Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ - Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ,1 ΚΑΙ 2

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

ΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΡΕΦΟΝΤΑΝ ΣΩΣΤΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Η ΙΑΤΡΙΚΗ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΑΡΩΣΤΕΙΕΣ. 
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Με την επιστήμη ο άνθρωπος επιδιώκει την τέλεια γνώση για να γνωρίσει τη φύση, τις δυνάμεις της και το άπειρο του χρονοχώρου της. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι το κέντρο της ψυχής με το οποίο κατευθύνονται όλες οι πνευματικές λειτουργίες που είναι η αντίληψη, προσοχή, μνήμη, παράσταση, βούληση, συνειρμός, σκέψη κ.λ.π.
Το κύτταρο είναι η δομική (προκαρυωτικό και ευκαρυωτικό) και λειτουργική μονάδα της ζωής, και για τη μελέτη του χρειάζεται να γνωρίζουμε τη δομή και χημική του σύσταση, στην οποία συμμετέχουν τα μακρομόρια που συνεχώς αποδομούνται και ανασυνθέτονται, χωρίς οι βασικές του δομές να αλλοιώνονται. Η εξειδίκευση των κυττάρων μορφολογικά και λειτουργικά λέγεται διαφοροποίηση, με τεράστια ποικιλία μορφών, μεγέθους και λειτουργιών. Γι’ αυτό σύμπαν, γαλαξίες, ηλιακό σύστημα, οργανισμός και κύτταρο έχουν ανάλογες δομές, σχέσεις και λειτουργίες.

Η χημεία μελετά την ισομέρεια των οργανικών ενώσεων (θέσης, αλυσίδας, ομολόγου σειράς) και διαστερεο-ισομέρεια (CIS,TRANS), ενώ το σχήμα της ένωσης το μελετά η γεωμετρία που είναι κλάδος της μαθηματικής επιστήμης , των μορφών του χώρου. Η ύλη διακρίνεται σε έμβια και άβια την οποία δεν μπορούμε να ορίσουμε, γιατί η ύλη μακροσκοπικά και μικροσκοπικά, δομείται από μόρια, άτομα, ιόντα, πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια, σωμάτια του Θεού που μελετώνται τώρα με τον CERN. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι Πυθαγόρας, Πλάτωνας, Αριστοτέλης πίστευαν, ότι ο υλικός κόσμος και χώρος, ανάγεται τελικά σε απλά γεωμετρικά σχήματα με κυρίαρχη μορφή το ισόπλευρο τρίγωνο, το οποίο αποτελεί και αγαπητό σύμβολο πολλών ιδεολογιών και αντιλήψεων, που μπορεί να μελετήσει ο καθένας στο διαδίκτυο. Συμβόλιζε τη θεότητα που ταυτίζεται με τη ζωή και την αρχή κάθε ζωής και οι Έλληνες και Αιγύπτιοι το θεωρούσαν το τελειότερο των σχημάτων γι’αυτό και τις πυραμίδες που έχτισαν, έχουν τριγωνικές πλευρές.
Η γεωμετρία μελετά τα σχήματα στο χώρο και η τοπολογία μελετά το μετασχηματισμό των σχημάτων, (παραμένουν ισοεμβαδικά ή ισοογκογόνα) και τα σχήματα που προκύπτουν λέγονται τοπολογικά ισοδύναμα. Η έμβια και άβια ύλη ελέγχεται από τους ίδιους φυσικοχημικούς νόμους, εκείνο όμως που αλλάζει είναι η τοπολογία, από τη μια κατάσταση στην άλλη. Η ζωή, οι ιδιοτητές της, η μετάβαση από την έμβια στην άβια ύλη και αντίστροφα, πρέπει να μελετηθεί ολιστικά επιστημονικά-διεπιστημονικά από τη μοριακή βιολογία, τοπολογία, τελεστές, συνδυαστική, γεωμετρία, φυσικοχημεία και φιλοσοφία.
Μια απόπειρα μελέτης με εργαλείο την τοπολογία, είναι του καθηγητή μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και αργότερα ακαδημαϊκού Νίκου Αρτεμιάδη η οποία έχει τίτλο: Νέες εφαρμογές της γεωμετρίας και τοπολογίας στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά-βιολογία, DNA).
Γνωρίζουμε ότι το DNA, στη διαδικασία της αντιγραφής ανοίγουν και οι δύο αλυσίδες του μέχρι να σχηματιστούν δύο πανομοιότυπα μόρια (διπλασιασμός χρωμοσωμάτων) και το αρχικό μόριο DNA επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Στη μεταγραφή του γονιδίου (τμήμα του DNA) δημιουργεί το Μ-ΡΝΑ το οποίο στη συνέχεια με τη διαδικασία της μετάφρασης παράγει την πρωτεΐνη, με βάση τις τριπλέττες του γενετικού κώδικα, ο οποίος είναι καθολικός για όλους τους οργανισμούς .Στη συνέχεια το χρωμόσωμα στην περιοχή του γονιδίου επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.
Προϊόντα φυτικά, οικολογικά, βιολογικά, απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, χημικά δηλητήρια και επικίνδυνες γονιδιακές επεμβάσεις, να τρώγονται αν είναι δυνατόν ωμά και αμαγείρευτα. Αυτό εξυπηρετεί το μεταβολισμό του οργανισμού, γιατί η αφομοίωση δεν απαιτεί πολυδαίδαλους μηχανισμούς και η τοπολογία των ωμών δομικών μονάδων των μακρομορίων παραμένει σταθερή. Από την άλλη μεριά το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα φυτικά φυσικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί) δεν δημιουργούν τοξικά προϊόντα για τον οργανισμό που τα πέπτει. Γιατί εμείς με τη διατροφή μας, την συμπεριφορά μας και την στάση μας, δημιουργούμε τις αρρώστιες και εμείς τις θεραπεύουμε. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι το γιατρικό μας είναι η τροφή μας του σώματος, νου, ψυχής. Η προστασία του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες, που επιδρούν καταστροφικά στους δεσμούς υδρογόνου (στο DNA,RNA,Πρωτεΐνες), γίνεται με τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Το τοξικό αίμα προκαλεί τοξικό σώμα, νου, ψυχή. Είμαστε στο φαύλο κύκλο του άγχους και της καθημερινότητας. Με ψεύδη, υποκρισία, παραπλάνηση, απάτες, τρόμο, ανασφάλεια, εγκλήματα, έχει διαμορφωθεί το Ανθρώπινο Όν. Πότε το εγκλωβισμένο όν θα βρει τη στιγμή της αφύπνισης και συνειδητοποίησης, για την αναζήτηση της απελευθερωσής του που είναι εγκλωβισμένο στο οικοδόμημα του μυαλού και του σωματός του. Γι’ αυτό πρέπει να φωτιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε την άθλια πραγματικότητα που ζούμε. Πρέπει να έχουμε αξίες και αρχές, τις οποίες να τηρούμε και σεβόμαστε. Κάθε μιζέρια, παραφωνία, ανισότητα, πρέπει να αποφεύγεται, για να έχουμε αρμονία και ισορροπία όπως υπάρχει και στη φύση. Η άγνοια σκοτώνει και η γνώση σώζει. Η συγκέντρωση σκέψης και προσοχής στο ατομό μας, στην εξελιξή μας, μας κάνει να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας,(Γνώθι Σαυτόν) θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα γίνουμε κύριοι της μοίρας μας και της ζωής μας, χωρίς υπερβολές (Μηδέν Άγαν).
Εμείς δημιουργούμε την κόλαση και τον παράδεισο με τη δημιουργική δύναμη της πίστης και της σκέψης μας. Πάντα όσα αν προσευχόμενοι ζητάτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε και θέλει γίνει εις εσάς, έλεγε ο ευαγγελιστής Μάρκος και κατά τον Χριστόν «Την πίστιν υμών, γεννηθήτω υμίν». Η ζωή, υγεία, δύναμη, ομορφιά, ευεξία ,ευτυχία, μακροζωία αποκτώνται με καθημερινές θετικές δράσεις και πράξεις, ενώ το άγχος και η κατάθλιψη δεν πρέπει να έχουν παρουσία. Η επίσκεψη στη φύση, η άσκηση, η ηρεμία μας δίνουν αισιοδοξία γιατί βλέπουμε το μεγαλείο και τη δύναμη του Θεού.

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ,1 ΚΑΙ 2
Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα, έχουν αντληθεί από πολλά βιβλία ελληνικά και ξένα (μεταφρασμένα και όχι), και διάφορα συγγράμματα βοτανικής. Η   αναφορά στις ιδιότητες των βοτάνων, για το διαβήτη τον οποίο θα περιγράψουμε, είναι καθαρά ενδεικτική και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή ή συνταγή.  Πάντως όλες οι συνταγές συμφωνούν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που σχετίζονται με το διαβήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό DNA, ,πίστη, συναίσθημα, λογική, διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικό τρόπο και στάση ζωής. Ο κάθε χρήστης των βοτάνων αυτών, πρέπει να έχει υπόψη ότι τα βότανα δεν αποτελούν πανάκεια ,ούτε μπορούν να θεραπεύσουν όλες τις αρρώστιες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ολοσχερώς τα κλασσικά φάρμακα. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο ή κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού η αλόγιστη χρήση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας.
Αυτές οι γνώσεις απορρέουν από την προσωπική μου εμπειρία, μιας και σπούδασα την επιστήμη της ζωής ,τη βιολογία, την οποία δίδαξα και εφάρμοσα από την προσωπική χρήση των μαγιοβοτάνων της περιοχής μου, της Βαλύρας Ιθώμης Μεσσηνίας, και από ανταλλαγές εμπειριών με ανθρώπους σε διάφορα συνέδρια με τα ίδια ενδιαφέροντα, για τη θεραπευτική δράση τους.
Η ολιστική γνώση της ανατομίας-φυσιολογίας-παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού ,αλλά και η ολιστική γνώση σε επίπεδο μακρομορίων, γονιδίων, κυττάρων, ιστών, οργάνων, και οργανικών συστημάτων, οι μηχανισμοί της ομοιόστασης, οι διάφοροι εξωτερικοί-εσωτερικοί αμυντικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος, το όπτιμουμ-μάξιμουμ-μίνιμουμ των διαφόρων φυσιολογικών μεταβλητών και τιμών, η σχέση σωματικής-ψυχικής-κοινωνικής υγείας, η φιλοσοφία για τη ζωή και το νόημα της, είναι οι ρυθμιστικοί και καθοριστικοί παράγοντες , για την κατάσταση της υγείας και της αρρώστιας. Γι’ αυτό και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ,εκτός των άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων, υπάρχουν και τα δύο αρχαία ρητά: Το Μηδέν Άγαν (να μην είσαι υπερβολικός σε τίποτα) και το Γνώθι Σαυτόν (να γνωρίσεις καλά τον εαυτό σου),υπενθυμίζοντας σε κάθε βήμα της ζωής μας τα παραπάνω. Το χώρο αυτό επισκέφθηκε και η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, στη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, που είχε τίτλο: «Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον» τη σχολική χρονιά 2010-11, το μουσείο , και το ΚΠΕ Άμφισσας, γιατί το σχολείο στοχεύει αφενός, να γίνουν καλοί μαθητές, αφετέρου ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες με διαφύλαξη και προάσπιση σε δύσκολους καιρούς του πολύτιμου αγαθού που λέγεται υγεία. Ό,τι σπέρνουμε θερίζουμε, είμαστε ό,τι σκεπτόμαστε και πιστεύουμε, και πολλές φορές τιμωρούμεθα από τις ίδιες τις πράξεις μας. Τα προβλήματα που δημιουργήσαμε στον εαυτό μας, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τα λύσουμε, έχοντας εμπιστοσύνη και πίστη στις δυνάμεις μας.
Ανατομία. Όργανο Πάγκρεας.
Φυσιολογία. Παραγωγή της ορμόνης Ινσουλίνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
Παθολογία. Διαβήτης.
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρυθμίζονται από μια σειρά ορμονών, η κυριότερη των οποίων είναι η ινσουλίνη, που παράγεται από τον αδένα του παγκρέατος. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του μηχανισμού αυτού, αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη ο οποίος μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε μια σωρεία δυσλειτουργιών και προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια, οι οφθαλμολογικές παθήσεις που οδηγούν σε τύφλωση, τα διάφορα των έλκη ποδιών, η γάγγραινα και η σεξουαλική ανικανότητα. Υπάρχουν δυο μορφές διαβήτη, ο διαβήτης τυπου1 και ο διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι επίσης γνωστός και ως νεανικός διαβήτης η ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης και παρουσιάζεται κυρίως σε νεαρά άτομα και οφείλεται σε αδυναμία του παγκρέατος να εκκρίνει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι γνωστός και ως σακχαρώδης διαβήτης της ώριμης ηλικίας ή ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα δεν έγκειται σε ανεπάρκεια ινσουλίνης, αλλά στην ανθεκτικότητα στη δράση της που παρουσιάζεται στον οργανισμό. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη μορφή διαβήτη μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου μέσω αλλαγών στις διατροφικές τους συνήθειες,
Για όλους τους διαβητικούς αν προσέχουν την διατροφή τους το σάκχαρο ελέγχεται. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν τις τροφές που απελευθερώνουν γρήγορα τη ζάχαρη στο αίμα. Τέτοια τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά ,η σοκολάτα, τα σακχαρούχα δημητριακά, τα μπισκότα, τα κέικ , οι πατάτες, το λευκό ψωμί και προϊόντα από λευκό ψωμί. Γι’αυτό το λόγω θα πρέπει να αποφεύγονται ή έστω να περιορίζονται τα τρόφιμα αυτά. Η διατροφή μας θα πρέπει να βασίζεται κυρίως σε τροφές που απελευθερώνουν αργά το σάκχαρο στο αίμα όπως κάστανο, ρύζι αναποφλοίωτο, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά (εκτός από πατάτες) και τροφές που βοηθούν να μειωθεί η απελευθέρωση του σακχάρου, όπως το λευκό κρέας και το ψάρι. Οι διαβητικοί θα πρέπει να διατηρούν το επίπεδο σακχάρου του αίματος όσο πιο σταθερό γίνεται, προσέχοντας τη διατροφή τους.
Το καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνουμε, για το διαβήτη, είναι τα ακτινίδια. το σέλινο, το ωμό καρότο το πικροράδικο, ο χυμός αγγουριού, το πράσο και το πρωινό και βραδυνό ρόφημα τσουκνίδας(Urtica dioica) μαζί με δενρολίβανο(Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός-Rosmarinus Officinalis) το γαϊδουράγκαθο (Cardus marianus), κανέλλα και μισή κουταλιά του γλυκού μέλι.
Το ταραξάκο ή πικρόχορτο ή πικροράδικο με τα έντονα μικρά πριονωτά φύλλα και το κίτρινο άνθος, είναι αυτό που διεγείρει της εκκρίσεις της χολής, τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, το ζαχαροδιαβήτη και τη χοληστερίνη. Είναι διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Θεωρείται εξαιρετικό για την πρόληψη και ήπια αντιμετώπιση των ρευματισμών και της κόπωσης του οργανισμού. Στη γαστρονομία χρησιμοποιείται ως σαλάτα ωμό ή βρασμένο, με λίγο λεμόνι, σκόρδο ελιές και ελαιόλαδο.
Δυστυχώς το σούπερ μάρκετ που λέγεται φύση , έχει απαξιωθεί από τον άνθρωπο, την ρυπαίνει, δηλητηριάζει ,καταστρέφει με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, δεν γνωρίζει πλέον τα αγριόχορτα γι’ αυτό και δεν τα μαζεύει ,που τόσο απλόχερα τα προσφέρει η φύση και πόσο ευεργετικά είναι στη διατροφή μας και την υγεία μας. Τα γεωργικά σχολεία και ο σχολικός κήπος που ήταν κάποτε σε κάθε δημοτικό σχολείο, για τη βιωματική μάθηση των φυσιογνωστικών μαθημάτων και τη γνώση της Μεσογειακής διατροφής, τώρα δεν λειτουργούν και τα ταχυφαγεία λειτουργούν δυστυχώς και στα χωριά. Η κακή διατροφή, η βιοσυσσώρευση δηλητηρίων μετά από μια συγκεκριμένη ποσότητα, λόγο της κακής διατροφής οδηγεί στην ασθένεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος, χωρίς να έχει την υγεία του.
Κάθε βράδυ πριν πέσουμε να κοιμηθούμε να εφαρμόζουμε αυτό που έλεγαν οι Πυθαγόρειοι, για αυτοέλεγχο και αυτοκριτική: Τι έχω παραβεί, τι έπραξα, τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα, κάθε ημέρα να γίνομαι καλύτερος και να κουβεντιάζουμε με όλα τα όργανα του σωματός μας να είναι γερά και υγιή.
Η πρωινή γυμναστική των άνω και κάτω άκρων με ισομετρικές-ισοτονικές κινήσεις, χωρίς να επηρεάζεται έντονα η καρδιακή λειτουργία, η λειτουργία της αερόβιας αναπνοής να γίνεται πιο αργά , για την είσοδο περισσότερου αέρα σε κάθε εισπνοή , για λίγα λεπτά κάθε πρωί , στη συνέχεια το ψυχρό ντούζ όσοι το μπορούν, το ξυπόλυτο περπάτημα για λίγα λεπτά στο χώμαή τσιμέντο, η θετική σκέψη και ενέργεια, η ευχαρίστηση μαζί με την προσευχή, ενεργοποιεί τον ήλιο που έχουμε μέσα μας, μας ζεσταίνει το σώμα, μας φωτίζει το νου και την ψυχή και γινόμαστε στην καθημερινοτητά μας «μικροί δημιουργοί».
Δεν υπάρχουν σχόλια: