Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΕΡΕΥΝΑΣ-ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ, ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, 
ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στη Μεσσηνία, οι Φράγκοι,  (όπως και πολλοί άλλοι κατακτητές), μας άφησαν στο περασμά τους, την πολιτιστική  και πολιτισμική τους κληρονομιά, που μέχρι και τις ημέρες μας η συστηματική καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη και προβολή δεν έχει γίνει , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και ειδικά για τα κάστρα και τους ναούς.  Γύρω από τον καταργηθέντα με τον καλλικρατικό νόμο δήμο Ιθώμης  τα φράγκικα κάστρα στο Σπιτάλι, Ανδρούσα, Λατζουνάτο, Μίλα ,Κογχύλι (Λακκακούκια) και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας βρίσκονται στα αζήτητα, καθώς πολλοί ναοί και τοπωνύμια έχουν το πρόθεμα φράγκο-(φραγκοκλησιά, φραγκολίμνα, φραγκοπήγαδο κ.λ.π.).
Κάνουμε μια καταγραφή ορισμένων  από αυτά, με φωτογραφικό υλικό, για να ευαισθητοποιήσουμε τους υπεύθυνους φορείς  και  να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Θα πρέπει να  συνδεθούν τα μνημεία αυτά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, για να τα σεβαστούν και να τα φροντίζουν, με τη δημιουργία μονοπατιών και τουριστικών διαδρομών, για να ξεπεράσουμε τη κρίση, να βρούμε ξανά το βηματισμό μας, την αισιοδοξία και την ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εκλογικός κατάλογος Βαλυραίων 1865 και 1873

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016

ΒΑΛΥΡΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 1865 ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΕΤΟΥΣ 1873)
Σε τρεις συνέχειες θα αναρτηθούν τα ονόματα των εκλογικών καταλόγων του δημοτικού διαμερίσματος Βαλύρας, του τότε προϋπάρχοντος δήμου Οιχαλίας, 1840-1912, και αργότερα θα αναρτηθούν τα ονοματεπώνυμα   άλλων ετών. Τα ονοματεπώνυμα των εκλογέων  Βαλυραίων είναι τα έτη 1847, 1865, 1873. Οι δύο πρώτοι κατάλογοι έχουν πρώτα το επίθετο και ακολουθεί το όνομα, ενώ ο τρίτος έχει πρώτα το όνομα και μετά ακολουθεί το επίθετο. Από τους καταλόγους αυτούς, μπορούν να μελετηθούν τα γενεαλογικά δέντρα του κάθε επώνυμου, ποιες οικογένειες συνεχίζουν να υπάρχουν, και σε ποιες οικογένειες το επώνυμο έχει εξαφανιστεί.
Τα ονοματεπώνυμα από τα δημοτικά διαμερίσματα Βαλύρα, Μελιγαλά και Στενύκλαρο είναι γραμμένα και στο πόνημα του ιερέα, από το Στενύκλαρο, Αριστομένη Μαρμαρά, που κυκλοφόρησε το 2010.
Για όποιον ενδιαφέρεται να βρει τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού του, η του δήμου του, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση WWW.gak.gr εμφανίζονται διάφορα αρχεία. Στο αρχείο: Εκλογικά αρχείου βουλής των Ελλήνων 1844-1893 και με τη χρήση του αρχειομνήμονα επιλέγει το δήμο που τον ενδιαφέρει και το έτος.
Mπορεί επίσης και στα τηλέφωνα 210-6782200 και 210-6782208 να ενημερωθεί από τα κεντρικά ΓΑΚ, που έχουν έδρα  το Ψυχικό στην Αθήνα και να εξυπηρετηθεί για να πάρει τα αρχεία που τον ενδιαφέρουν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.To παρακάτω ενημερωτικό  κείμενο είναι των ΓΑΚ στην ιστοσελίδα του.


Εκλογικός κατάλογος Βαλυραίων 1865
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ   ΗΛΙΚΙΑ
  1. Αγγελόπουλος Γεώργιος του Νικολάου 32
  2. Αλεξανδρόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη 23
  3. Ανταλόπουλος Δημήτριος του Ανταλόπουλου 28
  4. Βασιλόπουλος Γεώργιος του Χρήστου 25
  5. Βασιλόπουλος Δημήτριος του Βασιλείου 45
  6. Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος του Χρήστου 22
  7. Βασιλόπουλος Στυλιανός του Δημητρίου 22
  8. Βίγκος Πανάγος του Αντωνίου 48
  9. Γαλάνης Γεώργιος του Γαλάνη 40

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ...Τον άρτον τον επιούσιον

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  
 ΤΚ 24002 ΤΗΛ.2724071016



3ο Γυμνάσιο Πάτρας
Σχολ.έτος 2010-11
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα:
«Δος ημίν σήμερον»
 (Το ψωμί)
Υπεύθυνοι:Ρόμπολας Χρήστος
                     Ταβλά Αργυρώ



Συμμετείχαν οι μαθητές
Αλεξίου Ελένη                                                  Αλεξίου Σπύρος                       
Γιαννακοπούλου Χριστίνα             Γιαννακόπουλος Ασημάκης
Κρητικού Μαρία                                              Κρητικού Νεφέλη
 Τσάκωνας Άγγελος                                 Γκριμπούρας Λάμπρος
Δημητρουλοπούλου Ειρήνη      Δημητρουλόπουλος Στέλιος
 Κόγκα Σοφία                                              Συριόπουλος Σείριος
Σπηλιοπούλου Ελένη                      Καραμανλής Παναγιώτης
Παναγιωτοπούλου Χριστίνα               Γκόρο Χρυσοβαλάντης
Κατσαμπίρης Κων/νος                                  Καβουνίδη Αλίκη
 Κίκιλας Θεόδωρος                                    Φεταχάγι Φρέντερικ 
Θεοδωροπούλου Μαρίνα                               Κυρίτση Αθηνά  


 Ευχαριστούμε θερμά τους:
Λύρα Ιωάννη
Σιταρίδη Ευανθία
Σχοινά Μαρία
Ραβασόπουλο Γεώργιο
Σιταρίδη Χαράλαμπο
για την πολύτιμη βοήθειά τους

 Θεματικές ενότητες;

1.Ζύμωμα με μαγιά

2.Παρασκευή προζυμιού

3.Γλουτένη

4.Είδη ψωμιού

5.Χριστόψωμο

6.Κόβουν το ψωμί

7.Φούρνοι

8.Παροιμίες

9.Διατροφή στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

10.Νερόμυλοι

Η Ελιά και το Λάδι

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

H ελιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου. Από αρχαιοτάτων χρόνων εμφανίζεται στους μύθους, στις παραστάσεις, και στην ιστορία των λαών της. Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας και ευφορίας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι Ολυμπιονίκες κέρδιζαν ένα στεφάνι ελιάς, για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμο είναι το δένδρο αυτό για τον άνθρωπο.
Η ελιά, όπως αναφέρει ο μύθος, ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας, οι οποίου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλης τους. Το δένδρο της ελιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της Μεσογείου χιλιάδες χρόνια πριν και από εκεί εξαπλώθηκε στις γύρω χώρες.
Στην Κρήτη, η καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε γύρω στο 3500 π.χ., ενώ οι αρχαίοι Έλληνες άλειφαν το σώμα τους και τα μαλλιά τους με λάδι ελιάς, για περιποίηση και υγεία. Πάμπολλα ελληνικά και ρωμαϊκά γραπτά αναφέρονται στην ελιά και τον ευεργετικό της ρόλο. Αναφορές στην ελιά βρίσκονται τόσο στη Βίβλο όσο και στο Κοράνι. Η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 7.000 χρόνια. 

Νοσταλγικές αναμνήσεις από την Βαλύρα


Του αείμνηστου 
Αθανασίου Καρύδη,
που έζησε τα περισσότερα χρόνια 
της ζωής του και απεδήμησεν 
εις Κύριον ,εν τη Θεσσαλονίκη


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΒΑΛΥΡΑ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ

Βαλύρα:Αναζητώντας τους προγόνους και τις ρίζες μας...
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΚ 24002 ΤΗΛ. 2724071016
Σε τρεις συνέχειες θα αναρτηθούν τα ονόματα των εκλογικών καταλόγων του δημοτικού διαμερίσματος Βαλύρας, του τότε προϋπάρχοντος δήμου Οιχαλίας, 1840-1912, και αργότερα θα αναρτηθούν τα ονοματεπώνυμα άλλων ετών. Τα ονοματεπώνυμα των εκλογέων Βαλυραίων είναι τα έτη 1847, 1865, 1873. Οι δύο πρώτοι κατάλογοι έχουν πρώτα το επίθετο και ακολουθεί το όνομα, ενώ ο τρίτος έχει πρώτα το όνομα και μετά ακολουθεί το επίθετο. Από τους καταλόγους αυτούς, μπορούν να μελετηθούν τα γενεαλογικά δέντρα του κάθε επώνυμου, ποιες οικογένειες συνεχίζουν να υπάρχουν, και σε ποιες οικογένειες το επώνυμο έχει εξαφανιστεί.
Τα ονοματεπώνυμα από τα δημοτικά διαμερίσματα Βαλύρα, Μελιγαλά και Στενύκλαρο είναι γραμμένα και στο πόνημα του ιερέα, από το Στενύκλαρο, Αριστομένη Μαρμαρά, που κυκλοφόρησε το 2010.
Για όποιον ενδιαφέρεται να βρει τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού του, η του δήμου του, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση WWW.gak.gr εμφανίζονται διάφορα αρχεία. Στο αρχείο: Εκλογικά αρχείου βουλής των Ελλήνων 1844-1893 και με τη χρήση του αρχειομνήμονα επιλέγει το δήμο που τον ενδιαφέρει και το έτος.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ(ΒΑΚΗ) ΣΤΑΜ.ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ* 13 ΤΟΜΟΙ 1914-1961
ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 1925-1933


TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016
Η παλιά κοινότητα της Βαλύρας διαθέτει πλούσιο αρχείο, μέσα από το οποίο φαίνονται όλες οι αλλαγές στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, αστικό γίγνεσθαι κ.λ.π. Κάναμε μια επιλογή από κάθε τόμο, για διάφορα θέματα, με τις αντίστοιχες πράξεις, δίνοντας ένα μπούσουλα, σε οποιοδήποτε ερευνητή, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, αρχίζοντας από το 1914 και τελειώνοντας το 1961.
Διοικητικές μεταβολές της Βαλύρας
1835-1840. Δήμος Δερρών (τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα και Βαλύρα.
1841-1914 Κοινότητα Βαλύρας
1998-2010.Με το νόμο Καποδίστρια δημιουργείται ο Δήμος Ιθώμης που τον αποτελούν τα χωριά Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Αρχαία Μεσσήνη, Ζερπίσια, Ρευματιά, Βουρνάζι,, Χρυσότοπος Πετράλωνα και Κοχύλι.
2010. Με τον Καλλικρατικό νόμο έγιναν νέες συνενώσεις και η Βαλύρα ανήκει στον νέο δήμο Μεσσήνης ο οποίος προέκυψε, από τη συνένωση 8 δήμων.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΛΥΡΑΙΟ ΗΘΟΠΟΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ)

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 Τ.Κ. 24002, ΤΗΛ 2724071016
Γεννήθηκε το 1910 στη Βαλύρα Μεσσηνίας και ακολουθεί το δύσκολο δρόμο της έβδομης τέχνης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Τελειώνει τη σχολή Εθνικού Θεάτρου και εμφανίζεται στους επαρχιακούς θιάσους . Τον κερδίζει το Κ.Θ.Β.Ε. και με το θίασο Καρούσου συμμετέχει στα έργα; Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας, Δούκας της Παροναξίας, Απαγωγή της Σμαράγδας. Παίζει στους θιάσους Κοτοπούλη, Θέατρο Μετροπόλιταν, θίασο Κατερίνας Φωτοπούλου, Βέμπο, Εθνικό Κήπο. Στο Ε.Λ.Θ. παρέμεινε για πολλά χρόνια ερμηνεύοντας τους ρόλους στα έργα:
Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Γκόλφας), ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (Γιαννακός), Καραϊσκάκης, Ηλίθιος, Έβδομος Ουρανός, Είναι Βαθιές οι Ρίζες, Οδύσσεια, Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού, και ο Πραματευτής. Στο θίασο Αναλυτή-Ρηγοπούλου παίζει στο έργο ; Είμαστε Όλοι Συνυπεύθυνοι και στο θίασο Φωτόπουλου παίζει στο έργο: Δον Καμιλλο. Στο Κ.Θ.Β.Ε. παίζει στα έργα: Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν.