Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

ΚΑΣΤΑΝΟ-ΜΗΛΟ-ΑΧΛΑΔΙ-ΣΚΟΥΡΙΚΙ-ΤΖΙΤΖΙΦΟ,ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Eίχαμε αναρτήσει τους ξηρούς καρπούς του Φθινοπώρου, συνεχίζουμε με τα φρούτα και θα κλείσουμε σε νέα ανάρτηση με τα ρόδια ,κυδώνια και βατόμουρα.Στη συνέχεια θα περιγράψουμε το ρύζι, το οποίο καταναλώτεται, από το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού της γης.
Στην Ελλάδα ο καστανάς είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή ψησταριά με το όνομα φουφού, να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει μείνει κλασική. Καστανιές βρίσκονται κυρίως στη Θεσσαλία, Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Ονομαστές ποικιλίες είναι τα κάστανα Πηλίου και Κρήτης.
Στην ΄Αρνα Λακωνίας, Καστάνιτσα Αρκαδίας, Άνω Χώρα Ναυπακτίας, Λιβάδι δήμου Θέρμης και Ξουρίχτι Πηλίου, κοντά στην Τσαγκαράδα, έχει καθιερωθεί η γιορτή του κάστανου και τσίπουρου, στο τέλος του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.
Υπάρχουν επίσης στην Άλωνα Φλώρινας, Κέρτεζη Καλαβρύτων και Εμπόριο Κοζάνης,  δάσος από καστανιές (καστανόδασος)που θα πρέπει το ελληνικό κράτος να προστατεύσει, γιατί κινδυνεύουν. Το καστανόδασος του Εμπορίου και Κέρτεζης το έχω επισκεφθεί, και αξίζει τον κόπο για τους φυσιολάτρες να το επισκεφτούν και να απολαύσουν τη μαγεία της φύσης.

ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΡΟΔΙΑ,ΚΥΔΩΝΙΑ,ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ,ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ

               ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
                                ΤΗΛ.2724071016

Η ΡΟΔΙΑ (Punica granatum),της οικογένειας των Πουνικιδών
Η Ιωνική ονομασία της ροδιάς ήταν Ρόα, στους Επικούς ήταν Ροιή  και στην Αττική γλώσσα ήταν Ροιά.
Το ρόδι στην αρχαιότητα ήταν αναγκαίο στοιχείο στην εορτή των Ανθεστηρίων και Θεσμοφορίων.
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική.
Κι’  έπειτα  αυτός κρυφά στο χέρι μου έβαλε σπειρί ροδιού,μελίγευστη τροφή (….αυτάρ ο λάθρη.  Έμβαλε  μοι  ροιής  κόκκον, μελήδε  εδωδήν,  Ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα).