Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Χρυσό κι ασήμι κρύβεται στα θεμέλια της Αγίας Σοφίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης*

Την πραγματικά καταπληκτική αποκάλυψη ότι στα θεμέλια του ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες από χρυσό και ασήμι που θαφτήκαν από τους βυζαντινούς, εξέφρασε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ferhat Aslan, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, (19/9/2014). Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία, Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις περιβάλλει την οικουμένη. Εκτός από αυτή την αποκάλυψη αναφέρεται και ότι κάτω από τον ιστορικό ναό υπάρχει άλλος ένας υπόγειος ναός, που είχε επίσης κτιστεί την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας και που μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει στο φως της επιφάνειας.
Πέραν όμως από αυτές τις αποκαλύψεις, ο ναός της Αγίας Σοφίας προκαλεί δέος στους Τούρκους και για ορισμένα άλλα σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους πραγματικά καταπληκτικά στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 2012, (20/1/2012), η μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, Sabah, παρουσίασε ένα πραγματικά καταπληκτικό αφιέρωμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο, τα «Μυστήρια της Αγίας Σοφία», (Ayasofya’ nın gizlemleri).
Στο αφιέρωμα αυτό αποτυπώνονταν για πρώτη φορά με τόσο γλαφυρό τρόπο αυτό το κλίμα φοβίας που έχει καταβάλει τελευταία τους Τούρκους για τα όσα υπάρχουν κρυμμένα μέσα στον ιερό ναό και τα όσα προμηνύονται να συμβούν τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο από αυτό το αφιέρωμα, είναι μια αδιόρατη φοβία που διακρίνετε στους Τούρκους για τους κρυμμένους σταυρούς, συμβολικούς και μη, που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού, αλλά και στην κάτοψη όπως αυτή μπορεί κάποιος να την διακρίνει από ψηλά. Έτσι μεγάλο δέος παρατηρείτε για τον λεγόμενο, (όπως το αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι ), «Σταυρό του αποστόλου Αγίου Ανδρέα», ο οποίος όπως είναι γνωστό είναι ο ιδρυτής της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα λοιπόν με την Sabah, στην οροφή του ναού υπάρχει ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα σε διαγώνιο μορφή, ένα σημαντικό σύμβολο που όχι μόνο δεν χάθηκε στους αιώνες της οθωμανικής κατοχής αλλά δεσπόζει με όλη την συμβολική του σημασία για τον τελική επαναφορά της Ορθοδοξίας στον ναό. Παράλληλα και ο αναφερόμενος «Σταυρός του Ιουστινιανού» τρομάζει τους Τούρκους. Οι θρύλοι αναφέρουν για ένα πανάρχαιο κειμήλιο, δηλαδή για τον «Σταυρό του Ιουστινιανού», που βρίσκεται μυστικό κάπου στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και μάλιστα προέρχεται από την Αίγυπτο και έχει τρομακτική δύναμη η οποία θα δραστηριοποιηθεί τις παραμονές της διάλυσης της Τουρκίας.
Ένας άλλος σημαντικός θρύλος που αναφέρουν οι μουσουλμάνοι είναι ο θρύλος του «Κρυμμένου Πατριάρχη», που μοιάζει με τον ελληνικό θρύλο για τον κρυμμένο παπά. Όπως αναφέρει η τουρκική παράδοση, στο νότιο μέρος του ναού υπάρχει ένας στενός διάδρομος που οδηγεί σε μια παμπάλαια αραχνιασμένη και πολύ μυστήρια πύλη για την οποία ο θρύλος την αναφέρει σαν την «Κλειστή Πύλη». Σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές μόλις οι Οθωμανοί εισέβαλαν στον ναό, ο Πατριάρχης και όλη η συνοδεία του εισήλθε μέσα στην πύλη αυτή η οποία έκλεισε και από τότε χάθηκαν ενώ η πύλη έμεινε ερμητικά κλειστή και κανένας δεν τόλμησε ποτέ να την ανοίξει. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως κάθε χρόνο στην ανάσταση των ορθόδοξων χριστιανών μπροστά από την πύλη αυτή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Sabah, εμφανίζονται…. κόκκινα αυγά!!! Ο θρύλος συμπληρώνετε από την προφητεία που φοβίζει τους Τούρκους, ότι όταν η πύλη αυτή ανοίξει, στον ναό θα ακουστούν ξανά οι χριστιανικές ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες για αυτό και τρομάζουν και μόνο στην ιδέα του ανοίγματος αυτής της μυστήριας πύλης
Εκείνο όμως που προκαλεί στους Τούρκους μεγάλο δέος και φοβίες για την κατάρρευση της Τουρκίας, όπως αναφέρει και η Sabah, είναι τα διάφορα μωσαϊκά που έχουν αναδυθεί με όλη την μεγαλοπρέπεια τους τις τελευταίες δεκαετίες μέσα στο ιερό ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, παρά του ότι η μουσουλμανική θρησκεία θεωρεί σαν αμάρτημα την απεικόνιση πρόσωπων που σχετίζονται με θρησκευτικά γεγονότα. Ιδιαίτερο δέος τους προκαλεί ο άγγελος στον τρούλο που εμφανίστηκε με καταπληκτικό τρόπο το καλοκαίρι του 2008, αλλά και το γνωστό μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ιησού έχοντας την Παναγία και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στα δεξιά και αριστερά Του. Οι Τούρκοι αυτό το μωσαϊκό το έχουν ονομάσει χαρακτηριστικά το «Μωσαϊκό της Αποκάλυψης» και ο συμβολισμός αυτός ανάγει στην εσχατολογική σημασία του που είναι έντονη στους μουσουλμάνους Τούρκους. Επίσης ξεχωριστή αναφορά γίνεται και για τα μωσαϊκά που αναπαριστάνε γνωστούς βυζαντινούς αυτοκράτορες, όπως τον Ιωάννη τον Κομνηνό με τον Ιησού Χριστό και τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μονομάχο με την αυτοκράτειρα Ζωή. Όλες αυτές οι απεικονίσεις προκαλούν έντονο δέος, καθώς όλη αυτή η ελληνορθόδοξη χριστιανική μεγαλοπρέπεια και η εσωτερική δύναμη που αναδύουν αυτά τα ψηφιδωτά, έχουν γεννήσει διάφορους θρύλους για τους εσχατολογικούς τους συμβολισμούς που σχετίζονται με την διάλυση της Τουρκίας και με τις τουρκικές φοβίες για την επάνοδο στην εξουσία της Αγίας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την ευλογία του ίδιου του Ιησού Χριστού.
* Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: