Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ή ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ή ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Το φετινό Μάρτιο , στις 16 του μηνός τιμήσαμε τους ήρωες του 1821, στο Πεδίο του Άρεως ,στην Αθήνα.
Στη συνέχεια διαβάζοντας για τον Νικηταρά, έκανα ένα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα μου. Από την ανάρτηση αυτή γνωρίστηκα με τον απογονό του Νικηταρά Παναγιώτη, ο οποίος μελετά το γενεαλογικό του δένδρο. Μου έστειλε το παρακάτω υλικό το οποίο και αφιερώνουμε στον προγονό του Τουρκοφάγο.
Το 1805, κατά τον ανηλεή διωγμό των κλεφταρματολών της Πελοποννήσου, ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους και ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Κολοκοτρώνη στα Επτάνησα, όπου εντάχθηκε στα Ρωσικά τάγματα και μετέβη στην Ιταλία για να πολεμήσει κατά του στρατού του Ναπολέοντα. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Επτάνησα και υπηρέτησε τους Γάλλους, οι οποίοι στο μεταξύ τα είχαν καταλάβει με τη συνθήκη του Τίλσιτ. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Συντηρούσε δικό του σώμα ενόπλων με άνδρες που προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος (1782-1849) γεννήθηκε στη Νέδουσα (Μεγάλη Αναστάσοβα)[εκκρεμεί παραπομπή], ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 25 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας.
Καταγόταν από το χωριό Τουρκολέκα, του δήμου Φαλαισίας της Μεγαλόπολης. Ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπέγραφε και με το όνομα Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης και μ΄ αυτό αναφέρεται σε μερικά δημοτικά τραγούδια. Τελικά όμως επικράτησε το επώνυμο Σταματελόπουλος από το βαπτιστικό όνομα του πατέρα του (Σταματέλος).