Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

OI ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Οι πρώτες μου φωτογραφίες είναι μια αναμνηστική οικογενειακή, στο γάμο του θείου μου Παναγιώτη Παπαγεωργίου, αδελφού της μητέρας μου, στην πλατεία του χωριού, και στο πρώτο τρακτέρ της Βαλύρας.
Θυμάμαι αυτές τις σκηνές οι οποίες με σημάδεψαν στην πορεία μου με πρόσωπα, γεγονότα ,καταστάσεις.
Από τις φωτογραφίες αυτές πολλά πρόσωπα δεν υπάρχουν. Πρώτα οι γονείς μου, οι θείοι-θείες, με τελευταία εναπομείνασα εν ζωή το θεία Μαρία, σύζυγο του Παναγιώτη Παπαγεωργίου, της οποίας εύχομαι να είναι γερή και δυνατή.
Οι υπόλοιποι μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται που τους μνημονεύουμε, και βλέπουν τα προσωπά τους στις φωτογραφίες τους.
Ερχόμαστε άδειοι, φεύγουμε άδειοι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Η φύση δεν μας ρωτά. αδιαφορεί  για τις επιθυμίες μας, για το αν μας αρέσουν οι νόμοι της με τη νονοτελειά τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να  τους δεχτούμε, και συνεπώς με όλα τους τα αποτελέσματα
Κανείς δεν ήλθε για να μείνει. 
Ευχόμαστε μέχρι το τέλος της ζωής μας να είμαστε όλοι με γερά πόδια και γερό μυαλό.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Κάστρο Κελεφά-Μάνη

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Γράφει και φωτογραφίζει ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ


Ήταν ένα απομεσήμερο του Οκτώμβρη μήνα, κι εγώ βημάτιζα σιμά στα παλιά χθαμαλά τειχιά του Κελεφά, ενός καστέλου που απλώνεται κοντινά στον καλόγουστο ομώνυμο οικισμό της λακωνικής Μάνης, ο οποίος κρύβει μερικά μικρά, καλλιτεχνικής φύσεως μυστικά, για τα οποία θα σας κάνω λόγο σε λίγο. Σαν εσίμωσα κοντά σε έναν παχύ στρογγυλόπυργο, τήραξα κάτω κατά το πέλαγος.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

36 ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΣ-ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ-ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΕΙΟΥ

                                                                                   ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Οι  φωτογραφίες ποτέ δεν λένε ψέματα, λένε πάντοτε ολόκληρη την αλήθεια.  Το στιγμιαίο αποκαλύπτει “φώτα ολόφωτα”. Οι φωτογραφίες αιχμαλωτίζουν το φευγαλέο και αφηγούνται πολύ περισσότερα απ’ όσα χωράνε. Αιχμαλωτίζουν με το φως τους το θεατή ενώ αρκετές φορές του προκαλούν δέος. Η πλούσια θεματογραφία προβάλλει το χωριό μας Βαλύρα με πολύ χάρη και ο πλούτος των εικόνων κάνει πιο έντονο τον «ειδικό φωτισμό». Η ιστορία του φωτορεπορτάζ αρχίζει στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΟΚΛΑΡΩΝ.O ΚΥΚΛΟΣ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑΤΟΣ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το φετινό καλοκαίρι με τις βροχές και υψηλές θερμοκρασίες έκανε μεγάλη ζημιά σε σύκα, αμπέλια και κηπευτικά. Στη συνέχεια ο  Ζορμπάς και Ξενοφώντας έριξαν τον ελαιόκαρπο και μαζί με το δάκο και γλοιοσπόριο, συνετέλεσαν στο να  βγεί λάδι με μεγάλη οξύτητα και πολλές ελιές να μείνουν αμάζευτες ,και η τιμή του  λαδιού να είναι αρκετά χαμηλή .
Στη Μεσσηνία έχει απομείνει μόνο η ελιά σαν κύρια πηγή εισοδήματος αγροτών και επιχειρήσεων ποου δραστηριοποιούνται με την χονρολιά και το λάδι.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΘΕΟΔΩΡAKOΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


H εμπειρία δεν διδάσκεται αλλά κατακτιέται, μετά από πολλά χρόνια απασχόλησης και γνώσης στο ίδιο αντικείμενο. Αυτό συμβαίνει με την οικογενειακή επιχείρηση του λιοτριβιού της οικογένειας Θοδωρακόπουλου, στη Λάμπαινα Μεσσηνίας. Η καλή ποιότητα του λαδιού έχει το ηθικό τίμημα να βραβευτεί με βραβεία.

Συγχαρητήρια στην οικογένεια και της ευχόμαστε υγεία και καλά κέρδη, μιας και φέτος είναι δύσκολη χρονιά ,λόγο δάκου και γλοιοπορίου που έχουν σαν αποτέλεσμα το λάδι να έχει μεγάλη οξύτητα.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το λιοτρίβι ειναι: 2724071314

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

XΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ ΝΕΟΜΒΡΙΟΥ 2018

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.

Λαογραφία και Εορτές


Οι Πλειάδες ή Πούλια
Από την αρχαιότητα ακόμη διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Πάρτε, για παράδειγμα, το πανέμορφο ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο στο λαό μας με την ονομασία Πούλια. Ακόμη και από την εποχή του Ησίοδου η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την ανατολή του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και «προειδοποιούσε τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χημαδιά». Όπως μας λέει η παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους», ή σε μιαν άλλη παραλλαγή: «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΗΝΑ 2018


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Έφυγε ο Οκτώβρης, ήλθε ο Νοέμβρης και έχουμε το ίδιο σκηνικό.Υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς βροχές και ευνοήθηκε ο δάκος που καταστρέφει τις ελιές, και το λάδι θα είναι βαρύ. 
Τα δένδρα ξεγελάστηκαν, διφόρισαν και μάζεψα φραγκόσυκα τα οποία είναι πεντενόστιμα.
Φωτογραφίσαμε τα 4 είδη κολοκυθιάς, τις χονδρολιές  και τα χρώματα-αρώματα του μήνα Νοέμβρη.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΚΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στο ΚΠΕ Καλαμάτας υλοποιούνται δέκα (10) Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και  μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικών μονάδων της χώρας.
Τα Προγράμματα, που υλοποιούνται στο ΚΠΕ Καλαμάτας περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων, οι οποίες επιλέγονται σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, με βάση την ηλικία, τα ενδιαφέροντα των μαθητών και τις ανάγκες του προγράμματος Π.Ε. που υλοποιούν στο σχολείο τους.
Για το σχεδιασμό των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεργάζεται όλη η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ, που απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο τη διεπιστημονικότητα και τη διαθεματικότητα στον τρόπο προσέγγισης του θέματος και των δραστηριοτήτων. Παράλληλα γίνονται συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, πανεπιστήμια, τοπικούς φορείς, οργανώσεις αλλά και ιδιώτες.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΙΧΑΛΗ ΣΟΥΜΠΛΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο συνάδελφος μαθηματικός Μιχάλης Σούμπλης εκτός από τα διδακτικά του-διοικητικά του καθήκοντα, συνταξιούχος τώρα, έχει και το τάλαντο της ποίησης.
Η ποιητική του συλλογή εκδόθηκε το 2017, για λογαριασμό των εκδόσεων <ΜΑΝΔΑΓΟΡΑΣ>.Την έκδοση επιμελήθηκαν η Αγγελική Ασπρογέρακα-Γρίβα και ο Κώστας Κρεμμύδας, ενώ την επιμέλεια του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο ίδιος.
Περιέχει 48 ποιήματα σε 58 σελίδες  και το αφιερώνει στις ριζούλες Μιχάλη-Θεοδώρα, Θεοδώρα-Μιχάλη.
Ο τίτλος του πονηματός του είναι:
 ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΣΗΡΑΓΓΑ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΕΛΙΕΣ ΛΑΔΙΟΥ-ΧΟΝΡΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(ΜΕΣΣΗΝΙΑ)
Η Ελλάδα έχει 51 διατηρητέα μνημεία της φύσης όπου τα 4 βρίσκονται στο νομό Μεσσηνίας.
Αυτά είναι:
1.     Η Ελιά της Καλαμάτας
2.     Ο Πλάτανος του Άγιου Φλώρου
3.     Ο Σφένδαμος και η ελιά του Σιδηρόκαστρου και
4.     Το δάσος των αείφυλλων πλατύφυλλων στην Σιαπέντζα.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

AΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ 13-10-2018


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Πηγαίνοντας στις 13-10-2018,να πάρουμε τις φλοκάτες από τα ταπητοκαθαριστήρια των αδελφών Βλαχάκη στο χωριό Φίλια, αποφασίσαμε να πάμε στην αγία Θεοδώρα Βάστα. Η διαδρομή ήταν μαγευτική και αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω φωτογραφιζοντάς την. Η διαδρομή ήταν στο πήγαινε :Φίλια-Δεσσύλα-Καρνάσι-Δασοχώρι, και στο φεύγα, από Ίσσαρι, Χειράδες,-εθνική οδό,-εξοδος Μελιγαλά-Βαλύρα. Αξίζει αυτήν την εποχή  να απολαύσει τη διαδρομή συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

O OIKOΣΙΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ,ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ,Η ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ ΚΑΙ ΟI ΣΑΥΡΕΣ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Ερχόμενοι από Αθήνα για καλοκαίρι στη Βαλύρα, είχαμε τον επισκέπτη Οδυσσέα.Ένας αγαπησιάρης, παιχνιδιάρης, πανέξυπνος γάτος, ο οποίος έγινε πλέον μόνιμος στο σπίτι. Ανακάλυψε να μπαίνει μέσα στο σπίτι από τις σίτες, χωρίς να φαίνεται κάτι. Παρακολουθώντας  τον ανακαλύψαμε το τρόπο εισόδου και λάβαμε τα μέτρα μας.
Πρωί και βράδυ νιαουρίζει, περιμένοντας την τροφή του. 
Τον βάλαμε σε κουτί για να κοιμάται και έγινε μέλος της οικογένειας. Τον συνηθίσαμε ,μας συνήθισε και ακούει το ονομά του. 
Θέλει, παιχνίδια  και όταν τον ταΐζουμε θέλει την παρουσία μας, γιατί όταν έρχονται άλλα γατιά, το βάζει στα πόδια.
Το βράδυ κυνηγά διάφορα έντομα, και όταν πιάνει ακρίδες, τις ταλαιπωρεί, ώσπου να τις φάει.
Με πήδημα τον έχω δει να πιάνει πεταλούδες στον αέρα, κάνοντας με ακρίβεια μεγάλο άλμα, ώστε να μην του φύγει το θήραμα.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Η θεμελίωση του  ιερού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου ,στη Βαλύρα έγινε στις 10-8-2006 και τα εγκαίνια έγιναν στις 4-11-2007, από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιο.
Στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, όποτε ερχόμουν από την Πάτρα στο χωριό μου, είχα πάντα μαζί μου τη φωτογραφική μηχανή. Φωτογράφιζα τα διάφορα στάδια της ανέγερσης του ναού  και συγκέντρωσα όλο το φωτογραφικό υλικό το οποίο και  αναρτήσαμε.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ο πιο διάσημος «βλάκας»,Χρήστος Ευθυμίου, Βλαχόπουλος Γιώργος

Ο πιο διάσημος «βλάκας» του ελληνικού κινηματογράφου με μετάλλιο ανδρείας και σπουδές στη Νομική


Είθισται στη διάρκεια της καριέρας ενός ηθοποιού, να υπάρξει κάποιος ρόλος, που θα τον στιγματίσει και όσα χρόνια και αν περάσουν στη συνείδηση του κοινού θα μείνει με το συγκεκριμένο ρόλο. Τα παραδείγματα πολλά σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στον ελληνικό κινηματογράφο, από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι χωρίς αμφιβολία εκείνο του Χρήστου Ευθυμίου.
Πρόκειται για τον πιο διάσημο και συνάμα γλυκό «βλάκα», που πέρασε από την ιστορία του κινηματογράφου. Ένας ρόλος που εκτόξευσε την καριέρα του, αλλά και του έδωσε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού. Ο κόσμος λάτρεψε τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του αφελή, που με τόσο πειστικότητα υποδύθηκε στο πανί ο Χρήστος Ευθυμίου. Και ήταν τόσο μέσα στο πετσί του ρόλου, που θαρρείς ότι και στην πραγματική του ζωή ο ηθοποιός ήταν τόσο γλυκά… αφελής.
Αλλά αυτή είναι και η δύναμη της Υποκριτικής: να υποδύεσαι έναν χαρακτήρα διαφορετικό από