Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ. ΤΟΜΟΣ 15Γ. ΣΕΛΙΔΕΣ 181-201.Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟ 1821

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Το έργο αποτελείται από είκοσι πέντε τόμους. Οι τόμοι περιέχουν έγγραφα της περιόδου 1821-1832, τα οποία έχουν μεταγραφεί, φωτογραφικό υλικό και ομοιότυπα χειρογράφων που αντιστοιχούν σε αρκετά από τα μεταγραμμένα έγγραφα.

ΤΟΜΟΣ  15γ.

Στις  σελίδες  181 - 201 υπάρχουν τα ονόματα , και πάνω από 100 χωριά της Άνω   Μεσσηνίας , για την προσφορά τους στον αγώνα του 1821. Υπάρχουν και πολλά χωριά που για διάφορους λόγους τώρα δεν υπάρχουν. Στην περιοχή  της Ιθώμης υπήρχαν τα χωριά Μπέτσι σελίδα 197  και Γκολέμι σελίδα 198, που πολλοί δεν τα γνωρίζουν, γιατί η δασκάλα μας ,η τοπική ιστορία, δυστυχώς δεν διδάσκεται. Ήταν αρβανίτικοι  οικισμοί όπως και το Τζούμη ή Τζέμη που υπήρχε η πετρόχτιστη βρύση και τώρα δεν υπάρχει. Το Μπέτσι μας το θυμίζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που έχει χτίσει ο παλιός μαθητής μου από το Νεοχώριο Μεσσηνίας Γεώργιος Καλογερόπελος.

 Βρίσκεται σε  λόφο , έχει  φανταστική θέα , αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στην περιοχή, και αποζημιώνει τον κάθε επισκέπτη, βιώνοντας  το ενεργειακό του πεδίο.