Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Εν Έντεχνω Λόγω,Παρομοίωση

Σαν φτερό και νόημα
Ομηρικές Παρομοιώσεις
Παρομοίωση
Από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι και σήμερα, η παρομοίωση είναι το πιο συνηθισμένο και το πιο συχνό σχήμα λόγου στα λογοτεχνικά κείμενα.
Για να φανεί καλύτερα η ουσία και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί στο λόγο η παρομοίωση, θα σχολιάσουμε το εξής απλό παράδειγμα:

Είχε ωραίο παράστημα· ήταν ψηλός σαν κυπαρίσσι.

Σ' αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα παρομοίωσης, παρατηρούμε τα εξής: ένα πρόσωπο (άλλοτε ένα πράγμα ή μια αφηρημένη έννοια) συγκρίνεται με κάτι άλλο (εδώ με το κυπαρίσσι) πολύ γνωστό. Τα δυο συγκρινόμενα στοιχεία έχουν μια κοινή ιδιότητα (εδώ το ύψος) πάνω στην οποία στηρίζεται η σύγκριση. Μόνο που το δεύτερο στοιχείο (το κυπαρίσσι) έχει αυτή την ιδιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η αρχαία δίολκος του Ισθμού της Κορίνθου




Η αρχαία δίολκος του Ισθμού της Κορίνθου πρέπει να κατασκευάσθηκε είτε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., είτε, το πιθανότερο, στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., όταν τύραννος στην Κόρινθο ήταν ο Περίανδρος.

Πιότρ Κροπότκιν, ο αναρχικός πρίγκηπας

Aπό το παρελθόν στο μέλλον

του Παναγιώτη Νούτσου

NΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, «Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ»
Οι διαδοχικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 καθώς και οι ευρωεκλογές του 2014 επέφεραν έναν ευανάγνωστο κλονισμό του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος της χώρας, καταρχήν, αλλά και μια πρωτόφαντη «ψαύση» της πολιτικής εξουσίας από την Αριστερά, όχι μόνο στην εγχώρια εκδοχή της, αν κρίνουμε από τον βομβαρδισμό των «προγνώσεων» για το τι θα σήμαινε το επόμενο βήμα της. Δόθηκε, επίσης, ένα καίριο χτύπημα στο δικομματισμό. Προφανώς, η εξουδετέρωση των μονοκομματικών κυβερνήσεων δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Αριστερά που έλαβε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την «εντολή» πια σχηματισμού κυβέρνησης.

ΙΣΤΟΡΙKA ΠΡΟΣΩΠΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ 1840, ΓΑΚ, ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΑ, Κ.Λ.Π.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Ο Βασίλης Λινάρδος ήταν στρατιώτης μαζί με τον παππούλη μου  Αθανάσιο Λύρα στρατιώτες του Δυρραχίτη οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα. Ήταν επίσης δήμαρχος Δερρών που τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα-Βαλύρα και παρουσιάζουμε τα πρωτότυπα αντίγραφα. Έχουμε αναρτήσει σε συνέχειες το γενεαλογικό του δένδρο.
Για τη Μελέτη –Έρευνα-ΚαταγραφήΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ  1789-;(ΟΚΤΩ ΓΕΝΙΕΣ),  αξιοποιήσαμε το πληροφοριακό υλικό από:
Τα ΦΕΚ (Φύλλο Ελληνικής Κυβέρνησης).
Τα ΓΑΚ (γενικά αρχεία του κράτους).
Τις Εφημερίδες: Γενική εφημερίδα της Ελλάδος 1831, Αθηνά 1839, Αιών 1840.
Τη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής.
Το Αρχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Μητρώο  Αρρένων και τις Οικογενειακές Μερίδες  του αρχείου της κοινότητας Βαλύρας.
Το Υποθηκοφυλακείο  Οιχαλίας.
Το Αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας.
To Κοιμητήριο Βαλύρας.