Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΥΣ ΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΕ 4 ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
   Λαγκαδινοί μαστόροι : -Οι αρχιτέκτονες της Πελοποννήσου
ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ
Οι λαγκαδινοί μάστοροι ξεκίναγαν από τα χωριά τους την άνοιξη και έφταναν στα χωριά της Μεσσηνίας, για να κτίσουν, σπίτια, γεφύρια, εκκλησιές, βρύσες, όλα από πέτρα. Όταν ξεκίναγαν να κτίσουν ένα σπίτι, η πρώτη συμφωνία ήταν η διασφάλιση, διατροφής των ζώων. Με τα ζώα άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, μετέφεραν πέτρες, άμμο, ασβέστη, νερό, ξύλα, καλάμια, κεραμίδια και ότι άλλο χρειάζεται ,για να κτιστεί ένα σπίτι. Τα υπομονετικά τετράποδα δούλευαν κανονικοί εργάτες ,όλη μέρα, και θα έπρεπε τουλάχιστον να τρέφονται καλά.
Στη  Βαλύρα διασώζονται όμορφες μάντρες, εξώπορτες, τσατμάδες, καμάρες, παλαιά σπίτια. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Βαλύρας είναι πλούσια και θα πρέπει να διασωθεί και προβληθεί.
Σε  συνέχειες θα προβάλλουμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Βαλύρας και αφιερώνονται στους ανώνυμους λαγκαδινούς μαστόρους.
Υπάρχει  μια επιγραφή με τα ονόματα των λαγκαδινών μαστόρων, που έκτισαν τον ενοριακό ναό Βαλύρας, μαζί με τα ονόματα των επιτρόπων που ήταν τότε καθώς και η οικοδομή του Ιωάννη Μαρμαρά που κτίστηκε στο Στενύκλαρο Μεσσηνίας και το ιδιωτικό συμφωνητικό.
Επίσης οι λαγκαδινοί τέκτονες έκτισαν τον ενοριακό ναό του Μαυρομματίου Ιθώμης (Αρχαία Μεσσήνη) το 1881 και τα  εγκαίνια έγιναν το 1883. Υπάρχουν επιγραφές με τα ονόματα των λαγκαδινών τεκτόνων και στις 4 πλευρές του ναού και θα πάμε να τις φωτογραφίσουμε.