, από Μερόπη
  8. Ηλίας Καραμπάτσος από Χανδρινού
  9. Βασίλης Μαστραγγελόπουλος, από Είρα
  10. Νίκος Λάσκαρης, από Κατσαρού
  11. Πέτρος Θέμελης από Αθήνα  και 
  12. Αριστείδης Δουλαβέρας, από Κόρινθο

Δεν υπάρχουν σχόλια: