Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΠΕΙΝΑ,1917-8.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο Αθανάσιος Καρύδης μας περιγράφει την πείνα του 1917-18, όταν ήταν 10 χρονών παιδί .Το έσκασαν από το σχολείο που τότε υπηρετούσαν οι δάσκαλοι Θεοφιλόπουλος-Καρακίτσος και πήγαν στο Ζέζα (Ανθούσα) και δούλεψαν σε έναν μεγαλονοικοκύρη. Αναφέρουμε τα μικρά βιογραφικά των δασκάλων, τα ποία ήταν σε παλαιότερες αναρτήσεις, και τη φωτογραφία του 1919-20, και στη συνέχεια κάνει την περιγραφή της πείνας ο Αθανάσιος Καρύδης

Δημήτριος  Κωνσταντίνου   Θεοφιλόπουλος, από Λάμπαινα

Ο εφημέριος Ελισαίος,  που υπηρετούσε στη Λάμπαινα είχε μια κόρη, την οποία πάντρεψε με το δάσκαλο από Μάνη το γένος Αναστασιάδη. Ο εφημέριος είχε μεγάλη περιουσία την οποία ο Αναστασιάδης κληρονόμησε στη συνέχεια .Γαμπρός  του Αναστασιάδη έγινε ο δάσκαλος Δημήτριος Θεοφιλόπουλος του Κωνσταντίνου. Αδέλφια του ήταν ο Λεωνίδας και ο Γιάννης. Είχε και την αδελφή Ευτυχία, την οποία παντρεύτηκε ο Γεώργιος Στρατής από Βαλύρα. Παιδιά του ήταν ο Ηλίας και Κωνσταντίνος. Το σπίτι του είναι στην επάνω Λάμπαινα φτάνει μέχρι την πλατεία και σε ένα τμήμα του μένει ο Βαλυραίος Δημήτρης Λινάρδος .

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ 1901-1913-ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1929-1938

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
1.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ
Το ελληνικό τριτάξιο σχολείου Τσαουσίου (σημερινή Μερόπη) λειτούργησε από το 1901-1913.
Φοιτούσαν μαθητές από τα χωριά της άνω Μεσσηνίας, και μεταξύ αυτών, από το χωριό Τζεφερεμίνι(σημερινή Βαλύρα).
Είναι αναρτημένο, από τον Κρεσφόντη, στην ιστοσελίδα Meropitopik, και ο καθένας μπορεί να την επισκεφθεί και να μελετήσει, μαθητές, ηλικία, έτος σπουδών, τάξη και σχολάρχες. Το αρχείο των σχολείων υπάρχει στα Γενικά Αρχεία της Καλαμάτας, δίπλα από την Υπαπαντή.
Τα δώδεκα ονοματεπώνυμα των Βαλυραίων μαθητών, μου τα έστειλε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, που κατάγεται από τη Μερόπη και με τον αδελφό του Περικλή, είμαστε συμμαθητές στο πρακτικό Λύκειο Μελιγαλά.
Αν σκεφθούμε τις τότε οικονομικές συνθήκες, τα τότε μεταφορικά μέσα, τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε, διαπιστώνεται ότι οι μαθητές αυτοί, με τα τότε γράμματα που έμαθαν, οι πιο πολλοί μετανάστευσαν στην Αμερική και θα τους παρουσιάσουμε με μικρά βιογραφικά, όσα έχουμε στη διαθεσή μας.
Στη Μερόπη δίδαξα και εγώ, όταν έγινε το καινούργιο διδακτήριο διδάσκοντας παράλληλα και στα γυμνάσια-λύκεια Μελιγαλά –Ανδρούσα.
Τώρα το διδακτήριο είναι άδειο λόγο κατάργησης του γυμνασίου Μερόπης ,και  θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το δήμο, για να μην  καταστραφεί, όπως καταστράφηκε και το παλιό σχολείο στο Μελιγαλά  όταν εγώ ήμουν μαθητής
2.ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1929-1938

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ,ΤΟΥ 1925. ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ
Εύχομαι στους απανταχού βαλυραίους και αναγνώστες καλή χρονιά, υγεία και να κάνουν τα ονειρά τους πραγματικότητα.
 Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρύδη, κάνοντας την πέμπτη ανάρτηση, που μας περιγράφει για τις παιδικές του μνήμες, το 1925.
Η μια περιγραφή σε μορφή διηγήματος έχει σχέση με το ποτάμι, το αυλάκι και τα ψάρια, και η άλλη έχει σχέση με την πώληση της σταφίδας, και η  είσπραξη των χρημάτων, δαπανήθηκε σε ψυχαγωγία, φαγητό και διασκέδαση στο πανηγύρι, στο Μελιγαλά.
Όλοι μας όταν μεγαλώνουμε, νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια, γιατί είναι η ηλικία της αθωότητας , χωρίς ευθύνες, και φρόντιζαν- νοιάζονταν, άλλοι για μας.
Μιας και αναφέρεται το πρώτο διήγημα, για το ποτάμι, αυλάκι και ψάρια, στα παιδικά μου χρόνια, τα καλοκαίρια, περπατούσαμε το ποτάμι , από τα Διπόταμα (εκεί που σμίγουν ο Πάμμισος με τη Μαυροζούμενα) μέχρι τον Κάκκαβο και το αυλάκι από τον κάμπο, μέχρι τη δέση.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ- ΚΥΝΗΓΙ-ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ, ΚΥΝΗΓΙ ΤΣΙΧΛΑΣ, ΨΑΡΕΜΑ. ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ
Εύχομαι στους απανταχού βαλυραίους, και αναγνώστες , χαρούμενα χριστούγεννα, χρόνια πολλά, υγεία, θετική ενέργεια, θετική σκέψη, αισιοδοξία, χαμόγελο και οι δύσκολες μέρες θα περάσουν.
Η αγάπη μας για το χωριό – τη Βαλύρα της Μεσσηνίας – στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, έγινα από 15 χρονών μελισσάκι και μυρμηγκάκι. Γράφφουμε για χάρη των  σημερινών και αυριανών γενιών, καθώς και για αυτούς που την επισκέπτονται, τη σύντομη ιστορία της, από ανθρώπους που άφησαν στο συρτάρι τους γραμμένα κείμενα και  μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται.
 Η Ιστορία είναι ο  θεματοφύλακας των  μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και διδάσκαλος για το παρόν, και σύμβουλος για το μέλλον.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ




Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί για όλα τα πηγάδια της Βαλύρας, του χωριού , των κτημάτων, του κάμπου, και της Πέρα Μεριάς. Στην σημερινή μας περιγραφή θα αναφερθούμε για το πηγάδι του Λύρα, το οποίο δυστυχώς μπαζώθηκε, χωρίς να πάρουμε ειδοποίηση, παρότι το έγγραφο που έχουμε στη διάθεση των αναγνωστών, διαψεύδει ότι θα μπαζωθεί. Ήταν ένα καλαίσθητο πηγάδι , το βαθύτερο στη Βαλύρα, όπου καθε πρωί πολλοί αγρότες τρόχιζαν τα  κοπτικά τους εργαλεία. Ήταν το μόνο πηγάδι του χωριού που το καλοκαίρι δεν στέρευε και προμηθευόταν νερό σχεδόν όλο το χωριό, πιάνοντας δουλειά από τα άγρια μεσάνυκτα,οι νυκοκοιρές,  γιατί μετά υπήρχαν οι αγροτικές δουλειές, οι δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα των ζώων.
Ο Αθανάσιος Καρύδης μας περιγράφει την ιστορία ενός πηγαδιού, του Ξεροπήγαδου ,στο Μπιζάνι, (το οποίο δεν έβγαλε ποτέ νερό)που είναι στο υψηλό σημείο της Βαλύρας και το καλοκαίρι είχαν έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ


To ποτάμι της Βαλύρας Μαυροζούμενα, ήταν πηγή ζωής, διατροφής, πλούτου, για το χωριό , γιατί κάθε σχεδόν λίμνη είχε την καλαμωτή της με την οποία έπιαναν ψάρια, χέλια, καβούρια, κινούσε τους 8 νερόμυλους (Στενύκλαρο 2 , Νεοχώρι 2, Ανθούσα 2  , Βαλύρα 2) που άλεθαν τα σιτηρά και με το αυλάκι, ποτίζαμε τους μπαξέδες και τα ρύζια του κάμπου. Η δέση που υπάρχει κάτω από τον Κάκκαβο  και παροχέτευε το νερό στο αυλάκι, είναι έργο Ρωμαικής εποχής, όπως το είχε μελετήσει και προσδιορίσει ο αείμνηστος καθηγητής και Ακαδημαικός Αθανάσιος Πανάγος.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



Εμείς φωτοτυπήσαμε τη Μεσσηνία, γιατί αυτή μας ενδιαφέρει, και μπορεί κάποιος από το διαδίκτυο,το νομισματικό μουσείο και τα βιλία που κυκλοφορούν, να μελετήσει την περιοχή που τον ενδιαφέρει


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013


1.Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Μαρασλείου διδασκαλείου, 29,30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2013, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα: Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Πραγματοποιήθηκαν 7 συνεδρίες, 39 εισηγήσεις, μία κεντρική ομιλία και τρία βιωματικά εργαστήρια, με διαφορετικό αντικείμενο το καθένα.

Τονίστηκε έντονα η  μεγάλη  έλλειψη διδακτικού προσωπικού καθηγητών βιολογίας, λόγο της αύξησης των ωρών στην πρώτη λυκείου.