Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Τα τρία ποτάμια της Αθήνας

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Τα τρία ποτάμια της Αθήνας, Κηφισσός,  Ηριδανός,  και Ιλισσός θάφτηκαν , καταστράφηκαν ,και τα γνωρίζουμε από φωτογραφίες, γκραβούρες, και παλιά λευκώματα , την ιστοσελίδα της γεωμυθικής, και από το διαδίκτυο.
Τον Ηριδανό τον βλέπουμε στο μετρό στο Μοναστηράκι, το Κηφισσό τον βλέπουμε κιβωτισμένο στα υπεραστικά λεωφορεία, και τον Ιλισσό τελείως εξαφανισμένο.

Και όμως στην Αρδητού ,στην αγία Φωτεινή  που παλιά ήτανε ο ναός του Πανός, παρατηρώντας  κάποιος με προσοχή ,σώζεται η τρικάμαρη γέφυρα του ποταμού Ιλισσού.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στα γυμνασιακά λυκειακά μου χρόνια είχαμε τα δίμηνα, εξάμηνα και σαν εκπαιδευτικός βίωσα τα τρίμηνα-τετράμηνα.
Αυτός είναι ο κατάλογος των διμήνων του εκδοτικού οίκου ΤΟΥΛΑΣ-ΜΑΥΡΑΚΟΥ στην ΠΆΤΡΑ.
Το έντυπο Τσίκα είναι 96 σελίδες και περιέχει τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων διαφόρων σχολών, τα έτη 1926-1930, τα θέματα, η ύλη των εξετάσεων κ.λ.π.
Συγκρίνοντας το τότε με το τώρα διαπιστώνουμε τις; μεγάλες διαφορές, και ενώ όλοι έλεγαν θα καταργηθεί η παραπαιδεία, αυτή συνεχίζει σε μικρούς οργανισμούς, και τα ιδιαίτερα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΑΝΘΗ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΑΡΩΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Η ΑΝΟΙΞΗ

ΗΛΘΕ ΠΑΛΙ Η ΑΝΟΙΞΗ

ΗΛΘΑΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ Η ΓΗ ΦΟΡΕΙ

ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΧΑΡΑΣ ΧΟΡΟΙ

ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ........

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Φωτογραφίζοντας τα 39 τεύχη του αγροτικού ταχυδρόμου 1952-58, και  τα 5 τεύχη του δελτίου της αγροτικής τραπέζης 1956-7, το δελτίο γεωργικών πληροφοριών και οδηγιών το  1955, και  δάση και χείμαρροι το 1933, ανακυκλώνονται συνεχώς τα ίδια προβλήματα από τότε μέχρι και σήμερα. Υπήρχαν διαπιστώσεις , προτάσεις και το κάθε τεύχος είχε ένα κύριο άρθρο.
Δημοσιεύουμε  το άρθρο του τεύχους 117 με τίτλο:
"ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2008-10

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ  ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
1.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΖΗΝΑ 2.ΛΥΜΠΕΡΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 3. ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 4. ΚΟΘΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ5.ΠΑΤΗΝΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 6.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΗ 7.ΠΑΠΑΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ 8.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ 9.ΜΙΚΕ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ 10.ΜΙΚΕ ΜΑΡΙΑ 11.ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 12.ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΣΟΦΙΑ 13.ΤΙΛ ΕΛΙΝΑ14ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ 15. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 16. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΥΚΙΑ 17.ΜΕΣΣΑΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 18. ΔΗΜΟΛΙΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑ 19. ΛΙΟΥΡΔΗ ΕΛΕΝΗ 20. ΘΕΩΔΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 21. ΔΕΡΒΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 22. ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 23. ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 24. ΜΑΣΜΑΝΙΔΗΣ ΟΡΔΑΝΗΣ 25. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 26. ΣΚΕΥΗ ΜΑΡΙΑ 27. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ 28. ΤΣΟΚΟΥ ΕΛΕΝΗ29.ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ 30. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ 31. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΟ Σ 32. ΚΟΓΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ 33.ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 34.ΚΑΠΕΡΩΝΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ 35. ΒΑΣΣΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ 36. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΝΙΚΗ37. ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΒΙΚΥ 38. ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 39. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ 40. ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ 41.ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΑΡΙΑ42. ΛΥΜΠΕΡΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 43. ΑΓΡΑΠΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 44. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ.
ΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΣΩΣΤΑ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΙΑΤΡΙΚΗ,ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΑΡΩΣΤΕΙΕΣ
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ
ΔΙΑΝΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΗ – ΦΕΓΓΑΡΙ ΑΛΛΑ, ΔΥΔΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΑΣ
ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ 18-4-2019 ,Ο ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

 Σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Καλαμάτας  ο εξαδελφός μας, Χρίστος Αλεξανδρόπουλος.
Ήταν ο άνθρωπος που είχε  πυξίδα στην πορεία της ζωής του, το  ήθος και  αξιοπρέπεια.
Νάναι ελαφρύ το χώμα του Αγιώργη που θα τον σκεπάσει, και καλό παράδεισο.
Τα θερμά μας  συλλυπητήρια στην εξαδέλφη Μαρία και στον ανηψιό μας Τάκη.
Η κηδεία θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 19-4-2019,  στο κοιμητήριο Βαλύρας, στις 3 μ.μ.

1949 ΛΑΥΡΙΟ.ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ 




Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ,ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΟΥ

Μια ξεχασμένη γραφή μιλάει για το λάδι 

 Κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) αρχίζει η εκμετάλλευση της ήμερης ελιάς. Δεν γνωρίζουμε από ποια περιοχή  ξεκίνησε η ελαιοκαλλιέργεια, αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι η Κρήτη προηγήθηκε. Το εύκρατο κλίμα και η γεωμορφολογία του εδάφους, σε συνδυασμό με την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη των ανακτορικών κέντρων του νησιού και την ταχεία ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, παράλληλα με τις εμπορικές επαφές των Κρητών με τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, περιοχή όπου η συστηματική ελαιοκαλλιέργεια είχε προηγηθεί, αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν την άποψη αυτή.

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΠΣ ΑΣΤΕΡΑ ΒΑΛΥΡΑΣ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο μετανάστης συνχωριανός μας Γιάννης Αναγνωστόπουλος, το χαμογελαστό παιδί, μας βλέπει τώρα από  και χαίρεται που τον μνημονεύουμε.Άφησε την τελευταία του πνοή χτές στην Αυστραλία 13-4-2019 και θα πάει να συναντήσει και την εξεδέλφη του Ντίνα Ντουραμάκου που ήταν και αυτή μετανάστης στην Αυστραλία.
Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογενειά του και του κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα, γιατί είναι και πολύ καλός παίκτης στον ΑΤΕΡΑ ΒΑΛΥΡΑΣ.


. Ο άγιος Αθανάσιος να μας δίνει υγεία και φώτιση, για καλές πράξεις, ιδέες, σκέψεις και να έχουμε θετική ενέργεια, ευτυχία. αισιοδοξία, δημιουργία και χαμόγελο.

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Πως γίναμε...


Πριν μερικές ημέρες, παρακολουθούσα στην τηλεόραση τις ειδήσεις. Σε κάποια στιγμή έδειξε μια σκηνή από άλλη χώρα που δεν θυμάμαι αλλά και δεν έχει σημασία. Μία κυρία, περπατούσε στον δρόμο, απέναντί της σταμάτησε ένα αυτοκίνητο, πετάχτηκε έξω ένας σωματώδης άνδρας, ληστής και επετέθη άγρια στην κυρία. Εκείνη έντρομη έκανε δυο βήματα πίσω, τράβηξε το πιστόλι που είχε στην μέση της και πυροβόλησε δύο φορές τον άνδρα στην κοιλιά που αμέσως έπεσε κάτω νεκρός. Ήταν όπως είπαν, αστυνομικός η κυρία εκτός υπηρεσίας. Εγώ τελείως αυτόματα αναφώνησα. Καλά του έκανε. Αμέσως άρχισα να προβληματίζομαι, γιατί αντέδρασα έτσι; Το σκεπτόμουν ώρα πολλή, αλλά στο τέλος κατέληξα πάλι, στο καλά του έκανε.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Μια σοβαρή συζήτηση

Ο κύριος Κόκκινος, πήρε τις συντεταγμένες από το Επιτελείο της φωλιάς του και βγήκε αργά και προσεχτικά στην επιφάνεια. Ο ήλιος δεν είχε ανατείλει ακόμη. Κίνησε τις κεραίες του προς όλες τις κατευθύνσεις , βεβαιώθηκε για την πορεία του και κίνησε ανατολικά. Είχε πάρει την εντολή να ανιχνεύσει για σπόρους η για γλυκαντικά, αλλά και ότι άλλο χρήσιμο θα βρισκόταν στον δρόμο του. Εξέταζε τον τόπο γύρω του με την επιμέλεια που έχουν όλα τα μυρμήγκια, αλλά είχε και τον νου του να αποφεύγει τους πολλούς κινδύνους που τον απειλούσαν. Πέρασε το πρώτο δέντρο από την φωλιά του – κάπου τριάντα μέτρα- και μπήκε στην νεκρή ζώνη ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο δέντρο. Παραπέρα δεν προχωρούσε γιατί ήταν περιοχή της άλλης φωλιάς των μαύρων και αλίμονο σε εκείνον που θα πέρναγε στην περιοχή τους... η τιμωρία είναι μία και μόνον, θάνατος δι’ αποκεφαλισμού. Μετά από λίγο ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μαύρο. Επιφυλακτικά άγγιξαν τις κεραίες τους μια και ήταν στην ουδέτερη ζώνη, χαιρετήθηκαν και στάθηκαν λίγο να κουβεντιάσουν για τα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες των μυρμηγκιών. -

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Συγχαρητήρια στο γιατρό Γιάννη Μπίρη και το Μανιατάκειο ίδρυμα, για τα  βιβλία τους που κυκλοφόρησαν  και  έχουν άμεση σχέση με τη Μεσσηνία μας.
Φωτογραφίσαμε τα εξώφυλλα των 2 βιβλίων και τον πίνακα περιεχομένων τους, που έχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και  πρέπει να διαβαστούν με προσοχή από τους ερευνητές, ιστοριοδίφες, και από όλους που αγαπούν τη Μεσσηνία, ώστε η πληροφορία στη συνέχεια να γίνει γνώση, και στη συνέχεια η γνώση να γίνει σοφία.

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ. 5-4-2019

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Προχτές 5-4-2019, ήταν οι τέταρτοι χαιρετισμοί και αποφασίσαμε το απόγευμα να πάμε στο Λυκαβηττό, να απολαύσουμε τον καφέ μας και τους τέταρτους χαιρετισμούς, στο ναό των αγίων Ισιδώρων, και να φωτογραφίσω την Αθήνα, και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Αξίζει  τώρα την άνοιξη, να περπατήσουμε απολαμβάνοντας τη χλωρίδα και πανίδα του Λυκαβηττού,, τα χρώματα και αρώματα της φύσης να επισκεφθούμε τους δύο ναούς, και να δούμε από ψηλά όλα τα αξιοθέτα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Τον αγαπητό  μας καθηγητή μαθηματικών Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο ,από την Οιχαλία Μεσσηνίας, στο πρακτικό τμήμα του λυκείου Μελιγαλά, μας δίδασκε τα μαθητικά, και τα  απογεύματα με άλλους συναδέλφους,στον ελεύθερο χρόνο κάναμε θεατρικές πρόβες.
Αποφοιτήσαμε το 1965 από το πρακτικό τμήμα 15 μαθητές , και το 2011 βραβεύσαμε τους εν ζωή καθηγητές μας, στο πνευματικό κέντρο Μελιγαλά και  μεταξύ αυτών και το αγαπητό μας Κώστα Αποστολόπουλο,που μας έδωσε εκτός από τις γνώσεις, αξίες οράματα και ιδανικά.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. ΤΕΥΧΟΣ 5

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι «διαδρομές»! Πριν από κάμποσο καιρό οι «διαδρομές» ισχυρίζονται μ’ ανθρώπινη λαλιά πως στον ξύπνιο τους εμφανίστηκαν νεράιδες παλιού παραμυθιού για να τις ταΐσουν μελοπάστελα. Και μονομιάς αρχίζουν οι «διαδρομές να παίρνουν τη μορφή μιας λεμονοπορτοκαλίτσας προκειμένου να ριζώσει, ν’ ανθίσει, να αξιωθεί, να καρπίσει ελπίδες που μοιάζουν στο βλέμμα τ’ ουρανού. Ορίστε, λοιπόν, μια χιλιοζηλεμένη λεμονοπορτοκαλίτσα που δεν υπάρχει άλλη όμοιά της στον τραπεζικό χώρο, αφού ευδοκιμεί μονάχα στο γόνιμο έδαφος της έγνοιας των συνταξιούχων συναδέλφων της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας. Οι δυνάμεις, η φαντασία, η παιδεία, η κουλτούρα, η δημιουργία, η πολιτιστική ευαισθησία, ήταν τα στοιχεία που ναρκωμένα μέσα στις ψυχές εκατοντάδων συναδέλφων περίμεναν. Το ξύπνημα ήρθε με τις «διαδρομές». Το έναυσμα δόθηκε.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

ΕΞΗ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Μέχρι την εποχή του 1960 η κάθε οικογένεια του χωριού είχε τα διάφορα οικόσιτα ζώα της, το φούρνο της, το αλεύρι της, τα σύκα της,  το πηγάδι της, το λινό της, την τρίφτα της, τις αποθήκες της, το κήπο της ,το μπαξέ της, τα όσπρια της, το κρέας της, τις ελιές της, το κρασί της, το τουρσί της, το παστό της και όλα τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά της μάνας γης, χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες. H αυτάρκεια ήταν πλήρης και η παραγανάλωση (δικός μου όρος=παραγωγή και ανάλωση=παραγανάλωση)   δεν επηρεαζόταν ούτε από το πληθωρισμό, ούτε από το χρήμα. Αργότερα όλα αυτά περιορίστηκαν, και το χωριό με την ύδρευση, το αυτοκίνητο, την τηλεόραση, άρχισε να αστικοποιείται.