Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΜΟΝΟΤΟΞΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ-ΣΚΑΛΑ-ΒΑΛΥΡΑ-ΕΥΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Με το Θόδωρο Χαμάκο έχουμε κάνει τη βιντεοσκόπηση-φωτογράφιση-μέτρηση-ιστορία  των γεφυριών, στη διαδρομή του επαρχιακού  δρόμου Σκάλα-Βαλύρα-Εύα. Εκτός από αυτά έχουμε και το ΦΕΚ, κατασκευής του δρόμου,όταν ο Παπατσώνης προσκάλεσε το βασιλιά Όθωνα να επισκεφθεί την περιοχή και το μοναστήρι του Βουλκάνου. Ο Παπατσώνης είχε βαπτίσει το γιό
του και του είχε δώσει το όνομα  Όθωνα.
Υπάρχουν  ακόμη τα 2 αρχαία γεφύρια μέσα στη ροή του ποταμού της Μαυροζούμενας  , ενα στο χειμωνιάτικο  Μύλο και ένα πάνω από τη Δέση, καθώς και το γεφύρι που περνά το Μυλαύλακο, στην περιοχή Ποτιστικά.
Το γεφύρι στον ενοριακό ναό του αγίου Αθανασίου Βαλύρας και το γεφύρι δίπλα στο σπίτι του Λινάρδου, έχουν σκεπαστεί και δεν φαίνονται. Ο δήμος και οι τοπικοί εκλεγμένοι άρχοντες ,πρέπει να καθαρίσουν τα ρέματα για να προβληθεί η πολιτιστική-πολιτισμική κληρονομιά των μονότοξων πέτρινων γεφυριών  της Βαλύρας, και όλης της περιοχής μας.

Τα φύλλα της ελιάς

Ποιος θα φανταζόταν ότι η ελιά (olive tree leaves) της θεάς Αθηνάς και της Αρχαίας Αθήνας, σύμβολο της Ειρήνης και της Σοφίας, θα γεννούσε σήμερα τόσο μεγάλη αίσθηση και έμπνευση στον επιστημονικό κόσμο; Στην αρχαιότητα τα κλαδιά της στόλισαν πολλούς αθλητές ως τρόπαιο ευγενούς άμιλλας και αθλητικών επιδόσεων, το ιερό λάδι της εξευμένισε και τίμησε πολλούς θεούς, ωστόσο λίγοι γνώριζαν ως σήμερα ότι τα φύλλα της ελιάς κατέχουν απαράμιλλες θεραπευτικές ικανότητες για βαριές ασθένειες. Οι αρχαίοι λαοί της Μεσογείου γνώριζαν αρκετές από τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο για την καταπολέμηση πολλών δερματικών παθήσεων, όπως ψαμμίαση. Από τα δε φύλλα της παρασκεύαζαν αφέψημα που το χρησιμοποιούσαν σε μολύνσεις των ματιών, σε έλκη στομάχου και φλογώσεις των ούλων.