Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΠΕΙΝΑ,1917-8.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο Αθανάσιος Καρύδης μας περιγράφει την πείνα του 1917-18, όταν ήταν 10 χρονών παιδί .Το έσκασαν από το σχολείο που τότε υπηρετούσαν οι δάσκαλοι Θεοφιλόπουλος-Καρακίτσος και πήγαν στο Ζέζα (Ανθούσα) και δούλεψαν σε έναν μεγαλονοικοκύρη. Αναφέρουμε τα μικρά βιογραφικά των δασκάλων, τα ποία ήταν σε παλαιότερες αναρτήσεις, και τη φωτογραφία του 1919-20, και στη συνέχεια κάνει την περιγραφή της πείνας ο Αθανάσιος Καρύδης

Δημήτριος  Κωνσταντίνου   Θεοφιλόπουλος, από Λάμπαινα

Ο εφημέριος Ελισαίος,  που υπηρετούσε στη Λάμπαινα είχε μια κόρη, την οποία πάντρεψε με το δάσκαλο από Μάνη το γένος Αναστασιάδη. Ο εφημέριος είχε μεγάλη περιουσία την οποία ο Αναστασιάδης κληρονόμησε στη συνέχεια .Γαμπρός  του Αναστασιάδη έγινε ο δάσκαλος Δημήτριος Θεοφιλόπουλος του Κωνσταντίνου. Αδέλφια του ήταν ο Λεωνίδας και ο Γιάννης. Είχε και την αδελφή Ευτυχία, την οποία παντρεύτηκε ο Γεώργιος Στρατής από Βαλύρα. Παιδιά του ήταν ο Ηλίας και Κωνσταντίνος. Το σπίτι του είναι στην επάνω Λάμπαινα φτάνει μέχρι την πλατεία και σε ένα τμήμα του μένει ο Βαλυραίος Δημήτρης Λινάρδος .

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ 1901-1913-ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1929-1938

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
1.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ
Το ελληνικό τριτάξιο σχολείου Τσαουσίου (σημερινή Μερόπη) λειτούργησε από το 1901-1913.
Φοιτούσαν μαθητές από τα χωριά της άνω Μεσσηνίας, και μεταξύ αυτών, από το χωριό Τζεφερεμίνι(σημερινή Βαλύρα).
Είναι αναρτημένο, από τον Κρεσφόντη, στην ιστοσελίδα Meropitopik, και ο καθένας μπορεί να την επισκεφθεί και να μελετήσει, μαθητές, ηλικία, έτος σπουδών, τάξη και σχολάρχες. Το αρχείο των σχολείων υπάρχει στα Γενικά Αρχεία της Καλαμάτας, δίπλα από την Υπαπαντή.
Τα δώδεκα ονοματεπώνυμα των Βαλυραίων μαθητών, μου τα έστειλε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, που κατάγεται από τη Μερόπη και με τον αδελφό του Περικλή, είμαστε συμμαθητές στο πρακτικό Λύκειο Μελιγαλά.
Αν σκεφθούμε τις τότε οικονομικές συνθήκες, τα τότε μεταφορικά μέσα, τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε, διαπιστώνεται ότι οι μαθητές αυτοί, με τα τότε γράμματα που έμαθαν, οι πιο πολλοί μετανάστευσαν στην Αμερική και θα τους παρουσιάσουμε με μικρά βιογραφικά, όσα έχουμε στη διαθεσή μας.
Στη Μερόπη δίδαξα και εγώ, όταν έγινε το καινούργιο διδακτήριο διδάσκοντας παράλληλα και στα γυμνάσια-λύκεια Μελιγαλά –Ανδρούσα.
Τώρα το διδακτήριο είναι άδειο λόγο κατάργησης του γυμνασίου Μερόπης ,και  θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το δήμο, για να μην  καταστραφεί, όπως καταστράφηκε και το παλιό σχολείο στο Μελιγαλά  όταν εγώ ήμουν μαθητής
2.ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1929-1938